Bästa Vandringsstrumporna för Dam & Herr 2022

En person med vandringsstrumpor och vandringskängor står på en klippa.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

För att maximera komforten och funktionen hos dina vandringsskor eller vandringskängor är det viktigt att ha ett par bra vandringsstrumpor. Vandringsstrumpor minskar risken för skavsår, andas bra och håller en behaglig temperatur på fötterna. Rätt material kan även värma trots att det har blivit blött. I detta test går vi igenom flera olika modeller som alla fungerar mycket bra vid vandring. Vi har med vandringsstrumpor med en hög andel merinoull som tillsammans med syntetiska material ger så bra egenskaper som möjligt. Fortsätt läsa för att se vilka som är de bästa vandringsstrumporna 2022.

Topp 5 vandringsstrumpor

Vandringsstrumpor Betyg Pris
Ulvang Spesial

Ulvang Spesial vandringsstrumpor i färgen vit.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Smartwool Trekking Heavy Crew Socks

Smartwool Trekking Heavy Crew Socks vandringsstrumpor i färgen grå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Woolpower Socks Knee-High 600

Woolpower Socks Knee-High 600 vandringsstrumpor i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Gridarmor Merino Trekking Socks

Gridarmor Merino Trekking Socks vandringsstrumpor i färgen grå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Urberg Trekking Wool Sock

Urberg Trekking Wool Sock vandringsstrumpor i färgen blå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Vandringsstrumporna som är bäst i test 2022

1. Ulvang Spesial

Ulvang Spesial vandringsstrumpor i färgen vit.

De vandringsstrumpor som är bäst i test är Ulvang Spesial. Norska Ulvang är specialiserade på ullkläder vilket märks av tydligt på denna modell. Modellen är en efterträdare till den första versionen av produkten som Ulvang lanserade redan 1995 som företagets första produkt någonsin. Här fås en merinoullsblandning med 60 % merinoull, 38 % nylon och 2 % elastan som ger mycket fina egenskaper. Materialet har en bra kombination mellan värme, fukttransport, slitstyrka och temperaturreglering. Sulan är förstärkt med frotté för att ge bättre dämpning och värme. Skaftet på vandringsstrumporna är medelhögt och med en god passform sitter de bekvämt på fötterna.

Vi tycker att Ulvang Spesial är en väldigt värdig vinnare av detta test. Ulvang har lyckats göra ett par vandringsstrumpor som har alla de rätta egenskaperna samtidigt som priset inte blir för högt. Den mellantjocka konstruktionen är allsidig och gör att de fungerar bra att använda under hela året. Modellen är unisex och finns i flera storlekar samt i flera färger så att den kan passa alla. Vi rekommenderar dessa vandringsstrumpor till både vandring, generella friluftsaktiviteter, långpromenader och till vardagsanvändning.

Till Butik:
Ulvang Spesial Unisex


Bästa vandringsstrumporna med stötdämpning

2. Smartwool Trekking Heavy Crew Socks

Smartwool Trekking Heavy Crew Socks vandringsstrumpor i färgen grå.

Det som särskilt utmärker Smartwool Trekking Heavy Crew Socks i jämförelse med andra vandringsstrumpor är den väl tilltagna stötdämpningen kring fotsulorna. Här har det adderats extra mycket material för att ge fötterna så bra komfort som möjligt och för att man ska kunna hålla värmen ännu bättre. I övrigt består materialet av 77 % merinoull, 22 % nylon och 1 % elastan som ger en god andningsförmåga, en skön värme och som står emot dålig lukt. Konstruktionen är särskilt designad för att stötta upp kring fotvalvet vilket även gör att strumporna sitter perfekt på plats hela tiden. Sömmarna vid tårna är särskilt konstruerade för att vara så bekväma som möjligt.

Smartwool Trekking Heavy Crew Socks lever utan tvekan upp till förväntningarna av att vara ett par mycket bekväma vandringsstrumpor. Den extra dämpningen i kombination med fotvalvsstödet gör att fötterna inte alls blir lika trötta under längre distanser. Det ger även bra avlastning för fötterna om man bär tung packning på vandringen. Det mellanhöga skaftet och lagom tjocka materialet gör att de fungerar att använda under både sommar och vinter men de tenderar att bli lite för varma under högsommaren. Vi rekommenderar vandringsstrumporna till vandring, mer stillasittande friluftsaktiviteter där den extra värmen behövs eller till aktiviteter där man har tänkt att bära tung packning.Bästa höga vandringsstrumporna

3. Woolpower Socks Knee-High 600

Woolpower Socks Knee-High 600 vandringsstrumpor i färgen grön.

Woolpower är ett svenskt företag med tillverkning i Östersund där fokus ligger på att skapa kvalitativa produkter som håller under en lång tid. De har tagit fram ett par knähöga vandringssockor som heter Woolpower Socks Knee-High 600 som helt klart lever upp till den standarden. Modellen består av deras egenframtagna material som kallas Ullfrotté Original 600 gram. Materialet är gjort av 64 % merinoull och 36 % polyamid med frottévävning kring både skaften och fötterna. Det resulterar i en vandringssocka som är varm, värmer även om den är blöt, har god passform, är slitstark och som naturligt står emot bakterier som bildar dåligt lukt.

Om man är ute efter ett par höga vandringssockor med bra egenskaper och en skön värme är Woolpower Socks Knee-High 600 rätt val. De är väldigt sköna att ha på sig, de håller formen bra och kvaliteten känns så hög att om de blir rätt omhändertagna så kommer de hålla i många år framöver. Eftersom de är relativt varma så passar de absolut bäst att använda under den kallare delen av året eller om man generellt har väldigt lätt att frysa om fötterna. Vi rekommenderar dessa vandringssockor för vandring i kallare miljöer. De fungerar även utmärkt vid mer stillasittande aktiviteter eftersom de bibehåller en god värme.Bästa vandringsstrumporna merinoull

4. Gridarmor Merino Trekking Socks

Gridarmor Merino Trekking Socks vandringsstrumpor i färgen grå.

