Bästa Skaljackan för Dam & Herr 2022

En man med en röd skaljacka blickar mot ett berg.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Moderna skaljackor är funktionella och är det första lagret som står mellan dig och omgivningen. De är designade för att stå emot vind och vatten samtidigt som de är slitstarka och andas bra. En skaljacka kan användas året om till mängder av aktiviteter. Det finns modeller som är mer specifikt anpassade för exempelvis vandring, skidåkning och klättring medan det även finns modeller som fungerar till i stort sett alla friluftsaktiviteter. I detta test av skaljackor går vi igenom flera olika modeller med egenskaper som passar de flesta. Vi har utsett en skaljacka till bäst i test och som fungerar att använda till det mesta samt flera andra modeller som har mer specifika användningsområden. Fortsätt att läsa för att se vilken som är den bästa skaljackan 2022 och vad som är bra att tänka på inför ett köp.

För dig som är ute efter ett riktigt vattentåligt alternativ rekommenderar vi att du även läser om vårt test av regnjackor.

Topp 5 skaljackor för damer

Skaljacka Betyg Pris
Haglöfs Astral Gore-Tex

Haglöfs Astral Gore-Tex Dam skaljacka i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Norrøna Trollveggen Gore-Tex Pro Light

Norrona Trollveggen Gore-Tex Pro Light Dam skaljacka i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Haglöfs Skuta

Haglöfs Skuta Dam skaljacka i färgen röd.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Lundhags Laka

Lundhags Laka Dam skaljacka i färgen orange.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Norrøna Lyngen Gore-Tex

Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket Dam skaljacka i färgen röd.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Topp 5 skaljackor för herrar

Skaljacka Betyg Pris
Haglöfs Astral Gore-Tex

Haglöfs Astral Gore-Tex Herr skaljacka i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Norrøna Trollveggen Gore-Tex Pro Light

Norrona Trollveggen Gore-Tex Pro Light Herr skaljacka i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Haglöfs Skuta

Haglöfs Skuta Herr skaljacka i färgen grön.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Lundhags Laka

Lundhags Laka Herr skaljacka i färgen orange.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Norrøna Lyngen Gore-Tex

Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket Herr skaljacka i färgen blå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Skaljackan som är bäst i test 2022

1. Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket

Haglöfs Astral Gore-Tex Herr skaljacka i färgen blå.

Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket är en prisvärd skaljacka som kan tackla det mesta. Den är väldigt komfortabel och passformen är klockren. Det finns många justeringsmöjligheter och ärmarna är förböjda för maximal bekvämlighet. Den har 2-lagers Gore-Tex membran som står emot både vind och vatten alldeles utmärkt. Yttermaterialet är även behandlat med en PFCEC-fri DWR för att ge extra bra väderskydd. Andningsförmågan är riktigt bra och det sitter ett extra meshfoder på insidan för att förbättra fukthantering ännu mer. Den upplevs slitstark och robust utan att kännas stel eller tung. Det finns ventilationsöppningar under armarna och flera blixtlåsförsedda fickor. Fickorna har bra djup och en ficka är helt avsedd för liftkort. Det är en bra längd på jackan och den går ner tillräckligt långt för att inte glida upp eller så att det kommer in kall luft.

Detta är en mycket prisvärd skaljacka som vi ger högsta betyg. Den ger premiumkänsla, är funktionell och väldigt bekväm. Att den ser bra ut är en bonus. Det finns många färger och storlekar att välja på vilket gör att den passar de flesta. Haglöfs Astral Gore-Tex går att använda året om till vandring, skidåkning, snowboard eller som en riktigt bra vardagsjacka. Vi rekommenderar den starkt!



Bästa skaljackan för klättring

2. Norrøna Trollveggen Gore-Tex Pro Light Jacket

Norrona Trollveggen Gore-Tex Pro Light Herr skaljacka i färgen svart.

