Så här väljer du rätt skidhandskar

Ett par skidhandskar torkar på varsin skidstav framför en vy av ett vackert vinterlandskap.
Alla inbitna skidåkare har någon gång fått avbryta en fantastisk skiddag på grund av för kalla fingrar. Lösningen är dock inte så enkel som att bara ta på sig ett par varmare handskar eftersom värme leder till svett vilket kyler händerna och försämrar handskarnas isoleringsförmåga. Hur hittar man då rätt skidhandskar?

För att hitta rätt skidhandskar eller skidvantar behöver flera aspekter tas i beaktan. Både modell, yttermaterial, foder, funktionalitet, storlek och passform påverkar slutresultatet så dessa måste väljas med omsorg.

Skidhandskar eller skidvantar?

Skidvantar passar de som ofta får väldigt kalla fingrar eller om det är riktigt kallt ute. Dessa är uppbyggda som en klassisk tumvante med ett utrymme för tummen och ett för fingrarna. Detta gör så att fingrarna värmer upp varandra och enklare håller värmen i vantarna. Fördelarna är att de är riktigt varma och komfortabla. Nackdelen är att finmotoriken försvinner vilket innebär att det är svårt att utföra uppgifter så som att öppna en ryggsäck med vantarna på, vilket innebär att vantarna måste tas av och då blir händerna snabbt kalla ändå.

Skidhandskar med fem fingrar är lämpliga för de som behöver vara aktiv med händerna annat än att bara hålla i skidstavarna som vid exempelvis fotografering eller för dig som ofta behöver spänna om pjäxorna. Fördelarna är att händerna erbjuds maximal rörelsefrihet och luftighet. Nackdelen är att händerna inte hålls lika varma som med andra alternativ.

Skidhandskar med tre fingrar är en hybrid mellan skidvantar och skidhandskar med fem fingrar. Fördelarna är att handsken erbjuder bättre rörlighet än vad som fås med skidvantar samtidigt som händerna hålls varmare än i en skidhandske med fem fingrar. Nackdelarna är att handskarna kan behöva tas av ibland för att finmotoriken inte riktigt finns där samt att värmen i de inte räcker till för riktigt kalla dagar. Dessa handskar passar bra för de som lätt blir kall om händerna men som inte vill göra för stort avkall på rörelsefriheten.

Skalvantar är ett bra alternativ för den som vill ha den optimala kombinationen av rörelsefrihet och värme. Dessa vantar är vanligtvis gjorda i ett tunt vind- och vattenavvisande material och vanten kan enkelt tas på utanpå de andra handskarna, förslagsvis skidhandskar med fem fingrar. Då kan vantarna tas på under långa kalla liftturer eller om det är riktigt kallt ute, och så fort som det börjar bli varmt om händerna kan dessa tas av och stoppas ned i en ficka eller ryggsäck. Fördelarna med skalvantar är att händerna hålls riktigt varma och att de enkelt kan tas av för att ge händerna rörelsefrihet med den inre skidhandsken. Nackdelen är att det tar några extra minuter varje åk att ta på och av dessa. Dock brukar den tiden vara obetydlig om det betyder att det går att stanna ute hela dagen i stället för att behöva gå in och värma sig några extra gånger.

Yttermaterial

Syntetiska yttermaterial så som polyamid eller polyuretan, är billiga samtidigt som de kan kombineras ihop med andra syntetiska material för att få önskvärda egenskaper. Detta kan ge syntetiska handskar god andningsförmåga och slittålighet samt vind- och vattenavvisande förmåga. Syntetiska material behöver sällan tas hand om på samma sätta som skinn behöver göras. Handskar i syntetiska material nöts relativt fort jämfört med skinnhandskar.

Skinn är ett dyrt men slitstarkt material som kommer hålla i flera år, kanske till och med en livslängd så länge handskarna tas hand om. Ett behandlat skinn andas delvis samtidigt som det får en vattenavvisande förmåga. Skinn erbjuder hög komfort eftersom det formas bättre efter dina händer än syntetiska material. Baksidan med skinn är att det behöver rengöras, torkas och fettas in med jämna mellanrum för att maximera livslängden.

Kombinationer där både skinn och syntetiska material används ger ett mellanting där slitstyrkan och egenskaperna ökas samtidigt som priset inte blir för högt. Det är vanligast att skinn används på de delarna som slits mest så som handflator och kring fingrarna. Kom ihåg att dessa skinndetaljer kräver samma underhåll som om handsken vore helt i skinn.

Foder

Syntetiska foder är det vanligaste i skidhandskar och skidvantar. Det värmer trots att det är blött och det är snabbtorkande. Baksidan är att det krävs en större mängd syntetiskt foder än en mindre mängd dun eller ull för att ge samma värme, vilket för att handskar med syntetiska foder generellt är lite kallare eftersom handskarna skulle bli för skrymmande med mer foder inuti.

