Bästa Långfärdsskridskorna för Dam & Herr 2022

Man åker långfärdsskridskor på en stor frusen sjö.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

Under de senaste åren har det blivit populärt bland många att åka långfärdsskridskor. Åkningen ger bra träning samtidigt som det är avkopplande att befinna sig ute i naturen och se nya miljöer. Att åka långfärdsskridskor är även ett perfekt sätt för att ta vara på de få soltimmar vi har under vintern i Sverige. Fortsätt läsa detta test för att ta del av de bästa långfärdsskridskorna 2022. Samtliga modeller i testet är unisex så de passar både dam och herr. Det finns även en barnmodell som är perfekt om man vill få med sig hela familjen ut på isen.

Topp 5 långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor Betyg Pris
Zandstra Track Mont BC

Zandstra Track Mont BC långfärdsskridskor i färgerna grå och svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Lundhags T-Skate NNN BC

Lundhags T-Skate NNN BC långfärdsskridskor i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Zandstra Blade With Binding

Zandstra BWB långfärdsskridskor i färgerna brun och svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Isvidda Trekking

Isvidda Trekking långfärdsskridskor i färgen svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Zandstra Easy Glider Barn

Zandstra Easy Glider långfärdsskridskor i färgerna röd och svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Långfärdsskridskorna som är bäst i test 2022

1. Zandstra Track Mont BC

Zandstra Track Mont BC långfärdsskridskor i färgerna grå och svart.

Zandstra Track Mont BC är den vinnande modellen i detta test av långfärdsskridskor. Skenan är gjord av rostfritt stål och sitter fast i en så kallad T-profil av aluminium. Det ger en skridsko som är vridstyv och stabil samtidigt som vikten hålls nere. Bindningarna som sitter på är Rottefella BC manuell bindning. Modellen är ursprungligen en skidbindning så den klarar av riktigt tuffa vinterförhållanden. Bindningen ger en bra kombination av komfort, slitstyrka och prestanda. Den har en så kallad lös häl vilket innebär att hälen släpper från skridskon när man tar ett skär framåt. Sammantaget får man en modell som är enkel och trevlig att åka med.

Vi tycker att Zandstra Track Mont BC är ett par prisvärda långfärdsskridskor med riktigt bra kvalitet. De är lätta att åka i och känns väldigt robusta. En annan stor fördel med modellen är den allsidiga bindningen. Om man har samma typ av bindning på sina längdskidor så fungerar det att använda samma pjäxor till båda aktiviteterna. Vi rekommenderar modellen för alla som vill åka långfärdsskridskor. De fungerar lika bra för nybörjare som för mer erfarna. Om man vill köpa ett paket med samma långfärdsskridskor men med pjäxor inkluderat rekommenderar vi Zandstra Track Paketet.Bästa återvinningsbara långfärdsskridskorna

2. Lundhags T-Skate NNN BC

Lundhags T-Skate NNN BC långfärdsskridskor i färgen svart.

Lundhags T-Skate NNN BC är ett par bra långfärdsskridskor som känns helt rätt i tiden. Modellen är nämligen 100 % återvinningsbar. Om de mot förmodan slits ut efter många års användning kan man alltså med gott samvete lämna in de på en återvinningsstation och veta att de har lämnat ett minimalt klimatavtryck. Långfärdsskridskorna är även helt tillverkade i Sverige. Skenans rostfria stål kommer från det svenska stålföretaget Sandvik. Bindningen som sitter på är en Rottefella BC-bindning. Det är samma typ av bindning som sitter på testvinnaren. Om man vill ha en annan bindning så fungerar även Salomons SNS-bindningar att montera eftersom infästningen är förberedd för det. Radien är 28 m vilket är lite mindre än standard. Det ger en mer lättsvängd skridsko.

Lundhags har enligt oss helt rätt fokus med modellen T-Skate NNN BC. Den är anpassad för alla olika typer av isar som uppstår under året vilket gör att de fungerar bra att använda under hela säsongen. Stabiliteten är bra och de känns väldigt pålitliga. När alla bra egenskaper kombineras med ett bra pris och den miljövänliga infallsvinkeln som Lundhags har tagit så kan man vara säker på att man får en riktigt bra långfärdsskridsko. Vi rekommenderar denna allsidiga modell för både nybörjare och mer erfarna skridskoåkare.Bästa premium-långfärdsskridskorna

3. Zandstra Blade With Binding

Zandstra BWB långfärdsskridskor i färgerna brun och svart.

Zandstra Blade With Binding är ett par lite dyrare långfärdsskridskor med riktigt fina egenskaper. Skenans infästning är uppbyggd av en särskild triangulär profil i aluminium. Detta ger en konstruktion som är mycket vridstyv och stabil samtidigt som man bibehåller en bra känsla när man åker. Själva skenan består av härdat rostfritt stål som har en standardradie på 35 m. Modellen har särskilt designade infästningspunkter mot bindningen. Det gör att det finns goda möjligheter för att justera bindningarna baserat på ens egna preferenser. Även på denna modell ser vi en Rottefella BC-bindning och den fungerar riktigt bra att justera tillsammans med infästningspunkterna.

Det som sticker ut allra mest med denna modell är den riktigt sköna åk känslan. Precisionen är bra och man glider fram med lätthet. Zandstra har levererat en riktigt genomtänkt design på skenan som utöver känslan även har bra stabilitet och håller hög kvalitet. De individuella justeringsmöjligheterna som finns gör att man kan hitta den perfekta balansen. Med dessa goda egenskaper kommer givetvis en lite högre prislapp. Men vi tycker faktiskt att den är motiverad baserat på att man får en riktigt kompetent långfärdsskridsko att åka med. Vi rekommenderar primärt denna modell för dig som har åkt en del och känner att det är dags för ett par lite bättre långfärdsskridskor.Bästa billiga långfärdsskridskorna

4. Isvidda Trekking

Isvidda Trekking långfärdsskridskor i färgen svart.