Norrøna Trollveggen Gore-Tex Pro Light Jacket är en Gore-Tex skaljacka helt framtagen för klättrare. Den har den perfekta kombinationen av funktionalitet, skydd, slitstyrka och låg vikt. Den välsydda designen passar perfekt och ger stor rörelsefrihet. Det återvunna Gore-Tex Pro-membranet ger vatten- och vindtäthet i absolut toppklass. Andningsförmågan är bra och det är inget problem att använda denna vid riktigt fysiska aktiviteter. Ventilationsdragkedjor finns under armarna för den som vill ventilera ut extra värme. Fickorna är funktionella och högt placerade för att de ska kunna användas även om en klättersele sitter på. Huvan är stor och gjord för att kunna användas utanpå en klätterhjälm. Komforten är jättebra och det finns många detaljer som bidrar till detta så som formsydda armbågar, extra långt neddragen rygg, mjukt skydd vid hakan och asymmetriska ärmslut.

För den som ägnar sig åt bergsklättring är Norrøna Trollveggen Gore-Tex Pro Light svår att slå. Den går en balansgång mellan att erbjuda så mycket egenskaper som möjligt samtidigt som vikten hålls nere. Funktionsmässigt finns det inget vi saknar. Den enda kommentaren vi har är att priset är högt. Riktigt bra skaljackor kostar tyvärr alltid en del och denna modell ligger i det övre prissegmentet. För den som tycker att priset är överkomligt fås en grymt bra året runt jacka som är särskilt bra för klättring. Eftersom klättring är en sport som ställer stora krav på funktionalitet lämpar sig även denna skaljacka till vandring, skidåkning, löpning eller liknande mer fysiska aktiviteter som utförs i lite tuffare miljöer.



Bästa billiga skaljackan

3. Haglöfs Skuta Jacket

Haglöfs Skuta Herr skaljacka i färgen grön.

Haglöfs Skuta Jacket är en billig skaljacka som är relativt simpel men som gör jobbet riktigt bra. Proof-membranet som används är Haglöfs egna och det är ett 2-lagers membran som är gjort av återvunna material. Det fungerar riktigt bra och hanterar både blåst och regn utan problem. Det inre meshfodret i kombination med membranet gör att jackan andas väl. Ventilationsöppningarna i sidorna kan användas för att vädra ut värme vid fysiska aktiviteter. Både huvan och midjan är justerbar och passformen är bra. Sidofickorna är extra skyddade för att förhindra att vind eller vatten letar sig in genom dragkedjorna.

Haglöfs Skuta Jacket är över lag en bekväm skaljacka som uppfyller de grundläggande behoven. Priset är lägre än många andra modeller vilket märks på både prestation och funktionalitet. Dessa faktorer når inte upp till samma höga nivå och man kan inte förvänta sig att få en lika komplett modell som de övriga i testet. Den presterar utan tvekan bra ändå och har egenskaper som är tillräckliga för många användningsområden. Vi rekommenderar denna som ett bra alternativ för vandring, mer allmänna friluftsaktiviteter eller för dig som vill ha en riktigt bra promenadjacka för året runt bruk.



Bästa skaljackan för vandring

4. Lundhags Laka Jacket

Lundhags Laka Herr skaljacka i färgen orange.

Lundhags Laka Jacket är en slitstark skaljacka designad för året runt bruk. Den fungerar lika bra i både regn och snö. Yttermaterialet upplevs mycket robust och rörelsefriheten är god. Lundhags egenkonstruerade 3-lagersmembran fungerar klockrent. Det är gjort i återvunnet material och andas bra samtidigt som vind och vatten inte tar sig in. De stora sidofickorna är anpassade för att kunna användas även om en ryggsäck sitter på. Bröstfickan har en ordentlig stormklaff för att hålla innehållet torrt vilket är perfekt för mobiltelefoner eller andra värdesaker. Fickan kan nås både utifrån och inifrån. Huvan har goda justeringsmöjligheter och kan justeras i hals, nacke och på framsidan för att få till den perfekta passformen.

Passformen på Lundhags Laka Jacket är väldigt bekväm men den upplevs lite lössittande. Detta är bra om man vill få ordentligt med plats för övriga lager men sämre om man vill ha en tight passform för en särskild aktivitet. En annan nackdel med Lundhags Laka Jacket är att den robusta konstruktionen drar upp vikten. Vikten är inte jättehög men en modell i denna prisklass får gärna väga lite mindre. Dessa nackdelar är små detaljer och övervägs långt av fördelarna som erbjuds. För dig som gillar vandring eller vill ha en skaljacka i fjällen är denna modell perfekt. Den passar bra att använda till de flesta vardagsaktiviteter och är perfekt vid hundpromenaderna.



