Bästa Vandringsstavarna 2022

Två vandrare i fjällen går med packning och vandringsstavar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Vandringsstavar är ett allsidigt hjälpmedel som kan användas året om till vandring, löpning eller vanliga promenader. De ger extra stabilitet samtidigt som de avlastar både benen och höfterna för dig som vandrar med tung packning. De ger bättre balans till dig som känner dig ostadig på promenaderna och underlättar för dig som vill hålla ett jämnt tempo. Vandringsstavar är även ett utmärkt motionsredskap vid promenader eftersom både överkroppen och hjärtat får jobba hårdare. Läs vidare för att se de bästa vandringsstavarna 2022.

Promenerar du ofta när det är mörkt? En pannlampa är ett bra alternativ för att lysa upp stigarna på kvällen.

Topp 5 Vandringsstavar

Vandringsstavar Betyg Pris
Black Diamond Alpine FLZ

Black Diamond Alpine FLZ vandringsstavar i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Black Diamond Distance FLZ Women’s

Black Diamond Distance FLZ Dam vandringsstavar i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Leki Micro Vario Carbon

Leki Micro Vario Carbon vandringsstavar i färgen blå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Black Diamond Distance Carbon Z

Black Diamond Distance Carbon Z vandringsstavar i färgerna svart och blå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Komperdell Highlander Cork

Komperdell Highlander Cork vandringsstavar i färgen röd.
4 av 5 stjärnor4/5 Se pris

Vandringsstavarna som är Bäst i Test 2022

1. Black Diamond Alpine FLZ

Black Diamond Alpine FLZ vandringsstavar i färgen svart.

Black Diamond Alpine FLZ är den allsidiga testvinnaren som fungerar att använda året runt vare sig det handlar om fjällvandring under sommaren eller vardagspromenader under vintern. Den robusta aluminiumkonstruktionen är väldigt styv och byggd för att hålla länge. Handtagen är gjorda i kork vilket ger en naturlig känsla och bra grepp. Handledsremmarna är riktigt sköna och ger bra stabilitet och avlastning. Vandringsstavarna är hopvikbara och viks enkelt ihop på tre ställen vilket ger en längdreducering på cirka 70 %. Det finns tre olika längder och varje längd kan finjusteras med en smidig FlickLock-mekanism. Spetsarna och trugorna är utbytbara för att kunna anpassas efter underlag.

Den enda anmärkningen på Black Diamond Alpine FLZ är att vikten blir något högre i och med fokuset på robusthet och allsidighet. Detta är inte avgörande för denna modell utan får ses som en nödvändig kompromiss för att kunna få de andra önskvärda egenskaperna. Vi rekommenderar Black Diamond Alpine FLZ för den som söker en allsidig modell som kan användas till i stort sett vilken aktivitet som helst året runt. De fungerar utmärkt till exempelvis promenader, fjällvandring eller vandring med snöskor.Bästa Vandringsstavarna Dam

2. Black Diamond Distance FLZ Women’s

Black Diamond Distance FLZ Dam vandringsstavar i färgen svart.

Black Diamond Distance FLZ Women’s är mycket fina vandringsstavar helt anpassade för damer. De är primärt konstruerade för användning under sommar, vår och höst men det finns möjlighet att sätta på trugor och andra spetsar för vinteranvändning. Det finns två längder att välja på med ytterligare möjlighet för finjusteringar. Stavarna kan enkelt fällas ihop i tre sektioner för att ta minimalt med plats. Handtagen är konstruerade i ett skummaterial som ger bra grepp. Handledsremmarna ger bra stöd och materialet andas väl för att hålla händerna torra. Stabiliteten är imponerande trots den extra lätta aluminiumdesignen.

Dessa vandringsstavar från Black Diamond rekommenderas starkt för den som vill ha en lite lättare damspecifik modell. Byggkvalitén och den slitstarka men lätta konstruktionen är mycket uppskattad till ett bra mellanpris. Vi rekommenderar dessa till alla typer av fjällvandring och särskilt för lite längre turer. De är även ett utmärkt val till kvällspromenader och liknande för den som vill ha ett lättare alternativ.Bästa Hopfällbara Vandringsstavarna

3. Leki Micro Vario Carbon

Leki Micro Vario Carbon vandringsstavar i färgen blå.

Leki Micro Vario Carbon är ett par portabla kolfiberstavar som är redo för nästa äventyr. Den hopfällbara konstruktionen är smart byggd och manövreras med en enkel knapptryckning. Stabiliteten och styvheten känns riktigt bra trots den tredelade konstruktionen. Handtagen är speciellt framtagna för att passa alla händer och de är extra neddragna längst skaften för att öka bekvämligheten. Handledsremmarna är otroligt tunna och känns knappt att de sitter på. De andas väl och ger bra stöd. Modellen finns i en storlek med ett ordentligt spann för längdjustering som kontrolleras med en Speed Lock-mekanism som både känns robust och enkel att använda. Trugorna kan anpassas efter underlaget.

