Bästa Vintertältet 2022

Ett vintertält står uppställt i fjällen med en vacker stjärnhimmel i bakgrunden.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Att tälta ute på vintern är en häftig upplevelse. Snön gör att hela omgivningen blir tystare och det är enkelt att hitta en slät tältplats precis där man vill. En stor bonus är även att man inte behöver bli besvärad av insekter. För att kunna hålla sig varm och säker gäller det att ha ett ordentligt vintertält. I det här testet går vi igenom flera olika storlekar av 4-säsongstält som är anpassade för vinterbruk. Tälten har rejäla konstruktioner och kan hantera både vind, snö och kyla. De fungerar lika bra att använda ovanför trädgränsen i fjällen som vid mer klassisk camping. Läs vidare för att se vilket som är det bästa vintertältet 2022.

Läs även vårt test av sovsäckar om du är i behov av en bra modell.

Topp 5 vintertält

Vintertält Betyg Pris
Hilleberg Allak 2

Hilleberg Allak 2 vintertält i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Hilleberg Nallo 2 GT

Hilleberg Nallo 2 GT vintertält i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Hilleberg Nammatj 3 GT

Hilleberg Nammatj 3 GT vintertält i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Fjällräven Abisko Endurance 4

Fjällräven Abisko Endurance 4 vintertält i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Sydvang Skaring 4 Season Tent

Sydvang Skaring 4 Season Tent vintertält i färgen röd.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Vintertältet som är bäst i test 2022

1. Hilleberg Allak 2

Hilleberg Allak 2 vintertält i färgen röd.

Hilleberg är ett svenskt företag som har tillverkat tält i många år och som är kända för deras mycket höga kvalitet och funktionalitet. Allak 2 är ett kupoltält som är anpassat för vinterbruk och är en av Hillebergs mest populära modeller som har funnits med i många år. Vintertältet har en stark konstruktion samtidigt som det har en relativt låg vikt vilket gör att modellen får ett väldigt brett användningsområde. Kupolstrukturen är mycket stabil och kan användas fristående vilket gör modellen perfekt för platser med snöbrist där det kan vara svårt att få ner tältpinnar i marken. Strukturen är tillräckligt stark för att klara av större snömängder.

Yttertältväven som används är Hillebergs Kerlon 1200 som har en rivstyrka på 12 kg och en vattenpelare på 5000 mm. Innertältväven består av stark nylon som har bra luftgenomströmning och som är DWR-behandlad för att bli vattenavvisande. Golvväven är av extra slitstark nylon med en vattenpelare på 15000 mm.

Vi tycker att Hilleberg Allak 2 levererar mycket valuta för pengarna och är en värdig vinnare av detta test. Väderskyddet är mycket bra och tältet är enkelt att sätta upp. Modellen är anpassad för två personer och är väldigt rymligt. Det finns en ingång på vardera sida och de integrerade absiderna har gott om plats att förvara utrustning på. Om man vill använda tältet på sommaren kan de båda ingångarna öppnas upp för att ge god ventilation. Vi rekommenderar vintertältet som ett allsidigt alternativ för friluftsaktiviteter i kalla miljöer. Det fungerar utmärkt att bära med sig på vandringsturer i fjällen eller vid alpina aktiviteter. Den stabila konstruktionen gör att det även kan användas i basläger.

Till Butik:
Hilleberg Allak 2


Bästa lätta vintertältet för 2 personer

2. Hilleberg Nallo 2 GT

Hilleberg Nallo 2 GT vintertält i färgen grön.

Hilleberg Nallo 2 GT är ett lätt vintertält som är perfekt för den som vill kunna tälta året om utan att behöva släpa med sig en för hög vikt. Tunnelkonstruktionen ger maximalt utrymme kontra vikt och är samtidigt mycket enkel att sätta upp. Modellen är stabil och anpassad att fungera bra för fyra säsonger. Den stora absiden gör att man får mycket extra yta att röra sig på och man får enkelt plats med all sin packning där. Det sitter en ingång på vardera sida om absiden vilket kan vara särskilt bekvämt i blåsiga miljöer så att en ingång alltid kan placeras i lä. Det finns även en modell med samma konstruktion men med en mindre absid som heter Nallo 2 som blir lättare än Nallo 2 GT. Dock har den modellen endast en ingång. Precis som för testvinnaren Allak 2 används smarta, lätta och slitstarka material. Yttertältväven består av Kerlon 1200 som ger ett mycket gott väderskydd.

Det är imponerande att denna modell kan vara så pass rymlig och lätt samtidigt som konstruktionen är robust. Tältet klarar utan problem tuffare väder med mycket vind. Kvaliteten är precis så hög som man förväntar sig av Hilleberg. När dessa egenskaper kombineras med goda ventilationsmöjligheter och att det finns gott om plats för två personer samt medföljande utrustning fås en modell som fungerar att använda till de flesta användningsområdena. Vi rekommenderar detta vintertält till den som vill ha en lätt modell med mycket utrymme som går att använda året runt till alla friluftsaktiviteter.Bästa vintertältet för 3 personer

3. Hilleberg Nammatj 3 GT

Hilleberg Nammatj 3 GT vintertält i färgen röd.

