Bästa Skidglasögonen för Dam & Herr 2022

Man med skidglasögon åker slalomskidor i en pistad backe.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Att ha bra skidglasögon gör stor skillnad när man är ute och åker i backarna. De skyddar ögonen mot snö, sol, och vind. På senare år har det kommit många nya modeller och tekniken har utvecklats enormt mycket. Det finns skidglasögon som maximerar synfältet, har utbytbara linser eller som är optimerade för att andas och inte imma igen. Det har gjort att det kan vara svårt veta vilka egenskaper man ska välja och vilken modell som är rätt för ens behov. I detta test försöker vi underlätta detta val för dig. Vi går igenom skidglasögon som passar både dam och herr samt en barnmodell. Fortsätt läsa för att se vilka som är de bästa skidglasögonen 2022.

Har du ordentliga handskar till skidbacken? Läs vårt test av skidhandskar så att du kan hålla dina händer varma under åkningen.

Topp 5 skidglasögon

Skidglasögon Betyg Pris
Oakley Flight Deck M

Oakley Flight Deck M skidglasögon i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Julbo Aerospace Snow Tiger

Julbo Aerospace Snow Tiger skidglasögon i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
POC Orb Clarity

POC Orb Clarity skidglasögon i färgen vit.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Spektrum Templet Junior Bio Essential

Spektrum Templet Junior Bio Essential skidglasögon i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Scott Factor Pro Google

Scott Factor Pro Google skidglasögon i färgen svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Skidglasögonen som är bäst i test 2022

1. Oakley Flight Deck M

Oakley Flight Deck M skidglasögon i färgen svart.

Oakley Flight Deck M är ett par riktigt bra och prisvärda skidglasögon som är vinnare i detta test. Designen är inspirerad från flygvärlden och mer specifikt hur stridspiloters hjälmar ser ut. Det gör att synfältet är otroligt stort. Prizm-linsen är anpassad för att fungera optimalt i vinterförhållanden. Ljus som stör ögonen under åkningen filtreras bort samtidigt som viktiga färger som vi behöver se blir förstärkta. UV-skyddet är riktigt bra. Linsen är utbytbar tack vare Oakleys Ridgelock teknik. Tekniken gör att det går fort att byta linsen och den sluter helt tätt. Ramen är relativt smal vilket gör att skidglasögonen kan passa utanpå vanliga glasögon för väldigt många. Modellen är särskilt anpassad för att vara kompatibel mot många hjälmtyper. Dämpningen består av tre lager skumgummi som formar sig bra efter ansiktet. Ett fleecefoder ser till att svett och värme vädras ut.

Vi tycker att Oakley Flight Deck M är en mycket värdig testvinnare. Linsen ger en otrolig synlighet tack vare bra optik och en design som optimerar synfältet. Komforten är hög, designen är snygg och de fungerar även bra när man blir varm genom att de andas rätt bra. Anti-fog behandlingen gör att de inte immar igen. Vi rekommenderar dessa prisvärda skidglasögon till både nybörjare och mer erfarna åkare. De är allsidiga och passar till de flesta typer av skidåkning och snowboardåkning. Det finns även en större modell som heter Oakley Flight Deck L som kan vara ett bra alternativ för dig med större ansikte.

Till Butik:
Oakley Flight Deck M


Bäst ventilerade skidglasögonen

2. Julbo Aerospace Snow Tiger

Julbo Aerospace Snow Tiger skidglasögon i färgen svart.

Julbo Aerospace Snow Tiger är optimerade för att andas riktigt bra och är de skidglasögon som passar bäst om man planerar att bli varm och svettig under åkningen. Designen är framtagen för att fungera bra under toppturer. De ska fungera lika bra på uppvägen som på nervägen utan att imma igen. Julbo har sitt SuperFlow system som gör att linsen kan flyttas fram en bit för att förbättra ventilationen utan att göra avkall på de skyddande egenskaperna. Funktionen kan manövreras med handskar på. Ramen på denna modell är väldigt tunn vilket gör synfältet stort. Linsen är fotokromatisk och anpassar sig beroende på vilket ljus det är ute för att man ska se så bra som möjligt samtidigt som ögonen skyddas mot solen. Bärkomforten är hög tack vare dubbla skumgummilager.

Julbo Aerospace Snow Tiger tar tekniken till en ny nivå. SuperFlow systemet fungerar jättebra och underlättar enormt. Man kan med fördel använda det både under åkningen eller om man står i en kabinlift där linserna ofta tenderar att imma igen. De fotokromatiska linserna imponerar stort på oss och optiken levererar en riktigt bra synupplevelse. Vi tycker även att skidglasögonen är bra prissatta baserat på de egenskaperna som de har. Vi rekommenderar skidglasögonen till dig som kör riktigt hårt i backen, ofta åker toppturer eller till dig som svettas lätt.Bästa skidglasögonen med stort synfält

3. POC Orb Clarity

POC Orb Clarity skidglasögon i färgen vit.

POC Orb Clarity är skidglasögonen för dig som vill ha maximal sikt och en fantastisk optik. Linsen är framtagen tillsammans med den kända optiktillverkaren Carl Zeiss som gör allt från kameralinser till kikare och håller hög kvalitet. Linsen har optimerats för att ge bra kontrast och ljus under hela dagen oavsett om det är soligt eller mulet. Dessa egenskaper förstärks ytterligare med en särskild spegelbeläggning som lags utanpå linsen. Ramen är konstruerad av materialet Grilamid som är lätt, flexibelt och slitstarkt. Tack vare detta har designen kunnat optimeras för att ge ett stort synfält.