Isvidda Trekking har en låg prislapp och en enkelhet som gör de perfekt för den som vill prova på att åka långfärdsskridskor. Bindningen är en universalbindning med fast häl som gör det möjligt att åka i vandringskängor eller vinterkängor i stället för pjäxor. Det skapar en bra allsidighet, gör det bekvämt att åka och gör att man kommer billigare undan eftersom man slipper köpa till pjäxor. Avståndet mellan bakre och främre bindningen är justerbart för att man ska kunna ställa in passformen så bra som möjligt. Infästningen består av en T-profil i aluminium och kombineras med en skena i rostfritt stål.

Isvidda Trekking har precis det en långfärdsskridsko behöver. Bindningarna presterar bra och spännena är tillräckligt stora för att kunna justeras med handskar på. Skenan upplevs vridstyv och stabil. En nackdel med denna modell är att stålet i skenorna är lite mjukare än på dyrare alternativ. Det gör att skenorna kan behöva slipas oftare. Det gör inte så stor skillnad om man har tänkt åka några gånger per år men om man planerar att börja åka flera gånger i veckan bör man kolla på lite dyrare modeller. Trots det är egenskaperna riktigt bra och om man är sugen på att börja åka långfärdsskridskor är den låga prislappen helt perfekt. Vi rekommenderar denna modell för nybörjare.

Till Butik:
Isvidda Trekking


Bästa långfärdsskridskorna för barn

5. Zandstra Easy Glider

Zandstra Easy Glider långfärdsskridskor i färgerna röd och svart.

Zandstra Easy Glider är ett par långfärdsskridskor som passar bra när man vill få med sig barnen ut på isen. Universalbindningarna har fast häl och kan användas med kängor eller stadiga stövlar. Remmarna är enkla att spänna åt och sitter bra över foten. En klack vid bakdelen ger extra stöd och stabilitet åt fötterna. Stabiliteten förbättras även av att själva ramen är lite bredare än normalt. Skenorna är gjorda i rostfritt stål med en tjocklek på 1.7 mm vilket är ytterligare en detalj som gör modellen väldigt användarvänlig.

Vi tycker att Zandstra Easy Glider presterar bra. Särskilt med tanke på det låga priset. De är enkla att använda och bindningarna fungerar bra att spänna åt med små händer. Kvaliteten är över förväntan, skenorna känns väldigt stabila och den extra dämpningen som sitter på bakre bindningen ökar komforten en hel del. Vi rekommenderar dessa långfärdsskridskor för barn som vill prova på denna roliga sport. Om man är på jakt efter en liknande långfärdsskridsko som är anpassad för mindre barn rekommenderar vi att kolla på Zandstra Bob Skate De Luxe.

Till Butik:
Zandstra Easy Glider


Vanliga frågor & svar om långfärdsskridskor

Vilken typ av långfärdsskridskor ska man välja?

Det finns primärt två typer att välja på. De kallas fast häl och lös häl. Modeller med fast häl har en bindning likt en snowboardbindning så att hälen sitter fixerad mot skenan. Den går fort att ta på och av. Bindningen kan användas med vandringskängor eller liknande vilket gör denna typ billig och simpel. Det är vanligt att nybörjare väljer modeller med fast häl både på grund av det lägre priset och för att de oftast är enklare att åka med. Långfärdsskridskor med lös häl har en bindning liknande den som sitter på längdskidor så att hälen släpper när man tar ett skär. Denna typ kräver att man har pjäxor på sig när man åker. Eftersom hälen släpper får man en annan vinkel på vristen när man tar ett skär som gör att många upplever en mer naturlig känsla. Det kan även kännas som att man får kraftfullare och smidigare skär. Då prislappen brukar vara lite högre på modeller med lös häl är det vanligast att mer erfarna åkare väljer dessa. Har man som nybörjare tänkt åka väldigt mycket kan man med fördel välja lös häl.

Hur långa långfärdsskridskor ska man ha?

Vilken längd man väljer på långfärdsskridskor beror mycket på individuella faktorer och preferenser. Det innebär att man kan behöva testa sig fram och läsa på en del för att se vad man tycker fungerar bäst för sig själv. Längre skenor ger mer stabilitet och tar sig enklare över ojämnheter i isen. Kortare skenor är kvickare vid svängar och upplevs smidigare att åka med. Om man vill få en bra startpunkt för längden bör man kolla på vad tillverkarna rekommenderar. De flesta tillverkare tillhandahåller flera olika längder där varje längd kopplas samman med ett intervall av skostorlekar. Till exempel rekommenderar Zandstra för modellen Track Mont BC att man väljer längden 43 cm för skostorlekar upp till 39, 45 cm för skostorlekar upp till 43 och 48 cm för skostorlekar upp till 48.

Vad kostar långfärdsskridskor?

Enklare långfärdsskridskor kostar kring 1000 kr och mer avancerade alternativ kostar oftast 2000 kr eller mer. Priset varierar en hel del beroende på kvalitet, materialval och vilken typ av bindning som sitter på. Modeller med lös häl är oftast dyrare än fast häl eftersom de modellerna generellt riktar sig till mer erfarna åkare. De har oftast både en mer avancerad bindning och bättre egenskaper över lag.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email