Tvätta din cykel i 10 enkla steg

En person cyklar med en cykel genom en vattenpöl.

En ordentlig rengöring ser till att cykeln håller sig fin och att alla rörliga delar fungerar som de ska. Det är inte det första man är sugen på att göra när man kommer hem från en rolig cykeltur och det enklaste är att bara ställa in cykeln i garaget. Men de där få minuterna man lägger spelar faktiskt stor roll över tid. Om man regelbundet tvättar sin cykel blir det mycket roligare att ge sig ut på nästa tur och cykeln kommer hålla mycket längre vilket sparar både tid och pengar långsiktigt. Läs vidare för att se hur man tvättar en cykel i 10 enkla steg.

Tvätta cykel – Steg för steg

1. Förberedelse

Börja med att förbereda allt för tvätten. Ta fram följande:

  • Vattenslang eller handpump med vatten
  • En hink med ljummet vatten och diskmedel
  • En tvättsvamp och en diskborste
  • Tre små trasor
  • Kedjeolja

Medlet i hinken kan vara ett särskilt tvättmedel för cyklar, såpa eller vanligt diskmedel som till exempel YES. Använd så miljövänliga alternativ som möjligt. Trasor som man river av gamla lakan är perfekt att använda här. Ställ cykeln på plant underlag eller häng upp den i ett mekställ. Det bästa är om man kan hålla till i en biltvätt (tvätthall) eftersom de har oljeavskiljare som renar avloppsvattnet från olja och kemikalier som rinner av vid tvätten.

2. Skölj av cykeln

Skölj cykeln noggrant. Spola ordentligt med vatten över kedja, drev och kassett. Även på hjulen. Detta tar bort den värsta smutsen.

3. Tvätta med svamp

Doppa tvättsvampen i hinken med diskmedel och börja tvätta cykeln. Använd rikligt med vatten i svampen. Börja med styret och sadeln och jobbad dig sedan nedåt längst ramen och övriga delar. Hoppa över hjulen så länge. Undvik även att komma i kontakt med riktigt oljiga delar som exempelvis kedjan eftersom oljan fastnar på svampen som sedan sprider ut oljan över cykeln. (Hjul och kedja rengörs separat i senare steg)

4. Skölj av cykeln igen

När du är färdig med svampen är det dags för sköljning nummer två. Spola tills du ser att allt medel är borta. Spola ordentligt över drivlina och hjul.

5. Skrubba hjulen med borsten

Nu har vatten och medel förhoppningsvis löst upp smutsen på hjulen. Doppa diskborsten i hinken och skrubba båda hjulen. Använd mycket vatten. Var försiktig till en början om hjulen är väldigt smutsiga så att du inte gnuggar för hårt så det blir repor.

6. Skölj av cykeln en sista gång

Skölj en sista gång. Spola extra på hjulen och avsluta med drivlinan där du sköljer cykelkedjan ordentligt.

7. Torka cykeln och rengör cykelkedjan

Skaka cykeln lite lätt eller studsa den några gånger i marken så att överflödigt vatten rinner av. Låt den lufttorka eller torka av den med en trasa. Torka styre, sadel och ram först och avsluta med hjulen eftersom de kan ha lite smuts kvar på sig. Ta en ren trasa och rengör cykelkedjan noga. Håll fast kedjan med trasan och låt den löpa några varv genom att du snurrar vevarmarna. Detta är mycket enklare i ett mekställ eller om man har en cykel som man kan röra vevarna bakåt på.

8. Smörj kedjan

Applicera kedjeolja på kedjan. Snurra vevarmarna försiktigt så att kedjan jobbar runt några varv. Låt stå i någon minut så att oljan drar in ordentligt. Se till att oljan inte hamnar på bromsskivorna om du har sådana på din cykel. Det försämrar bromsarnas funktion rejält. Om man inte får bort oljan kan det skada skivorna på sikt.

9. Torka bort överskott

Ta den sista rena trasan och torka bort överskottet av oljan. Håll fast kedjan med trasan och snurra vevarmarna ett varv. Här kan man hålla väldigt löst med trasan för att inte ta bort för mycket olja. Detta är ett viktigt steg eftersom det förhindrar att onödigt mycket smuts kan fastna på kedjan. Då blir den lättare att göra ren nästa gång. Du slipper även att få oljestänk på benen när du tar första tramptagen.

