Bästa Klätterselen för Dam & Herr 2022

En klättrare med klättersele tar sig upp för en led.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Oavsett om du precis ska gå en grundkurs i klättring för att ta grönt kort eller om du ska åka på en klätterresa till Yosemite är klätterselen en central del av din utrustning. En klättersele ska vara bekväm, ha bra passform och ha tillräckligt med kapacitet för att bära den utrustning som krävs för att du ska kunna ta dig upp för väggen. Läs vidare för att se den bästa klätterselen 2022 för både dam och herr. Vi har även valt ut den modell som är den bästa klätterselen för barn. Se våra köpråd för klätterselar längre ned i testet.

Behöver du en bra jacka för utomhusklättring? Ta en titt på våra testade skaljackor där det finns en modell som är särskilt bra för klättring.

Topp 5 klätterselar för damer

Klättersele Betyg Pris
Black Diamond Solution Harness

Black Diamond Solution Harness Dam klättersele i färgen grå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Petzl Sitta

Petzl Sitta Unisex klättersele i färgerna orange och vit.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Black Diamond Momentum Harness

Black Diamond Momentum Harness Dam klättersele i färgen turkos.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Petzl Selena

Petzl Selena Dam klättersele i färgen violett.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Mammut Togir 3 Slide

Mammut Togir 3 Slide Dam klättersele i färgen rosa.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Topp 5 klätterselar för herrar

Klättersele Betyg Pris
Black Diamond Solution Harness

Black Diamond Solution Harness Herr klättersele i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Petzl Sitta

Petzl Sitta Unisex klättersele i färgerna orange och vit.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Black Diamond Momentum Harness

Black Diamond Momentum Harness Herr klättersele i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Petzl Sama

Petzl Sama Unisex klättersele i färgen grå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Mammut Togir 3 Slide

Mammut Togir 3 Slide Unisex klättersele i färgen grön.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Klätterselen som är bäst i test 2022

1. Black Diamond Solution Harness

Black Diamond Solution Harness Herr klättersele i färgen blå.

Black Diamond Solution Harness är klätterselen som är bäst i test. Den är prisvärd, lätt och väldigt bekväm. Komforten kommer från Black Diamonds Fusion Comfort Construction som innebär att midjebältet och benslingorna har tre invävda band i sig vilket gör att viktfördelningen sprids ut. Detta gör klätterselen väldigt bekväm vid klättring, nedsänkning och säkring. Midjebältet har en insida i mesh som andas bra och utsidan består av slitstark nylon. De fyra utrustningsslingorna är stora nog att täcka de flestas utrustningsbehov för lite mer avancerad klättring. Passformen är riktigt bra och följsamheten i klätterselen ger god rörelsefrihet. Designen har kombinerats på ett sätt som ger en känsla av minimalism samtidigt som den har allt man behöver.

Den enda nackdelen som vi upplever med Black Diamond Solution Harness är att benslingorna inte är justerbara. Detta är inte ett jättestort minus eftersom modellen finns i många storlekar men det kräver att man är noga när man väljer storlek. Vill man klättra inomhus i tights men utomhus i tjockare byxor gäller det att tänka på det från början. Det finns inte mycket annat att anmärka på och denna klättersele ger mycket valuta för pengarna. Egenskaperna passar både nybörjare som vill börja klättra inomhus och för mer erfarna klättrare. Vi rekommenderar klätterselen till sportklättring, traditionell klättring och topprepsklättring. Kombinera denna med ett par bra klätterskor så är du redo att börja klättra på allvar.Bästa lätta klätterselen

2. Petzl Sitta

Petzl Sitta Unisex klättersele i färgerna orange och vit.

Petzl Sitta är en ultralätt klättersele med en väldigt genomtänkt design. Den lätta konstruktionen ger en rörelsefrihet i toppklass. Både midjebältet och benslingorna är lite flexibla vilket gör att de följer med i rörelserna i stället för att begränsa. Wireframe-tekniken fördelar ut vikten jämnt över hela selen vilket gör att den blir mycket bekväm trots avsaknaden av vaddering. Det är nästan så att man glömmer bort att den sitter på ibland. Designen tar liten volym när den är nedpackad så det är lätt att få ner den i ryggsäcken. Det får plats mängder av utrustning via två stora utrustningsslingor och två flexibla utrustningsslingor. Möjligheten att fästa Petzl Caritool karbinen finns för den som behöver extra mycket plats. Klätterselen är en Unisexmodell som finns i tre olika storlekar.

