Bästa Liggunderlaget 2022

En person ligger på ett liggunderlag i ett tält och tittar på en vacker utsikt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

När man är ute på vandring eller camping är det viktigt att sova bra för att maximera återhämtningen och ett bekvämt liggunderlag underlättar verkligen för att man ska kunna få en god natts sömn. Ett bra liggunderlag ska vara anpassat för ändamålet avseende tjocklek, vikt och storlek. På senare år har uppblåsbara liggunderlag tagit över de klassiska cellplast-modellerna tack vare en mycket högre komfort och i det här testet går vi igenom flera uppblåsbara modeller som passar till olika aktiviteter. Läs vidare för att se vilket som är det bästa liggunderlaget 2022.

Komplettera ditt liggunderlag med en bra sovsäck för att hålla optimal temperatur under natten.

Topp 5 liggunderlag

Liggunderlag Betyg Pris
Exped Synmat 7 LW

Exped Synmat 7 LW liggunderlag i färgen orange.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular liggunderlag i färgen grå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Exped Megamat 10 LXW

Exped Megamat 10 LXW liggunderlag i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large liggunderlag i färgen grå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Urberg Airmat Pump

Urberg Airmat Pump liggunderlag i färgen blå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Liggunderlaget som är bäst i test 2022

1. Exped Synmat 7 LW

Exped Synmat 7 LW liggunderlag i färgen orange.

Vi har utsett Exped Synmat 7 LW till det liggunderlag som är bäst i test. Modellen är väldigt populär och har rätt egenskaper för att fungera i en mängd olika sammanhang. Materialen som används består huvudsakligen av slitstark polyester som är isolerad med syntetisk mikrofiber. Isoleringen ger inte bara en behaglig värme utan det ger även en mer bekväm upplevelse. R-värdet är 4,9 vilket tillåter användning ända ner till – 17°C. Nedpackad tar modellen liten plats och vikten kring 1 kg fungerar att bära med sig under längre sträckor. För att underlätta uppblåsningen finns en inbyggd pump som fungerar väldigt bra.

Om man vill ha ett prisvärt liggunderlag som kan täcka alla sina behov är det få modeller som kan slå Exped Synmat 7 LW. Synmat är tillräckligt varm att använda under vintern samtidigt som den även fungerar bra under resten av året. Den är skön att sova på, har en låg vikt i förhållande till komforten och håller hög kvalitet. Vi rekommenderar detta Exped liggunderlag som ett allsidigt alternativ som fungerar att använda till det mesta. Det fungerar till både camping och vandring under hela året.

Till Butik:
Exped Synmat 7 LW


Bästa liggunderlaget för vandring

2. Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular liggunderlag i färgen grå.

Sea to Summit Airmat Etherlight XT Regular är ett lätt liggunderlag som endast väger 390 gram. Trots den låga vikten är det ändå 10 cm tjockt. Tjockleken tillsammans med den smarta Air Sprung Cell-konstruktionen gör att det går att sova mycket skönt. Materialet som används är robust nylon som har en antimikrobiell behandling för att minimera dålig lukt och mögel. Modellen har en integrerad pump som gör den lätt att blåsa upp. R-värdet på 1,2 gör att detta lättvikts liggunderlag lämpar sig allra bäst under varmare årstider. Om man vill använda liggunderlag med kudde så finns det ett kuddlås som håller fast Sea to Summits Aeros kuddar så att de inte kan glida av under natten.

Vi tycker att Sea to Summit har lyckats riktigt bra med deras Airmat Etherlight XT. Liggunderlaget är väldigt bekvämt i förhållande till både vikt och storlek. Man kan ligga bekvämt på både ryggen och sidan utan att känna marken igenom. En stor fördel är att det tar liten plats nedpackad vilket är perfekt under längre vandringar där man måste hushålla med utrymmet i ryggsäcken. Vi rekommenderar detta lätta liggunderlag för fjällvandring och till den som vill ha liten packvolym.

Till Butik:
Sea to Summit Airmat


Bästa liggunderlaget för camping

3. Exped Megamat 10 LXW

Exped Megamat 10 LXW liggunderlag i färgen röd.

För den som är ute efter maximal komfort är Exped Megamat 10 LXW ett bra val. Megamat är ett skönt och självuppblåsbart liggunderlag som fungerar utmärkt som substitut till en säng. Modellen består av polyester som har satts samman till en särskild 3D-konstruktion. Konstruktionen ger samma bekvämlighet över hela ytan, även närmare kanterna. Tillsammans med en tjocklek på 10 cm bäddar detta för en riktigt komfortabel upplevelse. Den självuppblåsbara ventilen gör att det går snabbt och enkelt att få ordning på madrassen i tältet. Liggunderlaget fungerar bra att använda under hela året och med ett R-värde på hela 8,1 går det sova varmt ned till rejält kalla temperaturer.

Exped Megamat 10 LXW är utan tvekan det mest bekväma liggunderlaget i testet. Det är prisvärt, har en rejäl sovyta samt är lätt att packa upp och packa ned. Den enda baksidan med den höga komforten är att det drar upp vikt och storlek en del vilket gör att längre vandringar är uteslutet med denna modell. Däremot lämpar sig liggunderlaget mycket väl för camping eller som ett skönt sovalternativ i ett basläger för en längre tid. Det fungerar även att använda som uppblåsbar madrass i hemmet. Vi kan verkligen rekommendera modellen för den som vill sova extra skönt.