Dun är det varmaste fodret och är ett väldigt lätt material. Dun håller länge och andas väl. På grund av dessa egenskaper är dun dyrare än syntetiska foder. Dock brukar dun hålla mycket längre vilket gör att det inte blir dyrare sett över en längre tid. Den stora nackdelen med dun är att det tappar sin isolationsförmåga när det blivit blött vilket betyder att det slutar värma händerna. Detta har gjort att dun blir mer och mer ovanligt i skidhandskar.

Ull är det material som används mest i premiumhandskar eftersom det i stort sett har lika goda egenskaper som dun, men värmer trots att det blir blött. Ull är ett ypperligt val för den som inte tycker att det blir för dyrt.

Extra funktionalitet

Vatten- och vindskydd kan vara skönt att ha i sina skidhandskar. Detta åstadkoms vanligtvis med någon av de membran-tekniker som finns som exempelvis Gore-Tex membran. Dessa finns oftast i lite dyrare handskar men kan vara värt den extra prislappen om du åker mycket skidor.

Eluppvärmda skidhandskar eller skidvantar är för den som testat allt men ändå fryser om händerna. Dessa värms upp elektriskt med hjälp av uppladdningsbara batterier och brukar ha flera olika värmenivåer som kan ställas in. Dessa kostar så klart mer än en vanlig handske men kan vara värt det för dig som sällan kan njuta av dina skidturer på grund av kalla händer och fingrar.

Pekskärmsvänliga skidhandskar finns så att du kan interagera med din smartphone utan att behöva ta av dig handskarna och bli kall. Perfekt för dig som vill fånga en fantastisk vy på bild eller för dig som behöver svara på ett sms i liften.

Snölås och långa manschetter/muddar är en bekväm lösning för att förhindra att snö tar sig in i dina handskar. Detta betyder att handsken sträcker sig över din handled ofta en bit ovanpå jackärmen, och där dras snölåset åt. Detta stänger inte bara ute snö utan håller även handlederna och händerna varmare.

Handledsremmar finns på vissa modeller och är en trygghet framför allt för dig som åker mycket offpiståkning. Handskarna fästs med remmar runt handlederna vilket minimerar risken att handsken försvinner spårlöst ner i pudersnön eller utför ett stup om den tas av under toppturen. Det blir kallt snabbt om det saknas en handske även om det är bra väder.

Storlek och passform

Att välja rätt storlek och passform på dina skidhandskar eller skidvantar är jätteviktigt för att optimera isolerings- och andningsförmågan samt för att händerna ska kunna röra på sig på ett optimalt sätt. I handskar som är för stora kommer det samlas för mycket luft och dina händer kommer inte klara av att hålla värmen i dessa. Även finmotoriken kommer försvåras. För små handskar har för lite luft i sig vilket gör händerna kalla. De kan även hindra dina händers rörelser med en vanlig konsekvens att få ömma fingertoppar.

Storleken på händerna kan mätas med ett måttband genom att mäta omkretsen runt händerna över knogarna. Mätningen ska göras medan handen är öppen och fingrarna hålls ihop. Detta mått kan sedan jämföras med din specifika skidhandskes storlekstabell vilket de flesta tillverkarna tillhandahåller. Denna storlek är dock bara ett riktmärke eftersom allas händer är olika. Testa därför handskarna ordentligt så att du vet att storleken är perfekt. Om du beställer hem handskar ska det alltid vara bytesrätt inom en viss tidsperiod så då kan de lämnas tillbaka om storleken blev fel.

Passformen ska kännas bekväm och det ska inte kännas som att skav kan uppstå mellan fingrarna. Händerna ska ha god rörelsefrihet. Testa gärna att greppa saker när du provar dina handskar. Om det är alldeles för svårt är handskarna mest troligt för stora. Ett bra riktmärke för passformen brukar vara att det ska vara ungefär en halv centimeter mellan dina fingertoppar och handskens fingertoppar, men detta är självklart något individuellt. Handskens fingertoppar ska inte kännas i vägen eller vecka sig när du tar tag i saker.

Slutligen

Att ha varma händer under en skiddag kan kännas som en självklarhet. Men att faktiskt hitta rätt bland det enorma utbudet skidhandskar och skidvantar för att uppnå det, är inte särskilt enkelt. Efter att ha läst artikeln har du förhoppningsvis fått information så att du kan göra ett bra och kostnadseffektivt val som värmer dina händer och tillåter dig maximera din upplevelse utomhus. Lycka till i ditt val!

Kontakta oss gärna om du har några frågor.

Dela:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email