11 fantastiska fördelar med cykling: Bygg muskler och förbättra din hälsa

En vilande cyklist som står bredvid sin cykel och blickar ut över ett vackert landskap.
Funderar du på att börja cykla? Vill du hitta en ny träningsform eller funderar du på att börja cykelpendla till jobbet? Här listar vi 11 fantastiska fördelar med cykling och när du har läst dessa hoppas vi att du börjar cykla.

Bygg muskler med cykling

Bygger cykling muskler? Ja! Cykling tränar hela din kropp och är ett utmärkt sätt för en motionär att bygga muskler. Primärt bygger du muskulatur i benen som framsida lår, baksida lår, rumpa och vader. Du kommer märka att du också blir mer uthållig i armar, axlar och bål genom hur du håller upp kroppen när du står upp eller sitter i sadeln

Du kommer givetvis inte få kroppen som en sprinttränande bancyklist om du inte lägger ner massor av tid på cykling, kompletterande träning, vila och kost. Men du kommer få en smidig, uthållig och tonad kropp vilket är vad de flesta motionärer vill ha. Dessutom upplever många att cykling som träningsform är lättsam, rolig och varierande eftersom du är utomhus och kan välja vilken väg du vill.

Läs mer i vår separata artikel om vilka muskler som tränas vid cykling och hur du kan träna dessa.

Gå ner i vikt med cykling

Är cykling bra för viktminskning? Cykling är en effektiv träningsform för att bränna kalorier. En timmes cykling bränner mellan 400 till 1000 kcal beroende på intensitet och kroppsvikt. Som med all träning gäller det att du bränner mer kalorier än du äter för att gå ner i vikt. Cyklar du ofta och äter en varierad kost i lagom mängd, kommer du med största sannolikhet se siffran på vågen minska.

Förbättra din sömn

Alla som har trampat några intensiva mil i sadeln vet hur skönt det är att gå och lägga sig på kvällen. Du somnar direkt. Detta är inte något som bara upplevs, forskning visar faktiskt att det finns en länk mellan cykling och förbättrad sömn. Exakt hur cykling bidrar till bättre sömn är dock inte helt fastställt. Det är lätt att tro att det handlar om att kroppen helt enkelt är uttröttad. Men det som är intressant är att den största kopplingen inte verkar ha med kroppen att göra utan med hjärnan. Den fysiska aktiviteten har nämligen en positiv effekt på hjärnan vilket gör att ångest- och stressnivåer minskas. Ångest och stress påverkar sömn negativt och är en stor orsak till att många sover dåligt, även om du bara har dessa mer underliggande. När dessa nivåer minimeras får du helt enkelt en bättre sömn.

Stärk ditt immunförsvar

Cykling, som många andra fysiska aktiviteter, är en perfekt aerob träningsform för att stärka ditt immunförsvar. Studier visar att personer som utför aeroba träningsformer flera gånger i veckan kan minska sina sjukdagar med upp till 40 procent plus att du får många andra hälsofördelar.

Att dagligen cykelpendla till jobbet kan alltså stärka ditt immunförsvar samtidigt som du slipper bli smittad av bakterier från medresenärer på bussar och tåg.

Förbättra ditt mentala välbefinnande

Cykling förbättrar ditt mentala välbefinnande på flera sätt. Du kombinerar fysisk aktivitet med att vara utomhus och utforska nya områden vilket leder till många möjligheter. Cyklar du i grupp kan du utöka din umgängeskrets. Cyklar du ensam får du tid att processa tankar och funderingar som du inte hunnit lägga tid på tidigare. Tar du dig nerför en brant stig utsöndras endorfiner och adrenalin. Utforskar du helt nya rundor kommer du känna ett ökat självförtroende eftersom du klarar av nya saker. Allt detta mår du bra av.

