Bästa Pannlampan 2022

En man med pannlampa utforskar en grotta.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

En pannlampa har många användningsområden och är ett jättebra hjälpmedel för de flesta aktiviteterna när mörkret faller. Pannlampan möjliggör att båda händerna är lediga och ljuset rör sig naturligt dit man tittar. Den underlättar för dig som vandrar, cyklar, tränar löpning eller klättrar och kan förlänga säsongen avsevärt i ett land som Sverige där det är mörkt en stor del av året. En pannlampa är även utmärkt att ha för att lysa upp hundpromenaderna på kvällen eller för dig som vill ha en ljuskälla i tältlägret. Ta del av de bästa pannlamporna 2022 och vad som är bra att tänka på vid ett köp.

Läs även om vårt test av vattenflaskor om du behöver en bra vattenflaska till dina promenader.

Topp 5 Pannlampor

Pannlampa Betyg Pris
Black Diamond Storm 400 Headlamp

Black Diamond Storm 400 Headlamp pannlampa i färgerna svart och blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Silva Trail Runner Free H

Silva Trail Runner Free H pannlampa i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Black Diamond Spot Lite 200 Headlamp

Black Diamond Spot Lite 200 Headlamp pannlampa i färgerna svart och röd.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Petzl Duo S

Petzl Duo S pannlampa i färgerna svart och gul.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
BioLite HeadLamp 200

BioLite HeadLamp 200 pannlampa i färgerna svart och turkos.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Pannlampan som är Bäst i Test 2022

1. Black Diamond Storm 400 Headlamp

Black Diamond Storm 400 Headlamp pannlampa i färgerna svart och blå.

Black Diamond Storm 400 Headlamp är vår testvinnare och en pannlampa som passar till det mesta. Med IP67-klassningen är den både dammtät och vattentät och tål riktiga äventyr. Den är inte tänkt att bada med men tål att vara upp till 1 meter under vattenytan i maximalt 30 minuter. Räckvidden är mellan 9 och 100 meter beroende på ljusstyrkan som kan justeras upp till 400 lm. Ljusstrålen är bred och ger ett vitt sken. Med starkaste inställningen håller batteriet i 5 timmar och på svagaste i ca. 150 timmar vilket är väldigt bra. Utöver att justera ljusstyrkan finns det ljusinställningar som bland annat dimning, rött, grönt och blått ljus. Den kan låsas för att inte slås på i packningen. Vikten är lite högre än medel men det beror på den höga IP-klassning, robusta konstruktionen och 4 batterier.

Det är synd att en så välgjord pannlampa inte levereras med uppladdningsbara batterier. Som standard inkluderas 4 vanliga AAA batterier. Vi rekommenderar att köpa till egna uppladdningsbara batterier eftersom den är gjord för att användas ofta. Black Diamond Storm 400 passar dig som vill ha en stryktålig, vattentät och mångsidig pannlampa för riktiga äventyr. Den passar även bra för vandring eller till kvällspromenader.Bästa Pannlampan för Löpning

2. Silva Trail Runner Free H

Silva Trail Runner Free H pannlampa i färgen svart.

Silva Trail Runner Free H är en pannlampa optimerad för löpning. Den har en bra passform som gör att den sitter stabilt på huvudet utan att glida upp eller ner under löpningen. Den är bekväm att bära även under längre sträckor. Pannlampan är laddningsbar och batteriet räcker mellan 2.5 och 12 timmar beroende på ljusstyrka. Avvägningen mellan batteritid och vikt är väl uttänkt. De dubbla LED-lamporna ger en bra belysning över långa sträckor samtidigt som marken vid fötterna lyses upp på ett bra sätt. Med högsta ljusstyrkan är räckvidden 80 meter. Ljuset kan ställas in på nivåerna maximum, medium och minimum. Det finns även ett blinkläge. På baksidan finns en röd lampa för att synas bra bakåt. IPX5-klassningen gör att regnskuren inte stoppar dig från att ge dig ut på din nattlöpning.

Det är tydligt att Silva Trail Runner Free H är optimerad för löpning och trail löpning för det finns inget att anmärka på när det kommer till användningen för dessa aktiviteter. De laddningsbara batterierna gör det möjligt att träna varje dag och de dubbla ljuskällorna är helt fenomenala. För andra aktiviteter och behov finns det bättre val eftersom denna pannlampa blir rätt dyr. Men om du är en löpare är detta den absolut bästa löparlampan.Bästa Billiga Pannlampan

3. Black Diamond Spot Lite 200 Headlamp

Black Diamond Spot Lite 200 Headlamp pannlampa i färgerna svart och röd.

