Bästa Kikaren 2022

En kvinna använder en kikare till fågelskådning ute i skogen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för AstroSweden, Outnorth och PN Jakt.

En kikare är det perfekta hjälpmedlet att ha med sig ut i naturen för den som vill kunna observera omgivningen på bästa sätt. Den går att använda till fågelskådning, jakt och allt där emellan. Oavsett vilket intresse man har gäller det att välja en modell med rätt egenskaper för att få ut så mycket som möjligt av kikaren. Det finns många märken och modeller att välja på vilket gör att det kan kännas svårt att hitta rätt. I detta bäst i test går vi igenom ett stort urval av kikare både gällande pris och egenskaper för att göra ditt val lättare. Läs vilken som är den bästa kikaren 2022 och ta del av våra köpråd under testet.

Saknar du en bra ryggsäck att bära kikaren i? Läs om vårt test av vandringsryggsäckar för att hitta en modell som passar dig.

Topp 5 kikare

Kikare Betyg Pris
Vortex Diamondback HD 10X42

Vortex Diamondback HD 10x42 kikare i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Focus Junior 6X21

Focus Junior 6x21 kikare i färgerna grön och orange.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Elite Base NV-400

Elite Base NV-400 kikare i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Leica Trinovid 8X42 HD

Leica Trinovid 8x42 HD kikare i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Bushnell Powerview 8X21

Bushnell Powerview 8x21 kikare i färgen svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Kikaren som är bäst i test 2022

1. Vortex Diamondback HD 10X42

Vortex Diamondback HD 10x42 kikare i färgen grön.

Testvinnaren Vortex Diamondback HD 10X42 är en mycket populär och prisvärd handkikare med goda egenskaper som gör att den kan användas till en mängd olika användningsområden. Optiken är riktigt bra och ger allt man kan önska sig i denna prisklass. Den ger bra färgåtergivning och skärpa. Med 10 gångers förstoring och ett objektiv med 42 mm i diameter ser man små föremål på långt håll samtidigt som man får en tillräcklig ljusupptagning för att kikaren ska fungera bra under lite mörkare förhållanden. Konstruktionen är chocksäker och tålig mot repor. Ytterhöljet i gummi ger en greppvänlig yta. Vikten är 604 gram vilket är relativt lågt med tanke på den robusta konstruktionen. Modellen är vattentät och imtät för att kunna användas i varierande miljöer.

Vi kan inte annat än imponeras av Vortex Diamondback HD 10X42. Diamondback serien har funnits länge och varit populär bland många. Denna uppdaterade modell lever utan tvekan upp till förväntningarna och har det där lilla extra. Designen är välbalanserad, optiken är bra och modellen går att montera på stativ. Byggkvaliteten är riktigt hög och konstruktionen kommer hålla i många år framöver. Sammantaget får man en mycket prisvärd kikare som fungerar till fågelskådning, jakt och generella friluftsaktiviteter.Bästa kikaren för barn

2. Focus Junior 6X21

Focus Junior 6x21 kikare i färgerna grön och orange.

Focus Junior 6X21 är en barnkikare och en lämplig instegsmodell för barn och ungdomar. Konstruktionen är enkel men har det som en nybörjare behöver. Ögonbredden är justerbar och skärpan kan justeras med en välanpassad ratt. Utsidan är klädd i gummi som ger ett bra grepp och tar upp stötar på ett bra sätt. Modellen förstorar med 6 gånger vilket är lämpligt för att snabbt hitta det man vill kolla på och samtidigt ha en tillräcklig förstoring. För barn är det bra att enkelt kunna hitta objektet de söker efter så att de inte tappar intresset. Vikten är endast 180 g vilket gör den lagom att bära för barn och enkel att alltid ha med i ryggsäcken.

När det kommer till kikare för barn brukar många modeller inte hålla måttet. Focus Junior 6X21 presterar dock långt över förväntan. Den enkla men robusta konstruktionen i kombination med ett bra pris gör den till ett riktigt bra val. Bilden återges på ett bra sätt med god skärpa. Den enda detaljen med modellen är att den inte är vattentät så den används med fördel på dagar där det inte regnar. Vi rekommenderar denna kikare för barn och ungdomar till fågelskådning, resor eller friluftsaktiviteter. Om man vill ha en mer rejäl instegsmodell till sina barn rekommenderar vi att kolla på Bushnell Powerview 8X21 som är testets bästa billiga kikare.

