Bästa Stighudarna 2022

En person åker skidor med stighudar uppför ett fjäll.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

Stighudar är en central del av utrustningen för att man ska kunna ta sig fram i orörda vinterlandskap på ett optimalt sätt. De ska vara enkla att sätta fast på skidorna, ha bra grepp för att ge fäste vid stigningar och ha bra glid för att underlätta framkomsten. När man ska köpa stighudar gäller det att anpassa de efter övrig utrustning, vilken terräng man ska åka i samt vilka snöförhållanden det kommer att vara på platsen för att man ska få en så bra anpassning som möjligt. I det här testet går vi igenom stighudar som passar till topptursskidor eller turskidor i både alpin miljö och mer klassisk backcountry. De består av olika material och infästningar för att kunna anpassas till många olika användningsområden. Vi har även med en modell som passar till splitboard. Fortsätt läsa för att ta del av de bästa stighudarna 2022.

Behöver du kläder till skidturen? Läs om flera bra plagg i vårt test av skidkläder.

Topp 5 stighudar

Stighudar Betyg Pris
Pomoca Climb Pro S-Glide

Pomoca Climb Pro S-Glide stighudar i färgen turkos.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
G3 Alpinist+ Universal

G3 Alpinist+ Universal stighudar i färgerna vit och röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Pomoca Climb 2.0

Pomoca Climb 2.0 stighudar i färgen gul.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Black Diamond Glidelite Splitboard Mix Skins

Black Diamond Glidelite Splitboard Mix Skins stighudar i färgerna svart och vit.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Black Diamond Glidelite Mix Skins

Black Diamond Glidelite Mix Skins stighudar i färgerna svart och vit.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Stighudarna som är bäst i test 2022

1. Pomoca Climb Pro S-Glide

Pomoca Climb Pro S-Glide stighudar i färgen turkos.

Vinnaren i vårt test av stighudar är Pomoca Climb Pro S-Glide som är en allsidig modell med riktigt bra egenskaper. Modellen har en mohairblandning med 70 % mohair och 30 % nylon som är sammansatt på ett speciellt sätt för att ge en perfekt kombination mellan fäste, glid och slitstyrka på en mängd olika underlag. De är helt vattentäta och väger lite. Pomocas Ready2climb system ser till att man snabbt kan justera stighudarna efter sina skidor. Infästningarna är väldigt allsidiga vilket gör att de kan passa på de flesta skidmodellerna. Modellen finns i många olika bredder och längder för att kunna ge en så bra anpassning som möjligt.

Pomoca har många populära modeller av stighudar som presterar i världsklass. Deras modell Climb Pro S-Glide är inte ett undantag. Modellen presterar mycket bra och den har goda allround-egenskaper. Alla detaljer är genomtänkta vilket tydligt märks när man åker. Lättheten och den välgjorda avvägningen mellan grepp och glid gör att man enkelt tar sig fram i snön. Infästningen gör att de sitter på plats under hela turen och konstruktionen motverkar snöbildning. Vi rekommenderar dessa stighudar från Pomoca för den som vill ha allsidig och hög prestanda.Bästa stighudarna i nylon

2. G3 Alpinist+ Universal

G3 Alpinist+ Universal stighudar i färgerna vit och röd.

G3 Alpinist+ Universal är en stighud som har en fästyta helt i nylon. Nylon har generellt bättre grepp och slitstyrka än mohair men är tyngre och tar mer plats. Med denna modell har designen optimerats för att ta vara på nylonets fördelar samtidigt som nackdelarna hålls nere. Det har resulterat i en konstruktion som har en mycket bra slitstyrka och ett otroligt bra grepp samtidigt som vikten är relativt lätt. Glidförmågan känns bra och infästningsanordningen är enkel att fästa på skidorna. Fästet som sitter vid toppdelen kombineras med ett Anti Snow Creep skydd som ser till att snö inte byggs upp mellan skidorna och stighudarna under turen. Ytorna har en vattenavvisande behandling som ser till att de hålls torra hela dagen. Även denna modell finns att välja på i flera olika längder och bredder.

För den som är på jakt efter stighudar i nylon är denna modell från G3 ett mycket bra val. Med en smart design och kvalitativa materialval har G3 skapat en modell med bra grepp och glid till ett riktigt bra pris. När man är redo för utförsåkning kan de enkelt tas av skidorna och rullas ihop för smidig förvaring i ryggsäck eller ficka eftersom de tar relativt lite plats. Det medföljer även ett smart verktyg som gör det enkelt att skära till stighudarna efter skidornas form så att man ska kunna komma i gång så fort som möjligt. Vi rekommenderar G3 Alpinist+ Universal för den som prioriterar bra grepp och slitstyrka och de passar utmärkt i alpina förhållanden.Bästa stighudarna för toppturer

3. Pomoca Climb 2.0

Pomoca Climb 2.0 stighudar i färgen gul.

Pomoca Climb 2.0 är ett par välutvecklade stighudar som lämpar sig perfekt för påfrestande toppturer. Fästytorna består till 70 % av mohair och 30 % av nylon. Trots den lägre andelen nylon har Pomoca lyckats göra så att modellen har riktigt bra fäste. Tack vare den höga andelen mohair har även modellen ett utomordentligt bra glid. Med Pomocas Back Fix system får man en stighud med allsidig infästning som kan anpassas efter många skidtyper. Modellen är behandlad för att vara helt vattentät och den lämpar sig för en mängd olika underlag och temperaturer. Med Back Fix systemet kommer modellen i 120 mm bredd och några olika längder.

