Bästa Sovsäcken 2022

Två sovsäckar ligger i en tältöppning med en fin natur i bakgrunden.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

En bra sovsäck är ett måste för att få en god natts sömn efter en lång dags vandring. Särskilt i nordiska klimat. Man blir mer utvilad om man sover bra vilket gör att man kan njuta mer av campingupplevelsen. Även om man bestämt sig för att leta efter en ny sovsäck kan det vara svårt att veta vad man ska välja för modell och vilka egenskaper man faktiskt behöver. Tekniken har utvecklats mycket de senaste åren och idag finns det ett stort utbud att välja på. Läs vidare för att se vilka modeller vi rekommenderar och vilken som är den bästa sovsäcken 2022. Se även våra köpråd nedanför testerna.

Topp 5 Sovsäckar

Sovsäck Betyg Pris
Marmot Sawtooth

Marmot Sawtooth sovsäck i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Marmot Women’s Angel Fire

Marmot Women's Angel Fire sovsäck i färgen turkos.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Mammut Nordic OTI 3-Season

Mammut Nordic OTI 3-Season sovsäck i färgen blå.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Haglöfs L.I.M Down +1

Haglöfs L.I.M Down +1 sovsäck i färgen svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Bergans Rabot Down 900

Bergans Rabot Down 900 sovsäck i färgerna blå och röd.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Sovsäcken som är Bäst i Test 2022

1. Marmot Sawtooth

Marmot Sawtooth sovsäck i färgen blå.

Marmot Sawtooth är vinnaren i detta test och den erbjuder många fina egenskaper. Den ger mycket värme till relativt låg vikt och ett bra pris. Både ytter- och innermaterialen upplevs riktigt slitstarka. Den tjocka dunstoppningen är anpassad för att ge lämplig värme under sommar, vår och höst. Stoppningen är även behandlad för att stå emot fukt. Passformen är skön och den är väldigt behaglig att sova i. Det finns gott om utrymme vid fötterna och där finns även en särskild ficka för att stoppa exempelvis värmare för den som vill ha extra värme under natten. Det finns en till ficka på insidan som är avsedd för nycklar, mobiltelefon eller liknande. Huvan och värmekragen kan spännas åt vilket gör att ingen varm luft lämnar säcken i onödan. Det finns endast en storlek men det går att välja vilken sida dragkedjan ska sitta på.

Vi upplever att Marmot Sawtooth saknar uppenbara nackdelar. För priset får man väldigt mycket värde i form av kvalitativa materialval och god isoleringsförmåga. Den är lite för varm under varma sommarnätter men detta kan enkelt ventileras med dragkedjorna. De som ofta fryser när de sover kan uppskatta den extra värmen. För dig som vill ha en sovsäck för vandring är den helt perfekt. Den hanterar kallare höst- och vårnätter i fjällen utan problem men är lite för tunn för riktiga vintermiljöer.

Till Butik:
Marmot Sawtooth


Bästa Sovsäcken Dam

2. Marmot Women’s Angel Fire

Marmot Women's Angel Fire sovsäck i färgen turkos.

Marmot Women’s Angel Fire är en populär sovsäck som är särskilt anpassad för damer. Den erbjuder i stort sett samma goda egenskaper som Marmot Sawtooth men med några viktiga skillnader. Formen är anpassad specifikt för kvinnokroppen. Längden på säcken är reducerad och den är lite smalare kring axlarna samt lite bredare kring höfterna. Den är även extra tjockt stoppad kring de områden som tappar värme snabbast. Det kan låta som rätt små skillnader men dessa förändringar håller en mycket varmare om nätterna. Sovsäcken är gjord för tre säsonger men den är lite kallare än Marmot Sawtooth. Temperaturer strax under nollan är ändå inga problem. Även här finns det bara en storlek att välja på men dragkedjan kan väljas att sitta på vänster eller höger sida.

Marmot Women’s Angel Fire är ett mycket bra val för dig som vill ha en damspecifik modell för användning under sommar, vår och höst. Likt Marmot Sawtooth är den en bra kompromiss mellan pris, vikt, värme och övriga finesser. Den fungerar bra till generell tältning och övernattningar utomhus men vi rekommenderar den särskilt för fjällvandring.