Till Butik:
Focus Junior 6X21


Bästa nattkikaren

3. Elite Base NV-400

Elite Base NV-400 kikare i färgen svart.

Elite Base NV-400 är en digital kikare som fungerar att använda både dagen och natten. Bildsensorn med 640 x 480 i upplösning har hög känslighet och ger en riktigt bra bild. Tillsammans med IR-sensorn fås en räckvidd på natten upp till 400 m beroende på förstoringsgrad. Förstoringen kan varieras med en optisk förstoring på 4 x och en digital förstoring på 2 x. Omgivningen kan betraktas genom den inbyggda LCD-skärmen. Det går både att fota och spela in video med nattkikaren. Lagringen sker på ett medföljande Micro SD kort. Elektroniken drivs av åtta AA-batterier. Vikten är 750 g utan batterier vilket är bra med tanke på den funktionalitet som erbjuds.

Elite Base NV-400 levererar riktigt bra egenskaper för pengarna. Förstoringen upplevs tillräcklig och objektivets diameter på 31 mm tar tillsammans med sensorerna in rejält med ljus. Man ser bra i både ljus och mörker. Batteritiden är tyvärr inte den längsta. Om IR-sensorn är avslagen är batteritiden specificerad till 6 h användning. Det räcker för de flesta men vi rekommenderar att köpa en extra uppsättning uppladdningsbara batterier som kan bytas ut om de andra tar slut. Trots det konkurrerar modellen riktigt bra i det här segmentet och den är väl prissatt. Vi rekommenderar framför allt att använda Elite Base NV-400 som nattkikare till jakt. Den fungerar bra på dagen också men är allra bäst för dig som vill prioritera mörkerseendet.

Till Butik:
Elite Base NV-400


Bästa kikaren för fågelskådning

4. Leica Trinovid 8X42 HD

Leica Trinovid 8x42 HD kikare i färgen svart.

Leica Trinovid 8X42 HD är en riktigt bra kikare för fågelskådning. Den hör till premiumsegmentet och levererar egenskaper därefter. Optiken är verkligen i världsklass. Färgåtergivningen är otrolig. Både kontrasten och skärpedjupet är riktigt bra. Objektivet tar in mycket ljus tack vare den högklassiga optiken och 42 mm i objektivdiameter. Det gör att kikaren fungerar bra även fast det är lite mörkare ute. Förstoringen på 8 x ger en lagom avvägning mellan att se detaljer och att hitta objekt snabbt på ett bra avstånd. För de som gillar modellen men vill ha bättre förstoring finns samma modell i 10×42 utförande. Konstruktionen är robust och kompakt. Den är relativt lätt med sina 730 gram. Kikaren är gummerad vilket ger ett bra grepp och bra skydd mot stötar. Insidan är fylld med gas för att göra modellen både vattentät och imtät.

Vill man ha ett riktigt fint hantverk är Leica Trinovid 8X42 HD verkligen att rekommendera. Det är en förstklassig fågelkikare som verkligen levererar i detta test. Designen är väl utformad och skön att hålla i. Bärremmen i neopren som medföljer är praktisk och bekväm. Trots en hög prislapp är kikaren ändå relativt billig jämfört med andra likvärdiga modeller på marknaden. Men det är ett premiumpris man betalar. För den inbitna fågelskådaren som vill ta ett steg mot en bättre upplevelse kan priset rättfärdigas. Vi tycker att det här är en perfekt handkikare för fågelskådning för den som vill maximera sin upplevelse och se varenda liten detalj hos fågeln. För den som föredrar 10X42 finns det en variant av denna modell som heter Leica Trinovid 10X42 HD som även den presterar mycket bra.Bästa billiga kikaren

5. Bushnell Powerview 8X21

Bushnell Powerview 8x21 kikare i färgen svart.

Bushnell Powerview 8X21 är en billig kikare som levererar hög prestanda i ett smidigt format. Powerview-optiken ger bra ljusgenomsläpp, kontrast och färger. Optiken i kombination med 8 gångers förstoring och 21 mm i objektivdiameter ger ett avstämt synfält. Den mindre objektivdiametern gör att kikaren fungerar allra bäst när det är ljust ute. Över lag känns konstruktionen slittålig och höljet är gummerat för att ge bra grepp och skydd. Vikten är endast 195 g. Trots att detta är en billig modell håller byggkvaliteten ändå Bushnell-klass.

