Bästa Skidbyxorna för Dam & Herr 2022

Två personer testar skidbyxor nedför en opistad skidbacke.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

För att kunna njuta så mycket som möjligt av skidupplevelsen är det viktigt att klä sig rätt. Det är vanligt att skidbyxor blir bortprioriterade eftersom många lägger störst fokus på att välja en bra skidjacka och underställ i stället. Men det är viktigt att inte glömma bort nederdelen av klädseln. Bra skidbyxor skyddar dig mot snö och vind samtidigt som de andas. De jobbar tillsammans med övriga lager för att hålla dig varm och har egenskaper som underlättar vinteraktiviteter. I detta test går vi igenom fyra par skidbyxor för alpin miljö och en modell för längdskidåkning. Fortsätt läsa för att ta del av de bästa skidbyxorna 2022.

Fryser du ofta om händerna? Läs om vårt test av skidhandskar.

Topp 5 skidbyxor för damer

Skidbyxor Betyg Pris
Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Pants

Norrona Lofoten Gore Tex Pro Pants Dam skidbyxor i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Houdini Rollercoaster Pants

Houdini Rollercoaster Pants Dam skidbyxor i färgen rosa.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Craft Storm Balance Tights

Craft Storm Balance Tights Dam skidbyxor i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Bergans Stranda Insulated Pants

Bergans Stranda Insulated Pants Dam skidbyxor i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Haglöfs Lumi Form Pants

Haglöfs Lumi Form Pants Dam skidbyxor i färgen grå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris

Topp 5 skidbyxor för herrar

Skidbyxor Betyg Pris
Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Pants

Norrona Lofoten Gore Tex Pro Pants Herr skidbyxor i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Houdini Rollercoaster Pants

Houdini Rollercoaster Pants Herr skidbyxor i färgen beige.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Craft Storm Balance Tights

Craft Storm Balance Tights Herr skidbyxor i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Bergans Stranda Insulated Pants

Bergans Stranda Insulated Pants Herr skidbyxor i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Haglöfs Lumi Form Pants

Haglöfs Lumi Form Pants Herr skidbyxor i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris

Skidbyxorna som är bäst i test 2022

1. Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Pants

Norrona Lofoten Gore Tex Pro Pants Herr skidbyxor i färgen blå.

För den som letar efter robusta och högkvalitativa skidbyxor är Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro Pants ett bra val. De har sitt ursprung i freerideåkningen vilket har lagt en grund för slitstarka materialval och egenskaper utöver det vanliga. Huvudmaterialet som används är Gore-Tex Pro i deras mest slitstarka 200D-variant. Detta tyg skyddar bra mot väder och vind samtidigt som hållbarheten är riktigt hög. Modellen har gott om fickor för förvaring och har ventilationsdragkedjor vid låren. Den har även snödamasker, förböjda knän och är självklart kompatibel med Norrønas jackor och hängslen.

Här och där upptäcks små smarta designval som är helt ämnade att tillsammans göra modellen så mycket bättre. Exempelvis är den främre dragkedjan lite förskjuten för att skapa ett överlapp för att den ska täta bättre än en konventionell dragkedja. En annan smart detalj är att nedre delen på byxbenen är särskilt förstärkta för att skydda mot vassa stålkanter. Listan med dessa detaljer kan göras lång.

Vi tycker att denna modell är en överlägsen testvinnare. Norrøna har lyckats riktigt bra med egenskaperna i denna modell. Passformen är bra, komforten är hög och de skyddar mot omgivningen som få andra skidbyxor gör. Det största hindret för modellen är tyvärr att priset är högt vilket gör att de inte lämpar sig för alla. Men för de som har skidåkning som en stor hobby kan byxorna vara en värd investering. Funktionaliteten är i en klass för sig och den som har råd kommer inte bli missnöjd. Det finns så många positiva egenskaper att nämna kring denna modell och som om det inte vore nog är även 50 % av de syntetiska fibrerna i skidbyxorna återvunna. Vi rekommenderar skidbyxorna för skidåkning och snowboardåkning. De fungerar lika bra i pisten som i djup pudersnö.Bästa miljövänliga skidbyxorna

2. Houdini Rollercoaster Pants

Houdini Rollercoaster Pants Herr skidbyxor i färgen beige.