Bästa skaljackan för skidåkning

5. Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket

Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket Herr skaljacka i färgen blå.

Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket är en lättvikts skaljacka för den inbitna skidåkaren. Den är riktigt lätt och är den lättaste skaljackan i testet. Den tar även liten volym och kan smidigt packas ned i en ryggsäck. Komforten och rörelsefriheten är fantastisk. Den är vindtät, vattentät, andas jättebra och har en slitstyrka över förväntan trots den låga vikten. Detta åstadkoms av en blandning mellan två Gore-Tex membran som båda är gjorda av återvunnen nylon. Det finns ventilationsöppningar under armarna och även en stor ventileringsdragkedja på framsidan för att det alltid ska gå att bibehålla en bra temperatur inuti jackan. Ärmarna har asymmetriska ärmslut och även integrerade muddar för att hålla kvar så mycket värme som möjligt och förhindra att snö tar sig in.

Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket är riktigt välgjord. Det är imponerande att olika membran har använts på olika delar av jackan och kombinerats för att ge optimal andningsförmåga, slitstyrka, rörelsefrihet och skydd. Passformen är generellt bra men likt Lundhags Laka Jacket kan denna upplevas lite lössittande. Det är bra att testa passformen ordentligt om man gillar den eller inte. I övrigt är detta den bästa skaljackan för skidor, snowboard och löpning på vintern. Den går även använda året om till andra friluftsaktiviteter.



Fler bra skaljackor

6. Arc’teryx Beta AR Jacket

Arc’teryx Beta AR Jacket Herr skaljacka i färgen svart.

Beta AR Jacket från Arc’teryx är en skaljacka som har funnits med länge och som har blivit populär bland många. AR i namnet står för All Round vilket speglar att modellen är gjord för att fungera till de flesta aktiviteterna oavsett väder eller förhållanden. Detta åstadkoms med en god design, bra materialval och välfungerande detaljer. Materialmässigt används Gore-Tex Pro med Most Rugged-teknologi som ger ett väderskydd i toppklass och ett mycket slitstarkt yttre. Trots det rejäla materialet är skaljackan skön att bära och relativt lätt. Andningsförmågan är bra och för den som behöver extra ventilation finns ventilationsdragkedjor under armarna. Huvan är hjälmkompatibel, enkel att justera och har en rejäl krage som skyddar bra. Det sitter även en inbyggd RECCO-reflektor i skaljackan för att underlätta sökning vid nödsituationer.

Vi tycker att Arc’teryx Beta AR Jacket är välgjord och att den presterar mycket bra. Trots att modellen har ett relativt högt pris upplever vi att det är en prisvärd skaljacka eftersom de robusta och väderskyddande egenskaperna gör att den kan användas till många aktiviteter oavsett om det är sol, regn eller snö i luften. Den enda baksidan vi ser är att modellen kan upplevas lite mer lössittande och skrymmande än en mer teknisk modell vilket kan vara bra att tänka på om man upplever att det skulle kunna försämra förutsättningarna för vissa tänkta aktiviteter. Dock är passformen väldigt bekväm och det extra utrymmet gör att man får gott om plats till förstärkningslager. Vi rekommenderar denna skaljacka som ett robust och allsidigt alternativ som fungerar till vandring, skidåkning, bergsbestigning och mycket mer. Den kan användas året om även i svårare förhållanden.



7. Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket

Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket Herr skaljacka i färgen grön.

Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket är en kvalitativ skaljacka gjord av det stretchiga materialet Eco-Shell. Materialet är inte bara funktionellt utan det har även minimal miljöpåverkan och det består till stor del av återvunnen polyester. Det har satts samman i tre lager för att bli både vindtätt och vattentätt med en vattenpelare på 30000 mm vilket ger ett mycket bra regnskydd. Trots att skaljackan har en hög vattenpelare har Fjällräven ändå lyckats göra så att modellen andas bra.

Modellen är välgjord och har det där lilla extra som många eftersöker. Det finns flera rymliga och välplacerade fickor som kan användas utan problem även om man har en vandringsryggsäck eller klättersele på sig. Den fasta huvan skyddar bra mot vind och har plats för hjälm under. Ärmsluten justeras med kardborre och midjans nederkant kan dras åt ordentligt med dragsko. Främre dragkedjan är vattenavvisande och kan öppnas från två håll för att möjliggöra maximal ventilering. Vid sidan finns även extra ventilationsdragkedjor.

