Bästa Längdstavarna för Dam & Herr 2022

En skidåkare testar längdstavar under en solig dag i ett skidspår.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

Det är en härlig upplevelse att åka längdskidor en fin vinterdag och det är även en perfekt träningsform för den som vill ha motion. Men för att få ut maximalt av längdskidåkningen gäller det att ha rätt utrustning. Därför är det viktigt att välja ett par bra längdstavar som är anpassade efter ens egna behov. I det här testet kan du läsa om längdstavar som fungerar till klassisk skidåkning och skate. Alla modeller passar till både dam och herr. Vi har med stavar för olika erfarenhetsnivåer och även en modell av längdstavar för barn. Fortsätt att läsa för att se vilka som är de bästa längdstavarna 2022.

Topp 5 längdstavar

Längdstavar Betyg Pris
Leki Prc 850

Leki Prc 850 längdstavar i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Swix Triac 3.0

Swix Triac 3.0 längdstavar i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Fischer RC8

Fischer RC8 längdstavar i färgen svart.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Swix Quantum 5

Swix Quantum 5 längdstavar i färgen svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Salomon Escape Alu Junior

Salomon Escape Alu Junior längdstavar i färgen svart.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris

Längdstavarna som är bäst i test 2022

1. Leki Prc 850

Leki Prc 850 längdstavar i färgen svart.

Vinnaren i detta test är Leki Prc 850 som är ett par längdstavar med bra egenskaper och ett brett användningsområde. Konstruktionen består av kolfiber som ger en bra avvägning mellan styvhet och låg vikt. Handtagen i kork ger bra grepp under åkningen och de välformade handremmarna ger händerna bra kontroll. Trigger shark 2.0 systemet ser till att man får mycket kraft och komfort. Man kan förspänna handremmarna som sedan enkelt klickas fast på stavarna när man är redo att åka. Leki har även designat ett system som gör det enkelt att byta trugor utan att man behöver använda sig av verktyg. Det finns flera storlekar att välja på så att man kan få en så bra anpassning som möjligt.

Om man letar efter ett par prisvärda stavar för längdskidåkning är Leki Prc 850 ett mycket bra val. Här får man i stort sett tävlingsprestanda till ett pris som mer hör hemma i motionärssegmentet. Med kolfiberkonstruktionen, den låga vikten, det smarta handremssystemet och en över lag bra design är det inte konstigt att längdstavarna från Leki blev bäst i test. De går att använda till skate eller klassiskt och passar nybörjare såväl som motionärer i alla erfarenhetsnivåer. Vi rekommenderar de starkt!

Till Butik:
Leki Prc 850 Unisex


Bästa längdstavarna för tävling

2. Swix Triac 3.0

Swix Triac 3.0 längdstavar i färgen svart.

Med Triac 3.0 har Swix tagit fram en modell med riktigt hög prestanda. Längdstavarna har utvecklats i samarbete med skidåkare inom världseliten vilket tydligt märks av på helhetskänslan, funktionaliteten och kvaliteten. Inget har lämnats åt slumpen. Längdstavarna är gjorda av kolfiberkomposit som har satts samman till en mycket lätt och styv konstruktion. Korkhandtagen är mycket bekväma och tillsammans med den smarta kolfiberkonstruktionen blir totalvikten väldigt låg. Denna tävlingsinriktade modell säljs utan handremmar så att man får möjlighet att välja till de som man själv vill ha för att få en optimal passform och kraftöverföring. Infästningen av handremmarna är väl genomtänkt och tillsammans med de rekommenderade handremmarna känns det som att all kraft går ner i backen vid stakning. Skruvtrugorna går enkelt att byta för hand vilket gör att man enkelt kan anpassa trugorna efter rådande förhållanden.

Om man vill tävla i längdskidåkning eller om man vill ha en modell som har bra meriter så är Swix Triac 3.0 ett mycket bra val. Här får man en modell som lever upp till riktigt hög tävlingsnivå. Alla dessa goda egenskaper drar tyvärr upp prislappen en hel del. Men trots det höga priset känns det ändå som att man får valuta för pengarna. Stavarna är välgjorda och varenda detalj är optimerad för att man ska kunna åka så bra som möjligt. För nybörjare är prislappen onödigt hög men för seriösa skidåkare kan det absolut vara värt det. Det gör att vi rekommenderar dessa längdstavar från Swix för tävling och till seriösa motionärer. De fungerar till klassiska skidor och skateskidor.

