Bästa Sportglasögonen för Dam & Herr 2022

En man med sportglasögon och cykelhjälm.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Det är viktigt att skydda ögonen mot solljus när man är ute och tränar eller gör andra aktiviteter och sportglasögon är anpassade för att fungera optimalt just för detta ändamål. Sportglasögon är lätta, sitter bra och har linser som skyddar ögonen ordentligt. Det finns många typer av sportglasögon att välja på och en hel del olika linser. Det finns bland annat polariserande linser som effektivt stänger ute skadliga strålar från solen och fotokromatiska linser som kan variera hur mycket ljus som släpps igenom beroende på hur soligt det är ute. Vi har i detta test gått igenom sportglasögon som kan användas till många olika aktiviteter som vandring, cykling, löpning och längdskidåkning. Alla modeller är unisex så de passar både dam och herr. Fortsätt läsa för att ta del av de bästa sportglasögonen 2022.

Se till att ha en bra vattenflaska så att du kan dricka ordentligt när du är ute och sportar.

Topp 5 sportglasögon

Sportglasögon Betyg Pris
Oakley Radar EV Path

Oakley Radar EV Path sportglasögon i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Julbo Ultimate Reactiv Performance

Julbo Ultimate Reactiv Performance 1-3 sportglasögon i färgerna svart och röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Oakley Jawbreaker

Oakley Jawbreaker sportglasögon i färgen vit.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Bliz Breeze Nordic Light

Bliz Breeze Nordic Light sportglasögon i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Bliz Matrix

Bliz Matrix sportglasögon i färgen svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Sportglasögonen som är bäst i test 2022

1. Oakley Radar EV Path

Oakley Radar EV Path sportglasögon i färgen svart.

Radar EV Path från Oakley är den modell som vi utser till bäst i test 2022. Materialet som används i bågarna är Oakleys eget O Matter som väger lite och är slitstarkt. Vid näsdelen och på skalmarna sitter materialet Unobtanium som ser till att sportglasögonen sitter stabilt i alla väder samtidigt som det ökar bekvämligheten. Prizm-linserna har bra färgåtergivning, kontrast och gör det enkelt att se mindre detaljer. De är testade för att stå emot kraftiga stötar och slag för att ögonen ska vara så säkra som möjligt. Beroende på vilken färg man väljer varierar ljusgenomsläppet med 11-35 %. Det går att byta ut linserna och det finns andra typer av linser att välja på som exempelvis polariserande linser. För att hålla imman borta finns luftkanaler på flera ställen.

Oakley Radar EV Path fungerar riktigt bra och de presterar väl på alla punkter. Modellen är beprövad och omtyckt av många. De skyddar bra mot solen, har en väldigt bekväm passform och sitter stabilt på huvudet även om man rör på sig. Modellen är mycket allsidig och fungerar att använda till det mesta. Vi rekommenderar sportglasögonen till alla aktiviteter. De fungerar väldigt bra till cykling, generell träning, löpning och golf.

Till Butik:
Oakley Radar EV Path


Bästa fotokromatiska sportglasögonen

2. Julbo Ultimate Reactiv Performance

Julbo Ultimate Reactiv Performance 1-3 sportglasögon i färgerna svart och röd.

Julbo Ultimate Reactiv Performance är ett par fotokromatiska sportglasögon med rätt egenskaper för att fungera till många olika typer av aktiviteter. Konstruktionen är välgjord och har flera smarta detaljer. Skalmarna har en CustomFIT-funktion som gör att man enkelt kan justera passformen efter huvudet och materialet har ett bra grepp. Näskuddarna består av Julbos 3D-Nose som är rejäla, bekväma och gör så att sportglasögonen sitter väldigt bra på plats.

Reactiv Performance linserna presterar bra i de flesta förhållandena och har både bra färger och kontraster. De är stora vilket är bra för att få ett maximalt skydd. Det finns två olika typer av Reactiv Performance att välja på där spannet för ljusgenomsläppet är det som skiljer de åt. Den ena typen heter 1-3 och har ett ljusgenomsläpp på 17-75 % beroende på hur ljust det är ute. Den andra typen har ett ljusgenomsläpp på 12-87 %. Det gör att Reactiv Performance 1-3 fungerar bättre i ett större spann av ljusförhållanden medan Reactiv Performance 0-3 fungerar bättre i mörkare förhållanden. Linserna fungerar lika bra om det är kallt eller varmt ute. Sportglasögonen går även att välja med Julbos Spectron-linser som inte är fotokromatiska.

Om man är ute efter att kunna se så bra som möjligt i många olika ljusförhållanden samtidigt som man vill skydda ögonen mot solen kan vi verkligen rekommendera dessa fotokromatiska sportglasögon från Julbo. De är komfortabla att ha på sig under en längre tid och de skapar ett lagom luftdrag kring ansiktet för att hålla linserna fria från imma. De fungerar lika bra till friluftsaktiviteter som till längdskidåkning och golf.Bästa sportglasögonen för cykling

3. Oakley Jawbreaker

Oakley Jawbreaker sportglasögon i färgen vit.

Oakley Jawbreaker är ett par sportglasögon som påminner mycket om testvinnaren Oakley Radar EV Path. De är gjorda av Oakleys O Matter och har Unobtanium vid skalmar och näsa för bättre stabilitet. De går att välja med Prizm-linser och det finns även polariserande linser. Till skillnad från Radar EV Path har Jawbreaker en Switchlock-teknik som gör det extra enkelt att byta linser om man vill ha flera stycken för att kunna anpassa linserna efter rådande ljusförhållande. En annan stor skillnad är att synfältet har förbättrats i överdelen av sportglasögonen för att optimera de för cykling. Linserna är även täckta med båge runt om vilket ökar stabiliteten i högre hastigheter.

