Bästa Löparryggsäcken för Dam & Herr 2022

En man med löparryggsäck springer nedför ett berg.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

En löparryggsäck är ett mycket bra hjälpmedel för att kunna få med sig vätska, någonting ätbart, extra plagg och enklare sjukvårdsmateriel på löpturen. På så sätt kan man vara ute länge utan att behöva oroa sig för vätskebrist, väderomslag eller för om olyckan skulle vara framme. En bra löparryggsäck ska sitta bekvämt och tillräckligt tight så att den inte dunsar mot ryggen under löpningen samtidigt som den ska förhindra uppkomsten av skavsår. Det ska finnas plats för utrustning som behövs tas med och totalvikten ska helst vara så låg som möjligt. I detta test går vi igenom löparryggsäckar i unisexmodell som passar lika bra för dam och herr. Vi har med många olika modeller för att täcka ett brett användningsområde och oavsett om du vill ta din löparryggsäck till jobbet, ha ett inbyggt vätskesystem eller en billig prislapp så finns det en modell för dig. Läs vidare för att se vilken som är den bästa löparryggsäcken 2022.

Läs även vårt test av vätskebälten om du är intresserad av ett komplement till löparryggsäcken.

Topp 5 löparryggsäckar

Löparryggsäck Betyg Pris
Uswe Vertical 4 Plus

Uswe Vertical 4 Plus löparryggsäck i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Salomon Adv Skin 12

Salomon Adv Skin 12 löparryggsäck i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Coxa Carry M18

Coxa Carry M18 löparryggsäck i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Inov-8 Adventure Lite 15

Inov-8 Adventure Lite 15 löparryggsäck i färgerna svart och grå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Camelbak Circuit Vest

Camelbak Circuit Vest löparryggsäck i färgen blå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Löparryggsäcken som är bäst i test 2022

1. Uswe Vertical 4 Plus

Uswe Vertical 4 Plus löparryggsäck i färgen svart.

Den löparryggsäck som är bäst i test är ingen mindre än Uswe Vertical 4 Plus. Detta är en lätt och liten löparryggsäck med vätskesystem som fungerar riktigt bra. Den har totalt 4 liters förvaringsutrymme som är uppdelat i flera mindre utrymmen och ett särskilt utrymme för det integrerade vätskesystemet på 1,5 liter. Slangen till vätskesystemet har ett användarvänligt munstycke och dras enkelt ut till framsidan för enkel åtkomst under aktivitet. Modellen har Uswes NDM bärsystem som sitter åt på precis rätt ställen och har goda justeringsmöjligheter. Axelremmarna är stretchiga och insidan av remmarna samt ryggen är täckt i andningsbar mesh. Det finns särskilda fästen bakpå att fästa vandringsstavar i.

Vi tycker att Uswe Vertical 4 Plus är en värdig testvinnare. Den erbjuder mycket funktionalitet och känns väldigt prisvärd. Löparryggsäcken har en bra avvägning mellan packvolym, storlek och vikt samtidigt som den har plats för tillräckligt med vätska för att man ska kunna ta lite längre turer. Det väldesignade bärsystemet och det stretchiga materialet gör att löparryggsäcken sitter åt ordentligt men utan att begränsa rörligheten i överkroppen. Den studsar ingenting medan man springer. Vi rekommenderar denna löparryggsäck för löpning, trail löpning och cykling. Både för längre och kortare turer.

Till Butik:
Uswe Vertical 4 Plus


Bästa löparryggsäcken 12 liter

2. Salomon Adv Skin 12

Salomon Adv Skin 12 löparryggsäck i färgen röd.