Boosta din hjärna med cykling

Som nämnt tidigare har cykling en positiv effekt på hjärnan när det kommer till att dämpa ångest- och stressnivåer. Men hjärnan påverkas även på andra sätt av cykling. Studier har visat att hjärnan hos en cyklist under träning får ett ökat blodflöde på 25 till 70 procent beroende på vilken specifik del i hjärnan det handlar om. Detta blodflöde fortsätter att vara högt även efter träningens slut. Ett ökat blodflöde i hjärnan bidrar till att hålla oss friska och förser hjärnan med viktiga ämnen. Detta tros på sikt kunna reducera kognitiva förändringar som kopplas till demens.

Spara tid genom att cykla

Välj cykeln om du ska färdas kortare sträckor som exempelvis till jobbet, gymmet eller vänner och familj. Väljer du bilen kan du fastna i oväntade bilköer. Väljer du bussen kan bussen vara sen eller i värsta fall inte dyka upp. Om du cyklar kommer du alltid vara säker på att ta dig i väg i tid och du kommer inte fastna i några köer.

Om du väljer att cykelpendla till jobbet kommer du kombinera din pendlings- och träningstid så att du inte behöver ge dig ut på en cykeltur när du kommer hem från jobbet. Du får alltså mer tid till familj, vänner och andra intressen.

Cykling är bra för miljön

Att cykel som färdmedel är bra för miljön är ganska självklart. När cykeln har producerats, vilket kräver mycket mindre energi och material än för till exempel en bil, är den utsläppsfri. Du färdas med den utan att släpa ut koldioxid och du får massor av hälsofördelar på köpet. Om du behöver reparera eller uppgradera cykeln uppstår givetvis utsläpp då dessa delar produceras. Men dessa utsläpp är nästan försumbara om du jämför med utsläppen för en bilreparation.

Minska cancerrisken

Träning är ett bra sätt för att minimera risken att få cancer. Dock visar vissa studier att cykling är särskilt bra för detta. En långtidsstudie visar att personer som tränar i minst 30 minuter på medelnivå varje dag minimerar risken att få cancer med 50 procent jämfört med de som inte tränar. Vad var det för träning som utfördes på medelnivå? En av träningsformerna som deltagarna fick välja var faktiskt att pendla till jobbet med cykel.

Undvik föroreningar genom cykling

Vid en första anblick kan man tro att cyklister får i sig mer föroreningar än de som färdas i bilar eller i lokaltrafiken. Inte enligt forskarna. Det har gjorts en studie där det visade sig att personer som åker, buss, taxi och bil får i sig en betydligt större mängd föroreningar än om de hade cyklat. Cyklister får i sig så lite som 8 procent av mängden förorenade partiklar i jämförelse med personer som färdas med de övriga transportmedlen. Forskarna tror att detta har att göra med att cyklister oftast färdas längst cykelvägar eller bredvid vägen, så de undviker de mest koncentrerade avgaserna som finns mitt på vägen.

Cykling är en skonsam träningsform

Om du letar efter en skonsam träningsform är cykling rätt för dig. När du tränar löpning får du ta upp många hårda stötar med kroppen vilket du slipper helt när du cyklar. När du trampar på en cykel utför du mjuka cirkulära rörelser där du kan variera både hastighet och belastning utan att förändra rörelsemönstret. Detta kan vara särskilt gynnsamt för dig med knä- eller ryggproblem eftersom du lätt får ont av andra träningsformer då. Eftersom ställningen blir rätt enformig när du cyklar är det bra att komplettera träningen med några stretchövningar för hela kroppen så du inte stelnar till.

Slutligen

Det finns många orsaker till att börja cykla vare sig du är ute efter att bygga muskler, förbättra din hälsa, spara tid eller bidra till en bättre miljö. Nu när du har läst om dessa fördelar hoppas vi att du har blivit inspirerad till att göra cykling till en del av din vardag. Du kommer inte att ångra det. Kör säkert där ute!

Hör gärna av dig till oss om du har några frågor.

Dela:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email