Bästa Vattenflaskan 2022

En röd vattenflaska som står på en sten i naturen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

I takt med att fler och fler blir både miljö- och hälsomedvetna har vattenflaskor utvecklats till att bli så mycket mer än simpla behållare för dryck. För att minska plastavfallet görs slittåliga flaskor som håller i många år. Materialen är fria från gifter och överför ingen dålig smak. Vissa modeller kan komprimeras medan andra låter drycken behålla sin värme eller kyla i flera timmar. Det finns en uppsjö modeller! Du kan läsa nedan om vad som är bra att tänka på vid ett köp samt om våra val för den bästa vattenflaskan 2022.

Topp 5 Vattenflaskor

Vattenflaska Betyg Pris
Hydro Flask Standard Mouth 709 ml

Hydro Flask Standard Mouth Flex vattenflaska i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Nalgene Wide Mouth Bottle 1 l

Nalgene Wide Mouth vattenflaska i färgerna grön och transparent.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Klean Kanteen Kid Classic Sport 355 ml

Klean Kanteen Kid Classic Sport vattenflaska i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Hydrapak Stow Bottle 1 l

Hydrapak Stow Bottle vattenflaska i färgen grön.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Klean Kanteen Reflect 800 ml

Klean Kanteen Reflect vattenflaska i färgen borstat stål.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Vattenflaskan som är Bäst i Test 2022

1. Hydro Flask Standard Mouth 709 ml

Hydro Flask Standard Mouth Flex vattenflaska i färgen grön.

Hydro Flask Standard Mouth är en helt giftfri vattenflaska med fantastiska egenskaper. Den har inte bara en snygg design med ett urval av färger. Insidan är gjord med dubbla vakuumisolerade väggar vilket gör att drycken kan hållas kall i upp till 24 timmar eller varm i upp till 12 timmar. Perfekt för den som vill ha kallt vatten eller varmt kaffe med sig under hela dagen. Materialet är i rostfritt stål med en pulverlackad yta som ger bra grepp och står emot repor bra. Vattnet tar inte åt sig någon smak från stålet. Den rymmer 709 ml och är inte större än att den passar i de flesta mugghållarna. Skruvlocket är enkelt att öppna och den är relativt lätt att göra ren trots att toppen smalnar av. Den avsmalnande toppen gör den även enkel att dricka ur utan att spilla. En livstidsgaranti mot tillverkningsfel gäller, vilket är en god kvalitetsstämpel.

Alla dessa premiumkvaliteter kommer tyvärr med en lite högre prislapp men för vad man får är det absolut värt det. Möjligheten att fylla den med vatten i en kall bäck på morgonen som sedan håller sig hela dagen gör den till den absolut bästa vattenflaskan för vandring. Att kunna stanna till under en varm vandring och dricka kallt och uppfriskande vatten är helt magiskt. Den fungerar även bra till alla typer av vardagsbehov som vid jobbpendling eller för dig som vill ha en träningsflaska.Mest Prisvärda Vattenflaskan

2. Nalgene Wide Mouth Bottle 1 l

Nalgene Wide Mouth vattenflaska i färgerna grön och transparent.

Det är få som har missat den populäre Nalgene Wide Mouth. Det är en vattenflaska på 1 liter som är gjord i BPA-fri Tritan vilket är ett lätt och slittåligt material. Den tål utan problem att bli tappad i marken. Den är enkel att göra ren i och med den breda öppningen och kan med fördel diskas i diskmaskinen. Det finns flera färger att välja på och materialet avger inte någon dålig smak. Storleken gör att man får med sig större delen av sitt dagliga vattenbehov i en och samma flaska. Den har en markerad måttskala som gör det enkelt att veta hur mycket man dricker varje gång eller för den som vill mäta volym vid blandning av exempelvis saft eller proteinpulver.

En nackdel med Nalgene Wide Mouth är att öglan som håller fast locket inte är lika slittålig som resten av flaskan. Det är lockande att hänga fast den i öglan med en karbinhake utanpå ryggsäcken men då håller öglan inte särskilt länge. I övrigt är det svårt att hitta en lika prisvärd vattenflaska med så bra slittålighet. Yttermaterialet drar åt sig en del märken och repor men den håller alltid tätt. Den täcker alla vardagsbehov och är perfekt för både dig som tränar eller för dig som vill kunna bära med dig mycket vatten på en vandring.Bästa Vattenflaskan för Barn

3. Klean Kanteen Kid Classic Sport 355 ml

Klean Kanteen Kid Classic Sport vattenflaska i färgen blå.