Nammatj 3 GT är ett populärt vintertält från Hilleberg som är ett utmärkt val för tre personer eller för två personer om man vill ha extra mycket utrymme när man ska ut och vintercampa. Modellen är utformad som ett tunneltält och har optimerats för att vara robust och platseffektiv samtidigt som vikten hålls relativt låg. Konstruktionen är anpassad för fyra säsonger och använder sig av mycket slitstarka material. Yttertältväven är gjord av Kerlon 1800 som har en rivstyrka på 18 kg och en vattenpelare på 5500 mm. Innertältet är gjort i slitstark och DWR-behandlad nylon. Golvväven består av kraftig nylon som står emot nötning mycket bra och som har en vattenpelare på 20000 mm. Tältstängerna är 10 mm tjocka vilket ger bra stadga till konstruktionen. GT-modellen har förlängd absid som ger extra utrymme i jämförelse med standard Nammatj 3.

Vi tycker att Nammatj 3 GT fungerar mycket bra och har allt som man förväntar sig. Modellen har en rejäl konstruktion, andas kvalitet och är både snabb och enkel att sätta upp. Väderskyddet är bra och det finns gott om ventilationsmöjligheter som kan användas under varmare turer. Konstruktionens platseffektivitet gör att modellen fungerar utmärkt som fjälltält under hela året på platser där det är svårt att hitta en stor och jämn uppställningsplats. Vi rekommenderar detta vintertält till dig som vill ha en robust och rymlig modell som inte väger för mycket. Det fungerar utmärkt att använda till tuffare vinterexpeditioner och till enklare fjällvandringar.Bästa vintertältet för 4 personer

4. Fjällräven Abisko Endurance 4

Fjällräven Abisko Endurance 4 vintertält i färgen blå.

Fjällräven Abisko Endurance 4 är ett rymligt vintertält anpassat för fyra personer. Det är ett 4-säsongstält som fungerar att använda året om tack vare en rejäl tunnelkonstruktion. För den som ska vistas i stormiga förhållanden är modellen anpassad för att kunna användas med dubbla tältstänger som går att köpa till som tillbehör. Konstruktionen har full höjd i innertältet och i den stora absiden vilket gör det bekvämt att spendera tid inne i tältet. Den stora absiden har mycket plats för förvaring eller matlagning och om den inte räcker till finns även en mindre absid i andra änden av tältet. Båda absiderna har varsin ingång för att göra det enklare att ta sig ut och in när man är flera personer. Det sitter torklinor i den stora absiden och i innertältet för att göra det enkelt att hänga upp utrustning. Det finns fyra uppsättningar av meshfickor i innertältet för att göra det enkelt för varje person att hålla ordning på sina saker.

Yttertältväven består av TripleRip polyamid som är slitstark och extra tjock vid nederdelen där det finns mest risk för slitage. Materialet har en vattenpelare på 3000 mm. Innertältväven och golvväven består även de av polyamid där golvet har en PU-beläggning och en vattenpelare på 6000 mm.

Vi tycker att Abisko Endurance 4 har många bra egenskaper. Modellen är slitstark, stabil, lätt att sätta upp, har rymliga ytor och en bra ventilation. Vikten är relativt låg och det finns många smarta detaljer som underlättar för att man ska kunna ha det så bekvämt som möjligt. Vi rekommenderar detta vintertält för vandring och camping till den som vill ha mycket sovutrymme och förvaring i en pålitlig konstruktion.Bästa billiga vintertältet för 3 personer

5. Sydvang Skaring 4 Season Tent

Sydvang Skaring 4 Season Tent vintertält i färgen röd.

Sydvang Skaring 4 Season Tent är ett billigt vintertält som är en utmärkt instegsmodell till den som vill prova på vintertältning. Modellen är anpassad för tre personer och de två absiderna gör att det finns generöst med förvaringsutrymme även om alla har mycket packning med sig. Det finns en större absid och en mindre. Den stora absiden har dubbla ingångar för att underlätta in- och utgång. Tältets konstruktion är välgjord och tunnelstrukturen ger mycket utrymme i förhållande till totalvikten. Trots att modellen har ett relativt lågt pris finns det flera smarta detaljer. Exempelvis är tältstänger och kanaler färgkodade för att underlätta vid uppsättning och det finns torklinor i både innertält och huvudabsid. Vid kortändorna finns det väl tilltagen ventilation som är skyddad med myggnät.

Yttertältväven är gjord av en rejäl nylonväv som har en vattenpelare på 3000 mm. Innertältväven och golvväven består av polyester. Golvväven har gjorts extra slittålig och har en vattenpelare på 5000 mm.

För att vara ett 4-säsongstält med plats för tre personer är Sydvang Skaring 4 Season Tent ett mycket prisvärt och billigt alternativ. Modellen har ett bra väderskydd och har alla de grundegenskaper som behövs för att tältet ska vara trevligt att använda. Över lag presterar modellen riktigt bra men det som skiljer mot en dyrare modell är att tältet väger lite mer och att det inte har fullt lika starka material vilket mest troligt kortar ner livslängden. Konstruktionen är inte heller fullt så stabil som på en dyrare modell. Men trots det tycker vi att tältet levererar mycket värde för pengarna och vi kan verkligen rekommendera detta billiga vintertält till nybörjare eller till de som inte tältar så frekvent. Det fungerar utmärkt till generell camping i kallare väder eller till vintertältning i fjällen.Vanliga frågor & svar om vintertält

Fungerar det att använda ett vanligt tält på vintern?

När man tältar på vintern så går det att använda ett vanligt tält som inte är gjort för fyra säsonger men vi rekommenderar inte att man gör det. Om man ska göra det gäller det att verkligen känna till begränsningarna och att man inte ger sig ut i för extrema väder.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email