Den starka kolfiberstrukturen är verkligen imponerande på Leki Micro Vario Carbon. Detta märks tyvärr inte bara på stabiliteten utan även på vikten och priset. Vikten är strax över medel för kolfiberstavar vilket är synd eftersom de i övrigt är så portabla. Priset är högt vilket rättfärdigas av vissa egenskaper men inte den lite högre vikten. Trots dessa nackdelar är Leki Micro Vario Carbon oerhört välgjorda. Vi rekommenderar att använda dessa som rena trekkingstavar, alltså för all typ av vandring oavsett om den involverar långa sträckor eller tung packning. För dig som ska flyga och göra en vandringsresa utomlands får du plats med dessa vandringsstavar som handbagage eller i resväskan utan problem.Bästa Lätta Vandringsstavarna

4. Black Diamond Distance Carbon Z

Black Diamond Distance Carbon Z vandringsstavar i färgerna svart och blå.

Black Diamond Distance Carbon Z är vandringsstaven för den lättviktiga vandraren eller för dig som vill löpträna. Det lätta kolfibermaterialet känns robust men inte tillräckligt starkt för att ge fullt stöd vid krävande vandringar med tung packning. Handtagen är gjorda i lättviktigt EVA-skum som ger bra grepp och komfort. Möjligheten att byta ut spetsar och trugor finns för att de ska kunna användas året om. Den lättare konstruktionen gör dock att det är bra att vara lite försiktig när det är mycket snö för att öka livslängden. Vandringsstavarna är vikbara och fälls ihop i tre delar med en enkel knapptryckning.

För att spara på vikten har Black Diamond Distance Carbon Z ingen längdjustering. För att väga upp detta finns de i sju olika längder att välja på. Detta är bra för de som vet vilken längd de behöver men det gör inte alla. Det gäller alltså att vara säker på vilken längd man behöver för att köpa dessa. De är ett bra val för dig som vill ha vandringsstavar på flyget, för dig som vill optimera din utrustning för lägsta möjliga vikt eller för dig som vill vandra riktigt långt. De passar även den som vill köra vandringar med riktigt högt tempo eller för den som vill springa med stavar.Bästa Billiga Vandringsstavarna

5. Komperdell Highlander Cork

Komperdell Highlander Cork vandringsstavar i färgen röd.

Komperdell Highlander Cork är ett par fina gåstavar som erbjuder mycket värde för priset. Längden kan enkelt justeras och det finns tydliga markerade längdangivelser. Vandringsstavarnas teleskop-funktion kontrolleras med den beprövade Twist Lock-konstruktionen vilket gör att de enkelt kan skjutas ihop för att ta mindre plats om de ska bäras eller förvaras. Trots det lägre priset känns konstruktionen i aluminium stadig. Handledsremmarna är justerbara och de bekväma korkhandtagen har en antibakteriell yta. Trugorna kan bytas ut beroende på om det är sommar eller vinter.

En nackdel med Komperdell Highlander Cork är att handledsremmarna inte är de skönaste. För långa vandringar skulle det behövas vaddering på remmarna. En annan nackdel är att Twist Lock-konstruktionen kan kräva lite styrka för att enkelt manövreras. Den sitter dock väldigt bra vilket förhindrar att stavarna komprimeras under användning. Vi rekommenderar att använda dessa som dagliga promenadstavar eller till dig som gör enklare vandringar.Köpråd för Vandringsstavar

Två vandringsstavar står uppställda på en äng.

Kolfiber eller Aluminium?

De vanligaste materialen som används till vandringsstavar är kolfiber och aluminium. Kolfiber är lättare, starkare och väldigt styvt i jämförelse med aluminium. Nackdelen med kolfiber är att det är ömtåligare och kan spricka om det utsätts för slag. Aluminium är tyngre men mindre ömtåligt. Om aluminium utsätts för ett slag blir det oftast bara en buckla i stället för att materialet spricker vilket sällan hämmar funktionaliteten.

Vilket material man ska använda handlar främst om man prioriterar låg vikt eller hög tålighet. För den som ska vandra väldigt långt i öppna miljöer kan kolfiber vara ett bra alternativ eftersom vikten gör stor skillnad då. För kortare vandringar i steniga områden kan aluminium vara bättre. Det gäller att fundera hur användningsområdet kommer se ut. Kolfiberstavar brukar även vara lite dyrare vilket kan vara bra att tänka på.

Vilken Längd på Vandringsstavar

Hur långa vandringsstavarna ska vara beror på kroppslängd och armlängd. En tumregel är att välja en stavlängd som ligger mellan 65 – 70 % av kroppens längd. Det bästa är att välja en vandringsstav med en justeringsspann som ligger kring dessa längder för att minimera risken att den antingen blir för lång eller kort. Exempel:

En 180 cm lång person behöver en stavlängd mellan 117 – 126 cm. Då väljs lämpligen en vandringsstav med ett justeringsspann mellan 110 – 130 cm för att möjliggöra en optimal finjustering.

Ibland hittar man inte en modell med ett perfekt längdintervall och då får man välja det som ligger närmast. Kom ihåg att alltid läsa på tillverkarens egen hemsida för att se om det finns särskilda längdangivelser kopplade till modellen.