Bästa Billiga Sovsäcken

3. Mammut Nordic OTI 3-Season

Mammut Nordic OTI 3-Season sovsäck i färgen blå.

Mammut Nordic OTI 3-Season är ett bra och billigt alternativ för den som behöver en enklare 3-säsongs sovsäck. Den är helt gjord i syntetiska material och stoppningen är av polyester. Den håller inte värmen lika bra som dunsovsäckar men temperaturer ned mot nollan går bra. Den har en lång dragkedja på vänster sida vilket gör den enkel att ta sig ur och i. Dragkedjan är även anpassad för att kunna kopplas ihop med alla andra Mammut Nordic modeller för de som vill sova tillsammans. Den är generellt väldigt komfortabel och huvan håller värmen kring huvudet bra. Vikten är ganska lätt trots det lägre priset. Sovsäcken är gjord för att fungera för personer upp till 195 cm och den finns bara i en storlek.

Mammut Nordic OTI 3-Season är en billig sovsäck som gör jobbet men som saknar extra finesser och det där lilla extra. Vi tycker att packvolymen är lite för hög eftersom stoppningen inte är jättevarm. Det gör inte så mycket för den som ger sig ut på kortare äventyr men för den inbitna vandraren kan det extra utrymmet vara viktigt för att få plats med allt man behöver i sin vandringsryggsäck. Vi rekommenderar denna för dig som gillar att tälta men som inte vandrar långa sträckor med packningen. Den är ett utmärkt val för all typ av tältning i nordiska klimat och fungerar även bra i fjällmiljö. Varmare sommarnätter är inget problem men undvik temperaturer under 0 °C för optimal komfort.



Bästa Lätta Sovsäcken

4. Haglöfs L.I.M Down +1

Haglöfs L.I.M Down +1 sovsäck i färgen svart.

Haglöfs L.I.M Down +1 är en ultralätt sovsäck som är perfekt för den viktmedvetna vandraren. Packvolymen är minimal och den väger blygsamma 473 gram vilket kan ställas mot en medelvikt som brukar ligga kring 1000 gram. Dunstoppningen är förvånansvärt varm trots den minimalistiska designen. Den är konstruerad för två säsonger vilket gör den lämplig för användning under sommaren och den varmare delen av våren och hösten där temperaturen ligger kring minst 5 °C. Om temperaturen närmar sig nollan behöver man sova i förstärkningsplagg för att inte frysa. Den lättviktiga designen skiljer sig en del från en typisk design. För att spara på vikten finns ingen dragkedja utan man får krypa in i säcken uppifrån. Fotdelen är öppningsbar med en dragsko som kan användas för att ventilera eller hålla värmen inne. Den kan även öppnas upp så pass mycket att man kan vandra runt med sovsäcken på sig i lägret för att bibehålla värmen. Passformen på säcken är riktigt bra. Den smiter åt på rätt ställen och det går att röra sig komfortabelt i den under natten. Dragskojusteringen i huvan kan anpassas ordentligt för att minimera värmeförluster. Materialen är behandlade för att avvisa både smuts och vatten.

Avsaknaden av dragkedja upplevs lite besvärlig till en början när man ska krypa ner men när man vant sig med tekniken går det bra utan den. Detta leder tyvärr till ett annat problem och det är att det blir svårare att ventilera bort värmen ordentligt under varmare nätter när man typiskt brukar öppna upp dragkedjan en bit ned på sidan. Vi upplever det som ett litet minus men i övrigt är denna lättviktssovsäck från Haglöfs svår att inte tycka om. För dig som prioriterar en liten packvolym eller att ta dig fram snabbt och lätt är den svår att slå. När låg vikt är det primära fokuset handlar det alltid om att prioritera bort vissa funktioner till förmån för detta. Där har Haglöfs lyckats riktigt bra.



Bästa Sovsäcken Vinter

5. Bergans Rabot Down 900

Bergans Rabot Down 900 sovsäck i färgerna blå och röd.