Klean Kanteen Kid Classic Sport är en giftfri vattenflaska för barn. Den är gjord av stål som är klassat för livsmedel vilket säkerställer att den varken släpper ifrån sig eller tar åt sig smak. Den är lätt att göra ren och kan användas till annan dryck än vatten. Det finns många färger att välja på och den pulverlackerade ytan är väldigt slittålig och utan hälso- eller miljöskadliga ämnen. Korken är lätt att dricka ur och flaskan är lätt att hålla i för de med små händer. Den ofärgade varianten i borstat stål går att köra i diskmaskinen. Klean Kanteen rekommenderar att övriga färger handdiskas för att maximera livslängden. Vattenflaskan rekommenderas för de som är över 4 år. För yngre barn som är över 6 månader går det köpa till Klean Kanteen Kid Classic Sippy som är en BPA-fri spillsäker kork.

Det finns inte mycket negativt att säga om Klean Kanteen Classic Sport. Den är det perfekta valet för dig som vill säkerställa att ditt barn inte får i sig några gifter samtidigt som du inte behöver vara orolig för att flaskan ska gå sönder. Den kommer hålla många år trots upprepade slag eller tapp i marken. Det känns alltid extra bra att välja produkter från Klean Kanteen eftersom produkterna är branschledande inom miljö och hälsa.Mest Platseffektiva Vattenflaskan

4. Hydrapak Stow Bottle 1 l

Hydrapak Stow Bottle vattenflaska i färgen grön.

Hydrapak Stow Bottle är en vattenflaska på 1 liter som är väldigt lätt och komprimerbar. När den är tom går det att rulla ihop och stoppa in den i bärhandtaget. Trots den flexibla designen är TPU materialet väldigt slitstarkt och går inte sönder i första taget. Det spillsäkra locket fungerar jättebra. Den finns få flaskor som slår denna när det kommer till att få med sig mycket vatten till låg vikt. För dig som behöver bära med dig mycket vatten är det bättre att köpa många 1 liters flaskor i stället för en större eftersom det blir mycket lättare att få ner flera små i packningen. Måttskalan som finns gör det enkelt att hålla koll på det dagliga vattenbehovet.

En nackdel med Hydrapak Stow är att materialet tar åt sig smak av smaksatta drycker. Det är därför bäst att bara använda den till vatten. För dig som smidigt vill kunna ta med vatten på din resa är den ett jättebra val. Även för vandraren som behöver spara vikt i packningen. Det är smart att ha några extra Hydrapak Stow med sig om man tältar som kan fyllas på och användas i lägret för att sedan rullas ihop och stoppas ned i ryggsäcken när man ska vandra vidare.

Till Butik:
Hydrapak Stow Bottle


Bästa Vattenflaskan i Stål

5. Klean Kanteen Reflect 800 ml

Klean Kanteen Reflect vattenflaska i färgen borstat stål.

Klean Kanteen Reflect erbjuder enkelhet och slitstyrka. Den är tillverkad av rostfritt stål, hållbart skördad bambu och silikon som används för att täta den läcksäkra skruvkorken. Materialen är BPA-fria och av livsmedelskvalitet. Insidan är elektropolerad vilket gör den enkel att rengöra. Vattenflaskan är behaglig att dricka ur och den är enkel att hålla i. D-ringen som sitter i locket är väldigt robust och kan hakas fast utanpå en ryggsäck eller användas som bärhandtag.  Korken bör handdiskas för att minimera slitage men flaskan kan maskindiskas. Den går bra att ha med sig i bilen för den passar i de flesta mugghållarna.

En nackdel med den oisolerade stålkonstruktionen är att det kan bildas kondens på utsidan av flaskan om den är fylld med riktigt kallt vatten. Detta är inte unikt för Klean Kanteen Reflect utan gäller stålkonstruktioner generellt. Det blir dock extra tydligt eftersom vattenflaskan inte har någon lackad yta. Om du vill ha en vattenflaska i stål men tycker att detta är ett problem, bör du välja en isolerad variant som Hydro Flask Standard Mouth i stället. Vi rekommenderar vattenflaskan till både vardagssammanhang och friluftsaktiviteter.

Till Butik:
Klean Kanteen Reflect


Köpråd för Vattenflaskor

En genomskinlig vattenflaska med grönt lock.

Användningsområde

Det finns olika faktorer att ta hänsyn till beroende på hur du har tänk att använda din vattenflaska. För dig som är ute i skog och natur kan slitstyrka eller låg vikt vara det viktigaste. För dig som vill ha en flaska till jobbpendlingen kan liten storlek eller isolerande egenskaper vara det du är ute efter. Fundera igenom hur du har tänkt att använda din vattenflaska och vad som är viktigt för dig. Om du är osäker kan du med fördel välja en modell från testet. Dessa modeller passar de flesta.

