Bästa Snöskorna 2022

En man vandrar och bär snöskor på sin ryggsäck i ett vinterlandskap.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten.

Snöskor är ett allsidigt hjälpmedel som underlättar framkomligheten under vintern otroligt mycket. Det är en häftig känsla att befinna sig ovanpå snötäcket i stället för att sjunka ner en meter för varje steg man tar. För dig som vill vandra längre sträckor på snöiga underlag eller för dig som sysslar med vinterjakt kan det vara avgörande att ha ett par snöskor för att överhuvudtaget ta sig fram. Fortsätt läsa för att se de bästa snöskorna 2022 och vad som är bra att tänka på inför ett köp.

Topp 5 Snöskor

Snöskor Betyg Pris
TSL Symbioz Hyperflex Access

TSL Symbioz Hyperflex Access snöskor i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
TSL 227 Snowhunter

TSL 227 Snowhunter snöskor i färgen kamouflage.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
TSL Symbioz Hyperflex Race

TSL Symbioz Hyperflex Race snöskor i färgen vit.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
TSL 325 Stellar Elevation

TSL 325 Stellar Elevation snöskor i färgen blå.
4 av 5 stjärnor4/5 Se pris
TSL 302 Freeze

TSL 302 Freeze Barn snöskor i färgen blå.
4 av 5 stjärnor4/5 Se pris

Snöskorna som är Bäst i Test 2022

1. TSL Symbioz Hyperflex Access

TSL Symbioz Hyperflex Access snöskor i färgen blå.

TSL Symbioz Hyperflex Access är de bästa snöskorna i detta test. Som namnet antyder är de mycket flexibla och designade för att fötterna ska kunna ta naturliga steg. Den lätta konstruktionen gör de till en ren fröjd att gå i. Bindningen är enkel att fästa utanpå skorna och spänner åt på precis rätt ställen. Det går extra fort att ta på sig de eftersom bindningarna låser inställningarna vilket gör att de alltid är anpassade efter de senaste skorna som de användes med. Ramen anpassar sig väl till omgivningen och tillsammans med de åtta dubbarna ges ett otroligt bra grepp. Hälen kan enkelt höjas upp genom att trycka ned den metalldistans som sitter bakom hälen vilket gör att det blir mycket bekvämare att gå i backar. Det finns tre storlekar att välja på för att kunna anpassa storleken så bra som möjligt till ens vikt. Small är för de som väger 30 till 80 kg. Medium är för 50 till 118 kg. Large är för 68 till 136 kg.

Vi rekommenderar dessa starkt till dig som vill ha ett par riktigt bra och prisvärda snöskor. Vi upplever faktiskt inget negativt och TSL ger verkligen valuta för pengarna. TSL Symbioz Hyperflex Access är ett utomordentligt bra val för dig som vistas mycket i fjällen på vintern, vandrar mycket i djupsnö eller till dig som enkelt behöver ta dig runt på sjön under vinterfisket.



Bästa Snöskorna för Jakt

2. TSL 227 Snowhunter

TSL 227 Snowhunter snöskor i färgen kamouflage.

TSL 227 Snowhunter är de optimala snöskorna för dig som jagar på vintern. De är utformade för att det ska gå snabbt och enkelt att ta sig fram i snön. Ett särskilt system som absorberar ljud och stötar är implementerat för att man ska kunna gå så tyst som möjligt. De är sköna att gå i och bärigheten är riktigt bra. De sex dubbarna ger mer än tillräckligt fäste på de flesta underlagen. Bindningarna kan anpassas för riktigt breda vinterkängor och de går fort att spänna på sig. Även dessa har en minnesfunktion så att man slipper ställa in bindningarna varje gång man använder snöskorna med samma kängor. Det går att lyfta upp en metallklack för att höja upp häldelen vilket underlättar bekvämligheten och sparar på vaderna i uppförsbackar. Den robusta konstruktionen drar upp vikten till strax över medel.

En nackdel med TSL 227 Snowhunter är att det bara finns en storlek. Målgruppen är främst jägare vilket är en bred målgrupp. Eftersom alla ser olika ut hade det varit bra om det fanns olika storlekar för att få ner vikten på snöskorna för individer som väger mindre. De är anpassade för personer som väger mellan 68 och 136 kg vilket passar många, men inte alla. Utöver den detaljen ser vi ingen annan nackdel och dessa snöskor är ett mycket bra val för dig som vill jaga under vintern.

Till Butik:
TSL 227 Snowhunter


Bästa Snöskorna för Löpning

3. TSL Symbioz Hyperflex Race

TSL Symbioz Hyperflex Race snöskor i färgen vit.