Med Climb 2.0 har Pomoca skapat en mycket kompetent modell. Greppet är otroligt bra och tillsammans med övriga egenskaper ges en riktigt härlig upplevelse. Glidförmågan i kombination med att stighudarna väger lite gör att man sparar mycket energi under turen. Det gör att de passar riktigt bra för långa toppturer i varierande terräng där man behöver spara på krafterna tills nedfarten. Vi rekommenderar stighudarna primärt för den som vill ge sig ut på alpina toppturer men de presterar även bra i backcountry-miljöer.Bästa stighudarna för splitboard

4. Black Diamond Glidelite Splitboard Mix Skins

Black Diamond Glidelite Splitboard Mix Skins stighudar i färgerna svart och vit.

Splitboard-åkningen har utvecklats mycket på senare år och i samband med det utvecklas även fler och fler stighudar som är specifikt anpassade för splitboards. Black Diamond ligger i framkant med sin modell Glidelite Splitboard Mix Skins som ger bra funktionalitet till ett vettigt pris. Mohairblandningen med 65 % mohair och 35 % nylon ser till att ge bra glid och mycket bra fäste samtidigt som vikten hålls nere. Infästningarna är välanpassade efter formen på en splitboard och de är enkla att sätta fast och ställa in för att man ska få en perfekt passform.

När det kommer till stighudar för splitboard är det viktigt att infästningen är välanpassad och att modellen kan erbjuda riktigt bra grepp. Vi tycker att Black Diamond lyckas riktigt bra med dessa faktorer på den här modellen. Det går snabbt och enkelt att fästa och skära till stighudarna inför användning och mohairblandningen ger en mycket trevlig åkupplevelse. Modellen har en standardbredd på 147 mm som är lämplig att anpassas till olika splitboardmodeller. Vi rekommenderar dessa stighudar för splitboardåkning i både backcountry och alpin miljö.Bästa billiga stighudarna

5. Black Diamond Glidelite Mix Skins

Black Diamond Glidelite Mix Skins stighudar i färgerna svart och vit.

Black Diamond Glidelite Mix Skins är ett par billiga stighudar med mycket goda egenskaper trots det lägre priset. Modellen har samma goda funktionalitet som Black Diamonds specifika splitboardmodell som rekommenderas här ovanför men här fås en annan infästning som är anpassad för vanliga skidor. Infästningen fungerar mycket bra. Black Diamonds patenterade STS-lösning ser till att stighudarna kan passa på flera olika typer av skidor. Modellen finns i en bredd på 140 mm och med en standardlängd som anpassas efter skidorna innan första användningen.

Om man vill prova på att ge sig ut i okänd terräng med ett par turskidor eller om man vill ta en topptur med alpina skidor kan det vara skönt att inte behöva spendera för mycket pengar på stighudar till en början. Men trots det är det viktigt att inte välja en modell med för låg prestanda eftersom turen då kan bli betydligt jobbigare än vad den hade behövt vara. Det är precis i detta segment som Black Diamond Glidelite Mix Skins passar in så bra. De har lyckats med att skapa en prisvärd modell med hög funktionalitet som har en mohairblandning med riktigt bra egenskaper som lämpar sig väl för en mängd olika förhållanden. Vi rekommenderar dessa billiga stighudar för nybörjare eller till de som vill ha bra prestanda till ett konkurrenskraftigt pris.Vanliga frågor & svar om stighudar

Vad är stighudar?

Det är en typ av utrustning som fästs under alpinskidor eller turskidor för att ge bättre fäste när det behövs. Ursprungligen tillverkades de av sälskinn och användes för att bestiga bergstoppar, därav namnet. Idag är det mest populärt att använda material i mohair, nylon eller en blandning av materialen.

Hur fungerar stighudar?

Stighudar har en särskild fästyta med små fibrer som är vinklade på ett speciellt sätt. På grund av vinklingen kan fibrerna greppa tag i underlaget när man lägger tryck på skidan och sedan få bra glidförmåga när man minskar trycket på skidan. På så sätt kan man ta sig fram över branter utan att glida bakåt. För att stighudarna ska fungera optimalt ska de fästas på ett korrekt sätt. Både längden och bredden ska anpassas efter skidorna. För att förbättra passformen har de flesta modellerna ett särskilt klister på insidan som ligger mot skidornas undersida. Detta förbättrar anpassningen och minskar risken för snöbildning.

Vad är mohair?

Mohair är en typ av ullfiber som kommer från angoragetter. Det är vanligt att mohair används till stighudar på grund av att fibrerna har bra egenskaper för ändamålet som exempelvis att de är lätta och ger ett bra glid.

Hur förvarar man stighudar?

Klistret som sitter på stighudarna kan vara svårt att fästa på skidorna om klistret har blivit väldigt kallt. Därför bör man alltid förvara stighudarna i en jackficka när de inte används på skidturen, förutsatt att man ska använda de igen samma dag. Då hålls de varma av kroppstemperaturen och det blir mycket enklare att montera de på skidorna nästa gång.

Vid hemkomst är det viktigt att stighudarna torkar innan man viker ihop de för förvaring. Häng upp de i ett relativt dammfritt rum i normal temperatur. Undvik att använda extra värmekällor för att snabba upp torkningen eftersom det kan försämra livslängden. När de är torra är det bara att vika ihop de på lämpligt vis och sedan packa ned de i en specifik förvaringspåse.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email