Den största baksidan med denna premiummodell är prislappen. Man får betala en hel del för Fjällräven Keb Eco-Shell. Dock kommer man få en skaljacka med bra väderskydd som är smidig att röra sig i och som har all extra funktionalitet som kan behövas. Det kvalitativa materialet grundar för att modellen kommer hålla länge. Vi rekommenderar denna skaljacka för vandring och friluftsaktiviteter under hela året.



8. Urberg Bergsøya 3L Jacket

Urberg Bergsøya 3L Jacket Herr skaljacka i färgen blå.

Bergsøya 3L Jacket från Urberg är en skaljacka tillverkad i polyester med en 3-lagerskonstruktion. Konstruktionen är helt vattentät, vindtät och har tejpade sömmar för att ytterligare förstärka väderskyddet. Trots en hög vattenpelare på 20000 mm så är det här ändå en skaljacka som andas bra. För att möjliggöra en bra passform är skaljackans nederkant, ärmslut och huva justerbar. Det finns även flera välplacerade fickor på modellen och särskilda ventilationsdragkedjor som kan vädra ut överskottsvärme.

En sak som vi upplever sticker ut med denna skaljacka är att den är bekväm med väldigt god rörlighet. Rörligheten kommer från att det är inbyggt en 4-vägsstretch i materialet. När modellen dessutom är väl prissatt så tycker vi att den känns alldeles för bra för att inte vara med i detta test. Vi rekommenderar skaljackan som en bra instegsmodell för generella friluftsaktiviteter och vandring. Den fungerar att använda oavsett om det är sommar eller vinter.



9. Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket

Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket Herr skaljacka i färgen gul.

Falketind Gore-Tex är en skaljacka från Norrøna inom premiumsegmentet. Skaljackan har en 3-lagerskonstruktion i Gore-Tex som består av syntetiska fibrer där hälften av fibrerna kommer från återvunna material. Konstruktionen ger ett otroligt bra väderskydd både mot vind, regn och snö. Dessutom andas modellen väl och den känns både smidig och följsam. Det finns två välsittande bröstfickor med vattenavstötande blixtlås samt en invändig ficka med blixtlås. Huvan är bekväm, har goda anpassningsmöjligheter och passar att ha utanpå en hjälm.

Vi tycker att Norrøna Falketind Gore-Tex Jacket presterar mycket bra. Skaljackan är väldesignad och noggrant genomtänkt med många små detaljer. Exempelvis är ärmarna lite längre än vanligt vilket skyddar handlederna mot snö som kan tränga in mellan handskar och ärmar vid skidåkning. Om man blir varm under mer högintensiva aktiviteter finns ventilationsdragkedjor under ärmarna som fungerar mycket bra till att ventilera ut överskottsvärmen. Tack vare en god design och bra materialval så går det att använda modellen året om oavsett om det är sommar eller vinter. Vi rekommenderar denna skaljacka för vandring, skidåkning, bergsklättring och allmänna friluftsaktiviteter.



10. Black Diamond Highline Stretch Shell

Black Diamond Highline Stretch Shell Herr skaljacka i färgen blå.

Highline Stretch Shell från Black Diamond är en allsidig skaljacka med stretch. Den är uppbyggd i tre lager som inkluderar Black Diamonds egna BD.dry-membran som står emot vind och vatten samtidigt som det andas. Väderskyddet är riktigt bra och skaljackan har en vattenpelare på 20000 mm. Något som verkligen sticker ut med denna modell är att den är väldigt komfortabel, följsam och smidig. Den är dessutom lätt, packningsbar och har all funktionalitet som kan behövas. Den har sidofickor, en bröstficka, pit zips för ventilation och en justerbar huva som är hjälmkompatibel.

Utöver att prestera riktigt bra över lag så är denna skaljacka väldigt genomtänkt. Black Diamond har inte lämnat något åt slumpen. Exempelvis är sidofickorna välplacerade och ärmsluten kan justeras lagom mycket så att de får plats utanpå handskar. Sen är även det yttre lagret försett med en särskild miljövänlig DWR-impregnering som Black Diamond hävdar att man aldrig behöver förnya vilket är en stor bonus. Det stretchiga materialet gör att skaljackan passar utmärkt till mer fysiska aktiviteter och till den som vill ha högsta möjliga komfort. Vi rekommenderar denna skaljacka för vandring, alpin klättring, skidåkning och som ett lättviktigt och packbart skyddslager att ha med sig på utlandsresor.