TSL Symbioz Hyperflex Race är testets lättaste snöskor och mycket bra för den som vill löpträna i snön. Modellen är avskalad och väger endast 318 gram per snösko. Den låga vikten gör att man knappt känner de på fötterna och det är inget problem att bära med sig de utanpå ryggsäcken. Ramen är otroligt flexibel och ger fötterna ett naturligt rörelsemönster. Ramen böjer sig under steget och lagrar energi som återges när foten lyfts igen. Detta ger en liten extra knuff precis på rätt ställe som bidrar till den lätta känslan. Hälen sitter fast så att det inte uppstår något glapp vid varje steg. Vi var lite skeptiska mot att de endast har fyra dubbar per sko men det var inte ett hinder. Den flexibla designen anpassar sig väl efter underlaget och ger jättebra fäste. Det finns endast en storlek men viktspannet ligger mellan 40 och 100 kg vilket passar de flesta.

Det är imponerande att TSL Symbioz Hyperflex Race är så pass lätta och ändå erbjuder bra komfort och fäste. De presterar riktigt bra på underlag som är lite hårdare eller där lös snö varvas med lager av hårdare skare. På riktigt lös och djup snö upplever vi att den lilla ramstorleken inte räcker till för att bära en ovanpå snön. Det blir fort jobbigt när man sjunker ner någon extra decimeter per steg. Vi rekommenderar dessa lätta snöskor framför allt till dig som vill träna löpning i skogen eller på fjället trots att snön ligger. De passar även bra till den minimalistiske vintervandraren som prioriterar att ta sig fram snabbt.



Bästa Billiga Snöskorna

4. TSL 325 Stellar Elevation

TSL 325 Stellar Elevation snöskor i färgen blå.

TSL 325 Stellar Elevation är ett par relativt billiga snöskor som erbjuder fina egenskaper. Ramen är väldesignad, vridstyv och robust. Formen gör att man enkelt tar sig fram utan att göra av med onödig energi. Sex dubbar ger generöst med fäste och formen på ramen är även särskilt anpassad för att ge extra fäste i backar eller om man går sidledes på en brant. Man får alltså ett riktigt bra fäste oavsett vad det är för underlag. Bindningarna har en låsningsfunktion så att de kommer ihåg tidigare storlek och det går att justera dessa så att de passar på de flesta kängorna. En extra spännrem bidrar till ökad komfort. SSAS (Sound and Shock Absorbing System) är implementerat för att minimera ljudet när man går. Vikten är strax under medel vilket är riktigt bra för detta pris. Även dessa är utrustade med en Heel Lift-funktion vilket gör att hälen permanent kan lyftas upp. Det finns bara en storlek och vikten är anpassad för 50 till 118 kg.

Det är imponerande att TSL 325 Stellar Elevation kan erbjuda så mycket värde för pengarna som de faktiskt gör. Designen är genomtänkt och det fås mängder av funktionalitet. Det finns ingen tydlig nackdel eller något designval som tydligt avviker från målbilden. I jämförelse med testvinnaren TSL Symbioz Hyperflex Access fås inte samma kvalitet och TSL 325 Stellar Elevation når inte upp till riktigt samma grepp, komfort eller anpassningsmöjligheter eftersom det bara finns en storlek. Men för en nybörjare eller för den prismedvetne har inte det så stor betydelse. Dessa snöskor är mycket bra och passar jättebra för dig som enkelt vill ta dig runt i snön eller för dig som vill vandra en tur på fjället.



Bästa Snöskorna för Barn

5. TSL 302 Freeze

TSL 302 Freeze Barn snöskor i färgen blå.

TSL 302 Freeze är snöskor anpassade för barn mellan 18 och 50 kg. Ramen är anpassad för att det ska gå lätt att ta sig fram och undersidan är utrustad med sex ordentliga dubbar för att ge bra fäste. Bindningarna justeras enkelt med kardborrar och en smidig teleskopfunktion gör att det går snabbt att ställa in snöskon till rätt storlek. Över lag är konstruktionen simpel och väldigt robust.

En nackdel med TSL 302 Freeze är att stegjärnet som sitter vid tårna är gjort utav plast. Detta kan vara en del som kommer nötas lite extra om underlaget är lite hårdare vilket är synd när konstruktionen i övrigt är robust. Det är även synd att modellen saknar möjlighet att höja upp hälen för att underlätta i backar. Det hade varit ett bra tillägg för att underlätta lite extra. Det finns inte många modeller att välja på när det kommer till snöskor för barn men detta är ett riktigt bra val trots några designmissar. TSL 302 Freeze är bra för att barnen ska kunna ta sig fram i snön eftersom det generellt är svårare för ett barn att gå i djupsnö än för en vuxen. De är även ett bra tillägg för att göra det extra kul att leka i snön. För de mindre barnen rekommenderar vi istället TSL Kidoo.

Till Butik:
TSL 302 Freeze


Köpråd för Snöskor

Ett par röda snöskor som sitter utanpå kängorna.