Vi tycker att Bushnell Powerview 8X21 lever upp till förväntningarna. Det är imponerande hur Bushnell har lyckats få in så pass bra optik i en så kompakt kikare. Den är inte större än att man får plats med den i fickan eller i en liten väska. Detta i kombination med den låga vikten gör att den går att bära med sig överallt vilket i sin tur gör att den kommer användas mycket. Eftersom modellen är så allsidig och portabel är det synd att den inte är vattentät. Då hade den nästan haft ett obegränsat användningsområde. Trots det är denna modell en riktigt bra kikare till ett svårslaget pris. Vi rekommenderar den för vandring, generella friluftsaktiviteter och enklare fågelskådning. Kikaren är även ett bra alternativ att köpa till sina barn som en seriösare instegsmodell.Fler bra kikare

6. Vortex Crossfire HD 8X42

Vortex Crossfire HD 8X42 kikare i färgerna grön och svart.

Vortex Crossfire HD 8X42 är en prisvärd kikare med allsidiga egenskaper. Optiken har HD (Hög densitet) glas som ger en otrolig upplösning och färgåtergivning för priset. Klarheten i ljusa förhållanden är väldigt bra och tack vare att mycket ljus kan tas in så fungerar modellen även bra i lite mörkare förhållanden. Konstruktionen är skön att hålla i och har en bra ergonomi. Vikten på 674 g känns lagom för en så pass robust kikare. Modellen är helt vattentät och fukttät genom O-ringsförsegling och kvävgasfyllning.

Vortex har positionerat deras Crossfire HD 8X42 mycket väl på marknaden med ett lågt pris i förhållande till vad man faktiskt får. Det är få modeller i denna prisklass som kan erbjuda lika bra egenskaper som Crossfire gör. Vi rekommenderar denna kikare för fågelskådning, jakt och som ett bra alternativ att ha i hemmet om man exempelvis vill kunna observera djur som rör sig ute på gården.7. Vortex Diamondback HD 20-60X85

Vortex Diamondback HD 20-60X85 kikare i färgen grön.

Om man är ute efter en prisvärd tubkikare så bör man ta en titt på Vortex Diamondback HD 20-60X85. Denna kikare är en perfekt instegsmodell eftersom den är relativt billig samtidigt som den är fullpackad med funktionalitet. Förstoringen kan justeras mellan 20 och 60 gånger så det är enkelt att se detaljer på små objekt eller att skanna av större områden vid långa distanser. Optiken känns kvalitativ och har både en bra klarhet och skärpa. Tillsammans med objektivets diameter på 85 mm är det inga problem att observera objekt i mörkare förhållanden.

Utöver att Vortex Diamondback HD 20-60X85 presterar riktigt bra så är tubkikaren även vattentät, stöttålig och imtät. Optiken har en extra hård coating som skydd och exteriört är konstruktionen robust med greppvänliga ytor. Vi rekommenderar denna tubkikare för nybörjare eller för den som vill ha ett riktigt prisvärt alternativ. Den fungerar mycket bra till både fågelskådning och jakt.Köpråd för kikare

En svart kikare ligger på ett räcke med naturen som bakgrund.

Olika typer av kikare

Alla kikare kan delas in i två huvudtyper och det är binokulär eller monokulär kikare. Binokulär är den typ som de flesta känner till och tänker på när man säger kikare. Monokulär är en typ av kikare med endast ett rör med linser så man använder bara ena ögat när man kollar i den. Det finns dock många undertyper av dessa att välja på. Vi går här igenom de vanligaste typerna för att du ska få en bra överblick av vad det finns att välja på. Kom ihåg att vissa typer kan överlappa andra så en modell kan tillhöra flera typer.

Handkikare är ett samlingsnamn på kikare som är handhållna och enkla att bära med sig. Oftast syftar man på de klassiska modellerna med benämningarna 8X42 och 10X42. De används vanligen utan stativ. Dessa är populära inom de flesta områdena som exempelvis jakt eller fågelskådning.

Kompakta kikare, även kallade minikikare, är små till storleken och har låg vikt. Dessa egenskaper gör de enkla att bära med sig överallt. Många modeller får plats i en normal byxficka. Denna typ är perfekt att ha med sig på vandringar eller resor.

Tubkikare är en större typ av kikare som hör till den monokulära typen. Denna typ har oftast en förstoring över 20 gånger och en bildkvalitet som är riktigt bra. Prislappen blir därför också hög. Tubkikaren fästs oftast på ett stativ för att få den stabilitet som krävs på grund av den stora förstoringen och den tunga konstruktionen. Typen är vanlig bland jägare och fågelskådare som vill se objekt på riktigt långa avstånd.