Salomon Adv Skin 12 är en löparryggsäck som ligger i gränslandet mellan att vara en ryggsäck och en löparväst. Salomons SensiFit-konstruktion är välgjord och gör att passformen är både bekväm och kroppsnära. Den studsar inte vid rörelse och har stretchiga material som andas bra. På framsidan finns det flera bra förvaringsfickor som har plats för mobiltelefon, andra värdesaker och energibars eller liknande. Två mjuka flaskor på 500 ml sitter bakom förvaringsfickorna och är enkla att dricka ur även under rörelse. På baksidan sitter en förvaringsficka samt huvudfacket som har gott om plats för förstärkningsplagg och ombyten. Totalt ligger packvolymen på 12 liter och även om det är en hel del volym så sprids vikten ut väl över hela löparväskan vilket gör att den har minimal påverkan på prestationen.

Trots att det finns så pass mycket förvaring och plats för vätska känns Salomon Adv Skin 12 väldigt minimalistisk. Den är åtsittande samtidigt som materialet följer kroppens rörelser. Det går att justera passformen på flera sätt vilket gör att löparryggsäcken passar lika bra på kvinnor som på män trots att den upplevs figursydd. Med hjälp av elastiska snören går det även fästa vandringsstavar på flera ställen beroende på vad man föredrar. Vi rekommenderar denna löparryggsäck från Salomon för längre turer och tävlingar i löpning.

Till Butik:
Salomon Adv Skin 12


Bästa stora löparryggsäcken 18 liter

3. Coxa Carry M18

Coxa Carry M18 löparryggsäck i färgen svart.

Coxa Carry M18 är en stor löparryggsäck som trots storleken känns väldigt smidig. Packvolymen ligger på hela 18 liter och det går att packa upp till 10 kg i den vilket gör att den passar perfekt för den som behöver få med sig mycket utrustning. Det gör att modellen fungerar utmärkt att använda som löparryggsäck till jobbet eftersom den har plats för dator och extra ombyte. För att kunna bära upp all vikt på ett bekvämt sätt har Coxa tagit fram ett bärsystem som placerar majoriteten av vikten kring höfterna. Bärsystemet går snabbt att ta på eller av och gör så att vikten känns minimal. Ryggens insida och insidan på bärremmarna är försedda med andningsbart meshtyg som optimerar luftflödet. Ryggen är även försedd med extra dämpning för ökad komfort.

Vi tycker att Coxa Carry M18 är förvånansvärt smidig i förhållande till sin storlek. Den sitter åt på rätt sätt utan att begränsa rörligheten och bärsystemet fungerar verkligen bra. Den enda nackdelen är att modellen blir tyngre än många mindre modeller. Så blir det alltid med större ryggsäckar men det kan vara värt att tänka på beroende på vad man har för behov. Bortsett från det tycker vi att modellen presterar väldigt bra och den har precis all funktionalitet som behövs. Det finns fyra externa fickor, fyra invändiga fickor och löparryggsäcken är anpassad för vätskesystem med en volym upp till 3 liter. För att öka synligheten i mörker sitter det reflexmaterial runt om konstruktionen samt en LED-lampa på baksidan som lyser rött med två olika inställningar. Vi rekommenderar löparryggsäcken till pendling, vandring, löpning och trail löpning.

Till Butik:
Coxa Carry M18


Bästa löparryggsäcken 15 liter

4. Inov-8 Adventure Lite 15

Inov-8 Adventure Lite 15 löparryggsäck i färgerna svart och grå.

Inov-8 Adventure Lite 15 är en löparryggsäck på 15 liter som är designad att fungera bra för multisport. Den är lätt, gjord i slitstarka material och sitter väl på plats. Bärsystemet är avlastande och kan justeras på flera sätt för att få en bra passform och en studsfri upplevelse. Förvaringen på framsidan påminner mycket om den förvaring som finns på en löparväst. Det finns en dragkedjeförsedd ficka för värdesaker, expanderbara meshfickor för energibars samt två fickor avsedda för en 500 ml flaska vardera. På baksidan finns ett 15 liters huvudfack som är kompatibelt med ett 2 liters vätskesystem. Det finns även flera expanderbara meshfickor på baksidan samt en extra ficka med dragkedja. Samtliga logotyper är gjorda i reflexmaterial för att öka synligheten i mörker.