För den som letar efter en riktigt lätt och följsam klättersele är Petzl Sitta ett jättebra val. Den utmärkta passformen och komforten är svår att beskriva. Vi tycker inte att avsaknaden av justerbara benslingor är ett särskilt stort minus för den här modellen. Den riktar sig mot mer erfarna klättrare och den låga vikten har krävt vissa uppoffringar. Benslingorna är även flexibla vilket gör att de passar riktigt bra ändå. Den enda uppenbara nackdelen är prislappen. Detta är en premium klättersele och man ska verkligen ha behovet av den låga vikten för att fullt ut uppskatta den. Modellen kan egentligen användas till alla typer av klättring. Vi rekommenderar den särskilt till isklättring, sportklättring, traditionell klättring och alpin klättring.

Till Butik:
Petzl Sitta Unisex


Bästa billiga klätterselen

3. Black Diamond Momentum Harness

Black Diamond Momentum Harness Herr klättersele i färgen svart.

Black Diamond Momentum Harness är en billig klättersele som är perfekt för nybörjare. Det finns flera egenskaper som gör den enkel att använda. Midjebältet spänns snabbt åt med Speed Adjust remmen. Benslingorna är justerbara med den smarta Trakfit-teknologin. Fyra ordentliga utrustningsslingor säkerställer att selen även kan fortsätta användas när man vill prova på lite mer avancerade typer av klättring. Det vadderade midjebältet är bekvämt men komforten är över lag i mellanklass. Ett stort plus är att det finns sex herrstorlekar och fyra damstorlekar att välja på vilket säkerställer att det finns en storlek för alla.

Black Diamond Momentum Harness är en välpresterande klättersele utan uppenbara baksidor. Den är väldigt basic i sitt utförande och ingen av egenskaperna sticker ut. Bekvämligheten och slitstyrkan är i linje med förväntningarna. Dock är vikten relativt låg vilket är ett litet extra plus. Det som gör denna klättersele så bra är just att alla egenskaper generellt presterar bra och att dessa går att få till ett så lågt pris. Denna modell är därför ett perfekt val för nybörjaren som vill börja klättra. Den fungerar bra till topprepsklättring men även till enklare sportklättring och traditionell klättring både inomhus och utomhus.Bästa klätterselen för komfort

4. Petzl Sama & Selena

Petzl Sama Unisex klättersele i färgen grå.

Petzl Sama och Petzl Selena är samma typ av klättersele där Sama är en Unisexmodell och Selena en dammodell. Detta är en mycket bekväm klättersele som känns skön även efter flera timmars användning. Vadderingen är väl tilltagen i både midjebältet och benslingorna. Midjebältet är brett på baksidan för att optimera avlastningen och smalare på framsidan för att en bra rörelsefrihet ska bibehållas. Petzl använder sin Endoframe-teknologi som ser till att vikten fördelas jämnt och minimerar att det kan uppstå obehagliga tryckpunkter. Två fasta stora utrustningsslingor på framsidan och två flexibla mindre på baksidan ser till att mycket utrustning kan tas med.

En nackdel med denna modell är att den otroliga komforten tyvärr drar upp vikten. Vikten är inte jättehög men vi hade önskat att den var lägre. Varje gram ska bäras med på väggen och ju lättare man är desto lättare blir det att ta sig upp. Det är även synd att benslingorna bara är flexibla och inte justerbara eftersom det hade kunnat öka bekvämligheten ytterligare om man kunnat finjustera dessa. För den som prioriterar komfort är det dock svårt att hitta ett bättre alternativ i denna prisklass. Vi är imponerade av Petzl Sama och Selena och kan verkligen rekommendera dessa. Modellen passar för sportklättring, traditionell klättring och inomhusklättring.Bästa allsidiga klätterselen

5. Mammut Togir 3 Slide

Mammut Togir 3 Slide Unisex klättersele i färgen grön.

Mammut Togir 3 Slide är klätterselen som kan användas vart som helst, när som helst. Designen har sitt ursprung i den alpina klättringen så materialen är ordentligt slitstarka och selen kan användas året om. Det finns fyra utrustningsslingor som är smart positionerade för att den extra utrustningen aldrig ska vara i vägen. För dig som vill klättra på is finns det även fyra sydda slingor helt avsedda för isskruvskarbiner. Komforten är god och vikten sprids ut på ett bra sätt när man hänger i selen. Rörelsefriheten är riktigt bra och den känns följsam även om man har vinterkläder på.