Vi gillar Oakley Jawbreaker och tycker att de är väl anpassade för att man ska kunna prestera maximalt på en cykel. De har bra ventilation, sitter väldigt bra under hjälmen och är slittåliga. De är sköna att bära och kvaliteten känns riktigt bra. Synfältet är stort vilket underlättar för sikten samtidigt som man får ett bra skydd för ögonen mot damm och vind. Linserna underlättar att se viktiga detaljer på vägens yta och ger en skarp bild. Vi rekommenderar primärt dessa sportglasögon för cykling. Men de fungerar även bra att använda till andra sporter tack vare en mångsidig och högfunktionell design.

Till Butik:
Oakley Jawbreaker


Bästa sportglasögonen för löpning

4. Bliz Breeze Nordic Light

Bliz Breeze Nordic Light sportglasögon i färgen svart.

Bliz Breeze Nordic Light är ett par ultralätta och funktionella sportglasögon som fungerar utmärkt till löpning. Modellen är gjord av materialet TR90 som är en termoplast med mycket låg vikt samtidigt som materialet är slitstarkt och slagtåligt. TR90 har lika bra egenskaper och bekvämlighet i varma och kalla temperaturer vilket gör att denna modell fungerar att använda året om. Det sitter extra vaddering på insidan av den övre bågen för ökad komfort och om man vill kan man ta bort hela den övre bågen för att få bättre ventilation. Näskuddarna och skalmändarna är justerbara för att möjliggöra en så bra anpassning som möjligt till ansiktet.

Nordic Light-linserna är gjorda av okrossbar polykarbonat och ger en skarp bild även under ljusförhållanden som är lite mörkare. Kontrasten är bra och det är enkelt att urskilja viktiga detaljer framför sig. Linserna är behandlade för att stå emot imma, vara extra reptåliga och för att avvisa vatten och smuts. De har ett ljusgenomsläpp mellan 25-51 % beroende på vilken lins man väljer och de har 100 % UV-skydd. Linserna är utbytbara.

Bliz Breeze Nordic Light är prisvärda och högfunktionella. Modellen är stilren, snygg och linserna fungerar riktigt bra. Kombinationen av den låga vikten och de goda justeringsmöjligheterna gör att man får en mycket bekväm upplevelse. När man dessutom kan ta av den övre bågen eller byta skalmarna mot ett nackband får man ett par sportglasögon som kan användas till det mesta. Vi rekommenderar sportglasögonen för löpning och liknande sporter. De fungerar bland annat bra för längdskidåkning och vandring.Bästa billiga sportglasögonen

5. Bliz Matrix

Bliz Matrix sportglasögon i färgen svart.

Om man är ute efter ett par billiga sportglasögon är Bliz Matrix ett bra val. Denna modell har ett brett synfält och sitter bra på huvudet. Bågen är gjord av lätt och slitstark TR90 med justerbara skalmändar och näskuddar för optimal passform. Hydro Lens Tech-linserna är gjorda i robust X-PC som har bra skärpa, färgåtergivning och ett rejält UV-skydd. Linserna har ett ljusgenomsläpp på 14 % men är utbytbara om en annan typ av lins behövs. De har imskydd, repskydd och vattenavstötande behandling. Sportglasögonen har luftkanaler upptill som ger en bra ventilation.

För att vara så pass billiga presterar Bliz Matrix väldigt bra. De är snygga, bekväma och har de rätta inställningsmöjligheterna för att man ska kunna få en bra passform. Linserna är välfungerande och det breda synfältet gör att man får väldigt bra sikt. Över lag är inte kvaliteten lika hög som hos dyrare alternativ men ändå tillräckligt bra för att modellen ska hålla länge. En annan detalj är att linserna kan upplevas lite mörka under dåliga ljusförhållanden men de fungerar bra när det är mulet eller ljust. Totalt sett är vi ändå imponerade av Bliz Matrix och möjligheten att skaffa utbytbara linser gör att man kan använda modellen i alla olika ljusförhållanden. Vi rekommenderar dessa billiga sportglasögon som ett allsidigt alternativ som fungerar till cykel, längdskidor, löpning och vandring.

Till Butik:
Bliz Matrix


Vanliga frågor & svar om sportglasögon

Vad är fotokromatiska sportglasögon?

Fotokromatiska sportglasögon har linser som anpassar sitt ljusgenomsläpp beroende på hur ljust det är. Så om man använder de på dagen då det är soligt kommer linserna bli mörkare för att släppa igenom mindre ljus. På kvällen då det är mörkt kommer linserna bli ljusare för att släppa igenom mer ljus. Denna process sker automatiskt och tar bara några sekunder. Det kan vara bra att välja en modell med fotokromatiska linser om man har tänkt att vistas i miljöer där ljusförhållandena snabbt kan ändras. Exempelvis om man cyklar en vägsträcka under en solig dag som innehåller många långa och mörka vägtunnlar. Då kan det vara skönt att veta att sikten kommer vara bra även i tunnlarna. Fotokromatiska linser kan även vara ett bra alternativ för de som inte vill byta till olika linser baserat på rådande ljusförhållanden.

Vad är skillnaden mellan dyra och billiga sportglasögon?

De största skillnaderna är att billiga sportglasögon är gjorda i billigare material och inte har lika exklusiva linser. Det gör att bågarna kan ha lägre kvalitet och slittålighet samt att linserna generellt kan ge en sämre bild av omgivningen. Det finns dock billiga alternativ som är välgjorda och som fungerar bra till många användningsområden samtidigt som de har tillräckligt bra kvalitet för att hålla länge.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email