Inov-8 har många bra modeller av löparvästar och det märks att de har tagit med sig samma designtänk till denna löparryggsäck. Den är minimalistisk, har plats för mycket packning och har väl genomtänkta detaljer. Alla fickor är välplacerade och möjligheten att packa större saker på baksidan samtidigt som man kan packa mindre saker som behöver vara lättåtkomliga på framsidan ger en väldigt allsidig modell. Den är tillräckligt liten för att inte bli för tung under längre turer men ändå tillräckligt stor för att ha plats för dator eller liknande för den som vill använda löparryggsäcken för pendling. Vi rekommenderar denna löparryggsäck för pendling till jobbet, vandring, cykling och löpning.Bästa billiga löparryggsäcken

5. Camelbak Circuit Vest

Camelbak Circuit Vest löparryggsäck i färgen blå.

Circuit Vest från Camelbak är en billig löparryggsäck med en mycket smidig design. Konstruktionen är nästan mer löparväst än ryggsäck och den är gjord i väldigt lätta material. Det gör att den knappt märks av under löpningen. Cambelbaks 3D Micro Mesh sitter på insidan axelremmarna och mot ryggen vilket ger en mycket bra andningsförmåga. Det finns ett integrerat 1,5 liters vätskesystem som har låg vikt, är enkelt att dricka ur och lätt att rengöra. Utöver platsen för vätskesystemet finns det ytterligare 3,5 liters packutrymme. På framsidan finns en ficka med blixtlås avsedd för mobiltelefon eller andra värdesaker. Det finns två fickor avsedda för varsina vattenflaskor och totalt finns det fem externa fickor på löparryggsäcken vilket ger gott om plats för exempelvis gel eller energibars. Det finns flera reflexdetaljer vilket är perfekt för den som vill springa i mörker.

För att vara så pass billig tycker vi att Camelbak Circuit Vest presterar väldigt bra. Den är lätt, andas bra och känns bekväm under löpningen. Vätskesystemet är välfungerande och eftersom man även har möjligheten att ta med sig två flaskor så kan man få med sig rejält med vätska på längre turer. Modellen passar både dam och herr men det finns även en variant som är helt anpassad för dam som kan passa kortare personer bättre vilket kan vara bra att tänka på om man vill få bästa möjliga passform. Vi rekommenderar denna billiga löparryggsäck för löpning och trail löpning.Vanliga frågor & svar om löparryggsäckar

Vilken löparryggsäck är bäst i test?

Vi har utsett Uswe Vertical 4 Plus till vinnare i detta test. Modellen är prisvärd, har genomgående bra egenskaper, en lagom packvolym, relativt låg vikt och det integrerade vätskesystemet är välfungerande. Bärsystemet är bekvämt, välsittande och förhindrar att ryggsäcken studsar.

Hur mycket kostar en bra löparryggsäck?

Priserna varierar en hel del men i trakterna kring 800 kr brukar det gå att få en lite mindre men bra modell. Om man är ute efter en större packvolym kan det krävas att man lägger drygt 1000 kr eller mer för att få tillräckligt bra egenskaper. Generellt brukar en dyrare modell hålla högre kvalitet, vara mer komfortabel och erbjuda mer finesser än sina billigare motsvarigheter.

Hur stora löparryggsäckar finns det?

Det är vanligast att hitta lite större modeller med en packvolym kring 15 eller 18 liter. Det finns även löparryggsäckar på 20 liter eller större men dessa brukar generellt inte vara lika väl anpassade för löpning utan fungerar bättre till blandade fysiska aktiviteter. Om man behöver få med sig väldigt mycket utrustning kan det vara bra att i första hand försöka minimera utrustningen så gott det går och köpa utrustning som tar liten plats i packningen så att man inte köper en större löparryggsäck än vad som egentligen behövs.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email