Mammut Togir 3 Slide är en riktigt fin och smart designad klättersele. Tyvärr upplever vi att komforten inte riktigt når upp till den nivå som vi hade önskat när det ställs mot vikten. Vikten är lite högre än medel och vi hade önskat att den siffran inkluderat mer vaddering. Lite mer vaddering hade gett optimal komfort så det är synd att det saknas. Detta gör inte så mycket för den som vill använda klätterselen på vintern eller under den kallare delen av hösten eller våren. Då är kläderna tillräckligt tjocka för att av sig själva bidra med vaddering. Trots detta anser vi att Mammut har gjort en riktigt fin modell som har ett mycket brett användningsområde. Denna modell passar till alla typer av klättring så den är perfekt för den som vill testa på lite av varje.Bästa klätterselen för barn

6. Black Diamond Momentum Harness Kid’s

Black Diamond Momentum Harness Barn klättersele i färgen blå.

Black Diamond Momentum Harness Kid’s är en bra klättersele för barn som är perfekt att ha för att få med sig hela familjen till klätterhallen. Storleken är onesize och anpassad för att passa de flesta barnen mellan 5 och 10 år gamla eller som har en vikt mellan 16 och 50 kg. Midjebältet och benslingorna är justerbara på ett enkelt sätt så att barnen ska kunna lära sig att göra det själva även om det alltid bör kontrolleras av en vuxen. Komforten är god och vadderingen är skyddad av ett meshtyg som ger god andningsförmåga. På sidorna sitter två utrustningsslingor som kan användas till diverse utrustning som karbinhakar och repbromsar.

Vi tycker att Black Diamond Momentum Harness Kid’s är en riktigt bra barn klättersele. Konstruktionen är slitstark och känns väldigt säker. Den har ett stort justeringsspann men vi skulle gärna haft möjligheten att justera benslingorna mer. 41 till 51 cm är ganska stort och passar de flesta i målgruppen men eftersom barn skiljer sig mycket åt hade det varit bra med lite extra utrymme. Särskilt om man vill få plats med tjockare byxor under. Trots detta är denna modell riktigt bra och vi rekommenderar den starkt till barn som vill börja med klättring.Fler bra klätterselar

7. Edelrid Jay III & Jayne III

Edelrid Jay III klättersele i färgerna grå och blå.

Edelrid Jay III och Jayne III hör till samma modellserie med skillnaden att Jay är anpassad för herrar och Jayne är anpassad för damer. Denna klättersele är allsidig och fungerar att använda till det mesta. Designen är välgjord och har allt som de flesta behöver. Benslingorna och midjebältet går att justera och är enkla att dra åt för att få en bra passform. Insidor i mesh ökar komforten och skapar en bra fukttransport. Det finns fyra rejäla utrustningsslingor och en slinga avsedd för kritpåse. Det finns även två infästningar för isskruvskarbiner. Komforten är bra, vikten ligger på en relativt bra nivå och samtliga material är Bluesign-certifierade.

Vi tycker att detta är en prisvärd sele för klättring som har bra egenskaper utan att priset blir för högt. Den är lätt att ta på sig, går fort att ställa in och har över lag en riktigt bra passform. Den största skillnaden mellan denna klättringssele och en dyrare modell är framför allt vikten. Vikten är inte för hög men den är högre i förhållande till många dyrare alternativ som trots en lägre vikt erbjuder god komfort. Många lägger inte märke till den högre vikten men om man vill optimera utrustningen för låg vikt kan det vara bra att välja en lite dyrare modell. Bortsett från det så tycker vi att egenskaperna och helhetsintrycket är mycket bra. Vi rekommenderar denna sele för klättrare som vill ha ett allsidigt alternativ som fungerar till alla typer av klättring, bergsbestigning och via ferrata.Köpråd för klätterselar

En klättrare bär en klättersele som är fullpackad med utrustning.

Hitta rätt klättersele

För att kunna hitta rätt modell är det viktigt att fundera över vilken typ av klättring man är intresserad av. Beroende på det ställs olika krav på vilken modell man ska välja. Här är det bra att försöka tänka några år framåt i tiden så att egenskaperna kan anpassas så bra som möjligt efter dina nuvarande och kommande behov. Vill man i framtiden exempelvis köra traditionell klättring utomhus är det bra att ha justerbara benslingor som kan anpassas efter tjockare kläder eftersom dessa varierar beroende på väder. Det behövs även flera ordentliga utrustningsslingor. Är tanken att bara köra topprepsklättring inomhus är dessa egenskaper inte lika viktiga och då kan man fokusera på ren komfort i stället.