Det finns många fördelar med att använda snöskor på snöiga underlag. De underlättar framkomsten på mjuk snö genom att ge ökad bärkraft så att man inte sjunker ner djupt. De ger även ett mycket bra fäste på hårdare och isiga underlag tack vara dubbarna och stegjärnen. Detta öppnar upp en helt ny värld under vinterhalvåret och man kan ta sig fram på platser som man inte ens vågat tänka på förut.

Storlek på Snöskor

De flesta snöskorna går att justera så att de passar på kängor, skor eller stövlar så det handlar inte om att basera valet på fotens storlek utan det är storleken på ramen som är det viktiga. Detta är en viktig faktor och det gäller att välja en storlek där ramen är tillräckligt stor för att bära upp kroppsvikten och eventuell packning. En stor ram som är rätt konstruerad kommer ge en bra bärkraft. Detta brukar indikeras med ett stort viktspann med en hög maxvikt. Det gäller generellt att ju högre vikt en snösko klarar av, desto större ram har den. Beroende på vilken miljö man ska gå i och hur snabbt man vill ta sig fram gäller det att optimera denna storlek. Om du exempelvis ska bära med dig tält eller jaktutrustning behöver du välja en snösko med stor ram och hög maxvikt för att inte sjunka ner för mycket i snön. Om du vill ta dig fram fort på lite hårdare underlag bör du välja en mindre och enklare modell.

Vilka Skor har man till Snöskorna?

Bindningar på snöskor är anpassade för att de ska kunna användas med kängor, stövlar och skor. Vad man väljer beror på underlaget och vad man ska göra.

Vandringskängor är det som de flesta väljer att använda. De är anpassade för att vara bra att gå i och med Gore-Tex membran står de emot väta. Det är bra att välja kängor med högt skaft för att snö inte ska ta sig in i skaftet. Kängor passar för de flesta aktiviteter där man primärt kommer gå mycket så som vid fjällvandring och vinterjakt.

Stövlar kan vara ett bra alternativ om det är lite blötare ute eller om det är väldigt kallt. Stövlar är inte lika bra att gå i som kängor men kan vara bra vid exempelvis vinterfiske eller liknande aktiviteter där man går en del men även sitter still mycket. Kom ihåg att välja en ordentligt fodrad stövel med bra passform för att det ska bli så varmt och bekvämt som möjligt.

Skor i form av grövre löparskor är bra för den som vill känna sig smidig och kunna ta sig fram snabbt. Dessa används med fördel för den som ska vandra riktigt fort eller för den som ska springa med snöskor. Välj en tjockare modell och bra strumpor så att du kan hålla värmen ordentligt. Det är även bra att använda sig av gaiters för att inte få snö i skorna.

Stavar till Snöskor

De flesta som vandrar längre sträckor med snöskor eller som bär tung packning väljer att använda vandringsstavar eller skidstavar. De hjälper till med balansen och tar upp en del av belastningen från benen så att det inte blir lika tungt att gå. Det är mycket enklare att gå i både uppför och nedför om man har stavar som hjälper till. Det känns mycket säkrare. För dig som vill dra en pulka efter dig är stavar ett måste. Med stavarna kan hela överkroppen utnyttjas och man orkar dra pulkan hela dagen.

Stavar är även bra att ha om man är osäker på underlaget. Om man misstänker att snön inte är så bärande som den ser ut kan man sticka ner staven genom snön några gånger för att kontrollera det. Vi rekommenderar dock att alltid undvika underlag som inte känns säkra.

Turskidor eller Snöskor?

Det finns primärt två huvudalternativ när det kommer till att ta sig fram smidigt ovanpå snön vilket är turskidor och snöskor.

Turskidor är ett bra alternativ om man vill ta sig fram snabbt. Det går fort både på platten och i utförsbackar. Uppförsbackar blir desto jobbigare. Det krävs en hel del balans för att använda turskidor och det kan vara särskilt svårt med tung packning på ryggen. Om man prioriterar att ta sig fram snabbt eller om man ska färdas väldigt långa sträckor är turskidor att föredra.

Snöskor är lätta att använda och det krävs inte mycket balans för att ta sig fram. Särskilt inte om man använder stavar till. Det går långsammare men man tar sig fram i ett jämnt tempo. Uppförsbackar är inget problem. Generellt upplever många att snöskor känns lättare och säkrare att använda än turskidor. Om man vill ta sig fram i kuperade miljöer enkelt och säkert är det därför bra att välja snöskor.

Vandringsteknik med Snöskor

Det finns några saker som är särskilt bra att tänka på när man vandrar med snöskor.

På plan mark får man lyfta på fötterna lite extra jämfört med när man går utan snöskor. Se till att landa relativt platt mot marken och få ner hela greppytan ordentligt i snön. På hårdare underlag kan det vara bra att trycka till lite extra vid nedtrampet för att få bättre fäste.

