Bästa Mattermosen 2022

Ett campingbord med en mattermos, vattenflaska och två muggar.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

En mattermos är väldigt allsidig och fungerar oavsett om du ska äta lunch i naturen, äta frukost på väg till jobbet eller ta med eftermiddagsfika till skolan. Det går att få med sig alla typer av mat som exempelvis havregrynsgröt, yoghurt, soppa eller pasta. Mattermosen säkerställer att maten håller sig fräsch och varm eller kall i flera timmar. Den säkerställer även att inget läcker ut i väskan. Fortsätt läsa för att se vilken som är den bästa mattermosen 2022 samt vad som är bra att tänka på vid ett köp av en mattermos.

Behöver du bära med dig vatten också? Du kan läsa om flera bra modeller i vårt test av vattenflaskor.

Topp 5 mattermosar

Mattermos Betyg Pris
Stanley Classic Food Jar 700 ml

Stanley Classic Food Jar mattermos i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Primus Trailbreak Lunch Jug 400 ml

Primus Trailbreak Lunch Jug mattermos i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Primus C & H Mattermos 1.5 l

Primus C & H mattermos i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Primus Pippi Trailbreak Lunch Jug 400 ml

Primus Pippi Trailbreak Lunch Jug mattermos i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Urberg Vacuum Food Jar 750 ml

Urberg Vacuum Food Jar mattermos i rostfritt stål.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Mattermosen som är bäst i test 2022

1. Stanley Classic Food Jar 700 ml

Stanley Classic Food Jar mattermos i färgen grön.

Stanley Classic Food Jar är den mattermos som är bäst i test. Konstruktionen är robust och modellen är tillverkad i rostfritt stål. Den har en stor öppning som gör den enkel att hälla ur och att göra ren. Det stora locket fungerar perfekt som skål att äta ur. Det är isolerat så det håller maten varm extra länge. Locket är även läcksäkert. Mattermosen kan köras i diskmaskinen. Maten kan hållas varm upp till 15 timmar eller kall upp till 18 timmar.

Denna populära mattermos från Stanley fortsätter att leverera nöjda kunder år efter år. Designen och byggkvaliteten känns väldigt premium och funktionaliteten är jättebra. Slittåligheten gör att den tål att tappas i marken och man behöver inte vara särskilt försiktig med den. Storleken och robustheten drar upp vikten en aning men vi upplever inte att den känns för tung. Modellen har alla egenskaper man kan förvänta sig från en riktigt bra mattermos. Vi rekommenderar den för friluftsaktiviteter som vandring, fiske, jakt och campingutflykter. Den fungerar både för en och två personer.Bästa mattermosen för vardagsbruk

2. Primus Trailbreak Lunch Jug 400 ml

Primus Trailbreak Lunch Jug mattermos i färgen röd.

Primus Trailbreak Lunch Jug är en liten och trevlig mattermos som passar bra att ta med sig frukost eller lunch i. Utsidan är koniskt formad vilket ger en stilren och nätt design som går att få ned i de flesta mindre väskorna. Ytan är pulverlackad vilket ger bra grepp och gör mattermosen lätt att hålla i när man äter ur den. Det livsmedelsklassade stålet ger inte ifrån sig eller tar upp någon smak. Skruvlocket är läcksäkert och enkelt att öppna. Öppningen är så pass stor att man enkelt får ner maten i den och att man kan äta direkt ur mattermosen. Den håller värme eller kyla i upp till 8 timmar men fungerar allra bäst i trakterna kring 5 timmar. Det rekommenderas inte att köra den i diskmaskin.

Vi gillar Primus mattermos skarpt. Designen är snygg och den passar in lika bra i vardagssammanhang som ute i skogen. Vikten är låg och den känns inte tung att bära på. För längre utflykter i naturen tycker vi att den är lite för liten och håller temperaturen lite för dåligt. Men för kortare dagsturer där man tar med sig ett mål mat som äts inom 5 timmar fungerar den utmärkt. Vi rekommenderar den för alla vardagsbehov som exempelvis frukost till jobbet eller lunch på universitetet. Storleken och den låga vikten gör att den även är bra för att man ska få med sig varm mat på vandringen. Eller få med sig lite glass till stranden.Bästa stora mattermosen

3. Primus C & H Mattermos 1.5 l

Primus C & H mattermos i färgen svart.