Köpråd för skaljackor

Tre personer med skaljackor vandrar uppför en skogsstig.

Vad är en skaljacka?

Detta är en vanlig och helt befogad fråga som många ställer. En skaljacka är en tunn jacka som används som yttersta lager för att skydda mot vind och regn. Detta åstadkoms med Gore-Tex eller någon annan membranteknik som även ger god andningsförmåga för att fukt och värme ska kunna vädras ut ordentligt. Yttermaterialet är slitstarkt och anpassat för att ge bra skydd. Det brukar även finnas mängder av funktioner som ventilationsöppningar, fickor och justeringsmöjligheter som alla är avsedda för att göra användningen så bekväm och praktiskt som möjligt. Sammantaget gör detta skaljackor till ett allsidigt plagg som kan användas året om till de flesta aktiviteterna.

När kan man använda en skaljacka?

På grund av sin allsidighet kan en skaljacka användas i alla väder året om. De är otroligt välanpassade för aktiviteter som handlar om att vara aktiv samtidigt som det finns risk för blåst eller regn. Detta kan vara allt ifrån vanliga promenader, hundpromenader, löpning i skogen, fjällvandring, snowboardåkning eller golfrundan på helgen. Just att de är så smidiga och lätta att packa ned gör att de går att ta med överallt oavsett om det är soligt eller regnigt.

Viktigt att tänka på inför ett köp

Skaljackor är anpassade för olika ändamål och väderförhållanden. Vissa är designade för klättring medan andra är designade för vandring eller skidåkning. Välj rätt modell baserat på ditt användningsområde för att det ska bli så bra som möjligt. Se till att den är anpassad för året runt bruk om du behöver det eller att den är slitstark nog för att inte gå sönder under klättringen. Kom ihåg att skaljackan är till för att vara ett yttre lager och inte som ett värmande lager. Du kommer behöva köpa till underställ, mellanlager och en värmejacka om du inte har det sedan tidigare och planerar att vara ute på vintern.

Membran ger vattentät skaljacka

En av de viktigaste egenskaperna hos en skaljacka är att den ska vara vattentät. Det gör att man håller sig varm och torr även i tuffare klimat. För att uppnå vattentäthet används så kallade membran. Dessa i kombination med bra materialval ger även vindtäthet och god andningsförmåga.

Ett membran är ett laminat som vanligen består av två eller tre lager. Laminatet sätts samman med yttermaterialet för att optimera egenskaperna samt för att ge slitstyrka. I membranets yta finns små porer som är så små att vatten inte kan tränga igenom men de är tillräckligt stora för att fuktig luft ska kunna vädras ut. Detta gör att kroppen kan hållas ventilerad och torr. Utan andningsförmåga blir man fort blöt av svett även om regnet hålls ute.

2-lagersjackor har ett löst inre foder för att ge bra fukttransport och för att skydda membranet mot slitage. Membranet är alltså bara fäst i yttermaterialet. Dessa upplevs ofta som ett lite varmare och tjockare alternativ.

3-lagersjackor har inget löst foder utan membranet är fäst i både ytter- och innermaterialet. Detta blir mer slitstarkt och smidigare än motsvarande 2-lagerskonstruktion men även kallare.

2.5-lagersjackor är ett mellanting där membranet är fäst i yttermaterialet men inte innermaterialet. Dock saknas foder och det sitter bara ett tunt material på insidan för att skydda membranet. Detta ger en bra kombination av slitstyrka och låg vikt.

Den vanligaste membrantypen är Gore-Tex som är ett namn de flesta känner till eftersom det var den första membrantekniken som kom till marknaden. Gore-Tex är mycket funktionellt och finns i flera olika typer av plagg där de riktigt bra membranen återfinns i dyrare modeller. Idag har många tillverkare egenutvecklade membran som fungerar ungefär lika bra som Gore-Tex men till en lägre prislapp. Dessa membran är tillräckliga eller likvärdiga i de flesta fall men Gore-Tex ger oftast en extra kvalitetsstämpel. Oavsett vilken membranteknik som används använder dyrare jackor generellt mer avancerade membran med bättre material som ger bättre egenskaper.