Houdini Rollercoaster Pants är ett par väldesignade skidbyxor med hängslen som passar perfekt för vinteräventyr. Modellen är optimerad för rörelsefrihet genom en unik konstruktion som Houdini kallar för Made to move. Här har man verkligen höjt ribban vad gäller komfort och rörlighet i skidbyxor. Yttertyget är ett hardshell-tyg som är gjort av polyester. Det är slitstarkt, prasselfritt och 70 % av tyget kommer från återvunna material. Tyget är kombinerat med ett Atmos-membran som gör skidbyxorna vattentäta och vindtäta samtidigt som de kan andas. Med en vattenpelare på 20 000 mm, tejpade sömmar och vattenavvisande dragkedjor står de emot regn och snö väldigt bra.

Trots att detta är en lite mer stilren och avskalad modell är den fullpackad med smarta funktioner. Insidan på byxbenens nederdel är förstärkta för att stå emot slitage från pjäxor eller skidornas stålkanter. Midjan är hög vilket är bra för extra värme och för att förhindra att snö kan tränga in. De har snölås i byxbenen, ventilationsdragkedjor på baksidan och flera välplacerade fickor. Skidbyxorna är Bluesign-certifierade och helt återvinningsbara. När de är utslitna kan de lämnas in till Houdini för återvinning.

Houdini imponerar stort på oss med deras Rollercoaster Pants. Här får man en fullspecificerad modell i ett avskalat format. Rörelsefriheten är verkligen bra och när detta kombineras med de justerbara hängslena som håller allt på plats får man ett par skidbyxor som är redo för äventyr. Det enda som är synd är att alla dessa egenskaper drar upp priset en hel del. Man får betala ett premiumpris. Den som känner att priset är överkomligt kan vara säker på att få riktigt bra skidbyxor som har ett minimerat klimatavtryck och som kommer hålla länge. De har bra passform, är sköna att ha på sig länge och är relativt lätta vilket gör att de kommer användas väldigt ofta. Tack vare allsidigheten passar de bra till de flesta aktiviteterna. Vi rekommenderar skidbyxorna för skidåkning, alpina aktiviteter och även som ett riktigt bra par skalbyxor för allmänna fritidsaktiviteter.Bästa skidbyxorna för längdskidåkning

3. Craft Storm Balance Tights

Craft Storm Balance Tights Herr skidbyxor i färgen svart.

Längdskidåkning ställer krav på att man har bra kläder och här passar Craft Storm Balance Tights in riktigt bra. De består av ett stretchigt yttertyg av både polyester och polyuretan. Framsidan är vindskyddande och de står emot vatten bra. Fukttransporten är hög vilket tillsammans med fodret ger en bra avvägning mellan värme och kyla när man åker. Passformen är lagom åtsittande för att få plats med förstärkningsplagg under utan att bli för stora så att vindmotståndet ökar. Midjan har snörning och på byxbenen sitter dragkedjor som kan användas för att justera bensluten över pjäxorna. Det sitter även reflexdetaljer på sidorna som gör att man syns bättre i mörkret.

Med denna modell har Craft lyckats skapa ett välfungerade och prisvärt alternativ. Designen är gjord för att prestera bra i skidspåret vilket den verkligen gör. Balansen mellan komfort och prestation känns väl uttänkt. Materialen är enkla men funktionella vilket gör att priset kan hållas nere utan att prestationen försämras. Alla dessa egenskaper gör att modellen passar en bred målgrupp. De fungerar både till nybörjare och mer erfarna längdskidåkare. Vi rekommenderar primärt dessa skidbyxor för längdåkning men de kan även användas till andra vinteraktiviteter som vanlig vandring eller vandring med snöskor.Bästa isolerade skidbyxorna

4. Bergans Stranda Insulated Pants

Bergans Stranda Insulated Pants Herr skidbyxor i färgen grön.