För dig som är ute efter en riktigt stor mattermos är Primus C & H Mattermos ett bra val. Den rymmer hela 1.5 liter vilket är tillräckligt för att få med sig mat till en hel familj. Isoleringsförmågan är riktigt bra och den kommer hålla din mat varm eller kall i flera timmar. Det går enkelt att hälla i och ur mat ur mattermosen. Handtaget är greppvänligt och även hopvikbart för att ta så lite plats som möjligt. Konstruktionen är gjord i rostfritt stål och känns riktigt rejäl. Locket har en smart form som gör att det fungerar lika bra äta ur och att använda som mugg. Mattermosen bör handdiskas.

Primus C & H Mattermos är svår att slå när det kommer till att få med sig mycket mat på utflykten. Den är tung men har faktiskt en relativt låg vikt med tanke på hur stor den faktiskt är. Vikten gör ända att den inte är så allsidig. Är man själv eller ett par personer blir den onödigt tung att bära på och då finns det bättre val. Är man en hel familj som ska äta är den perfekt. Vi rekommenderar denna mattermos för kortare vandringar och utflykter.Bästa mattermosen för barn

4. Primus Pippi Trailbreak Lunch Jug 400 ml

Primus Pippi Trailbreak Lunch Jug mattermos i färgen blå.

Primus Pippi Trailbreak Lunch Jug är en bra mattermos för barn. Den har samma konstruktion som den vanliga Primus Trailbreak Lunch Jug som vi skrivit om här ovanför. Skillnaden är att den har anpassats med färgval för att passa den yngre målgruppen bättre. Det finns en blå, grön och röd modell där varje modell har olika motiv med Pippi Långstrump. Tack vare formen och pulverlackeringen är den enkel att hålla i för små händer. Eftersom det är samma konstruktion på denna som den vanliga trailbreaken behöver även denna handdiskas.

Vi gillade originalet väldigt mycket och denna barnmodell presterar precis lika bra. Med tanke på storleken, isoleringsförmågan och hur enkelt det är att öppna locket är detta en perfekt mattermos för barnen att använda för att få med sig mat eller fika på skolutflykter eller andra friluftsaktiviteter. Den är tillräckligt robust för att tåla fall och stötar så den går inte sönder i första taget. Vi rekommenderar den starkt!Bästa billiga mattermosen

5. Urberg Vacuum Food Jar 750 ml

Urberg Vacuum Food Jar mattermos i rostfritt stål.

Urberg Vacuum Food Jar är en billig mattermos som har en stilren och klassisk look. Konstruktionen består av rostfritt stål med en fin finish. Lockets insida är gjort av polypropen. Det sitter en silikontätning i locket för att förhindra läckage. Mattermosen håller maten kall eller varm under lång tid. Den tål tyvärr inte maskindisk men öppningen är rejäl så den är enkel att handdiska. Locket kan med fördel användas som skål.

Urbergs mattermos imponerar på oss. Den är väldigt prisvärd med tanke på vilka egenskaper den har. Den enda nackdelen är att formen, ytan och storleken tillsammans gör den lite svår att hålla i och manövrera. Framför allt om man har lite mindre händer och har handskar på sig. Trots det är det svårt att hitta en bättre mattermos i den här prisklassen. Den är ett bra val för en eller två personer. Vi rekommenderar den för friluftsaktiviteter och utflykter.Köpråd för mattermosar

En person håller i ett mattermos lock fyllt med soppa.

Volym

Det första man behöver fundera på när det kommer till att köpa en mattermos är vilken volym man ska välja. Volymen behöver vara tillräckligt stor för att man ska få med sig tillräckligt med mat utan att vara för stor eftersom detta generellt drar upp totalvikten. Vikten är bra att hålla nere för den som vandrar eller ska bära med sig mattermosen varje dag. En onödigt stor termos blir även svårare att packa ned och kommer isolera maten sämre vilket gör att den blir varm eller kall snabbare.

För en person brukar det räcka med en storlek kring 400 – 500 ml beroende på vad man äter och hur mycket man äter. Två personer klarar sig med 700 – 750 ml men kan behöva en större volym om båda är väldigt hungriga. Om man är en småbarnsfamilj är 1.5 liter en lämplig storlek för att få med sig mat till hela familjen. Detta är bara grova riktlinjer eftersom det är högst individuellt hur mycket mat man behöver. Fundera över hur mycket du brukar äta per mål. Om du är osäker på vilken volym du vill ha kan du prova att lägga upp en lagom portion på en tallrik hemma och sedan mäta hur mycket volym maten tar. Då får man en bra riktlinje att gå efter.