Material i Vattenflaskor

Stål, glas och plast är de vanligaste materialen i vattenflaskor. Om man väljer en bra tillverkare kan alla material vara giftfria, smakneutrala och hålla hög kvalitet. Det är andra egenskaper som skiljer materialen åt, och som blir avgörande för materialvalet.

Vattenflaskor i stål eller metall är robusta och är mest slitstarka. De håller väldigt länge och är ett bra val för miljön. Materialet tål varma och kalla drycker utan problem. Metall är tyngre än plast men lättare än glas. En vattenflaska i metall är generellt dyrare än en plastflaska. Om låg vikt och lågt pris är viktigt för dig bör du välja plast. Annars är metall det bästa valet för de flesta.

Vattenflaskor i glas är stilrena och funktionella. Det går att se hur mycket dryck som är kvar och ytan klarar sig bra mot repor och liknande. Likt metall kan glas hålla både kall och varm dryck. Nackdelarna är att de är tunga och lätt går sönder om de blir tappade. Att producera glas är även en ganska energikrävande process. Detta i kombination med att de lätt kan gå sönder gör glas till det sämsta alternativet för miljön. Ta inte med en glasflaska på vandring. För dig som inte tappar saker ofta kan en glasflaska vara ett bra alternativ att ha hemma eftersom de är lätta att göra rent.

Vattenflaskor i plast är det billigaste alternativet och även relativt miljövänligt om de är gjorda av återvunnen plast. Det är det lättaste materialet och är relativt stöttåligt så länge plasten är av hög kvalitet. Även här går det att se hur mycket dryck som är kvar vilket är en fördel mot metallflaskor. Kalla drycker är det som fungerar bäst. Varma drycker kan reducera hållbarheten. Yttermaterialet kan bli repigt efter ett tag. Plastflaskor är ett bra alternativ för dig som behöver hålla vikten nere. Även för dig som vill ha en återanvändbar flaska till ett lågt pris.

Särskilda Typer av Vattenflaskor

Isolerade vattenflaskor är ett bra val för dig som vill kunna ta med dig kall eller varm dryck. Dessa använder samma teknik som termosar använder men i ett smidigt och portabelt format som är enkelt att dricka ur. Du kan ta med dig morgonkaffet i denna på väg till jobbet och sedan skölja ur den och dricka vatten ur den resten av dagen. Det sparar både plats i packningen och pengar i plånboken.

Mjuka flaskor är optimerade för att kunna rullas ihop och ta så lite plats som möjligt. Dessa behövs sällan till vardags utan är bäst för de som behöver spara vikt på resor eller vandringar. Mjuka flaskor tar ofta åt sig lite smak av drycken så det är alltid säkrast att fylla de med bara vatten. Det fungerar bra att använda denna modell som vattenbank i ett tältläger till dryck, disk eller annat. Då kan man bära flaskan tom till lägret och fylla den med vatten i ett närliggande vattendrag. Det kan vara bra att ha en pannlampa som frigör båda händerna så att man exempelvis kan diska eller gå och fylla på den under kvällen. Se till att flaskan torkar ordentlig mellan användning så fukt inte stannar kvar och bildar mögel eller dålig lukt.

Andra Viktiga Faktorer

Volymen ska baseras på hur lätt det är att hitta ställen att fylla vattenflaskan på. För dig som vandrar kan det vara bra att välja en flaska som rymmer 1 liter eller mer för att få med dig en stor del av dagsbehovet. Det kan vara långt till nästa vattendrag. Den som använder flaskan mest på kontoret eller på gymmet kan enkelt gå och fylla på mer vatten vid närmsta vattenkran så då kan volymen vara mindre. Om du är en person som dricker mycket är det självklart bättre att välja en lite större volym.

Storleken är viktig att tänka på beroende på dina behov. Om flaskan ska användas i bilen är det bra om den passar i mugghållaren. Om den ska användas på en cykel behöver den passa i flaskhållaren. Om du ska bära med dig den varje dag till jobbet ska den få plats i jobbväskan utan att ta onödig plats.

Vikten är bra att ha i åtanke om du ska bära flaskan mycket. Plast är bästa materialet för den som vill minimera vikten. Metall har dock andra fördelar som kan vara bra för exempelvis jobbpendlaren och är generellt ett bra val. Tänk på att du som jobbpendlar inte måste fylla flaskan full om vikten är ett problem. Fyll så mycket du dricker upp längst vägen och fyll sedan på den igen när du är framme på kontoret.

Öppningens storlek varierar men klassas oftast som bred eller smal. En vattenflaska med bred öppning är lättare att fylla med vätska, frukt eller annat och är enklare att göra ren. En flaska med smal öppning är lättare att dricka ur utan att spilla.