Till Butik:
Exped Megamat 10 LXW


Bästa liggunderlaget för vinter

4. Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large liggunderlag i färgen grå.

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad Large är ett varmt liggunderlag anpassat för vinter. Det är en av de varmaste modellerna på marknaden i förhållande till sin vikt med en tjocklek på 6,4 cm och en vikt på 570 g. R-värdet är 6,9 vilket innebär att man håller sig väl isolerad mot markkylan under vintern. Konstruktionen är anpassad för att vara stabil, robust och bekväm. Ventilen är högpresterande så det går snabbt att blåsa upp liggunderlaget. Undersidan består av 70D nylon och ovansidan består av 30D nylon vilket ger en bra grund för att modellen ska hålla länge.

Vi tycker att denna modell från Thermarest presterar riktigt bra. Hela konstruktionen känns välgjord och håller hög kvalitet. Liggunderlaget är lagom tjockt, brett och är enkelt att hantera. Värmen är väldigt hög tack vare en god isolering så man behöver inte frysa under natten. Vi rekommenderar detta Thermarest liggunderlag för vinter och kalla klimat. Det fungerar utmärkt till både vandring och camping tack vare att det erbjuder mycket komfort till minimal vikt och liten packvolym.Bästa billiga liggunderlaget

5. Urberg Airmat Pump

Urberg Airmat Pump liggunderlag i färgen blå.

Urberg Airmat Pump är ett prisvärt och billigt liggunderlag som är den perfekta instegsmodellen för den som vill prova på vandring och camping. Här fås mycket värde för pengarna. Materialet som används är 70D ripstop nylon som är slittåligt och har en relativt låg vikt. Konstruktionen består av luftkanaler som ligger sidledes längst liggunderlaget vilket sprider ut kroppsvikten på ett bra sätt. Modellen är 10 cm tjock, tar relativt liten plats nedpackad och har en vikt på 640 g. R-värdet ligger på 1,9 så friluftsmadrassen passar bäst att använda under sommaren samt de varmare delarna av våren och hösten.

Urberg Airmat Pump presterar väl i förhållande till priset. Vikt och storlek ligger på en bra nivå samtidigt som kvaliteten lever upp till förväntningarna. Som namnet antyder är detta ett uppblåsbart liggunderlag med inbyggd pump. Pumpen är enkel att använda och kan pumpas med både händer och fötter. Dessutom finns flera olika färger att välja på vilket gör det enkelt att hålla reda på vems liggunderlag som är vems i en stor familj. Vi rekommenderar detta billiga liggunderlag för vandring och camping i varmare temperaturer över nollan.

Till Butik:
Urberg Airmat Pump


Vanliga frågor & svar om liggunderlag

Vilket liggunderlag är bäst i test?

Enligt vår bedömning är det Exped Synmat 7 LW som är bäst i test. Modellen är allsidig, håller hög kvalitet, kan användas under alla årstider, väger lite i jämförelse med den komfort som erbjuds och är väldigt bekväm att sova på. Dessutom är den mycket enkel att blåsa upp.

Vad menas med r-värde för liggunderlag?

R-värde är ett mått på hur mycket isoleringsförmåga ett liggunderlag har. Ju högre r-värde, desto bättre isoleringsförmåga. Om man planerar att tälta under vintern i kalla miljöer ska man välja ett tillräckligt högt r-värde i förhållande till klimatet man tänkt vistas i så att man kan hålla sig varm under natten.

Hur stort liggunderlag ska man välja?

Storleken som behövs varierar från person till person. Det är viktigt att anpassa både hur brett och hur långt liggunderlag man ska ha för att ge sig själv möjligheten att sova så bra som möjligt. För den som föredrar att sova helt utsträckt på rygg kan ett lite längre liggunderlag behövas. Sover man i stället på sidan ihopkrupen kan en kortare modell väljas. Större personer kan behöva en bredare modell medan mindre personer kan välja en smalare. Prova att lägga dig på golvet hemma i den sovställning du brukar använda och mät upp på golvet hur mycket plats som behövs för att det ska kännas bekvämt. Lägg gärna till några centimeter på dessa mått för att få bästa komfort. Kom dock ihåg att inte välja en onödigt stor storlek eftersom det leder till en högre vikt. Det är särskilt viktigt att ha vikten i åtanke om man ska ut på en lång vandring.

Vad kostar ett bra liggunderlag?

Det kan kosta allt mellan 500 kr till 3500 kr och uppåt. Dyrare modeller har oftast bättre material, håller högre kvalitet, har en bättre isoleringsförmåga, väger mindre och har en mer komfortabel konstruktion. Om man har planerat att sova i tält ofta så kan det vara värt att investera i en lite dyrare modell direkt eftersom många ändå brukar byta upp sig med tiden.

Hur fäster man ett liggunderlag på vandringsryggsäcken?

De flesta ryggsäckar har särskilda fästpunkter som kan användas tillsammans med remmar så att man kan spänna fast liggunderlaget ordentligt där. Fästpunkterna kan sitta både på sidorna, på framsidan eller under ryggsäcken. Det är även vanligt att fästa liggunderlaget under topplocket. Har man en liten och smidig modell går det så klart att packa ned den i huvudfacket också. Det finns inget rätt eller fel utan det viktiga är att det känns praktiskt och att man håller det så torrt och rent som möjligt.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email