Vi är imponerade över egenskaperna som POC Orb Clarity har. De är sköna att bära och riktigt snygga. Trots att de är relativt stora passar de bra till de flesta hjälmarna. Sen är linsen nästan i en klass för sig. Synfältet är enormt och de optiska kvaliteterna är verkligen höga. Linsen är även utbytbar för den som vill kunna variera egenskaperna baserat på vädret. Den enda nackdelen med modellen är priset. Designen och optiken kostar en del och gör därför Orb Clarity till testets dyraste skidglasögon. Är man en person som har många skiddagar och verkligen uppskattar att se omgivningen på ett optimalt sätt så tror vi att man kommer tycka att priset är överkomligt. Därför rekommenderar vi denna modell till mer erfarna snowboard- eller skidåkare.

Till Butik:
POC Orb Clarity


Bästa skidglasögonen för barn

4. Spektrum Templet Junior Bio Essential

Spektrum Templet Junior Bio Essential skidglasögon i färgen svart.

Spektrum Templet Junior Bio Essential är ett par riktigt bra barnskidglasögon som kommer från det svenska företaget Spektrum. Konstruktionen har ett tydligt hållbarhetsfokus och är utvecklad tillsammans med Ingemar Stenmark. Den består till största del av biobaserade material tack vare att ramen och övriga hårda detaljer har konstruerats av dessa. Linsen är spegelbehandlad, imskyddsbehandlad och har ett bra UV-skydd. Passformen är anpassad för mindre ansikten. Skidglasögonens band är brett och har silikondetaljer på insidan som gör att det sitter bra över hjälmen. Två lager skumgummi räcker gott och väl för att ge en god komfort.

Spektrum Templet Junior Bio Essential ligger helt rätt i tiden. Hållbarhetsfokuset är uppskattat och det är kul att se en tillverkare som verkligen satsar på detta. Designen är välgjord vilket ger skidglasögon som är sköna att bära, passar bra över ansiktet samt skyddar ögonen mot både väder och solljus. Prislappen är tyvärr lite högre än vad många andra barnmodeller kostar. Men med tanke på att företaget är svenskt samt att de har ett bra miljötänk gör att vi ändå tycker att modellen är väldigt prisvärd för vad man får. Vi rekommenderar den till barn och juniorer till all typ av åkning.Bästa billiga skidglasögonen

5. Scott Factor Pro Google

Scott Factor Pro Google skidglasögon i färgen svart.

Scott Factor Pro Google är ett par billiga skidglasögon som levererar bra funktionalitet. Linsen använder Scotts Amplifier teknik som förstärker ljus som vi behöver se medan den blockerar skadligt ljus. Den blockerar alla skadliga UV-strålar från solen samtidigt som både kontrasten och klarheten har optimerats. Linsen är även imskyddsbehandlad. Ramdesignen är klassisk och enkel. Den är anpassad för mindre ansikten utan att göra för mycket avkall på synfältets storlek. Dämpningen utgörs av ett lager skumgummi. Bandet är relativt brett och med silikon på insidan sitter det riktigt bra över hjälmen.

Trots att Scott Factor Pro Google ligger i ett lägre prissegment tycker vi att prestandan över lag är bra. Passformen är över förväntan och komforten är god trots att man bara har ett skumgummilager. Även linsen presterar riktigt bra. Det finns inga tydliga nackdelar med denna modell men i jämförelse med dyrare alternativ märker man små skillnader här och där. Exempelvis ger inte linsen samma upplevelse som en modell som kostar en tusenlapp till. Men det kan man inte förvänta sig i denna prisklass heller. Vi tycker att egenskaperna är bra för att vara i lågprissegmentet. Vi rekommenderar denna modell till den prismedvetna eller för nybörjare som åker skidor ibland eller ska skaffa sig sina första skidglasögon.Vanliga frågor & svar om skidglasögon

Är det skillnad på skidglasögon för dam och herr?

Den största skillnaden är att dammodeller kan vara anpassade för mindre ansikten och att det finns andra färger att välja på. Idag gör dock många tillverkare enbart unisexmodeller. Vi tycker inte att man ska basera sitt val på det. Välj en modell som ser bra ut och som har de egenskaperna som önskas. Se sedan till att skidglasögonen sitter bra och att de passar till hjälmen som ska användas. Om man kan uppfylla dessa kriterier blir man oftast väldigt nöjd med sitt val.

Hur ofta ska jag byta mina skidglasögon?

Det varierar stort hur ofta man behöver byta sina skidglasögon beroende på hur mycket de används och hur man sköter de. Om man låter de torka efter varje användning och försiktigt gör rent de med en fuktig trasa med jämna mellanrum så undviker man dålig lukt samtidigt som man håller materialen rena. Se till att sedan förvara de i en särskild förvaringspåse när de inte används. Om man gör dessa saker och dessutom undviker att tappa de i marken eller repa linsen så kan man vara säker på att de kommer hålla i många år.

Finns det skidglasögon som passar utanpå vanliga glasögon?

Ja det finns det. Om man väljer större modeller som har väldigt smal ram så brukar oftast glasögon få plats under. Det är viktigt att prova ut skidglasögonen ordentligt så att de inte skapar något obehagligt tryck över skalmarna eller liknande. Glasögonen ska inte heller slå i ramen om man rör på huvudet eller ansiktet. Till vissa modeller kan man köpa inserts som är ett slipat glas som sätts in. Det fungerar bra för vissa men inte för andra. Det mest populära alternativet är att ha vanliga kontaktlinser på sig. De är minst i vägen och går inte sönder om man skulle krascha.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email