Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för AstroSweden.
När man börjar med fågelskådning är det svårt att veta vilken kikare man ska välja. Det finns många åsikter som ofta går isär och en hel del beteckningar som inte är så lätta att förstå vid en första anblick. I denna artikel går vi kortfattat igenom grundläggande information för att underlätta när du ska välja kikare för fågelskådning. Efter att ha läst artikeln hoppas vi att du kommer några steg närmare i att besvara frågan: Vilken kikare ska jag välja för fågelskådning?
För att kunna välja kikare för fågelskådning behöver man avgöra om man ska ha en handkikare eller en tubkikare samt vilken förstoring och objektivdiameter man ska välja. Valen ska baseras på vilket avstånd man vill kunna observera fåglar på, ljusförhållanden, bildkvalitet, prisnivå samt kikarens storlek och vikt.
Handkikare eller tubkikare?
En fråga som man måste ställa sig till en början är om man ska välja en handkikare eller tubkikare.
Handkikare är mindre, lättare och billigare än tubkikare. Det gör att de lämpar sig bra till promenader, vandringar och resor där man inte vill ha med sig onödigt mycket vikt och även till nybörjare som inte vill spendera allt för mycket pengar på sin första kikare. De är enkla att bära runt halsen för att snabbt kunna vara till hands om någonting intressant dyker upp.
Tubkikare väger betydligt mer och är större. Detta är på grund av att de har en högre förstoringsgrad och att de kan ta in mer ljus vilket ger en bättre bildkvalitet. För dessa egenskaper får man tyvärr betala en hel del. Det ställer krav på att man vet att kikaren kommer att användas ofta för att köpet ska kännas överkomligt. Denna typ av kikare är vanlig att använda tillsammans med stativ där man vill kunna se på väldigt långa avstånd och om man vill ha bra bild i mörkare förhållanden.
Förstoring och objektivdiameter
När det kommer till kikare i allmänhet finns det två vanliga egenskaper som man behöver fundera över och det är nämligen förstoring och objektivdiameter. Dessa två egenskaper anges på formen förstoring x objektivdiameter och några vanliga siffror är exempelvis 8×32, 8×42 och 10×42. 8×42 betyder således att en kikare har 8 gångers förstoring och en objektivdiameter på 42 mm.
Förstoring beskriver hur många gånger närmare ett objekt kommer upplevas om du tittar på det genom kikaren. Så om en fågel befinner sig 50 meter bort och kikaren har 10 gångers förstoring kommer den upplevas som om den bara är 5 meter bort.
Objektivdiameter beskriver diametern för kikarens främre linser i millimeter. Ju större diameter desto mer ljus kan linserna ta in vilket ger en tydligare och bättre bild. Om man bara planerar att använda kikaren under soliga förhållanden kan man välja en objektivdiameter mellan 20-30 mm och få ett riktigt bra ljusinsläpp. Men om man vill fågelskåda under dagar med sämre ljusförhållanden som exempelvis under skymning kan det krävas 40 mm eller betydligt större diameter beroende på hur mörkt det är.
Vilken kikare är bäst för fågelskådning?
Nu när du vet mer om de olika kikartyperna samt om funktionen hos förstoringen och objektivets diameter gäller det att fundera vad som passar dig bäst just för ditt användningsområde. Två bra första frågor att ställa sig är på vilka avstånd man vill kunna observera fåglar och i vilka ljusförhållanden. Om det är kortare avstånd och ljusare förhållanden är det handkikare som gäller och om det är längre avstånd och mörkare förhållanden ska man välja en tubkikare. Sen när du har valt typ av kikare gäller det att läsa på om just vilken förstoring och objektivdiameter som känns rätt för ditt användningsområde och sedan utgå därifrån.
För de flesta brukar det i slutändan vara prislappen som styr vilket gör att valet brukar landa på en handkikare om man inte har väldigt specifika krav på långa avstånd och hög bildkvalitet. Ett bra val att utgå ifrån för fågelskådning brukar vara modeller med 8×42, alltså 8 gångers förstoring och 42 mm i objektivdiameter. Här får man en lagom avvägning av egenskaper som gör att det är enkelt att kolla på objekt som rör sig snabbt och som befinner sig på medellånga avstånd. Vill man observera mestadels större fåglar som inte rör sig så snabbt kan man välja 10 gångers förstoring i stället. Om du behöver tips på bra modeller kan du läsa mer i vårt test av kikare.
Kikare för glasögonbärare
En viktig detalj för dig som bär glasögon är att du bör välja en kikare som är anpassad för glasögonbärare. När man använder glasögon kan man inte hålla okularet direkt mot ögat som det är tänkt utan det skapas ett extra avstånd genom att glasögonen sitter i vägen. Detta avstånd gör att synfältet begränsas. På kikare som är anpassade för glasögonbärare finns det ögonmusslor på okularen som kan vikas ned så att man på så sätt kan komma närmare okularen. Detta gör stor skillnad.
Slutligen
Det är inte helt lätt att välja kikare för fågelskådning och det finns många andra egenskaper hos kikare som man kan fördjupa sig i. Dock krävs det mycket erfarenhet för att kunna använda de kunskaperna till att göra ett riktigt bra val. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren kommer du till en viss del behöva testa dig fram till vad just du föredrar. För att få en bra utgångspunkt räcker det med att fundera över vilken typ av kikare du vill ha samt vilken förstoring och objektivdiameter du behöver. Som vi nämnde är handkikare med 8×42 ett val som många blir nöjda med så om du inte kan bestämma dig för vad du ska välja är detta en bra utgångspunkt för de flesta. Lycka till med att hitta en riktigt bra fågelkikare!
Kontakta oss gärna om du har några frågor.