Vad är skillnaden på olika klätterselar?

De flesta klätterselarna som används till de vanligaste klätterstilarna kallas för sittselar. En sittsele är i sin enklaste form uppbyggd av ett midjebälte, två benslingor och en centralögla som binder dessa samman. Det brukar även finnas två elastiska remmar som sitter på midjebältets bakkant som kopplas till benslingorna för att hålla upp dessa.

Midjebältet är oftast lite bredare i bakkant för att optimera komforten och smalare i framkant för att ge bättre rörelsefrihet. De viktigaste valen man behöver göra gällande midjebältet är vilken typ av spänne man vill ha och om man behöver utrustningsslingor eller plats för isskruvskarbiner. Vissa modeller har snabbspännen som är lätta att dra åt medan andra har remmar som behöver dras åt och sedan träs tillbaka för att sitta fast.

Benslingorna kan vara justerbara eller fasta. Justerbara benslingor är särskilt bra för den som vill klättra utomhus och kunna variera hur tjocka byxor som används. Då kan slingorna enkelt justeras till en bra storlek inför varje klättring. Det kan även vara bra för nybörjare att ha justeringsmöjligheter eftersom det är svårt att veta från början hur man vill att sin klättersele ska sitta. Fasta benslingor fungerar bra för den som har koll på sin storlek eller för inomhusklättring där man i regel alltid har lika tjocka kläder under eftersom dessa inte behöver variera på grund av vädret. Många benslingor är även elastiska till en viss grad vilket är bra för bekvämligheten och gör det enklare at få en bra passform.

Utöver dessa fundamentala bitar skiljer såklart komfort, vikt, slitstyrka och pris en hel del mellan olika modeller. Vi går igenom dessa mer nedan.

Komfort

En av de viktigaste egenskaperna utöver att klätterselar ska vara säkra är att de ska ha hög komfort. De primära faktorerna som påverkar denna är vaddering och hur selen är designad för att fördela kroppsvikten jämnt över hela konstruktionen. För en nybörjare kan det vara svårt att förstå skillnaden mellan hur olika modeller fördelar kroppsvikten. Om du är osäker på vad du ska välja rekommenderar vi att du väljer någon av klätterselarna i testet. Dessa har tillräckligt hög komfort för de flesta. Vill man kolla på fler modeller och försöka avgöra vilken som är mer komfortabel ska man kolla på vadderingen. Ser man en klättersele med relativt tjock vaddering kan man vara ganska säker på att denna är optimerad för komfort. Generellt gäller det dock att mer vadderade modeller är tyngre än andra med mindre vaddering i samma priskategori. Så det blir en avvägning mellan dessa egenskaper.

Vikt

För mer avancerad klättring som verkligen tänjer på gränserna vad gäller svårighetsgrad eller tid på väggen är det viktigt att ens totalvikt för all utrustning är så låg som möjligt. Ett bra ställe att kapa vikt på är just klätterselen. Det kan skilja några hundratals gram mellan en lätt och en tung modell vilket gör väldigt stor skillnad över tid. De lättare klätterselarna är oftast mer minimalistiska och ger bättre rörelsefrihet vilket är ett stort plus. Tyvärr brukar priset bli högre eftersom dyrare material används. Även om låg vikt inte är lika viktigt för nybörjare kan det vara värt att tänka en del på den. Det blir både svårare att klättra om totalvikten är onödigt hög samt att man inte känner sig lika smidig vilket kan dra ner upplevelsen.

Slitstyrka

De klätterselarna som produceras idag av seriösa tillverkare och som säljs av seriösa butiker har höga säkerhetskrav. Säkerhetskraven gör att de behöver klara av riktigt tuffa tag. Så när det kommer till slitstyrka för klätterselar är inte frågan om klätterselen kommer hålla för ens vikt. Det handlar om hur materialen står emot nötning från en bergvägg eller liknande. Ett riktigt slitstarkt yttermaterial kommer alltså göra så att din klättersele håller sig fräsch längre. Denna egenskap är viktig för den som kör lite hårdare klättring. Klättrar man i sprickor och hasar sig fram mot bergväggen skapas mycket friktion som nöter på yttermaterialet. För inomhusklättrare är det inte lika viktigt.