Bergans Rabot Down 900 är en väldigt varm sovsäck i dun. Den är anpassad för att kunna användas på vintern och om det är kallt under tidig vår eller sen höst. Med en komforttemperatur under -10 °C klarar den av riktigt kalla nätter. Yttermaterialet är gjort i slitstark polyester med ripstopfunktion. Den är mycket komfortabel att sova i och avger minimalt med värme. Passformen är god och det finns mycket utrymme för fötterna. Värmekragen är väl tilltagen och går att justera med en dragsko. Huvan går att spänna ihop ordentligt för att skydda ansiktet under de kallaste nätterna.

Den största nackdelen med Bergans Rabot Down 900 är vikten. Det är inte jättetung men vi skulle önska att en i övrigt så väldesignad sovsäck skulle varit lite lättare. Då hade den verkligen kunnat konkurrera med betydligt dyrare alternativ. Det mesta man bär med sig på vintern väger mer och tar mer plats vilket gör att det är en detalj att tänka på för den som har begränsade packmöjligheter. För priset man betalar får man trots en lite hög vikt en riktigt varm vintersovsäck i toppklass. Vi rekommenderar den starkt till dig som gillar att tälta under den kalla delen av året.



Köpråd för Sovsäckar

En sovsäck och ett tält står uppställda framför en vacker soluppgång.

Syntet eller Dun?

En sovsäck ska hålla dig varm, väga lagom mycket och vara kompakt. Det som har störst inverkan på dessa faktorer är valet av stoppning. De två materialen som dominerar är syntetisk stoppning eller dunstoppning. Valet bör framför allt baseras på årstid, klimat och vilken budget man har.

En syntetsovsäck är vanligen stoppad med polyester eller nylon. I jämförelse med dun gör dessa material att sovsäcken blir billigare för samma värme, torkar snabbare och att den bibehåller en del av sin isolerande förmåga bättre trots att den blir blöt. En annan fördel är att de oftast kan maskintvättas. Syntetisk stoppning är ett bra val för varmare klimat med hög luftfuktighet eller där det finns stor risk för regn. Det fungerar att använda syntetisk stoppning under sommaren samt varmare delar av vår och höst.

En dunsovsäck är stoppad med fågeldun. Dun har mycket bra isoleringsförmåga kontra sin vikt och det är väldigt komprimerbart vilket gör det lättpackat. Dun är dyrare än syntetisk stoppning och om dunet blir blött tappar det isoleringsförmågan. Har det väl blivit blött tar det lång tid att torka. Vissa dunsovsäckar går att tvätta i maskin men inte alla. Dun lämpar sig under alla årstider men används med fördel då det är kallt och torrt i luften. Det är ett överlägset val under vintern när det är riktigt kallt. Många dyrare dunstoppningar är behandlade för att stå emot fukt och då blir det i stort sett priset som avgör val av stoppning.

Temperaturangivelser för Sovsäckar

De temperaturer som anges på en sovsäck är ofta ganska förvirrande. Det anges i regel tre olika temperaturer som skiljer sig åt en hel del. Dessa angivelser kommer från den europeiska standarden EN-13537. Standarden är valfri att följa men de flesta använder den. Den fastställer riktlinjer för hur temperaturer ska anges och utvärderas. Varje sovsäck testas i ett laboratorium med en provdocka enligt dessa riktlinjer. I slutändan ska dessa underlätta för konsumenten att hitta rätt modell.

Komforttemperatur eller comfort temperature är den nedre temperaturgränsen som sovsäcken komfortabelt kan användas i utan att man behöver krypa ihop för att hålla värmen. Denna nivå kallas ibland för komforttemperatur dam vilket kan vara missvisande. Siffran är bra att gå efter för dig som är kvinna eftersom kvinnor generellt fryser lättare än män. Men den är även bra att gå efter för dig som är lite äldre eller för dig som brukar frysa om natten. Det är alltså ett riktmärke och en ganska grov generalisering. Det fungerar dock som en bra utgångspunkt för de flesta men det gäller att testa sig fram.

