Bästa Vandringstältet 2022

Ett vandringstält står uppställt vid en sjö i fjällen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Ett vandringstält är en viktig del av vandringsutrustningen och särskilt för de som planerar att vandra långa sträckor där många nätter spenderas utomhus. Ett bra vandringstält ska vara lätt, lagom stort, hållbart samt kunna stå emot regn och vind. Det är en av de dyrare investeringarna man behöver göra i sin vandringsutrustning vilket kan göra att valet känns svårt men med rätt modell kommer man kunna använda tältet i många år framöver. För att underlätta för dig som ska köpa vandringstält har vi i detta test gått igenom flera olika modeller av tält som är anpassade för vandring. Det finns modeller för 1 person upp till 4 personer och vi har även med ett ultralätt vandringstält för 2 personer som passar perfekt för de som vill ha så lätt packning som möjligt. Fortsätt läsa för att se vilket som är det bästa vandringstältet 2022.

Läs även vårt test av familjetält om du är ute efter stora och rymliga modeller som har gott om plats för hela familjen.

Topp 5 vandringstält

Vandringstält Betyg Pris
Hilleberg Anjan 2 GT

Hilleberg Anjan 2 GT vandringstält i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
MSR Mutha Hubba NX 3

MSR Mutha Hubba NX 3 vandringstält i färgen grå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Hilleberg Nallo 4 GT

Hilleberg Nallo 4 GT familjetält i färgen brun.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Urberg 1-person UL

Urberg 1-person UL vandringstält i färgen grön.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Big Agnes Tiger Wall UL2

Big Agnes Tiger Wall UL2 vandringstält i färgen grå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Vandringstältet som är bäst i test 2022

1. Hilleberg Anjan 2 GT

Hilleberg Anjan 2 GT vandringstält i färgen grön.

Vi utser Hilleberg Anjan 2 GT till det vandringstält som är bäst i test. Modellen tillhör Hillebergs Yellow label kategori som innebär att en av grundprinciperna i konstruktionen är att den ska vara lätt. Utöver en låg vikt är tvåmannatältet rymligt, lätt att resa och det erbjuder många bekvämligheter. Det finns en stor nätventil vid fotändan, nätsektioner i innertältet samt svängda nederkanter på yttertältet som alla bidrar till en bra luftgenomströmning. Absiden är stor med gott om plats för förvaring samt en rejäl ingång på ena sidan. Det finns även rymliga förvaringsfickor i innertältet så att man kan hålla reda på det viktigaste.

Materialmässigt används Hillebergs Kerlon 1000 i yttertältväven med en vattenpelare på 5000 mm och en rivstyrka på 8 kg. I innertältväven används ripstop nylon och till golvväven används extra slitstark och PU-belagd nylon som har en vattenpelare på 12000 mm.

Hilleberg har många fina tältmodeller och Anjan 2 GT är inte ett undantag. Det erbjuder en avvägning mellan låg vikt, utrymme, väderskydd och ventilation som är svår att hitta vilket gör modellen till en värdig testvinnare. Även om priset är högt är vandringstältet väldigt prisvärt eftersom man får så mycket för pengarna. Det är anpassat för tre säsonger och kan användas under årets snöfria och varmare månader. Vi rekommenderar vandringstältet för två personer eller för en person som vill ha gott om utrymme. Det fungerar utmärkt till vandring, cykling och liknande aktiviteter där man vill ha bra skydd till en låg vikt.

Till Butik:
Hilleberg Anjan 2 GT


Bästa vandringstältet för 3 personer

2. MSR Mutha Hubba NX 3

MSR Mutha Hubba NX 3 vandringstält i färgen grå.

MSR Mutha Hubba NX 3 är ett vandringstält för tre personer som är anpassat att användas för tre säsonger. Modellen har en självstadgande konstruktion precis som ett kupoltält har vilket gör att den står stadigt på de flesta underlagen. Tältstängerna är sammansatta till ett enda stort system som gör att det går fort att sätta upp tältet. Invändigt ges gott om utrymme och takhöjd för att tre personer ska få plats på ett bekvämt sätt. På varje kortsida finns det en ingång med varsin mindre absid. Slitstark ripstop nylon används till tältets alla tyger. Yttertältväven och golvväven är PU-behandlad för att få en vattenpelare på 1200 mm respektive 3000 mm.

Vi tycker att MSR har lyckats bra med Mutha Hubba NX 3. Det är ett minimalistiskt och väldesignat vandringstält som har allt man behöver för att kunna trivas under en längre vandring. Det är rymligt, har bra förvaring, har många ventilationsmöjligheter och det går att sitta upp bekvämt utan att det blir trångt för huvudet. Vikten är låg och särskilt med tanke på vilka bekvämligheter som erbjuds. Väderskyddet är bra och man kan utan problem använda modellen under vår, sommar och höst. Vi rekommenderar vandringstältet till vandring för tre personer eller för två personer som vill ha extra bra med plats.

Till Butik:
MSR Mutha Hubba NX 3


Bästa vandringstältet för 4 personer

3. Hilleberg Nallo 4 GT

Hilleberg Nallo 4 GT familjetält i färgen brun.

Nallo 4 GT från Hilleberg är en allsidig modell som fungerar utmärkt som vandringstält för fyra personer. Här fås ett tält som är anpassat för fyra säsonger med ett mycket bra väderskydd för användning året runt. Modellen är stabil, slitstark, enkel att sätta upp och har en låg vikt i förhållande till utrymmet. Det sitter en stor absid på ena kortändan som har en ingång på vardera sida. Det gör att absiden är lättåtkomlig och att det finns gott om plats till förvaring och matlagning under skydd.