Gridarmor Merino Trekking Socks är ett par vandringsstrumpor med riktigt hög andel merinoull. De består av en blandning mellan merinoull och syntet med hela 80 % merinoull som kombineras med 18 % polyamid och 2 % elastan. Det ger en modell som håller hög värme relativt materialets tjocklek. De är inte bara varma utan de är även komfortabla, känns sköna mot huden och de håller en god kvalitet. Vandringsstrumporna är förstärkta kring sulor och tår för att öka livslängden. De är särskilt uppstöttade kring hålfoten vilket ger en ökad stabilitet och gör så att de sitter bra under vandringen.

Gridarmor Merino Trekking Socks känns väldigt prisvärda för att ha en så bra design i kombination med en så hög andel merinoull. Konstruktionen är en välgjord unisexmodell som finns i flera storlekar för att kunna passa både dam och herr så bra som möjligt. Det man får tänka på är att modellen kan upplevas för varm under sommaren beroende på utomhustemperatur. Den passar alltså bäst under vår, höst och vinter. Vi rekommenderar dessa vandringsstrumpor för vandring och liknande friluftsaktiviteter i kallare miljöer.Bästa billiga vandringsstrumporna

5. Urberg Trekking Wool Sock

Urberg Trekking Wool Sock vandringsstrumpor i färgen blå.

Urberg Trekking Wool Sock är ett par billiga vandringsstrumpor som gör jobbet riktigt bra. De är gjorda av en merinoullsblandning bestående av 70 % merinoull, 15 % polyamid, 10 % akryl och 5 % elastan. Materialet ger en avvägd kombination av fukttransporterande förmåga, värme, slitstyrka, elasticitet och komfort. Det är även behandlat för att ha en hållbarhet som tål maskintvätt utan att materialet förändras. Vandringstrumpans undersida är förstärkt med frotté för att ge ytterligare komfort och värme. Konstruktionen är välgjord och modellen sitter bra på foten. Kvaliteten känns över lag hög i förhållande till priset och formen bibehålls även efter många användningar.

Vi tycker att Urberg Trekking Wool Sock fungerar mycket bra för att vara en så pass billig vandringsstrumpa. Modellen håller länge, är skön att ha på sig och fungerar att använda till flera olika aktiviteter. Kvaliteten och värmen är dock inte lika bra som hos vissa dyrare modeller men ändå tillräcklig för att fungera önskvärt under en lång tid. Vi rekommenderar dessa vandringsstrumpor för vandring, promenader och friluftsaktiviteter. De går att använda året om och fungerar även på sommaren.Fler bra vandringsstrumpor

6. Darn Tough Hiker Micro Crew Sock Cushion

Darn Tough Hiker Micro Crew Sock Cushion vandringsstrumpor i färgen grå.

Darn Tough Hiker Micro Crew Sock Cushion är en vandringsstrumpa som är populär bland många inbitna vandrare. Den består av en merinoullsblandning med ca. 60 % merinoull och resten i syntet. Materialet tillsammans med en igenomtänkt konstruktion ger ett par vandringsstrumpor som har god andningsförmåga, bra temperaturreglering, är snabbtorkande och som fungerar att använda under hela året. På sommaren håller de fötterna svala och på vintern håller de fötterna varma. Passformen är väldigt bekväm och de sitter åt på precis rätt ställen. På strumpornas undersida finns frottéförstärkningar för ökad komfort.

Darn Tough har lyckats väldigt bra med dessa vandringsstrumpor och det är inte förvånande att modellen är så populär som den är. De håller hög kvalitet och har egenskaper som gör de till en fröjd att vandra i. Konstruktionen är stickad på ett sätt som maximerar slitstyrkan och som ger en kroppsnära känsla. Den enda baksidan med modellen är att priset är rätt högt i förhållande till att det är ett par relativt tunna vandringsstrumpor. Men om man är en aktiv person som rör på sig mycket och ofta så kan det vara en väl värd investering. Vi rekommenderar vandringsstrumporna för vandring, promenader och friluftsaktiviteter.Vanliga frågor & svar om vandringsstrumpor

Vilka vandringsstrumpor är bäst i test?

Vi tycker att Ulvang Spesial är bäst i test. Här fås en modell som är mycket prisvärd, har en bra materialmix, är varm och transporterar bort fukt från huden på ett effektivt sätt. Konstruktionen gör att de är allsidiga och att de kan användas året om till vandring och många andra aktiviteter.

Vilken storlek ska man välja på vandringsstrumpor?

Storleken kan variera mellan olika företag men generellt bör man välja samma storlek som man har på sina vanliga strumpor eller skor. Om man ligger på gränsen mellan två olika storlekar kan det vara bra att välja den mindre storleken för att minimera risken att strumporna blir för stora. Om de blir för stora tenderar tyget att väcka sig i skorna vilket på sikt leder till skavsår och en sämre funktionalitet.

Ska man ha tjocka eller tunna vandringsstrumpor?

Tjockleken på materialet ska väljas beroende på individuella faktorer där de viktigaste är hur lätt man tenderar att svettas om fötterna samt i vilken miljö man ska vistas i. Ju tjockare material desto mer värme och mer dämpning får man. Ett tunt material får lättare plats i flera olika kängor och det andas bättre. Dock är det viktigt att även tänka på vilket material som strumporna är gjorda i eftersom det är en viktig faktor som styr andningsförmåga, temperaturreglering och liknande.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email