10. Sista steget

Nu är cykeln ren, fin och välsmord. Det enda som återstår är att plocka bort all utrustning och att ställa cykeln i förvaring. Bra jobbat!

Bonustips

Däcktrycket bör kollas med jämna mellanrum och då kan man passa på att göra det efter tvätten så cykeln är helt redo att användas nästa gång.

Avfettningsmedel är bra att applicera på cykelkedjan om den är väldigt oljig och smutsig. Detta kan göras efter steg 1. Spraya avfettning på hela kedjan och låt det verka i några minuter. Snurra på vevpartiet några gånger för att sprida ut avfettningen ordentligt. Fortsätt sedan från steg 2 och var extra noga med att skölja av drivlinan så att den blir ren. Om smutsen sitter fast kan det krävas att man skrubbar kedjan med en borste. Det är bra att ha en särskild borste till det eftersom den blir väldigt smutsig. En gammal tandborste fungerar bra. Kom ihåg att man bör hålla till i en tvätthall om man använder avfettning så att oljan och medlet inte försvinner ner i marken.

Efterdra alla skruvar om det var länge sedan du gjorde det. Skruvar tenderar att släppa lite över tid så det är alltid bra att passa på att känna efter. Använd helst en momentnyckel om det finns vridmoment angivet för skruvarna.

Inspektera bromsarna efter tvätten. Om man gör det med jämna mellanrum behöver man inte råka ut för att det inte går att bromsa ordentligt. Titta på bromsklossarna och eventuella bromsskivor så att de inte ser nednötta ut. Testa bromsarnas funktion. Det bästa är att ha ett par extra bromsklossar liggandes hemma så att man snabbt kan byta ut de om det skulle behövas.

Vanliga frågor & svar

Hur ofta ska man göra rent sin cykel?

Ett bra riktmärke är att tvätta cykeln en gång i månaden om den används flera dagar i veckan. En mountainbike eller gravel bike kan behöva tvättas oftare än så eftersom man brukar köra på underlag som är rejält dammiga eller leriga med de modellerna. Om man cyklar i regn eller lera dagligen kan man behöva tvätta cykeln efter varje användning. Allt för att förbättra livslängden så mycket som möjligt. Det bästa är att köra i gång med tvätten direkt när man kommer hem så att smutsen inte hinner torka fast. Då är det mycket enklare att få bort den.

Kan man tvätta en cykel med högtryckstvätt?

Vi rekommenderar inte att använda en högtryckstvätt. Trycket kan göra så att vatten och smuts tränger in i cykelns olika lager som till exempel vevlager och hjullager. Över tid är det stor risk att de tar skada och försämras av det. Det bästa är att använda en vanlig vattenslang.

Hur undviker jag att kedjan rostar?

Om du torkar av kedjan ordentligt efter en tvätt och sedan applicerar olja kommer du både förhindra rost och göra så att den fungerar mycket bättre.

Hur rengör man dreven och kassetten?

Om du har genomfört en ordentlig tvätt och kassetten och drevet fortfarande har mycket smuts på sig kan det krävas lite extra omsorg. Applicera avfettningsmedel på samtliga delar och låt verka ett tag. Börja sedan skrubba med en liten och hård borste. Gå igenom varje drev och kugg. Se till att komma åt ordentligt mellan kuggarna och andra utrymmen där smuts kan ha fastnat. Om smutsen fortfarande är kvar går det borsta med diskmedel och vatten tills det försvinner. Avsluta med att spola rent med vattenslangen.

Hur gör man rent en rostig cykelkedja?

Börja med att ta lös kedjan från cykeln. Lägg på avfettning och gnugga med en borste tills kedjan ser ren ut. Lägg den sedan i en burk där du fyller på med rostborttagningsmedel. Låt medlet verka i den tid som rekommenderas enligt tillverkaren av medlet. Beroende på hur hårt rosten sitter kan kedjan behöva gnuggas med borste igen. När all rost har lossnat torkar du av kedjan med en ren trasa. Sätt på kedjan på cykeln och olja in den för att förhindra att ny rost bildas.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email