För den som vill ha varma skidbyxor är Bergans Stranda Insulated Pants ett bra val. De är lätt fodrade vilket ger en lagom värme samtidigt som man får möjlighet att finjustera temperaturen med underliggande klädlager. Bergans egna Element Active-membran ser till att vind och vatten hålls ute samtidigt som andningsförmågan är bra. Blir man varm finns ventilationsdragkedjor vid låren som enkelt kan öppnas upp. Största delen av materialen som används är återvunna och Bergans har ansträngt sig för att hålla nere miljöpåverkan för denna modell. Passformen är bra och midjan kan justeras i storlek genom kardborreband för att få en mer individuell anpassning. Byxbenen är lagom stora, förstärkta i nederkant och hålls på plats över pjäxorna genom de integrerade snödamaskerna.

Bergans Stranda Insulated Pants levererar allt som man har kommit att förvänta sig av detta företag. De håller hög kvalitet, har bra passform och designen känns genomtänkt. Man får precis de egenskaperna som behövs för en heldag i skidbacken. När allt detta kombineras med ett bra pris får man ett par konkurrenskraftiga skidbyxor som passar till alla typer av åkning. Vi rekommenderar dessa varma skidbyxor för nybörjare och erfarna som åker skidor eller snowboard. De fungerar lika bra för pistad som opistad åkning.Bästa billiga skidbyxorna

5. Haglöfs Lumi Form Pants

Haglöfs Lumi Form Pants Herr skidbyxor i färgen röd.

Det är svårt att komma billigt undan om man vill ha bra skidbyxor. Men med Haglöfs Lumi Form Pants har Haglöfs lyckats ta fram en modell som har avancerade material och alla egenskaper man behöver utan att priset drar i väg för mycket. De är till största del producerade av återvunna material med Bluesign-certifiering. Proof-membranet tillsammans med en flourkarbonfri DWR behandling ser till att byxorna har god andningsförmåga samtidigt som de står emot vind och vatten. En ventilationsöppning sitter på baksidan av varje lår om man behöver ökad luftgenomströmning. De förböjda knäna bidrar till bättre komfort och rörelsefrihet. Alla fickor är blixtlåsförsedda och välplacerade för optimal funktionalitet.

Haglöfs Lumi Form Pants är enligt oss ett par mycket prisvärda skidbyxor. De har alla små detaljer som man förväntar sig som förstärkta beslut och bra snödamasker. Samtidigt får man en modell med membranteknik som upplevs höra hemma i en betydligt högre prisklass. Med en väl åtsittande passform och ett miljövänligt fokus har Haglöfs skapat skidbyxor som kan användas ofta med gott samvete. Vi rekommenderar dessa skidbyxor för alla som åker skidor eller snowboard och vill ha ett relativt billigt alternativ som inte gör avkall på funktionaliteten.Vanliga frågor & svar om skidbyxor

Hur långa ska skidbyxor vara?

Det är bra att välja skidbyxor som är lite längre än vanliga byxor. Dels för att man ska kunna ha de högt upp i midjan för att skydda mot snö, dels för att de ska gå ner ordentligt över pjäxorna. Det brukar räcka att välja en längd som är kring en decimeter längre än sin vanliga byxlängd.

Vad har man under skidbyxor?

Om man har isolerade skidbyxor brukar de flesta klara sig med ett underställ under. Välj helst ett underställ i ull eftersom det är varmast och har andra fördelaktiga egenskaper. De som väljer en tunnare skalmodell bör bära underställ och minst ett extra värmande lager utanpå det för att kunna hålla värmen ordentligt i normalt vinterväder. Det värmande lagret kan bestå av mellanlagersbyxor i fleece eller ull. Om det är riktigt kallt ute kan ytterligare ett värmande lager behövas.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email