Bästa Kajaken 2022

En kajak på spegelblankt vatten med vy över vackra berg.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

När man paddlar kajak och glider fram ljudlöst på ett spegelblankt hav under en varm sommarmorgon är det svårt att inte fastna för sporten. Paddling är inte bara ett härligt sätt att uppleva naturen och havet på utan det ger även bra motion. För att underlätta för dig som ska köpa kajak har vi i detta test tagit med flera olika modeller som är anpassade för olika områden. Oavsett om du är erfaren eller nybörjare och är ute efter en havskajak, en uppblåsbar kajak, en sit on top kajak eller en billigare variant så finns det en modell som passar just dig. Läs vidare i testet för att se vilken som är den bästa kajaken 2022.

Läs även vårt test av vattenflaskor om du behöver en vattenflaska för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med vätska under paddlingen.

Topp 5 kajaker

Kajak Betyg Pris
Urberg Expedition Kayak G2

Urberg Expedition Kayak G2 kajak i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Kokopelli Moki Lite

Kokopelli Moki Lite kajak i färgerna gul och grå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Urberg Sit On Top Kayak G1

Urberg Sit On Top Kayak G1 kajak i färgen vit.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Urberg Sea Kayak

Urberg Sea Kayak kajak i färgen marinblå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Aqua Marina Betta 2-Person Kayak

Aqua Marina Betta 2-Person Kayak kajak i färgerna grön, vit och orange.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Kajaken som är bäst i test 2022

1. Urberg Expedition Kayak G2

Urberg Expedition Kayak G2 kajak i färgen röd.

Vi har utsett Urberg Expedition Kayak G2 till den kajak som är bäst i test. Detta är en kajak som passar perfekt för expeditioner och äventyr. Modellen är huvudsakligen gjord av plast och har ett rodersystem i metall som enkelt styrs via pedaler. Sittbrunnen är rejäl och har gott om utrymme för att man ska kunna variera sittpositionen. Stabiliteten är bra och modellen känns komfortabel att paddla i tack vare det mjuka sätet och det justerbara ryggstödet. Med en total lastvikt på 150 kg går det att få med sig mycket utrustning via de två större förvaringsutrymmena som är täckta med gummilock, den mindre förvaringspåsen med skruvlock samt de externa fästanordningarna med gummilinor.

Vi tycker att Urberg Expedition Kayak G2 är en utmärkt enmanskajak. Den har ett relativt lågt vattenmotstånd trots att den är stabil och har mycket förvaringsutrymme. Möjligheten att justera ryggstödet samt fotstödet gör att man kan få en riktigt bekväm sittposition. Kvaliteten är bra och sammantaget upplever vi att man får mycket för pengarna hos denna modell. Vi rekommenderar kajaken för både nybörjare och erfarna. Den fungerar utmärkt i skandinaviska förhållanden till kortare dagsturer och längre helgturer.Bästa uppblåsbara kajaken

2. Kokopelli Moki Lite

Kokopelli Moki Lite kajak i färgerna gul och grå.

Kokopelli Moki Lite är en uppblåsbar kajak som presterar riktigt bra. Den har ett slitstarkt yttre i nylon och PVC med flera kammare som delar upp luften för att konstruktionen ska vara extra säker. Vid sittytan finns ett högtrycksgolv som bidrar till en bättre stabilitet. Den öppna designen ger gott om utrymme för benen och det finns flera möjligheter till förvaring av utrustning. Eftersom modellen endast väger kring 18 kg med alla tillbehör inkluderat är den lätt att bära med sig. Hopvikt tar den minimalt med plats så att den enkelt får plats i bilen. Det medföljer en löstagbar fena som kan användas för att enklare hålla rätt kurs på vattnet. Kajaken är kompatibel med vissa typer av elmotorer.

Det är enkelt att se fördelarna hos en uppblåsbar kajak med Kokopelli Moki Lite. Den tar lite utrymme, har en låg vikt och är enkel att fylla med luft. Den är bekväm att sitta i och har en riktigt bra stabilitet. Modellen fungerar väl i havet, i sjöar och i mindre vattendrag. Eftersom den uppblåsbara konstruktionen skapar mer motstånd i vattnet är kortare och lugnare paddelturer att föredra framför långa distanser. Dock ger detta även en bättre stabilitet vilket gör att modellen fungerar utmärkt för nybörjare. Egenskaperna gör dessutom att den fungerar jättebra som en ren fiskekajak. Vi rekommenderar modellen starkt!

