Bästa Yxan för Friluftsliv, Camping & Vandring 2022

En Hultafors yxa ligger på marken bland löv och ved.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

En yxa är ett redskap som kan användas till många saker och inte bara det mest uppenbara som att hugga träd eller ved. En yxa kan användas till att spänta tändved till brasan, tälja, kvista av stockar vid lägerbygge och använder man baksidan kan yxan fungera som hammare om man skulle behöva det. Det gör den perfekt att ha med sig ut i skogen. Men beroende på om man ska vandra, campa eller gå ut i skogen över dagen och behöver kunna hugga ved så varierar det vilka egenskaper yxan behöver ha. Det finns många modeller och märken att välja på vilket gör att valet inte blir helt lätt. Vi har testat ett urval av modeller som ska täcka de flesta behoven och förhoppningsvis underlätta ditt val. Läs vidare i detta test för att se vilken som är den bästa yxan 2022.

Har du något att bära din yxa i? Läs om vilka vandringsryggsäckar vi rekommenderar.

Topp 5 yxor

Yxa Betyg Pris
Hultafors Hultån

Hultafors Hultån yxa i färgen hickory.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Fiskars X5

Fiskars X5 yxa i färgen orange.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Hultafors Hult

Hultafors Hult yxa i färgen hickory.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Fiskars X11

Fiskars X11 yxa i färgerna svart och orange.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
ØYO Leisure Axe

Øyo Leisure Axe yxa i färgen brun.
4 av 5 stjärnor4/5 Se pris

Yxan som är bäst i test 2022

1. Hultafors Hultån

Hultafors Hultån yxa i färgen hickory.

Vinnaren i detta test av yxor är ingen mindre än Hultafors Hultån. Detta är en friluftsyxa som är perfekt att bära med sig när man är ute i vildmarken. Här får man en handsmidd yxa som är helt tillverkad av svenskt stål. Stålet är särskilt behandlat för att ha hög hållbarhet. Eggen är polerad och konvext slipad som ger ett mycket vasst resultat. Skaftet är tillverkat i trä och består av amerikansk hickory som har behandlats med linolja. Skaftet är 375 mm och hela modellen väger 805 g. Tillsammans ger dessa egenskaper en lätt och allsidig modell som har blivit en av Hultafors storsäljare. Yxan är helt färdigbehandlad och kan användas direkt ur förpackningen. Det medföljande eggskyddet består av läder och har en funktionell design.

Hultafors Hultån presterar otroligt bra och är ett imponerade hantverk. Kvaliteten är mycket hög och det märks tydligt att hela konstruktionen är väl genomtänkt. Eggen är sylvass och det är enkelt att hugga ved eller ta ner mindre träd. Längden på skaftet är väl avvägd. Man får en bra sving samtidigt som den inte tar för mycket plats i packningen. Användningsområdet är brett och oavsett om du är ute i skogen eller sitter i ett campingläger kommer du ha stor användning av denna modell eftersom den passar till det mesta. Den fungerar bra till att fälla mindre träd, spänta ved, hugga till mindre stockar när man bygger skydd och mycket mer. Vi rekommenderar denna svenska friluftsyxa starkt!

Till Butik:
Hultafors Hultån


Bästa yxan för vandring

2. Fiskars X5

Fiskars X5 yxa i färgen orange.

Fiskars X5 är en liten yxa som är lätt att bära på vandringen och tar lite plats i ryggsäcken. Skaftet är gjort i ett kompositmaterial som heter FiberComp vilket är väldigt lätt samtidigt som det är slitstarkt. Enligt Fiskars är skaftet nästan obrytbart. Bladet har en särskild geometri som tillsammans med slipningen ger både bra skärpa och funktionalitet. Längden på skaftet är 231 mm och totalvikten är endast 560 g. Sammantaget har yxan egenskaper som gör att den både fungerar som jakt- och fritidsyxa samtidigt som den kan ersätta behovet av en större kniv på vandringen eftersom den har ett väldigt brett användningsområde. Eggen skyddas med ett plasthölje som gör den säker att förvara och transportera.

När man vandrar är det behändigt att ha med sig en liten yxa till diverse behov och här är Fiskars X5 svår att slå. Den låga vikten tillsammans med den välbalanserade konstruktionen gör att man orkar använda den under en längre tid utan att det blir jobbigt. Man kan utan problem ta ner små träd, klyva några vedträn till brasan eller sitta och tälja. Modellen är väl prissatt och särskilt med tanke på hur enkel den är att bära med sig vilket gör att den alltid kan följa med när man ger sig ut i vildmarken. Vi rekommenderar denna yxa för vandring eller för dig som prioriterar låg vikt och liten storlek.

Till Butik:
Fiskars X5


Bästa yxan för vedhuggning

3. Hultafors Hult

Hultafors Hult yxa i färgen hickory.

En grundläggande uppgift för en yxa är att klyva ved och det är här som Hultafors Hult kommer till sin rätt. Hela konstruktionen är nämligen optimerad för detta ändamål. Huvudet är särskilt utformat för att det med enkelhet ska spräcka isär veden. Detta underlättas ytterligare genom eggens svagt konvexa slipning. Huvudet är gjort av svenskt stål som är bearbetat för maximal hållbarhet. Skaftet är 750 mm långt och väl tilltaget för att man ska få mycket kraft. Formen är rak vilket ger extra bra kontroll och känsla när man klyver ved. Materialet är amerikansk hickory med linoljebehandling. Totalvikten ligger på 2020 g så man bär ogärna med sig denna modell några längre sträckor. Ett enkelt och funktionellt eggskydd i läder medföljer.