Temperaturgräns, limit temperature eller lower limit är den nedre temperaturgränsen som sovsäcken kan användas i utan att man fryser om man kurar ihop sig. Denna nivå kan till motsats från den vi nämnde ovan kallas för komforttemperatur herr. Det syftar då till att män generellt är varmare än kvinnor. Även detta är en grov generalisering. Denna siffra bör användas om man vet med sig att man lätt blir varm under natten och brukar kasta av sig täcket.

Extremtemperatur eller extreme temperature är en temperaturgräns där risken för hypotermi finns om man sover i denna temperatur med sin sovsäck. Man bör inte använda sin sovsäck i denna temperatur eller kallare. Det är en siffra som är ointressant för de flesta nybörjarna och man ska helt enkelt hålla sig ifrån temperaturer som är så låga som denna. Om man tältar i normala miljöer och anpassar sin sovsäcks komforttemperaturer efter klimatet behöver man inte oroa sig.

Vet man med sig att man lätt fryser om nätterna kan man välja en lite lägre komforttemperatur än vad omgivningen kräver för att slippa frysa om natten. Det omvända gäller om du lätt blir varm om natten.

Säsongsangivelser för Sovsäckar

Många tillverkare anger vilka säsonger deras sovsäckar är tänkta att användas till. Dessa benämningar är ganska breda men kan vara användbara.

1-säsongssovsäckar är anpassade för sommaren med en komforttemperatur kring 5 till 10 °C.

2-säsongssovsäckar fungerar för sen vår, sommar och tidig höst. Komforttemperaturen är vanligen över 0 °C.

3-säsongssovsäckar kan användas under vår, sommar och höst men är särskilt lämpade för våren och höstens kallare perioder. Komforttemperaturen brukar oftast ligga kring -10 till 5 °C.

4-säsongssovsäckar är varmast och anpassade för vinter eller riktigt kall vår och höst. Komforttemperaturerna ligger vanligtvis under -10 °C.

Hur Stor Sovsäck ska man ha?

Det är viktigt att köpa en sovsäck som är anpassad efter ens egen längd för att optimera både komfort och värme. En för stor eller för liten sovsäck kan båda leda till att man fryser. Storleksangivelserna på sovsäckar är anpassade efter kroppens ligglängd. Om storleken heter 183 cm kommer den passa en person som är 183 cm lång. Det är inte säkert att man hittar exakt den storlek man behöver men det ska helst skilja så lite som möjligt.

Skötsel och Förvaring

För att maximera livslängden gäller det att sköta och förvara sovsäcken rätt. Det krävs inte så mycket men det är bra att göra rätt från början.

När du är ute på en vandring och dagligen använder din sovsäck är det bra om den aldrig packas ned blöt. Häng upp den och låt den vädra under frukosten varje dag. Det minimerar dålig lukt och maximerar funktionaliteten. En bra regel för att hålla sovsäcken fri från smuts är att ha ett särskilt ombyte som bara används när du sover. Då undviker du att krypa ner i svettiga eller smutsiga kläder och garanterar även att du får sova i ett torrt ombyte.

Vid hemkomst är det viktigt att rengöra sovsäcken och sen vädra den. För livslängden är det bäst om den inte behöver tvättas eller rengöras särskilt ofta. Smutsfläckar, lera eller liknande kan enkelt torkas bort med en fuktig trasa. Om den är väldigt smutsig är det bra att läsa vilka tvättråd som rekommenderas av tillverkaren och sedan följa dessa. För modeller som kan maskintvättas brukar 30 eller 40 °C rekommenderas med skonsamma program. Använd milt tvättmedel och gärna mindre än vad som rekommenderas på tvättmedelsförpackningen. Vissa modeller kan även tumlas försiktigt efteråt för att få bort den värsta fukten.

Efter att sovsäcken är rengjord, eller om den inte behövde rengöras, är det dags att hänga upp den på vädring. Häng upp den i ett rum med god ventilation eller utomhus. Låt den hänga tills den är torr men låt den hänga i minst 24 timmar.

Långtidsförvara sovsäcken upphängd eller löst packad i en påse som andas. Om den förvaras för tätt packad är det risk att den isolerande förmågan försvinner över tid. Detta är särskilt viktigt när den kommer till dunstoppning men även bra att göra för syntetisk stoppning.