Ställ in Vandringsstavarna

Det är viktigt att ställa in vandringsstavarna rätt för att få så bra avlastning som möjligt. Även om det till en början kan kännas ovant i armarna och överkroppen ska stavar som justerats rätt kännas naturliga att använda och som att de underlättar. Vi rekommenderar att följa dessa steg för att få en bra utgångspunkt för justeringen:

1. Stå upp och låt ena armen hänga rakt ned mot golvet med fingrarna pekandes nedåt.

2. Lyft underarmen uppåt tills det bildas en vinkel på 90 grader mellan underarmen och överarmen.

3. Öppna låsmekanismen och justera in längden på ena vandringsstaven så att den blir precis så lång så att den 90 gradiga vinkeln bibehålls mellan över- och underarm när du fattar grepp om den.

4. Lås stavens låsmekanism ordentligt.

5. Ställ in den andra staven efter samma längd som den första.

6. Ta en promenad med vandringsstavarna och justera längden lite uppåt eller nedåt om det inte känns riktigt rätt.

Hur använder man vandringsstavar?

Det finns några saker som är bra att tänka på för de som precis har börjat använda vandringsstavar. Ta med dig följande riktmärken och testa att gå på lite olika underlag. Känn efter vad som känns bäst för dig.

På plant underlag ska stavarnas spetsar placeras en bit bakom fötterna för att optimera kraften framåt. Överkroppen ska ha bra hållning och lutas svagt framåt. Det ska kännas att den hjälper till att skjuta kroppen framåt. Stavarna ska jobba växelvis mot fötterna så att om höger fot lyfts upp är det vänster stav som ska lyftas upp.

När det lutar nedåt så pass mycket att du känner att det går för fort ska spetsarna placeras en bit framför fötterna för att ta upp så mycket belastning som möjligt. Överkroppen kan flyttas till ett neutralt läge för att förbättra balansen.

När det lutar uppåt ska stavarna placeras bakom fötterna på samma sätt som vid plan mark men överkroppen kan lutas mer framåt och stavarna kan belastas mer. Ju mer det lutar desto mer belastning kan du lägga på stavarna.

Bra Extra Funktioner

Hopfällbara vandringsstavar är bra att ha för den som vill kunna packa ner de i en vandringsryggsäck eller för den som vill ha med de på en resa. Det är vanligast med en tredelad design som ger en bra avvägning mellan stabilitet och minimering av längden. Tvådelade stavar blir mer stabila men tar större plats. Det finns även vandringsstavar med teleskop-funktion där de skjuts ihop i stället för att vikas ihop. Dessa är enkla att fälla ihop men kan vara lite tyngre. Designvalet bör anpassas efter vad du föredrar att använda samt vilken stabilitet och storlek som behövs.

Utbytbara spetsar är bra för den som vill vandra året om. Dessa kan bytas till mjuka gummispetsar under sommaren och hårdare spetsar under vintern för att ge optimalt fäste.

Utbytbara trugor behövs för den som vill använda stavarna på snö. Det medföljer oftast små trugor som är lämpliga för användning under sommar, vår och höst. För att ge bättre bärighet under vintern kan dessa bytas mot större trugor för att stavarna inte ska sjunka igenom snön.

Vanliga Frågor & Svar om Vandringsstavar

Varför vandringsstavar?

Vandringsstavar minskar belastningen på höfter, ben, fötter och knän eftersom överkroppen hjälper till att absorbera stegen. Detta ökar aktiveringen i överkroppen och gör att pulsen höjs vilket är bra för motionen. Vandringsstavar underlättar även för den som vill hålla ett jämnt tempo under promenaderna och för den som vill ha extra stabilitet. För dig som vandrar med vandringsskor kan det kännas extra tryggt med stabiliteten vandringsstavarna ger eftersom skorna saknar stadgan hos vandringskängor.

Finns det vandringsstavar för kvinnor och män?

De flesta vandringsstavarna är av unisexmodell som är anpassade både för män och kvinnor. Det finns modeller som är särskilt anpassade för kvinnor där den största skillnaden är att de brukar vara lite kortare och lättare.

Finns det vandringsstavar för barn?

Ja det finns vandringsstavar anpassade för barn. Dessa är vanligen lite kortare, lättare och har handtag anpassade för mindre händer. De kan även ha ett lite större justeringsspann för längden så att stavarna kan användas under några år utan att barnet växer ur de.

Vad är en truga?

En truga är den runda cirkeln som sitter någon centimeter ovanför spetsen. Den är vanligtvis gjord i plast och finns för att staven inte ska sjunka ner för långt i mjuka underlag. Ju mjukare underlag desto större trugor behövs för att inte sjunka ner.

Kan vandringsstavar användas till skidåkning?

Ja, vissa modeller av vandringsstavar kan användas till alpin skidåkning. Det är viktigt att välja en stav som är gjord för året runt bruk. Vi skulle även rekommendera att välja en i aluminium för att undvika sprickor om stavarna skulle slå i skidorna eller liknande.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email