Vattenpelare skaljacka

Graden av vattentäthet varierar bland skaljackor och för att kunna jämföra materialens vattentäthet för olika modeller finns måttet vattenpelare. Materialets vattenpelare, eller millimeter vattenpelare som det också kallas, beskriver hur mycket vatten materialet kan stå emot innan det börjar läcka igenom när det utsätts för vatten under högt tryck vid ordnade laborationstester. Det viktigaste att ta med sig är att ju högre siffran är desto mer vattenavvisande är materialet. Dock kan även andningsförmågan i vissa fall bli sämre vid högre siffror så det gäller att anpassa vattenpelaren efter det jackan ska utsättas för. För aktiviteter som är lågintensiva med risk för mycket regn är det bra att välja en modell med hög vattenpelare. Högintensiva aktiviteter som mestadels utövas i fint väder blir trevligare i en modell med lägre vattenpelare. Nedan följer en beskrivning av vanliga nivåer på vattenpelare:

3000 mm – Denna nivå indikerar att plagget skyddar mot lätt regn.

5000 till 10000 mm – Här skyddar plagget mot normalt regn under en kortare tid.

15000 till 20000 mm – Nu börjar vattentätheten bli riktigt bra och plagget kan stå emot kraftigt regn under en längre tid. Detta är en vanlig nivå som många väljer.

Över 25000 mm – Denna nivå eller högre har riktigt hög vattentäthet och kan stå emot kraftigt och ihållande regn under en hel dag. Här lägger sig de som behöver en riktigt vattentät skaljacka för att skydda i de mest extrema förhållandena som vid exempelvis bergsklättring eller skidåkning.

Andningsförmåga skaljacka

Andningsförmåga är en eftertraktad och viktig komponent när det kommer till material för skaljackor. Denna balanseras oftast mot vattentätheten eftersom det är svårt att få fram material som presterar maximalt samtidigt för båda egenskaperna. Från tillverkarnas sida läggs det mer fokus på att visa upp nivån för materialets vattenpelare och det är få tillverkare som faktiskt visar siffran för andningsförmågan. Vill man på ett ungefär ta reda på hur bra ens valda modell andas kan man söka fram membrantypen hos tillverkaren av membranet. Där brukar andningsförmågan för det mesta vara specificerad. Denna mäts i en term som skrivs ut som ”gram/m2/24 timmar” och är helt enkelt en beskrivning på hur många gram fuktig luft en kvadratmeter av ett material kan släppa igenom under ett dygn. En högre siffra betyder bättre andningsförmåga.

5000 till 10000 gram/m2/24 timmar – Detta är en relativt låg nivå som kan passa bra vid lågintensiva aktiviteter.

10000 till 20000 gram/m2/24 timmar – Är en nivå där materialet andas bra men samtidigt har ganska hög vattentäthet. Detta passar de som vill ha en bra allroundprestation där man mestadels genomför medelintensiva aktiviteter i normalt väder men där en regnskur eller perioder av hög intensitet hanteras väl av materialet ändå.

20000 till 30000 gram/m2/24 timmar – Denna nivå erbjuder riktigt bra andningsförmåga och kan vara önskvärd för den som sysslar med skidåkning, löpning eller klättring. När nivån är så här hög är vattentätheten sällan lika bra som vid lägre nivåer.

Passform

Det är viktigt att en skaljacka sitter bra och känns bekväm. Den ska vara tillräckligt åtsittande för att inte kännas i vägen eller klumpig om man klättrar, åker skidor eller vandrar med en ryggsäck. Samtidigt ska det finnas nog med utrymme för att få plats med övriga värmande lager. Testa passformen ordentligt när du fått hem din skaljacka. Se till att den sitter bra med endast ett underställ på och testa den även med alla värmande lager som du tänkt använda under så som underställ, en värmande tröja, en värmande dunjacka och liknande. Det är bra att prova ut den utrustning man tänkt använda utanpå jackan som klätterselar eller ryggsäckar. Testa även rörelsefriheten om den är viktig för dig. På detta sätt säkerställs det att skaljackan passar så bra som möjligt och man hinner byta eller skicka tillbaka den om det visade sig att storleken eller modellen blivit fel.