Black Diamond Spot Lite 200 Headlamp är den billigaste pannlampan i testet. Trots priset är den fullpackad med bra funktioner. Vikten är låg och IPX8-klassningen gör att den tål både regn och att vara under vatten ner till 1 meters djup i 30 minuter. Ljusstyrkan är maximalt 200 lm vilket är tillräckligt för de flesta enklare användningsområdena. Räckvidden kan ställas mellan 3 meter och 64 meter. Batteritiden är riktigt bra trots den låga vikten och håller 12 timmar med högsta ljusstyrkan och 60 timmar med lägsta. Det erbjuds flera ljusinställningar som dimning, blinkning, distans, närhet och ett rött nattläge. Nattläget kan aktiveras direkt utan att hoppa förbi det ljusa läget vilket är jättebra för att kunna bibehålla mörkerseendet. En låsfunktion hindrar att lampan kan tändas när den förvaras.

Om Black Diamond Spot Lite 200 hade haft ett laddningsbart batteri med USB-laddning hade den varit en fullpoängare. Tyvärr levereras den med vanliga batterier så detta måste köpas till. Bortsett från det har Black Diamond lyckats skapa ett mycket billigt och prisvärt alternativ. Tack vare den låga vikten och vattentåligheten är den utmärkt för alla vardagsbehov. Den kan bäras med överallt vare sig det handlar om att ha en lampa i båten, bilen, på promenaden eller för användning i garaget. Tack vare priset är det en bra instegsmodell för dig som vill börja ta med dig en pannlampa på vandringen.Bästa Pannlampan för Ljusstyrka

4. Petzl Duo S

Petzl Duo S pannlampa i färgerna svart och gul.

Petzl Duo S är testets starkaste pannlampa och är otroligt slittålig. Den tål att tappas i marken, står emot stötar, är dammtät och är även vattentät ner till 1 meters djup i upp till 30 minuter. Fem ljusinställningar säkerställer ett brett användningsområde. Ljuset kan optimeras för distans, snabba rörelser, vanliga rörelser, ljus i närhet och bekvämt svagare ljus. Det finns en extra Boost-inställning där ljusstyrkan kan justeras upp till hela 1100 lm med en maximal räckvidd på 200 meter. Inställningarna kan justeras utan att ta av handskarna via en lättillgänglig ratt. Den låses automatiskt vid avstängning för att förhindra påslagning i väskan. Batteritiden är utomordentligt bra trots en kraftfull lampa och räcker från 4.5 timmar med distansinställningen upp till 23 timmar med den svagaste inställningen. Batterierna är uppladdningsbara och kan laddas upp med snabbladdning på endast 4 timmar. Det går även att köpa till extra batteripack för den som behöver extra lång användningstid. Den är optimerad för att användas i grupp med en inbyggd FACE2FACE funktion som gör att om två eller fler ljusstrålar möts minskas ljusstyrkan automatiskt för att inte blända. Pannbanden kan justeras mycket för att passa utanpå de flesta hjälmarna. Det är alltså en bra pannlampa för ridning, cykling eller för dig som utforskar grottor.

Den enda nackdelen med Petzl Duo S är att den kan upplevas lite klumpig i och med att den kraftfulla lampan och batteripaketet båda drar upp storleken och vikten. Den konkurrerar dock inte i det vanliga segmentet utan riktar sig till användare som är mer krävande. Då är ljusstyrkan och slittåligheten av högre prioritet. Förutom att vi rekommenderar Petzl Duo S till aktiviteter där den sätts utanpå en hjälm är det en av de bästa pannlamporna för jakt.

Till Butik:
Petzl Duo S


Bästa Lätta Pannlampan

5. BioLite HeadLamp 200

BioLite HeadLamp 200 pannlampa i färgerna svart och turkos.

BioLite HeadLamp 200 är en ultralätt pannlampa som är perfekt för den aktiva användaren. Designen har optimerats för komfort och låg vikt vilket gör att den knappt känns på huvudet, även efter en längre tids användning. Den tål regn, har en ljusstyrka upp till 200 lm och en räckvidd på 50 meter. Batteritiden varierar mellan 3 timmar och 40 timmar beroende på ljuslägena som består av vitt ljus, rött ljust, dimning och blinkning. Lamphållaren kan smidigt tiltas ned för att ge mer ljus på marken. När batterierna är slut laddas de enkelt upp via en Micro-USB-kabel.

Vi rekommenderar pannlampan för skidåkning och löpning på landsväg. Den sköna passformen och den låga vikten är perfekt för fysiska aktiviteter. Ljusstyrkan på 200 lm är tillräcklig men det går inte ha så mycket lägre ljus än så och fortfarande ha bra uppsikt. Tyvärr räcker bara batteriet i 3 timmar vid den ljusstyrkan. Det är tillräckligt för de flesta, men inte för de som vill köra ett extra långt träningspass på kvällen. Då är det bättre att välja Silva Trail Runner Free H.

