Bästa Termosen 2022

Kaffe hälls upp ur en termos.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

En termos kan användas för att bära med sig sin favoritdryck på fjället, vandringen, stranden eller jobbet och är ett enkelt sätt för att sätta lite guldkant på tillvaron. En rykande varm kopp kaffe sitter aldrig fel oavsett vart man befinner sig. En termos kan hålla din dryck varm eller kall och det finns modeller för att täcka alla behov. Det finns stora, små, lätta eller billiga modeller. Den viktigaste egenskapen är dock att drycken kan hållas i rätt temperatur under en lång tid. I detta test håller alla termosar en hög nivå. Fortsätt läsa för att se vilken som är den bästa termosen 2022. Ta del av våra köpråd längre ned om du vill lära dig mer om vad som är bra att tänka på vid ett köp.

Läs även om vårt test av mattermosar om du vill kunna ta med dig varm mat på ditt äventyr.

Topp 5 termosar

Termos Betyg Pris
Thermos King Flask 1.2 l

Thermos King Flask termos i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Stanley Classic Bottle 1.9 l

Stanley Classic Bottle termos i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Thermos Light & Compact 1 l

Thermos Light & Compact termos i rostfritt stål.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Primus Pippi Vacuum Bottle 0.35 l

Primus Pippi Vacuum Bottle termos i färgen röd.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Primus Vacuum Bottle 0.75 l

Primus Vacuum Bottle termos i färgen svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Termosen som är bäst i test 2022

1. Thermos King Flask 1.2 l

Thermos King Flask termos i färgen blå.

Thermos King Flask 1.2 l är den termos som presterar allra bäst i detta test. Det som imponerar mest är termosens förmåga att hålla värmen. Enligt specifikationen håller den drycken varm i 12 h eller kall i 24 h. Detta stämmer verkligen. Efter en hel dags användning är drycken fortfarande varm och man behöver inte vara orolig över att behöva dricka kallt kaffe. Utöver en riktigt bra värmehållningsförmåga är konstruktionen stilren, robust, kompakt och relativt lätt. Den är både enkel att bära och att hälla ur. Korken är välgjord och håller tätt. Locket är isolerat och går bra att dricka ur. Modellen tål inte maskindisk och behöver rengöras för hand.

För oss är Thermos King Flask 1.2 l en solklar testvinnare. Värmehållningsförmågan i kombination med ett attraktivt pris, god design och hög byggkvalitet gör den till en svårslagen testdeltagare. Tack vare den robusta konstruktionen kommer termosen hålla i många år vilket gör den till en riktigt prisvärd investering. Den enda förbättringspunkten hade varit om modellen klarat av att diskas i maskin. Det är ingen avgörande faktor med hade varit en bonus. Öppningen är medelstor så om man vill att det ska gå fort att handdiska den kan man skaffa en flaskborste. Bortsett från den detaljen slår King Flask alla förväntningar. Vi rekommenderar den som den bästa termosen för allround användning. Den fungerar lika bra att ha med på jobbet som vid jakt, fiske eller vid en grillmiddag i naturen.

Till Butik:
Thermos King Flask


Bästa stora termosen

2. Stanley Classic Bottle 1.9 l

Stanley Classic Bottle termos i färgen grön.

Stanley Classic Bottle 1.9 l är en stor termos med riktigt bra egenskaper. Volymen är på nästan två liter och är tillräcklig för dryck till en hel familj under en utflykt. Konstruktionen är gjord i rostfritt stål, är BPA-fri och är väl tilltagen för att hålla länge. Den stora volymen och den kraftiga konstruktionen i kombination med bra isoleringsförmåga gör att dryck kan hållas varm eller kall i hela 45 h. Vill man bära med sig isbitar kommer dessa hållas frysta i upp till 8 dagar. Bärhandtaget gör den enkel att flytta runt och handtaget kan vikas in för att termosen ska ta mindre plats i packningen. Korken är läcksäker och enkel att hälla ur. Locket kan med fördel användas som mugg. Det är isolerat både för att hålla temperaturen bättre och för att vara enklare att hålla i med handen. Modellen kan maskindiskas.

Stanley Classic Bottle 1.9 l imponerar stort och levererar riktigt bra prestanda. Det är få modeller som kan hålla dryck varm i nästan två dygn. Den klassiska designen går aldrig ur tiden vilket är tur eftersom termosen håller så hög kvalitet att den kommer finnas med länge. Trots riktigt bra egenskaper är den inte allt för stor och tung. Dock är det just vikten som begränsar användningsområdet för större modeller. De lämpar sig bäst då de inte behöver bäras så långa sträckor. Vi rekommenderar denna stora termos som ett bra alternativ till familjeutflykter eller om man jobbar utomhus och vill ha med dryck till sig själv och kollegorna.Bästa termosen för vandring

3. Thermos Light & Compact 1 l

Thermos Light & Compact termos i rostfritt stål.