Vikt

Skaljackor är primärt konstruerade för att andas väl samt skydda mot vatten och vind. Inte för att skydda mot kyla. Värmen ska komma från övriga lager. Detta gör att skaljackor generellt är väldigt lätta och packningsbara. De är smidiga att ha på sig och enkla att packa ner i ryggsäcken om det är varmt ute. För dig som vill ha en extra lätt skaljacka finns det två alternativ. Antingen kollar du på mer avskalade modeller som är utan fickor, ventilationsöppningar eller som använder tunnare material. Detta kan leda till sämre anpassningsbarhet och lägre slitstyrka. Det andra alternativet är att köpa en betydligt dyrare modell. Då behöver man sällan tumma på slitstyrka eller funktionalitet eftersom denna åstadkoms med dyrare material som är lätta men ändå har hög slitstyrka.

Slitstarkt yttermaterial

Även om skaljackans design är viktig för hur robust och slitstark konstruktionen blir i slutändan är materialvalet ändå den viktigaste faktorn. Denna är även den som är enklast att kolla upp. Tillverkare brukar ange till exempel 30D eller 40D på sina material där D står för denier. Denier är förenklat en måttstock över hur tjocka fibrer som används i materialet. En högre siffra betyder generellt att materialet blir tyngre och tjockare medan en lägre siffra betyder det omvända. 30D till 50D brukar räcka för den som vill ha en lagom lätt och slitstark skaljacka till vandring. Många robustare skaljackor ligger runt 40D för majoriteten av materialet och kan gå upp till 70D eller 80D för särskilt utsatta partier. För modeller som helt är designade för riktigt tuffa tag kan allt material ha en tjocklek på 70D eller högre.

För den som exempelvis ska använda sin skaljacka till klättring eller vill att den ska hålla för tuffa tag i många år kan det vara bra att kolla på denna siffra för att få en uppskattning om materialets tjocklek. Säkerställ att din modell är extra slitstark om du prioriterar detta. Ett tjockare material kommer att bli tyngre så se till att få en bra balans mellan tjocklek och vikt. Kom ihåg att exempelvis 30D för ett material inte kan jämföras med 30D för ett annat. Om man vill jämföra slitstyrka mellan olika material som har olika tjocklek på sina fibrer gäller det att läsa på ordentligt.

Extra funktionalitet

Stretchigt yttermaterial kan vara väldigt bekvämt och underlätta mycket för den aktiva. Det ger en bättre rörelsefrihet vilket är önskvärt för många. Detta är något som kommer mer och mer i takt med att materialen som används blir mer avancerade.

Ventilationsöppningar kan vara bra att ha även om materialet har god andningsförmåga. Särskilt vid fysiska aktiviteter eller om du svettas lätt. Dessa sitter vanligtvis under armarna, på sidan eller på framsidan så att värme och fukt enkelt kan vädras ut.

En justerbar huva finns på de flesta modellerna och är bra att ha för att skydda sig mot omgivningen. Storleken på huvan och hur mycket den går att justera varierar en hel del. För dig som vill få plats med en hjälm under huvan är det bra att kolla upp så att det finns plats för den.

Integrerade muddar vid ärmsluten är något som vissa gillar och andra inte. De är bra för att de håller händer och handleder varmare samt för att snö inte kan ta sig in. Baksidan är att vissa upplever muddarna för varma eller att de kan bli fuktiga vilket till slut leder till att man blir kall ändå.

Särskilt anpassade fickor är smidigt att ha. Dessa fickor är exempelvis anpassade för vandring eller klättring och kan då användas utan problem trots att man har en ryggsäck eller klättersele på sig. Vissa modeller har få stora fickor medan andra har flera små. Det kan även finnas fickor som är särskilt vattentäta eller helt avsedda för liftkort. Fundera över vad du föredrar och vill ha innan du väljer modell.

Stormklaffar minimerar risken att vind och vatten drar in genom fickornas dragkedjor och är bra att ha för den som tänkt vistas mycket utomhus där snö- eller regnväder inte får sätta stopp för äventyret.

Förböjda ärmar är ett trevligt tillägg och bidrar till bättre komfort och rörelsefrihet.

Kragen är en viktig del av designen och kan anpassas på olika sätt för att bli mer bekväm eller för att skydda bättre. Vissa kragar har mjukare material på insidan för att förhindra skav och andra är högt uppdragna för att täcka större delen av ansiktet om man drar upp dragkedjan ändå upp.