Till Butik:
BioLite HeadLamp 200


Köpråd för Pannlampor

En man cyklar i mörkret med en pannlampa.

Ljusstyrka

Mängden ljus som en lampa avger mäts i enheten lumen och förkortas lm. Ju större siffra desto starkare ljus. Här är några grova riktlinjer som ger en uppfattning om hur mycket ljus som krävs för olika aktiviteter.

Upp till 100 lm fungerar bra som belysning i ett tältläger eller för dig som vill ha extra belysning längst elljusspåret eller på din stadslöpning.

100 – 200 lm är tillräckligt för den som springer längst en bred landsväg eller för den som åker längdskidor. Det fungerar även bra till enklare promenader och vandring där man håller sig till större stigar och vägar.

200 – 500 lm ger bra ljus för trail löpning, promenader på stigar i skogen eller för vandring där man vill ha extra bra sikt. Tänk på att det är lättare att upptäcka hinder i terrängen ju högre ljusstyrkan är.

500 lm och uppåt passar för den som vill ha ordentligt bra sikt. Det kan röra sig om orientering, cykling, jakt, eller ridning.

Räckvidd

Räckvidd går oftast hand i hand med ljusstyrka. Om den ena är högre, är den andra det med. Räckvidd är ett bra alternativt mått att kolla på i stället för ljusstyrka eftersom det kan vara enklare att bedöma hur lång sträcka man behöver se i stället för att gå efter ett lumen-tal. Tänk inte bara på sträcka utan även på att ljusbilden ska ha en bra spridning. Det finns vissa lampor som kan lysa väldigt långt men med ett fokuserat ljus. Det är bra i vissa fall och dåligt i andra. För de flesta passar en ljusbild som är mest fokuserad i mitten, men som sedan successivt blir svagare utåt sidorna. Den ljusbilden är mest behaglig för våra ögon och är bättre för mörkerseendet.

Batteritid

Batteritiden är viktig eftersom den beskriver hur länge pannlampan kan användas innan batterierna måste bytas eller laddas. Tiden brukar anges i olika steg beroende på vilken ljusstyrka som används. När lampan är inställd på lägsta ljusstyrkan är batteritiden som störst. Det är denna tid som anges som maximal batteritid. När högsta ljusstyrkan används reduceras batteritiden rejält. Oftast till några procent upp till 20 procent av den maximala batteritiden. För att förbättra batteritiden på de starkare lamporna som drar mer ström skalas batterierna oftast upp vilket ökar den totala vikten.

De flesta pannlamporna har någon typ av indikation för att visa att batterierna börjar ta slut. De riktigt sofistikerade modellerna har ett reservläge som slås på automatiskt när laddningen är låg. Då lyser lampan svagt, men i en ganska lång tid, för att förhindra att det blir kolsvart om man befinner sig i totalt mörker och batterierna tar slut.

Vikt

Som vi nämnde ovan har starkare lampor oftast större batterier som väger mer. Lamporna i sig väger också mer ju starkare de är. Då blir det tyvärr inte så enkelt som att bara välja den pannlampa som lyser starkast. Totalvikten ökar generellt på modeller med högre ljusstyrka och vikten kan bli märkbar särskilt tydligt vid exempelvis distanslöpning. Pannlampan kan dels sitta sämre och upplevas att den dunsar mer. Den kan även leda till att man blir trött i nacken eller känner av spänningar i huvudet. Därför ska ljusstyrkan och batteritiden alltid anpassas efter behov. Välj inte för kraftiga eller för tunga pannlampor om du inte bedömer att du behöver det.

Välj Funktioner efter Användningsområde

Det är viktigt att fundera hur pannlampan är tänkt att användas och vilka krav det ställer på konstruktionen. Om du väljer den efter ditt huvudsakliga användningsområde kommer du förmodligen bli mer nöjd än om du väljer något som ska passa för allt.

IP-klassningen är viktig att ta hänsyn till när det kommer till elektronik. Kortfattat beskriver den hur vattentät och dammtät den klassade apparaten är. Klassningen skrivs vanligen ut IPXX, där första X:et beskriver dammtäthet. Skalan går från 0 till 6 där sexan står för helt dammtätt. De flesta pannlamporna har ett visst skydd mot damm men är nödvändigtvis inte formellt testade för det. Vattentätheten är däremot viktigare och det är det andra X:et som beskriver den. Här går skalan från 0 till 9 där allt över 4 tål vanligt regn. En högre siffra ger bättre skydd mot vatten. All elektronikutrustning som är tänkt att användas i regn bör därför minst ha klassningen IPX4.