Thermos Light & Compact 1 l är en bra termos med egenskaper som gör att den passar riktigt bra för att bära med sig. Designen är simpel och nätt vilket gör den enkel att packa. Vikten är relativt låg i förhållande till storleken så man får med sig mycket dryck utan att behöva bära på onödig vikt. Isoleringsförmågan är bra och termosen använder sig av en särskild vakuumiseringsteknik. Det gör att den trots sin kompakta konstruktion kan hålla dryck kall i 24 h eller varm i 12 h. Korken har en delbar design vilket gör att den kan tas isär innan rengöring så man kommer åt alla ytor.

Om du planerar att bära din termos längre sträckor är Thermos Light & Compact 1 l ett bra val. Den är minimalistisk men erbjuder allt man behöver. Den lagom stora volymen gör att man får med sig rejält med dryck jämfört med många andra alternativ i segmentet. Eftersom modellen inte kan maskindiskas hade det varit bra om öppningen varit lite större. Den långsmala designen kräver en smal diskborste för att man ska komma åt ordentligt. Utöver det tycker vi att denna modell är riktigt bra. Vi rekommenderar termosen primärt för vandring men den fungerar lika bra till jakt och liknande friluftsaktiviteter.Bästa termosen för barn

4. Primus Pippi Vacuum Bottle 0.35 l

Primus Pippi Vacuum Bottle termos i färgen röd.

Primus Pippi Vacuum Bottle 0.35 l är en barntermos som är perfekt för att barnen ska få med sig varm dryck på utflykten. Storleken är anpassad för att en lämplig volym ska få plats samtidigt som den enkelt ska kunna användas med små händer. Locket sluter tätt på ett bra sätt och kan användas som mugg. Korken manövreras med en tryckfunktion som gör den enkel att öppna och stänga. Den är smidig att hälla ur. Vikten är låg så termosen är enkel att bära med sig. Värmehållningsförmågan är mer än tillräcklig för att hålla värmen under dagen. Modellen kommer i tre olika färger där varje färg har ett eget Pippi-motiv.

Vi tycker att Primus Pippi Vacuum Bottle 0.35 l är en jättebra instegsmodell för barn. Det blir alltid roligare och mer spännande när de små får bära med sig lite egen utrustning. Den enda nackdelen med modellen är att priset är lite högt. Man får betala några kronor extra i jämförelse med vissa modeller i liknande storlek. Bortsett från det tycker vi att modellen fungerar riktigt bra. Termosen är väl anpassad för barn och fungerar till alla typer av utflykter under hela året. Vi rekommenderar den starkt!Bästa billiga termosen

5. Primus Vacuum Bottle 0.75 l

Primus Vacuum Bottle termos i färgen svart.

Primus Vacuum Bottle 0.75 l är en billig termos med ett brett användningsområde. Konstruktionen är gjord i livsmedelsklassat rostfritt stål som inte tar upp eller avger någon smak. Den är liten och lätt så den är enkel att bära med sig eller packa ned. Designen är långsmal vilket gör att den passar i många bilars mugghållare. Isoleringsförmågan är tillräcklig för att hålla kylan eller värmen under en dag. Korken har en ClickClose-förslutning som gör den enkel att manövrera med ett finger. Korken kan även tas isär vid rengöring. Modellen är pulverlackad vilket ger reptålighet och bra grepp när den ska användas. Det finns många olika färger att välja på så färgen kan anpassas efter tycke och smak.

Primus Vacuum Bottle 0.75 l är ett bra alternativ för den prismedvetna. Den presterar över lag bra och gör jobbet som den ska. Om man planerar att vara ute mycket i minusgrader eller vill hålla drycken i rätt temperatur väldigt länge kan det vara bra att titta på någon av de andra modellerna. Värmehållningsförmågan är bra men om man har den egenskapen som största prioritet är det värt att lägga lite mer på en dyrare och bättre modell. Men för den som vill ha med sig en varm kopp kaffe under dagen i normalt väder fungerar den riktigt bra. Priset är svårt att slå och för många är detta ett bra val. Vi rekommenderar denna billiga termos för att få med dryck på utflykter eller till jobbet.

Till Butik:
Primus Vacuum Bottle


Köpråd för termosar

En termos står uppställd på ett bord med fjällen i bakgrunden.

Hur fungerar en termos?