Till Butik:
Kokopelli Moki Lite


Bästa sit on top kajaken

3. Urberg Sit On Top Kayak G1

Urberg Sit On Top Kayak G1 kajak i färgen vit.

Urberg Sit On Top Kayak G1 är en sit on top kajak som har ett brett användningsområde. Den väger lite och är inte särskilt skrymmande vilket gör den enkel att transportera runt. Sittytan är öppen samt enkel att kliva i och ur. Fotstöden är ingjutna med två olika längder som tillsammans med det bekväma ryggstödet gör att man kan hitta en riktigt skön sittposition. Vid framdelen sitter en tätad lucka med invändig förvaringspåse och vid bakdelen finns gummilinor att spänna fast utrustning med. Det finns hållare för både fiskespön och paddel.

Om man är ute efter en enmanskajak i sit on top modell är detta ett bra val. Modellen är stabil och lätt att paddla med. Den är enkel att transportera från bil eller vagn till närmaste strand och sedan går det fort att ge sig ut på ett äventyr. Eftersom den är helt öppen används den med fördel under sommaren på lugnare vatten så att höga vågor inte kan slå in över kanterna. Vi rekommenderar denna prisvärda sit on top kajak för lugnare vatten och kortare turer. Den fungerar bra för nybörjare och även de som är lite mer erfarna. Stabiliteten och bredden i konstruktionen gör att modellen är ett bra alternativ som en billig fiskekajak.Bästa havskajaken

4. Urberg Sea Kayak

Urberg Sea Kayak kajak i färgen marinblå.

Det är inte så lätt att hitta en bra havskajak till ett vettigt pris men Urberg Sea Kayak är helt klart en värdig utmanare inom den kategorin. Modellen är robust och gjuten i 3-lager med HDPE polyuten som är en plast med hög styrka. Sittbrunnen är utrustad med knästöd, ett mjukt säte samt ett ryggstöd som alla bidrar till en god komfort under paddlingen. Fotstöden är ställbara och sitter i anslutning till pedaler som används för att kontrollera rodersystemet. Rodret kan smidigt fällas upp från sittbrunnen om det skulle behövas. Det finns två större förvaringsutrymmen täckta med gummilock, ett mindre förvaringsutrymme samt flera gummilinor utanpå som går att fästa utrustning i.

Vi tycker att Urberg Sea Kayak fungerar riktigt bra. Havskajaken har ett lågt vattenmotstånd vilket gör att den känns väldigt snabb. Trots snabbheten upplevs den relativt stabil även i hårdare sjö. Att det dessutom finns gott om förvaringsutrymmen gör att modellen fungerar lika bra till korta paddelturer som till längre paddlingar under flera dagar. Kvaliteten och egenskaperna är över lag bra och matchas av ett pris som gör att modellen får en väldigt god helhetskänsla. Vi rekommenderar denna havskajak för både nybörjare och erfarna. Den utmärker sig särskilt väl på havet men fungerar givetvis även att använda på lugnare sjöar.

Till Butik:
Urberg Sea Kayak


Bästa billiga kajaken

5. Aqua Marina Betta 2-Person Kayak

Aqua Marina Betta 2-Person Kayak kajak i färgerna grön, vit och orange.

Aqua Marina Betta 2-Person Kayak är en uppblåsbar och billig kajak anpassad för två personer. Modellen är gjord i PVC plast och har en robust uppblåsbar konstruktion. Luften delas upp i flera kammare för att öka säkerheten och även sits samt ryggstöd är uppblåsbara vilket ger en bekväm upplevelse. Högtrycksventilerna gör så att det går fort att både pumpa i och tömma all luft. Ändarna är särskilt förstärkta med ett hårt material för att ge extra bra skydd om man skulle köra in i något. Det finns flera smarta detaljer som gör modellen trevlig att använda. Det finns bland annat bra bärhandtag, utrymme för förvaring av utrustning vid framdelen och bakdelen samt ett säkerhetsrep att ta tag i om man ramlar i vattnet. Flera snabba dräneringsventiler kan öppnas upp om man kör i hård sjö så att vattnet som kommer in i kajaken kontinuerligt dräneras ut.