I uppförsbackar gäller det att luta sig framåt extra mycket för att skjuta fram tyngdpunkten. På hårda underlag gäller det att vinkla foten ordentligt så att hela greppet tar emot underlaget. Lägg över ordentligt med vikt på foten som är kvar i marken när du tar nästa steg för att få så bra grepp som möjligt. Om det istället är mycket lös snö är det bra att trycka till extra hårt framme vid tårna så att snöskon borrar sig in ordentligt i snön. Lägg majoriteten av tyngden på framdelen av foten när du tar ett steg för att inte tappa balansen bakåt. Ställ in högsta höjden om din modell har en ställbar häl för att underlätta i riktigt branta uppförsbackar.

I nedförsbackar ska tyngdpunkten vid varje steg placeras relativt jämnt men med ett fokus över hälarna. Luta dig lite bakåt för att åstadkomma detta. Om du har stavar är det bra att sätta ned de framför fötterna innan du tar ett steg för att få bättre balans.

Traversering krävs i riktigt branta uppförs- eller nedförsbackar. Detta betyder att man rör sig i ett sicksackmönster eller z-mönster mellan backens sidor. På så sätt blir det mycket enklare att ta sig fram. Om man är flera som vandrar ska man gå i samma spår och gärna byta av den som går längst fram eftersom det är jobbigast. Vi rekommenderar verkligen att använda stavar om man ska vandra så brant så att traversering krävs. Det blir mycket stabilare och säkrare då.

Extra Funktionalitet

Ledade snöskor underlättar framkomsten och det naturliga rörelsemönstret genom att hälen inte sitter fast i ramen. För varje steg som tas lyfts hälen upp precis som vid vanlig gång. Det gör stor skillnad för bekvämligheten vid längre vandringar. De flesta ledade snöskorna har en extra funktion så att häldelen permanent kan höjas upp vilket underlättar mycket för att benmusklerna inte ska bli lika trötta i uppförsbackar. De flesta lite bättre modellerna är ledade förutom modeller som satsar på låg vikt.

Stegjärn under tåpartiet är bra för att få extra fäste. Detta finns på många ledade modeller. När du tar ett steg så att hälen lyfts upp fälls stegjärnet ned i snön för att ge bättre grepp. När du sedan lyfter upp foten igen så att tårna är i nivå med hälen fälls stegjärnet in.

Vanliga Frågor & Svar om Snöskor

Vad kostar snöskor?

Priset varierar mycket beroende på kvalitet, material och funktionalitet. Det kan vara allt ifrån några hundra kronor till flera tusen kronor. I detta test har vi uteslutit de allra billigaste modellerna för att de inte håller tillräckligt hög standard.

Vilka snöskor ska jag välja?

Om du är osäker på vilken modell du ska välja rekommenderar vi att välja baserat på ditt primära användningsområde. Titta på vår topplista och se vilken modell som verkar lämplig för dig. Om du vill ha en modell som fungerar i de flesta sammanhangen rekommenderar vi testvinnaren TSL Symbioz Hyperflex Access. För den mer prismedvetne är TSL 325 Stellar Elevation ett riktigt bra alternativ.

Kan snöskor användas på lössnö?

Ja, det går bra att använda snöskor på lössnö. Vet man med sig att man kommer gå mycket i lössnö kan det vara bra att välja en modell som har en hög maxvikt och en stor ramstorlek eftersom dessa egenskaper indikerar att snöskorna har god bärförmåga.

Vad ska man tänka på när man köper snöskor?

Det viktigaste att tänka på är att välja en modell med tillräcklig storlek och maxvikt för att bära din kroppsvikt. Om du ska bära packning ska även den tas med i beräkningen. Tänk därefter igenom om du vill ha någon särskild funktionalitet baserat på ditt användningsområde. Det kan vara allt ifrån en extra lätt snösko till att den ska ha många dubbar för ökat fäste.

Finns det snöskor för barn?

Ja, det finns snöskor för barn. De är generellt mindre, lättare och anpassade med lite enklare bindningar.

Är snöskor i trä bra?

Snöskor i trä är föregångaren till dagens moderna modeller. De fungerar att använda även idag men vi skulle inte rekommendera det. En bra modern snösko har överlägsna egenskaper som exempelvis att de formas efter underlaget, är optimerade för komfort och ger riktigt bra fäste. Dessa egenskaper gör stor skillnad för om man kommer använda sina snöskor eller om de blir kvar hemma.

Kan man springa med snöskor?

Det går utmärkt att springa med snöskor. Det finns särskilda modeller avsedda för löpning och snabb framkomst. Dessa är generellt mindre och lättare. Vi rekommenderar TSL Symbioz Hyperflex Race för löpning.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email