En termos håller värmen genom att den är konstruerad med en yttervägg och en innervägg där man med en särskild teknik ser till att det blir ett vakuum mellan väggarna. Vakuumet minskar värmeöverföringen från vätskan till omgivningen eftersom det varken leder värme eller kyla. De största värmeförlusterna brukar ske i botten eller toppen av termosen eftersom de två väggarna brukar vara fastsatta i varandra där för att skapa stabilitet. I toppen sker även en del förluster genom korken och locket. Se därför till att stänga termosen ordentligt direkt efter att du använt den för att inte släppa ut för mycket värme eller kyla.

Storlek på termos

Det är viktigt att välja rätt storlek på sin termos. Vilken storlek man väljer beror på flera faktorer. Den ska idealt vara precis så stor att man får med sig så mycket dryck man behöver. En för stor termos väger onödigt mycket och tar upp extra plats i packningen. En för liten termos kommer kännas otillräcklig och inte användas lika ofta. Storlek och vikt spelar störst roll för den som behöver bära runt termosen. För exempelvis vandrare och jägare är det skönt att slippa den extra vikten. Man ska dock ha i åtanke att en stor modell som endast fylls till hälften inte kommer hålla temperaturen lika bra som en mindre modell som fylls helt. Men större modeller som är välfyllda håller generellt värmen mycket bättre än motsvarande mindre varianter.

En storlek kring 0.5 liter brukar räcka till två större muggar med dryck. Baserat på det kan man fundera över hur mycket man dricker per person och hur många personer det ska räcka till. Till exempel brukar en storlek på 0.75 liter räcka för en person som vill dricka kaffe några gånger under dagen. 1.5 l eller större brukar vara lämpligt till en flerbarnsfamilj under en utflykt.

Temperatur

En bra termos håller temperaturen i flera timmar och oftast håller de kyla bättre än värme. Vissa kan hålla värme i 12 h medan andra kan hålla i 24 h eller mer än så. Om man prioriterar detta kan man behöva välja en lite dyrare modell eftersom de generellt håller temperaturen bättre. Ett bra knep för att termosen ska hålla rätt temperatur så länge som möjligt är att förvärma eller förkyla den. Om du ska dricka varm dryck börjar du med att fylla termosen med kokande vatten. Låt den stå i några minuter innan du häller ut vattnet och direkt häller ner din varma dryck. Se till att drycken är så varm som möjligt när den hälls ner. Gör likadant om du ska dricka kall dryck i termosen men använd i stället iskallt kranvatten för att kyla ner den innan du häller ner det du önskar dricka.

Hur rengör man en termos?

För att termosen ska hålla sig så ren och fräsch som möjligt bör den diskas varje gång den har använts. Använd varmt vatten, diskmedel och diskborste. På modeller som inte har så stor öppning kan man använda en flaskborste så man kommer åt ordentligt. Gör rent korken och locket noggrant. Om korken har en packning kan denna tas lös och göras rent separat. Vissa termosar tål maskindisk så då kan man köra den i maskinen i stället.

Om termosen har börjat lukta illa, fått en beläggning på insidan eller om den avger dålig kaffesmak eller liknande från tidigare drycker finns det några saker man kan testa. Blanda några matskedar bikarbonat och vatten i termosen och låt den stå över natten. Skölj ur och diska den ordentligt morgonen efter. Om den fortfarande är smutsig kan man göra om samma sak fast använda maskindiskmedel i stället för bikarbonat. Var då extra noga med att rengöra termosen efteråt så att maskindiskmedelsresterna försvinner. Om den fortfarande är smutsig finns det ett knep kvar. Blanda varmt vatten med ättika i termosen och låt den stå en längre stund så att det får verka. Diska ur den med diskmedel och varmt vatten efteråt.

Vanliga frågor & svar om termosar

Hur mycket kostar en termos?

De flesta termosarna brukar kosta mellan 100 – 800 kr. Priset beror på faktorer som storlek, byggkvalitet och hur länge de håller temperaturen. Dyrare modeller brukar vara bättre inom alla dessa områden.

Hur länge håller en termos värmen?

En normalstor termos av bra kvalitet håller oftast värmen i 12 h eller mer. Det varierar dock mycket beroende på märke och storlek. Stora, dyra och välbyggda termosar kan hålla värmen en bra bit över 24 h.

Vad är skillnaden på en termos och en termosmugg?

De stora skillnaderna är att en termosmugg är mindre, håller värmen kortare tid och har ett lock som är anpassat för att vara enkelt att dricka ur. Det är helt enkelt en lite mer avancerad mugg som håller drycken varm. Drycken bör drickas inom några timmar ifrån att den hällts upp.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email