Tejpade sömmar är bra för den som ska vistas mycket i regn. Tejpningen blir ett extra skydd som förhindrar att vatten kan komma in genom sömmarna eftersom dessa områden är särskilt utsatta.

Vanliga frågor & svar om skaljackor

Vad är skillnaden på skaljacka och regnjacka?

En regnjacka är helt vattentät och historiskt har dessa saknat andningsförmåga. Idag finns det regnjackor som andas men dessa är vanligtvis lite dyrare. En regnjacka som inte andas blir fort varm och instängd inuti vilket leder till att man ändå blir blöt och fuktig. En skaljacka är både vattentät och andas men når ibland inte upp till riktigt samma nivå av vattentäthet som en ren regnjacka. Det kommer hela tiden mer avancerade material och idag börjar dessa definitioner flätas samman mer och mer på grund av det.

Vad är skillnaden på skaljacka och softshell jacka?

En softshelljacka andas bättre, är mjukare, mer flexibel och mer bekväm än en skaljacka. Den står dock inte alls emot vind och regn lika bra som en skaljacka. Den tar även mer plats vilket gör den svårare att packa ned. För fysiska aktiviteter där det inte regnar är den ett bra val. Vissa väljer att ha en softshelljacka som sitt primära yttre lager för att sedan dra på sig en regn- eller skaljacka utanpå den om vädret börjar storma.

Kan man tvätta skalkläder?

Ja det kan man. När de tvättas sköljs smuts, röklukt och annat bort från materialen vilket gör att membranen andas bättre. Det är viktigt att följa tvättråden för sin egen modell. Generellt bör man välja ett flytande tvättmedel anpassat för membrankläder, köra ett skonsamt program i tvättmaskinen, skölja plaggen minst två gånger och helst låta kläderna lufttorka. När kläderna är torra ska de köras i ca. 20 minuter i torktumlaren för att återaktivera yttermaterialets vattenavstötande behandling. Impregnera kläderna vid behov.

Hur ofta ska man tvätta skalkläder?

Skalkläder ska till skillnad från många andra friluftskläder tvättas ganska ofta för att optimera membranens egenskaper. Beroende på hur hårt man använder sina kläder kan man behöva tvätta de efter 5 till 10 längre turer. Vid riktigt fysiska aktiviteter kan det vara bra att tvätta oftare än så.

Skaljacka eller regnjacka vandring?

Skaljackor är generellt att föredra om man bara väljer en jacka. De är mer allsidiga och andas bättre. Välj en modell med relativt hög vattenpelare som har tillräcklig andningsförmåga. Det bästa är att ha både och så att man kan dra fram regnjackan om det börjar regna riktigt kraftigt och länge. På så sätt har man även två yttre lager vilket kan vara bra vid längre vandringar om den ena jackan blir skadad eller genomblöt. Om du vill veta mer om vilka kläder som är bra att ha på en vandring rekommenderar vi att du läser vår vandringsspecifika klädguide.

Vad är DWR?

DWR står för durable water repellent och är en impregnering som skapar en tunn beläggning på det impregnerade materialets yttre. De flesta Gore-Tex plagg har denna impregnering för att förbättra vattentätheten. Impregneringen gör att vattnet lägger sig som små droppar ovanpå materialet i stället för att absorberas av det. DWR försvinner efter ett tag och behöver då appliceras på nytt. Det är lämpligt att lägga på ett nytt lager av impregneringen när de små dropparna inte bildas längre. Då vet man att materialet inte stöter bort vattnet längre.

Är Skaljackor vattentäta?

Ja de flesta är vattentäta. Det varierar dock mellan olika modeller hur länge kraftigt regn kan hållas borta. Om vattentäthet är hög prioritet för dig bör du välja en modell med en vattenpelare över 25000 mm för att vara på den säkra sidan.

Är en skaljacka varm?

Nej, en skaljacka är i regel inte särskilt varm. Syftet med plagget är att skydda mot omgivningen, ha bra andningsförmåga samt stå emot vind och vatten. För att uppnå dessa egenskaper på bästa sätt saknas tjockare foder som isolerar mot kyla. För att hålla sig varm ska man i stället använda sig av lager på lager-principen och använda skaljackan som sitt yttersta lager.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email