Till yttertältväven används Hillebergs Kerlon 1200 som har en rivstyrka på 12 kg och en vattenpelare på 5000 mm. Golvet är gjort av robust nylon med en vattenpelare på 15000 mm. De höga vattenpelarna gör att materialen är helt vattentäta. Innertältväven består av DWR-behandlad ripstop nylon som andas väl.

Hilleberg Nallo 4 GT har bra kvalitet rakt igenom. Priset är relativt högt men man får verkligen vad man betalar för. Tältet har gott om sovplats och förvaring, är rejält vädertåligt och det finns flera ventilationsmöjligheter. Vikten ligger på en bra nivå trots alla egenskaper som erbjuds vilket gör att modellen är mycket allsidig. Vi rekommenderar vandringstältet för året runt användning för fyra personer eller för familjer på två vuxna och upp till tre barn. Det passar mycket bra till vandring men kan även användas till camping.

Till Butik:
Hilleberg Nallo 4 GT


Bästa vandringstältet för 1 person

4. Urberg 1-person UL

Urberg 1-person UL vandringstält i färgen grön.

Om man ska solovandra är det viktigt att ha ett lätt och smidigt vandringstält som är enkelt att sätta upp för en person. Urberg 1-person UL passar väl in på den beskrivningen. Vandringstältet är ultralätt, tar lite plats och det krävs endast en tältstång för att sätta upp det vilket gör att uppsättning går både snabbt och enkelt. Det finns en ingång med en mindre absid som har plats för utrustning som exempelvis vandringsryggsäck och kängor. Invändigt finns det upphängning för exempelvis lampa samt en förvaringsficka. Ventilationen kan justeras vid taket eller med dörren vid ingången om det är väldigt varmt.

Yttertältväven består av 20D nylon som är silikonbelagd och har en vattenpelare på 3000 mm. Golvväven består av extra slitstark 40D nylon som har en vattenpelare på 5000 mm. Innertältväven består av en blandning av 20D nylon och polyamid.

För att vara ett så pass billigt vandringstält känns Urberg 1-person UL väldigt prisvärt. Det är stabilt, lätt att bära, har bra regnskydd och kvaliteten känns hög i förhållande till priset. Man bör dock vara medveten om att utrymmet är tillräckligt stort för att sova i och för att förvara några få saker men inte för matlagning och liknande. Så om man behöver den möjligheten bör man titta på en större modell. Men för den som är ute efter en riktig lättviktsmodell till ett bra pris kan vi verkligen rekommendera detta vandringstält. Det fungerar att använda under sommaren, hösten och våren.

Till Butik:
Urberg 1-person UL


Bästa ultralätta vandringstältet för 2 personer

5. Big Agnes Tiger Wall UL2

Big Agnes Tiger Wall UL2 vandringstält i färgen grå.

Big Agnes Tiger Wall UL2 är ett lätt vandringstält för två personer som är mycket populärt. Modellen har en konstruktion som består av en enda tältstång vilket gör den enkel att sätta upp och ta ner samtidigt som vikten blir minimal. Trots att konstruktionen är minimalistisk så är den stabil och anpassad för tre säsonger. Det sitter en ingång på vardera sida av tältet och varje ingång skapar två mindre absider som har en hel del förvaringsutrymme. Invändigt finns det bra fickor för förvaring och flera upphängningsfästen.

Yttertältväven och golvväven består av silikonbehandlad ripstop nylon som är PU-belagd vilket ger en vattenpelare på 1200 mm. Innertältväven består av en blandning mellan ripstop nylon och polyester som andas väl. För att förbättra vattentätheten är sömmarna tejpade.

Vi tycker att Big Agnes Tiger Wall UL2 presterar mycket bra. Modellen har en bra avvägning mellan bekvämlighet och vikt. Inuti är det rymligt, takhöjden är relativt hög och de två dörrarna underlättar när man är två personer. Vid riktigt varma dagar går det smidigt att ta av yttertältväven för att maximera ventilationen. Trots att vikten är så låg är ändå de väderskyddande egenskaperna förvånansvärt bra. Dock är inte vandringstältet fullt lika robust och vädertåligt som många tyngre alternativ så även om det är anpassat för tre säsonger tycker vi att det fungerar absolut bäst kring sen vår, sommar och tidig höst när det är lite torrare väder. För den som vill förlänga golvets livslängd finns möjligheten att köpa till ett separat footprint. Vi rekommenderar detta vandringstält för två personer som vill prioritera att ha en väldigt lätt modell på sin vandring.Vanliga frågor & svar om vandringstält

Vad är skillnaden mellan ett campingtält och ett vandringstält?

De stora skillnaderna är att vandringstält är mindre och lättare för att de ska vara enkla att bära med sig på en vandring. Det finns generellt mycket mindre utrymme inuti tältet och ingen full ståhöjd som det ofta finns i campingtält.

Hur mycket kostar ett bra vandringstält?

Priserna varierar mycket mellan olika märken och modeller. Faktorer som tenderar att påverka priset är storlek, nivån på regnskyddet, hur kvalitativa materialen är, om tältet är gjort för tre eller fyra säsonger och hur optimerat det är för att vara bekvämt, ha låg vikt o.s.v. I detta test går vi igenom en stor variation av bra modeller som kostar kring 3000 till 13000 kr beroende på dessa faktorer.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email