Nattkikare är den typ av kikare som kallas för night vision på engelska. Den är konstruerad för att fungera bra i mörker. Det vanligaste är att de har en inbyggd IR-sensor som fångar upp infrarött ljus som gör att vi kan se objekt trots att det är mörkt ute. Detta är ett populärt val bland jägare. Vissa modeller har inbyggd video- och foto-funktionalitet så att de fungerar mer som en kamera.

Termisk kikare är en typ som visar värmeutstrålning från objekt. Detta visualiseras genom att kikaren visar olika färger beroende på objektets olika temperaturer. Då blir det enkelt att urskilja exempelvis djur från omgivningen under både dag och natt. Oftast används termiska kikare av jägare på natten.

Förstoring

En vanligt förekommande benämning på kikare är 8X42. Den första siffran, alltså siffran 8, står för hur många gångers förstoring kikaren har. Förstoringen beskriver hur många gånger närmare ett objekt kommer upplevas. Så med en förstoring på 8 x kommer objektet upplevas 8 gånger närmare om man kollar genom kikaren jämfört med om man bara använder sina ögon.

Ju större förstoring modellen har desto lättare blir det att se objekt på långt avstånd och man ser mer detaljer. Det blir dock svårare att hitta det man letar efter eftersom synfältets bredd generellt brukar minska. Bildstabiliteten blir också sämre. Valet av förstoring blir alltid en avvägning mellan dessa faktorer.

Objektivets diameter

Den andra siffran i benämningen 8X42 står för objektivets diameter. I detta fall 42 mm i diameter. En lins med större diameter tar in mer ljus vilket resulterar i en bättre och klarare bild. Man får även enklare att se i skymning och på dagar då det är mulet tack vare det extra ljusinsläppet. Nackdelen med en större diameter är att det drar upp både vikt och storlek på kikaren vilket gör den svårare att bära med sig och inte lika smidig att använda. En större modell ger alltså den bästa bildupplevelsen medan en mindre modell är mer portabel. Här gäller det att anpassa efter aktivitet. Om man exempelvis ska vandra en solig dag kommer en mindre lins vara ett bra val eftersom ljusinsläppet kommer vara tillräckligt och portabiliteten är viktigare än det extra ljus man får genom att välja en modell med större lins.

8X42 vs 10X42

Vi får ofta frågan om man ska välja 8X42 eller 10X42 på sin kikare. Svaret är att det beror på användningsområde. Det bästa är om man har möjlighet att välja båda två. Då får man möjligheten att anpassa valet av kikare beroende på vad man gör. Om man inte kan välja båda alternativen behöver man tänka på vad man primärt har för användningsområde och anpassa efter det.

Generellt är en 8X42 kikare bäst om man ska titta på objekt som rör sig fort, är små eller som befinner sig på ett medelavstånd ifrån en. 10X42 kikare är bäst för längre avstånd, öppna ytor och om man behöver kunna se mer detaljer hos objektet.

Detta är bara generella riktlinjer och om man har väldigt speciella behov kan det krävas att man gör lite extra efterforskning för att valet ska bli så bra som möjligt.

Storlek och vikt

Både vikt och storlek är viktiga aspekter som behöver tas hänsyn till. För användningsområden där man är mer stillasittande, som exempelvis att kolla på stjärnor, spelar det inte så stor roll om man har en stor och tung modell. Men om man ska vandra, gå runt i skogen och kolla på fåglar eller om man jagar så är det viktigt att välja en mindre modell. En kompakt kikare som väger lite blir enkel att bära med sig och lätt att hålla i händerna när man använder den. Det gör stor skillnad att slippa bära runt på de där extra hundra grammen under en hel dag.

Vattentät och imtät

Dessa två egenskaper finns i regel på lite dyrare modeller och åstadkoms oftast genom att kikaren fylls med någon typ av gas som till exempel kväve. Vattentäthet är bra att ha om man vill kunna använda kikaren i alla väder och inte behöva fundera på om man packade ner den tillräckligt bra så att den inte blir blöt när regnet plötsligt faller. Imtäthet är en annan bra egenskap som förhindrar att de inre linserna immar igen. Det är riktigt bra att ha om man ofta rör sig mellan kalla och varma områden eftersom man förhindrar att fukt fastnar kvar inuti kikaren. En annan fördel är att modeller med dessa egenskaper oftast blir dammtäta vilket förhindrar att smuts kan tränga in i optiken och försämra den.