Form

Mattermosen behöver ha rätt form för att den ska fungera som tänkt. Om du vill få plats med en specifik maträtt i mattermosen behöver formen anpassas efter den. Många gillar till exempel att ha med kokt korv i sin mattermos och då gäller det att ha en modell som är tillräckligt hög för att korven ska få plats.

För dig som har tänkt äta direkt ur mattermosen behöver du välja en modell med bred öppning för att komma åt maten ordentligt. Modellen bör även vara lite lägre för att man ska kunna komma åt maten på botten ordentligt med vanliga bestick. En fördel med att äta direkt ur sin mattermos är att man slipper bära med sig extra matkärl vilket minskar vikten i packningen, risken att spilla när man häller över maten och man behöver inte diska lika mycket när man kommer hem.

Temperatur

En mattermos med hög kvalitet håller temperaturen i minst 5 timmar vilket brukar vara tillräckligt för de flesta. Om du behöver en längre tid än så kan du behöva prioritera denna faktor i stället för volym och form.

För att maten ska hållas så fräsch som möjligt och för att förhindra bakterietillväxt är det viktigt att man inte förvarar mat i mattermosen till fel temperatur. Varm mat bör enligt Livsmedelsverket hållas över 60 °C hela tiden för att vara på den säkra sidan. För att uppnå detta är det viktigt att hälla ner maten i mattermosen så fort den är tillagad. Vill man förvara något kallt i stället bör man hälla ned det direkt när det tagits ur kylen för att maten ska hålla kylskåpstemperatur så länge som möjligt. Ett bra tips för att få maten att hålla temperaturen bättre är att förtemperera mattermosen med vatten innan man förvarar maten i den. Om du ska äta varm mat kan du hälla ned kokande vatten först som får stå i några minuter innan du häller ur vattnet och häller ned maten. På så sätt värms mattermosen upp och maten kommer hålla värmen bättre. Detsamma gäller för kall mat och då kan man använda kallt kranvatten i stället.

Rengöring

En mattermos bör diskas samma dag som den har använts för att undvika att dålig lukt eller smak sätter sig i den. Om din modell är diskmaskinsäker kan den enkelt köras i diskmaskinen. Annars är det handdisk med diskborste, varmt vatten och diskmedel som gäller. Var noga med att även göra rent locket ordentligt. Om det sitter en tätning på locket kan denna tas av och göras rent eftersom det kan samlas matrester bakom den.

Om man har missat rengöringen så att mattermosen luktar illa eller om det har bildats en beläggning på insidan som inte går att diska bort finns det några saker man kan testa. Man kan i ett första steg testa att fylla mattermosen med bikarbonat och vatten som får verka under natten. Skölj ur noggrant på morgonen. Fungerade inte det kan man testa med vatten och maskindiskmedel över natten i stället. Då är det särskilt noga att skölja ur behållaren ordentligt. Om dessa alternativ inte fungerar kan man prova att hälla ner en blandning av ättika och varmt vatten som får stå en stund innan man diskar ur mattermosen. Även locket kan rengöras med dessa metoder.

Vanliga frågor & svar om mattermosar

Hur länge håller en mattermos värmen?

Det varierar från modell till modell men en bra mattermos i normal storlek håller en hög värme på maten i minst fem timmar. Det finns dyrare och större modeller som håller värmen betydligt längre än så. Upp till 15 timmar eller mer.

Hur stor mattermos behöver man?

En mattermos på 400 – 500 ml brukar vara en lagom storlek för en person. Äter man mycket mat kan man behöver en större volym än så. Är man en familj kan man välja en stor mattermos på 1.5 liter så allas mat får plats i samma mattermos.

Kan man förvara kall mat i mattermosar?

Ja det går lika bra att förvara kall och varm mat i en mattermos. De flesta modeller håller till och med kylan längre än vad de håller värmen.

Hur mycket kostar en mattermos?

Priset för en mattermos ligger vanligen mellan 200 – 500 kr. En dyrare modell brukar hålla temperaturen bättre, vara mer robust och generellt ha bättre kvalitet.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email