Design är en viktig faktor för många. Det kan handla både om att ge rätt intryck på ett företag till att man vill uttrycka sig under vätskepausen vid klätterväggen. Oavsett anledning finns det en vattenflaska för alla. Det finns mängder av designer, former och färger så det är bara att välja och vraka.

Enkel rengöring kan vara bra att ha i åtanke. Vattenflaskor med bred öppning är exempelvis extra lätta att göra rena inuti. Många kan maskindiskas. Andra behöver handdiskas. Kolla vad tillverkarna rekommenderar och följ det för att maximera livslängden.

Bärhandtag är bra att ha för den som enkelt vill kunna haka fast vattenflaskan med en karbinhake på ryggsäcken eller för den som vill kunna variera hur den bär sin vattenflaska. Kolla upp att handtaget är tillräcklig robust för att det ska kunna tåla hela flaskans vikt.

Välj rätt kork beroende på hur du ska använda din vattenflaska. En skruvkork är generellt mer läcksäker än en kork med pip vilket är bra om flaskan ligger ned mycket i en väska. En kork med pip är mer spillsäker och bättre om du dricker ofta vid exempelvis träningspass eftersom det tar längre tid att skruva upp en skruvkork. Det går att köpa både och till många modeller.

Vanliga Frågor & Svar om Vattenflaskor

Varför köpa en återanvändbar vattenflaska?

En bra återanvändbar flaska förhindrar att du får i dig mikroplaster och den kan användas i flera år vilket är bra för miljön. En engångsflaska slängs efter en användning och blir då till avfall. Även om man kan panta flaskor så krävs massor av energi för att omvandla flaskan till en ny. Flaskor som inte pantas bränns oftast upp som sopor. I vissa fall hamnar de i naturen. Långsiktigt sparar du också pengar eftersom du enkelt kan ta med vatten eller annan dryck hemifrån i stället för att behöva köpa det varje dag.

Hur länge håller en återanvändbar vattenflaska?

Dagens återanvändbara flaskor håller generellt väldigt länge. Faktorer som påverkar livslängden är hur du använder den, kvalitet och material. Om livslängd är prioriterat bör du välja en metallflaska med skruvkork i metall. Eftersom korkar i plast vanligen ger vika först eliminerar en metallkork detta problem. Om vattenflaskan används på ett rimligt sätt kommer den kunna hålla en livstid.

Är det värt att köpa en dyr vattenflaska?

Ja det är värt det. De flesta vattenflaskorna över 100 kr är helt giftfria, vilket bara det är en bra anledning att bojkotta vanliga engångsflaskor. Att du slipper få i dig skadliga platser är väldigt bra för hälsan långsiktigt. De flesta tjänar igen pengarna som en återanvändbar flaska kostar på några dagar genom att de exempelvis tar med sig vatten eller kaffe hemifrån i stället för att köpa det ute.

Hur mycket vatten behöver jag dricka varje dag?

De flesta behöver dricka en till två liter vatten per dag. Detta är utöver den vätska vi får i oss via maten. Aktivitetsnivå, klimat och individuella faktorer påverkar denna siffra. Om du exempelvis tränar cykling en varm dag behöver du mer vatten än om du sitter stilla i ett svalt hus hela dagen. En vattenflaska underlättar att du får i dig ditt dagliga behov.

Hur ofta behöver en vattenflaska rengöras?

För dig som endast fyller den med vatten räcker det att varje dag skölja ur den med varmt vatten och låta den lufttorka. En gång i veckan kan du diska den med diskmedel. För den som dricker sportdryck, proteinpulver eller saft är det bra att diska ur flaskan ordentligt varje dag för att förhindra dålig smak och bakterier.

Kan alla vattenflaskor maskindiskas?

Nej, alla flaskor tål inte maskindisk. Dock gör många det. Läs på tillverkaren hemsida och se vad de rekommenderar.

Hur rengör man en vattenflaska?

Vissa flaskor kan köras i diskmaskinen medan andra behöver handdiskas. Då räcker det att använda en diskborste med diskmedel och varmt vatten. Blötlägg flaskor med ingrodd smuts och skrubba rent efter blötläggningen. Det är bra att inte använda andra medel än diskmedel eftersom det kan slita på flaskan.

Vilken flaska ska jag välja för kall eller varm dryck?

Om du vill att ditt vatten ska hållas kallt eller ditt kaffe varmt väljer du med fördel en vattenflaska med isolerande egenskaper. Vi rekommenderar att du väljer testvinnaren Hydro Flask Standard Mouth för detta ändamål.

Kan man förvara annat än dryck i en vattenflaska?

Ja. Många vattenflaskor med bredare öppning lämpar sig väl för exempelvis fruktbitar. Isolerade flaskor kan hålla temperaturer på soppor och liknande. För mer matiga alternativ kan det vara bättre att köpa en mattermos.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email