Pannbandet ska ha de justeringsmöjligheter som behövs för ändamålet. Om du har särskilda krav som att det ska kunna fästas utanpå en hjälm eller att det inte ska glida gäller det att kolla upp det specifikt. För extra stabilitet har vissa modeller ett extra band som spänns över huvudet.

Ljusinställningar finns på de flesta pannlamporna. Det finns allt ifrån vitt, rött, grönt och blått ljus till justering av ljusstyrka, dimning, blinkning, distansläge, närhetsläge och automatisk avbländning. Vissa inställningar är särskilt bra för vissa aktiviteter. Automatisk avbländning är bra om det är en stor grupp där alla har pannlampor för att minimera att andra blir bländade. Rött ljus är bra för att se i mörker utan att förstöra sitt naturliga mörkerseende.

Inställningsknappar som reglerar ljusinställningarna är vanligtvis ganska standard. För dig som vill manövrera knapparna utan att ta av dig handskarna är det extra viktigt att undersöka så att tänkt modell har den möjligheten. Exempelvis har Petzl Duo S i detta test en smidig liten ratt på sidan av lampan som fungerar väl till detta syfte.

Laddningsbara batterier är ett måste om pannlampan ska användas ofta och det underlättar mycket att bara kunna plugga in en USB-kabel efter löprundan. Den kommer nyttjas mycket mer om den alltid är redo att användas i stället för att batterierna är urladdade och måste bytas. Det är även skönt att säkerställa att man påbörjar sin aktivitet med fulladdade batterier i stället för att man måste byta engångsbatterierna halvvägs eftersom de inte bör bytas innan de är slut. Tyvärr följer uppladdningsbara batterier inte med på alla modeller. Dessa modeller brukar dock vara kompatibla med det. Väljer man en modell utan uppladdningsbara batterier rekommenderar vi starkt att man köper till det själv.

Vanliga Frågor & Svar om Pannlampor

Varför köpa en pannlampa?

En pannlampa är otroligt allsidig och bra att ha till aktiviteter där du behöver se bra i mörker samtidigt som båda händerna ska vara fria. Det kan vara allt från hundpromenader på skogsstigar, vandring med vandringsstavar, kvällsklättring eller arbete i mörkret till att man vill kunna se ordentligt hemma om strömmen går. De är även bättre än stationära lampor med stativ som kan ställas upp för att lysa på exempelvis en klättervägg eftersom pannlampan rör sig dit man tittar vilket minimerar skymmande skuggor. Då slipper man momentet att flytta runt den stationära lampan.

Hur ska en pannlampa sitta?

Den ska sitta runt ditt huvud över pannan och bakhuvudet. Pannlampan ska sitta tillräckligt högt upp för att inte skymma din sikt men utan att glida av. Den ska kännas bekväm och stabil när den sitter på plats. Den ska röra sig så lite som möjligt när du rör på dig. En pannlampa går även att fästa utanpå en hjälm men den behöver då vara kompatibel för det.

Kan man köpa en pannlampa från Jula eller Biltema?

Det finns säkerligen både bra och dåliga pannlampor på Jula och Biltema. Som vid alla andra köp gäller det att undersöka modellerna och bedöma de baserat på dina krav. Ta hjälp av våra köpråd här ovan och jämför gärna deras pannlampor med modellerna i detta test. Om du tycker att du hittar en likvärdig på Jula eller Biltema kommer den säkert att fungera bra.

Kan man använda en pannlampa för cykling?

Det går bra att använda en pannlampa för cykling men den kan inte användas i stället för cykellyse. Den får användas utöver den belysning som krävs enligt lag. Det är dock skönt att ha extra belysning när det är mörkt. Särskilt för den som cyklar mycket på skogsstigar och liknande.

Hur många lumen ska en pannlampa ha?

Ljusstyrkan ska anpassas till det du har tänkt att använda den till. Generellt räcker omkring 200 lm för många tillämpningar som exempelvis löpning på landsväg eller som reservlampa hemma. För mer krävande aktiviteter som orientering eller jakt kan det krävas närmare 500 lm eller mer. Kom ihåg att kraftfullare pannlampor oftast väger mer. Läs mer information om detta ovan under punkten köpråd.

Tål pannlampor vatten?

De flesta pannlamporna som är lite dyrare än de enklaste modellerna tål regn. Kolla vilken IP-klassning modellen har för att säkerställa detta. Allt som har en siffra högre än IPX4 tål regn. Modeller klassade med IPX7 tål att sänkas ned i vatten till maximalt 1 meters djup i 30 minuter. Om du behöver bättre vattentålighet än så är det bra att kolla på mer undervattensspecifika modeller.

Finns det särskilda pannlampor för barn?

Ja det gör det. Dessa modeller brukar anpassas för mindre huvuden och för att inte lysa lika starkt. Även vikten brukar reduceras.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email