Tillbehör för kikare

Det finns en hel del tillbehör till kikare som är bra att ha. För vissa modeller följer de med och för andra behöver man köpa tillbehören själv. Vi listar här de vanligaste tillbehören som täcker de flestas grundbehov.

En rem är bra att ha för att hänga kikaren runt halsen eller axeln när man transporterar den eller som en extra säkerhet så att man inte kan tappa den under användning. Remmen bör gärna vara lite bredare för att ge bättre avlastning och komfort. Om man behöver ett mer robust och avlastande alternativ finns det något som kallas för kikarsele. Det kan vara ett bra val för den som ska gå långa sträckor eller som har en tung modell och vill sprida ut vikten över kroppen.

En förvaringsväska behövs för att kunna förvara kikaren ordentligt. Väskan skyddar mot repor, stötar, slag och kan vara särskilt anpassad för att vara skön att bära. Det finns även vattentäta modeller som skyddar mot regn. Vissa klarar sig bra utan kikarväska men för många förlänger det livslängden på kikaren väldigt mycket.

Linsskydd, eller okularskydd, skyddar linserna från att få repor och andra skador. Man bör alltid sätta på linsskydden på kikaren när den inte används eller om man misstänker att det finns risk att nötning kommer uppstå. Exempelvis om man passerar en väldigt snårig terräng eller liknande.

En rengöringsduk som är särskilt avsedd att använda till kikaren är ett måste. Det samlas mycket fett och smuts på framför allt linserna som behöver tas bort. Om man använder vanliga trasor eller en ärm från en tröja finns det risk att smuts har fastnat kvar i materialet som sedan repar linsen. Även papper kan i vissa fall skapa repor.

Skötselråd

Det är viktigt att rengöra sin kikare ordentligt med jämna mellanrum för att den ska fungera så bra som möjligt och så att den håller länge. Börja alltid med att rengöra den från smuts som ligger på själva höljet. Blås bort smutsen med tryckluft eller munnen. Om smutsen sitter hårt kan den behöva torkas bort med en lätt fuktad trasa. Gå sedan vidare till linserna. I vissa fall räcker det att torka rent linserna med en rengöringsduk. Om smutsen är mer ingrodd kan man använda vatten och lite diskmedel som man försiktigt gnuggar linserna med. Se till att få bort alla diskmedelsrester med rent vatten. Torka linserna torra med rengöringsduken och låt sedan kikaren stå och lufttorka ett tag. Fäst därefter linslocken och lägg den i förvaring.

Vanliga frågor & svar om kikare

Vilken är den bästa kikaren?

Vortex Diamondback HD 10X42 är den kikare som är bäst i test. Kombinationen av ett bra pris, goda optiska egenskaper och en hög kvalitet gör att den lämpar sig väl som en allsidig kikare till flera olika aktiviteter.

Vad kostar en bra kikare?

När det kommer till kikare finns det nästan en oändlig prisvariation. Billiga modeller kan kosta några hundralappar medan premiummodeller kan kosta flera tiotusentals kronor. Generellt har dyrare modeller mycket bättre funktionalitet och egenskaper än de billiga. De som söker en bra kikare för hobbyverksamhet klarar sig ofta under några tusenlappar.

Vilken kikare fungerar bra med glasögon?

Det varierar vilken kikare som fungerar bra om man är glasögonbärare. Individuella faktorer spelar roll och även vilken typ av glasögon man har. Det gäller att kolla på måttet som kallas eye relief eller ögonavstånd på svenska. Måttet beskriver hur långt ifrån man kan ha ögat från okularet och fortfarande få en fullständig bild från optiken. Man behöver alltså ha ett lite större ögonavstånd om man bär glasögon för att fortfarande få en komplett bild när glasögonen är mellan okularet och ögat. Generellt brukar ett ögonavstånd kring 16 mm och uppåt vara lämpligt. Leica Trinovid 8X42 HD har ett ögonavstånd på 17 mm och kan vara ett lämpligt val för dig som behöver en bra kikare för glasögon.

Vilken kikare är bäst för fågelskådning?

Vi rekommenderar Leica Trinovid 8X42 HD som en bra kikare för fågelskådare tack vare en riktigt bra optik. 8X42 är ett populärt val bland fågelskådare som vill titta på mindre fåglar som rör sig snabbt. Man får ett brett synfält och en stor utgångspupill vilket gör det enkelt att hitta objekten samtidigt som man ser många detaljer. Om man primärt ska kolla på större fåglar som rör sig långsammare kan man välja samma modell med 10 gångers förstoring i stället.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email