För att vara så pass billig håller Aqua Marina Betta 2-Person Kayak hög kvalitet i förhållande till priset. Den känns stabil, skön att sitta i och lätt att ta sig fram med. De två fenorna som är centrerade i mitten under skrovet underlättar mycket för att man ska kunna hålla rätt kurs. Eftersom den endast väger knappa 14 kg totalt så är den väldigt lätt att flytta runt mellan sjöar och vattendrag. Vi rekommenderar denna billiga kajak för nybörjare och till familjer som vill ha möjlighet till rolig vattensport. Modellen fungerar utmärkt som tvåmanskajak till enklare helgturer på lugnare vatten eller till ren nöjespaddling vid exempelvis en strand.Vanliga frågor & svar om kajaker

Vilken uppblåsbar kajak är bäst i test?

Vi tycker att Kokopelli Moki Lite är den uppblåsbara kajak som är bäst i test. Den har en rejäl och stabil konstruktion, väger lite, tar lite plats när den är hopvikt och den kan användas i flera olika miljöer. Modellen lämpar sig väl till nybörjare och kan användas till kajakfiske eller nöjespaddling.

Hur bra fungerar en uppblåsbar kajak?

Dagens uppblåsbara kajaker har kommit långt i utvecklingen. De är hållbara, väger lite, enkla att blåsa upp, stabila i vattnet och tar liten plats att förvara. Komforten är generellt hög och det går ofta att välja till ryggstöd för extra bekvämlighet. Det breda skrovet ger mycket hög flytkraft vilket ökar stabiliteten betydligt i jämförelse med en vanlig kajak.

En nackdel i jämförelse med en vanlig kajak är att det tar några minuter extra att ta sig i vattnet eftersom kajaken först måste blåsas upp. Det går dock rätt fort när man är van. En annan nackdel är att det breda skrovet skapar mer motstånd i vattnet vilket gör att det inte går att få samma hastighet på paddlingen.

Sammantaget fungerar en uppblåsbar kajak väldigt bra. De är användarvänliga och fungerar att använda till många aktiviteter. Eftersom det kan skilja sig mycket mellan olika märken rekommenderar vi att välja en upplåsbar kajak bäst i test.

Vad är skillnaden mellan kajaker i glasfiber och plast?

De två vanligaste materialen som används i kajaker är glasfiber och plast. Modeller som är gjorda av glasfiber är generellt dyrare, har en bättre styvhet i konstruktionen och är snabbare i vattnet vilket gör att de ofta används av mer erfarna paddlare. Plastkajaker är generellt långsammare i vattnet, billigare men mer slitstarka. Det gör att modeller i plast passar allra bäst för nybörjare.

Vad är en sit on top kajak?

En sit on top kajak är konstruerad i en öppen design utan en täckt sittbrunn. Skrovet är oftast lite bredare än vad det är på en vanlig kajak och även fyllt med luft vilket gör att skrovet upplevs ligga ovanpå vattenytan. Sittytan är placerad ovanpå skrovet vilket i kombination med skrovkonstruktionen gör att man hamnar högt upp ovanför vattenytan. Detta gör så att man får en bättre överblick av omgivningen och att det blir mer bekvämt att paddla.

Tillsammans gör dessa egenskaper att en sit on top kajak blir väldigt bekväm, stabil och allsidig. Den öppna ytan gör det enkelt att röra på benen samt att ta sig i och ur kajaken. De är uppskattade bland många och framför allt nybörjare. Tack vare den goda stabiliteten är det även vanligt att använda en sit on top modell som en ren fiskekajak.

Vad behöver man för tillbehör till sin kajak?

För att kunna använda sin kajak på ett korrekt och säkert sätt behövs några få grundtillbehör. Paddeln är det viktigaste tillbehöret och ska anpassas för att man ska få ut så mycket som möjligt av varje paddeltag. Det är en stor fördel om paddeln är lätt, så det kan vara bra att välja en paddel i kolfiber eller glasfiber om man vet med sig att man kommer paddla mycket. För att vara säker ute på vattnet gäller det även att ha en bra flytväst. Det viktigaste är att den sitter bekvämt och ger den rörelsefrihet som krävs. Det finns särskilda paddlingsflytvästar som är anpassade för ändamålet. Om man har en kajak med sittbrunn är det även viktigt att skaffa ett kapell. Kapellet skyddar mot vatten som stänker in i kajaken genom att det fästs kring midjan och över sittbrunnen.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email