Det är bra att ta fram sovsäcken och både skaka och vädra den innan den packas ned i ryggsäcken inför nästa äventyr. Det är också ett bra tillfälle att kolla att den är både hel och ren så att detta inte uppdagas ute i skogen.

Extra Funktionalitet

Vattenavvisande yttermaterial är bra för att förhindra att sovsäcken blir blöt. Detta brukar finnas på lite dyrare sovsäckar.

Dunimpregnering brukar finnas på en del dunsovsäckar och är väldigt bra om man planerar att sova med en dunstoppad säck i regnigt och fuktigt klimat.

En värmekrage är väldigt bekväm att ha i sin sovsäck för den som tältar på vintern. Den gör att mycket mer värme stannar kvar i säcken.

Invändiga fickor är ett bra tillskott för den som vill ha stenkoll på sina prylar. Vissa fickor är avsedda för exempelvis nycklar eller en ficklampa medan andra är gjorda för att stoppa en värmare i.

En packpåse är något som följer med de flesta sovsäckarna och är bra för att förlänga livslängden och skydda yttermaterialet mot nötning från annan nedpackad utrustning.

En kompressionspåse är en packpåse med remmar på sidorna som kan spännas åt för att minimera volymen på innehållet. Det följer med på vissa modeller men inte på alla. För den som har väldigt lite utrymme i ryggsäcken är en kompressionspåse bra att köpa till.

En förvaringspåse som sovsäcken kan packas löst i behövs för den som inte kan hänga upp sin sovsäck hemma.

Upphängningsöglor finns på många modeller och är perfekta att använda när man ska vädra sin sovsäck.

Vanliga Frågor & Svar om Sovsäckar

Vad kostar en bra sovsäck?

En bra sovsäck kan kosta allt ifrån en tusenlapp och uppåt beroende på krav och användningsområde.

Hur länge håller en sovsäck?

En sovsäck kan hålla väldigt länge beroende på hur den används och sköts. Det är inte ovanligt att den håller i minst 10 år för den som använder den till några utflykter per år. Vissa håller betydligt längre än så. För den som tältar varje månad kan det röra sig om 1 – 5 år eller mer beroende på omgivning och skötsel.

Hur mycket väger en lätt sovsäck?

En normal sovsäck väger generellt runt 1000 gram eller mer. En lätt sovsäck kan väga bra mycket mindre än så. Beroende på hur tjock den är kan det vara allt ifrån 800 gram och nedåt. Haglöfs L.I.M Down +1 som är en lättviktssovsäck väger 473 gram.

Hur viker man ihop en sovsäck?

En sovsäck ska inte vikas eller rullas ihop. Detta gör att den tar onödig plats och det kan även göra att den tar skada. Det bästa är att pressa ned den i fodralet. Låt sovsäcken ligga raklång på marken. Ta tag i botten och börja trycka ner den i sovsäckspåsen. Jobba dig från botten till toppen och tryck successivt ner sovsäcken ända tills hela är nerstoppad i fodralet.

Hur håller man sig varm i en sovsäck?

Börja med att koka vatten och häll detta i en vattenflaska som klarar av varmt vatten. Lägg flaskan vid fotändan i sovsäcken. Detta kommer avge värme under en lång tid och ju större flaskan är desto mer värme kommer avges. Gå på toaletten ordentligt för att slippa gå upp under natten. Precis innan du kryper ner ska du göra några knäböj eller springa fram och tillbaka några gånger så att pulsen höjs och du känner att du är varm. Skynda dig att krypa ner och stäng alla dragkedjor ordentligt. Dra åt dragskorna runt huvudet. Nu kommer du hålla dig riktigt varm under natten.

Måste man ha liggunderlag?

Ja, det är ett måste. Liggunderlaget isolerar dig mot den kalla marken och förhindrar att kylan nedifrån kommer i direktkontakt med sovsäcken. Det gör även natten betydligt mer bekväm och du slipper känna rötter och annat under ryggen.

Vilken sovsäck fjällvandring?

För fjällvandring i Sverige rekommenderar vi testvinnaren Marmot Sawtooth.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email