Pris

Priset varierar en hel del mellan modeller. Den stora skillnaden mellan dyra och billiga alternativ är materialvalen. På premiummodeller väljs dyrare material som har bättre egenskaper vad gäller slitstyrka och komfort. Dessa material kan sättas samman till en mer avancerad design som fördelar kroppsvikten bättre och på så sätt blir både lättare och bekvämare. Den som behöver en slitstark, komfortabel och lätt modell behöver alltså lägga mer pengar för att kunna få alla dessa egenskaper samtidigt. Har man inga särskilda behov klarar man sig ofta bra med en billigare klättersele.

Extra funktionalitet

Utrustningsslingor sitter på midjebältet och är avsedda att hänga utrustning på. Om du vill klättra traditionell klättring kan slingorna exempelvis bära kilar och kamkilar. Det brukar behövas minst fyra ordentliga utrustningsslingor för att få med sig nödvändig utrustning. Kom ihåg att dessa slingor bara är till för lättare utrustning. Dessa slingor kan givetvis användas till att fästa kritpåsen i.

Snabbspännen på midjebältet är bra för den som vill hoppa ur och i sin klättersele ofta. Det är exempelvis rätt praktiskt om man klättrar inomhus och ofta byter mellan topprepsklättring och bouldering.

Sätt på dig klätterselen rätt

Det är viktigt att klätterselen sitter rätt för att den ska kunna fungera optimalt. När den sitter rätt känns den bekväm att ha på sig och bekväm att hänga i.

Innan du kliver i selen är det viktigt att kolla så att centralöglan och remmarna inte har vridit sig. En vridning kan göra så att vikten fördelas fel och kan leda till att funktionaliteten blir sämre.

Midjebältet ska sättas runt midjan och ovanför höftbenet. Detta förhindrar att man kan glida ur selen när man hänger upp och ner. Det ska spännas lagom hårt så att det sitter ordentligt utan att det blir obekvämt. Rörligheten ska givetvis inte begränsas, då har man spänt för hårt.

Benslingorna ska sitta runt lårens överdel. De ska sitta bekvämt och lagom hårt. Om det får plats en hand mellan slingan och benet sitter den bra.

Vanliga frågor & svar om klätterselar

Vilken klättersele är bäst i test?

Det finns olika modeller som är bra på olika saker. Vi tycker att Black Diamond Solution Harness är den klättringssele som totalt sett presterar bäst när det gäller egenskaper och pris.

Hur väljer man rätt storlek på klätterselen?

Det är två mått som är centrala för att passformen på en klättersele ska bli så bra som möjligt. Midjemåttet och lårens omkrets. Mät dessa med ett måttband. Gå sedan in på tillverkarens hemsida och kolla på deras storleksguide eller size chart. För varje modell ska det finnas ett intervall för båda måtten. Är man inom dessa intervall ska modellen passa bra.

Vad är skillnaden på klätterselar för dam och herr?

De största skillnaderna mellan en klättersele för dam och herr är att dammodeller har högre midja, är mindre i midjemåttet och har benslingor som är större i förhållande till midjebältet. Tänk på att det inte är viktigt om du väljer en dam- eller herrmodell. Välj den modell som har bäst passform för dig.

Finns det klätterselar för barn?

Ja det finns specifika klätterselar för barn. Det finns två olika modeller som brukar användas. Den ena är den klassiska sittselen och den andra är en helkroppssele. Båda modellerna brukar vara lite mer avskalade än vuxenvarianterna och anpassade för att vara enkla att spänna fast. Helkroppsselar används med fördel av mindre barn men fungerar även att använda för äldre.

Vad är en helkroppssele?

En helkroppsele kan användas av alla men fungerar särskilt bra för gravida kvinnor, små barn eller personer som saknar en markerad midja. Den sprider ut belastningen över hela kroppen och flyttar upp tyngdpunkten så att man inte tippar bakåt när man hänger från väggen. Den uppflyttade tyngdpunkten gör även att en del tryck från repet tas bort från magpartiet.

Hur lång livslängd har en klättersele?

Det är svårt att säga någon exakt siffra här och meningarna går isär en hel del. Kolla om tillverkaren har angett någon tid för maximal hållbarhet eller användning. Tiden brukar kunna ligga mellan 5 till 10 år men detta är ett väldigt grovt estimat och livslängden beror på en mängd faktorer. Ska du precis börja klättra kan det vara värt att investera i en helt ny klättersele för att slippa huvudbry i några år framöver. Säkerheten är inget man ska ta lätt på och det är inte kul att klättra när man tvivlar på om den gamla utrustningen verkligen håller. Har man använt sin utrustning i några år och börjar bli osäker på hållbarheten är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och köpa nytt.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email