Förebygg skavsår med dubbla strumpor vid vandring

En person med dubbla strumpor sitter och vilar under en vandring.

För att lyckas med en vandring är det viktigt att ta hand om sina fötter. Oavsett årstid, miljö eller väder gäller det att fötterna ska hållas torra, rena och fria från skavsår. Ett hjälpmedel för att lyckas med det är att använda dubbla strumpor. Vi får ofta frågor kring användandet av dubbla strumpor vid vandring där många undrar vad det finns för fördelar med dubbla strumpor och om man verkligen behöver använda det. Det är precis de frågorna vi ska reda ut i denna artikel.

För många personer är det fördelaktigt att använda dubbla strumpor vid vandring. När man vandrar uppstår friktion mellan huden på fötterna och strumporna vilket på sikt oftast leder till skavsår. Med dubbla strumpor sker friktionen i stället mellan strumporna vilket effektivt minimerar skoskav. En annan fördel med dubbla strumpor vid vandring är att fukttransporten från fötterna blir bättre.

Varför använda dubbla strumpor vid vandring?

Den största anledningen till att skavsår uppstår när man vandrar är friktion. Även om man har ett par vandringskängor i perfekt storlek kommer alltid fötterna röra sig en del inuti kängorna. Efter en tids vandring och särskilt när strumporna blir fuktiga tenderar de att fastna mot insidan på kängorna. Varje gång fötterna rör på sig kommer då friktion att skapas mellan strumporna och huden. Om den nötningen fortsätter under en längre tid är det nästan oundvikligt att få skavsår.

När man använda dubbla strumpor vid vandring kommer scenariot som beskrevs ovan inte kunna ske. Även om strumporna fortfarande kommer bli fuktiga så kommer merparten av all friktion uppstå mellan strumporna i stället för mot huden vilket i de flesta fallen helt eliminerar skoskav.

Bortsett från att minimera friktion finns det även en annan bra fördel med dubbla strumpor och det har med fukttransport att göra. Om man väljer rätt material på sina vandringstrumpor kommer den inre strumpan effektivt att transportera bort svett från foten till den yttre strumpan vilket gör att fötterna kommer hållas betydligt torrare. Om man har långa skaft på strumporna kommer även dessa att hjälpa till att leda ut fukten från kängorna.

Behövs verkligen dubbla strumpor?

Vi på Outdoorlabbet använder oftast dubbla strumpor när vi vandrar men det handlar mycket om tycke och smak. Vissa föredrar att använda ett par strumpor medan andra föredrar att använda två par. För den som upplever att skoskav inte är ett problem under vandringar finns det ingen mening att prova något nytt. Men för den som har lätt att få skavsår och brukar svettas mycket om fötterna så kan det vara värt att ge dubbla strumpor en chans. En bra indikation på att dubbla strumpor är ett koncept som fungerar bra för många är att det är standard att använda det inom den svenska Försvarsmakten året runt.

Välj rätt vandringsstrumpor

För att maximera funktionaliteten gäller det att välja bra vandringsstrumpor. Välj tunna innerstrumpor (så kallade liners) som bärs mot huden och lite tjockare ytterstrumpor som bärs utanpå. Välj även modeller som har långa skaft som sträcker sig en bit upp ovanför kängornas överdel. Detta ger bättre värme när det är kallt ute samt att skaften hjälper till att leda ut fukten från kängorna.

Materialet som de flesta föredrar att använda är merinoull eller en blandning med merinoull och syntetiska material. Merinoull är snabbtorkande, har god andningsförmåga och har naturliga egenskaper som minimerar dålig lukt från svett.

Andra tips för att undvika skavsår

Utöver att använda dubbla strumpor så finns det även fler saker som är bra att tänka på för att minimera skoskav. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att hålla fötterna torra under vandringen. För att göra det behöver man vädra de under pauser och byta till torra strumpor om man har svettats mycket om fötterna. Här behöver man ha med minst ett par extra strumpor för att säkerställa att det alltid finns ett torrt par att byta till men det kan vara bra att ha med fler än så. Se även till att hålla fötterna rena och fria från damm eller grus eftersom detta kan leda till skavsår.

Ett annat viktigt tips är att använda hela strumpor utan hål. Ett hål kan göra så att smuts letar sig in i strumporna, ge ett ojämnt tryck mot foten eller göra så att huden på fötterna gnuggas direkt mot kängornas insida. Allt detta kan ge upphov till skavsår.

För att undvika skavsår mellan tår är det bra att klippa alla tånaglar i lämplig längd innan vandringen. Det förhindrar att skavsår kan uppstå genom att naglarna pressas in i tårna om tårna skulle klämmas ihop i kängorna under vandringen.

Sist men inte minst så är det viktigt att välja vandringskängor som sitter bra på fötterna. Både passform och storlek ska vara rätt från början. Prova ut kängorna med dubbla strumpor direkt vid köptillfället för att säkerställa att det finns tillräckligt mycket utrymme inuti. Se även till att använda snörningen på rätt sätt.

Slutligen

Dubbla strumpor kan alltså vara ett effektivt hjälpmedel för att minimera skavsår och för att förbättra fukttransporten från fötterna. Alla tycker inte om att använda det men det kan vara särskilt värt att testa om man ofta upplever problem med skavsår under vandringar. För att ge sina fötter så bra förutsättningar som möjligt är det även viktigt att välja bra vandringsstrumpor, hålla fötterna torra, rena och välja ett par vandringskängor som sitter bra.

Vi hoppas att du har lärt dig något nytt i denna artikel. Om du använder dig av alla tips som ges här kommer du förhoppningsvis att få mycket mindre besvär med skavsår under framtida vandringar och även få ett bättre klimat för fötterna i kängorna. Lycka till!

Kontakta oss gärna om du har några frågor.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email