Det finns många modeller av yxor som kan användas för vedklyvning men det är få som presterar som Hultafors Hult gör. Här får man ett redskap med helt rätt egenskaper som kommer hålla i många år framöver. Storlek, vikt och utformning gör att den fungerar mycket bra till att klyva mängder av ved eller större stockar. Vi tycker att den är väl prissatt för att vara en handsmidd klyvyxa i svenskt stål. Den enda baksidan med modellen är att den är optimerad för klyvning vilket gör att den endast lämpar sig för det. Så om man vill ha en mer generell vildmarksyxa behöver man skaffa en separat sådan. Men för den som har ett stort behov av att klyva ved är Hultafors Hult alldeles perfekt. Vi rekommenderar den som den bästa yxan till att hugga ved.

Till Butik:
Hultafors Hult


Bästa yxan för camping

4. Fiskars X11

Fiskars X11 yxa i färgerna svart och orange.

Fiskar X11 är en liten och kompakt klyvyxa som lämpar sig väl att ha med på campingturen. Den täcker alla behov som en campingyxa behöver göra och den är väldigt bra till att klyva ved. Huvudet är särskilt anpassat för klyvning så att det bryter isär träfibrerna i stället för att suga fast. Skaftet är gjort av ett lätt och hållbart kompositmaterial med särskilda designval som underlättar för armarnas muskulatur vilket gör att användningstiden ökar. Längden på skaftet är 444 mm och totalvikten är 1100 g. Tillsammans med en bra utformning och en bra balans gör det att yxan enkelt kan användas med en hand.

Med denna klyvyxa har Fiskars verkligen lyckats hitta en bra avvägning mellan funktionalitet och portabilitet. Den är väldigt effektiv för att klyva ved till brasan eller för att spänta vedträn. Trots en relativt liten storlek klarar den att klyva ved med en diameter upp till cirka 20 cm utan problem. Samtidigt är den tillräckligt lätt och liten för att enkelt kunna spännas fast på en ryggsäck. Priset ligger bra till och man får verkligen kvalitet för pengarna. Vi rekommenderar primärt denna yxa till camping. Den passar helt perfekt i och runt lägret. För den som inte tycker att vikten är för hög fungerar den även att bära med sig på kortare vandringar.

Till Butik:
Fiskars X11


Bästa billiga yxan

5. ØYO Leisure Axe

Øyo Leisure Axe yxa i färgen brun.

ØYO Leisure Axe är en billig fritidsyxa som presterar bra trots det lägre priset. Huvudets form är anpassat för att den ska fungera väl till lättare vedklyvning, täljning och späntning. Det betsade skaftet är bekvämt att hålla i och har en allsidig form. Vikten på huvudet balanseras väl mot skaftets längd så att yxan blir enkel att hantera. För att man ska kunna skydda eggen följer ett eggskydd i läder med. Tack vare en smart storlek och en låg vikt går den enkelt att bära med sig i packningen på vildmarksturer.

Om man är ute efter en allsidig fritidsyxa till ett billigt pris är ØYO Leisure Axe ett jättebra val. I detta prissegment är det svårt att få mycket yxa för pengarna men ØYO har gjort smarta avvägningar med denna modell. Den känns stabil att använda och gör jobbet förvånansvärt bra. Den är stor nog för att man utan problem ska kunna hugga ner mindre träd. Samtidigt är den smidig nog att bära med eller att ha inne i sommarstugan för att finfördela veden till brasan. Den enda nackdelen är att kvalitetskänslan inte finns där på samma sätt som i exempelvis en Hultafors yxa. Trots det är kvaliteten och konstruktionen tillräckligt bra för att man ska känna sig nöjd och vi rekommenderar denna prisvärda yxa för den som vill komma billigt undan.

Till Butik:
ØYO Leisure Axe


Vanliga frågor & svar om yxor

Hur stor yxa ska man välja?

Storleken ska anpassas efter vilket behov man har. En liten yxa är enklare att bära med sig och passar till enklare sysslor som att klyva små vedklabbar eller ta ner mindre träd. En stor yxa blir för tung för att bära längre sträckor men är överlägsen när det kommer till att hugga ner träd eller klyva stora stockar. Om man inte riktigt vet vilket behov man har är ett bra mellanting exempelvis Fiskars X11 eller en liknande modell med en längd kring 400 till 500 mm.

Ska jag välja en kniv eller yxa vid vandring?

Om du tror att du kommer ha behovet av att klyva ved till brasor och om du behöver kunna bygga skydd så är en friluftsyxa att föredra. Den är mer allsidig än en kniv vilket kan kännas extra tryggt när man är ute i skogen. Om du vill bära minimalt med vikt är en kniv ett bättre val. Då gäller det att man inte har ett behov av att elda eller att ved finns utplacerad i lagom storlek längs vandringsleden. Det bästa är om man kan ta med sig båda redskapen. Med noggrann planering och val av rätt modeller så brukar det oftast vara möjligt.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email