Till Butik:
Swix Triac 3.0 Unisex


Bästa längdstavarna för motionärer

3. Fischer RC8

Fischer RC8 längdstavar i färgen svart.

RC8 är ett par längdstavar från Fischer som har alla förutsättningar för att prestera bra i skidspåret utan att prislappen blir för hög. Priset hör hemma i mellansegmentet men trots det är modellen ändå designad för tävling. De välgjorda korkhandtagen består av en korkmix för att ge extra bra grepp. Race-remmarna som sitter monterade ger bra andningsförmåga och kontroll för händerna. Kraftöverföringen går effektivt från handtagen, genom den styva kolfiberkonstruktionen, ner till marken. Vid stakning upplevs en skön pendel och den relativt låga vikten ser till att armarna håller sig fräscha längre. Fischers multi tip system gör att man kan byta till olika trugor.

Fischer RC8 är ett par stavar för längdskidor som levererar över förväntan. De är mycket optimerade och andas verkligen tävling. Samtidigt känns de välavvägda med avseende på pris och egenskaper för att passa till de flesta motionärer. Exempelvis är greppområdet extra stort vilket är skönt om man vill variera greppet. De har även en relativt hög brottstyrka. Det gör att modellen passar lika bra till seriösa motionärer som till nybörjare som precis har börjat åka. Längdstavarna passar att använda till både skate och klassiskt.

Till Butik:
Fischer RC8 Unisex


Bästa billiga längdstavarna

4. Swix Quantum 5

Swix Quantum 5 längdstavar i färgen svart.

Swix Quantum 5 är ett par robusta och billiga längdskidstavar som har precis rätt egenskaper för att passa bra till nybörjare. Swix har utformat stavarna med ett fokus på just robusthet och slitstyrka. Detta har åstadkommits med en konstruktion i kompositmaterial som utöver den höga hållfastheten har en bra styvhet. Längdskidstavarna har Swix smarta TBS system som gör att man snabbt kan byta trugor om man behöver anpassa de efter underlaget. Handremmarna spänner åt på rätt sätt runt händerna och är enkla att justera. Handtagen har så kallade PCU-grepp med en korkfyllning vilket resulterar i en bekväm greppyta. Vikten är lite högre än medel på grund av den robusta konstruktionen.

Swix Quantum 5 levererar en solid prestation och fungerar mycket bra. Quantum-serien innehåller många olika stavar och Quantum 5 är den modell som har en bra avvägning mellan slitstyrka, funktionalitet och vikt samtidigt som priset hålls nere. Den robusta konstruktionen går inte av i första taget vilket kan vara skönt att veta när man är ute i spåren. Vi rekommenderar längdstavarna primärt för klassisk skidåkning men de fungerar även till skate. De passar till nybörjare och till helgåkare. Har man tänkt att åka flera gånger i veckan och verkligen vill utveckla sin skidåkning kan det vara värt att kolla på exempelvis Fischer RC8 i stället eftersom priset inte är mycket högre samtidigt som bättre prestanda erbjuds.

Till Butik:
Swix Quantum 5 Unisex


Bästa längdstavarna för barn

5. Salomon Escape Alu Junior

Salomon Escape Alu Junior längdstavar i färgen svart.

Salomon Escape Alu Junior är ett par längdstavar för barn som är välanpassade för att de små ska kunna ha roligt och utvecklas i skidspåren. Konstruktionen består av aluminium som ger bra hållbarhet och motstånd mot slag samtidigt som vikten hålls på en bra nivå. Aluminium är betydligt mycket mer tåligt än komposit och säkerställer att skidstavarna kommer hålla länge. Handtagens storlek är särskilt anpassade för små händer och greppytan består av EVA-skum som är skönt att hålla i. Handremmarna har en enkel design vilket är fördelaktigt för att barnen snabbt ska få på sig stavarna. Trugor och spetsar är anpassade för att fungera bra vid typisk nordisk åkning.

Vi tycker att dessa längdstavar från Salomon har mycket bra egenskaper. Designen har hållits enkel och avskalad. Pendel, vikt och styvhet har alla en bra mellannivå vilket ger en väldigt allsidig modell. De är väl prissatta för vad man får och de finns i många storlekar vilket gör att de kan passa de flesta. Vi rekommenderar längdstavarna för barn till både skate och klassiskt.Vanliga frågor & svar om längdstavar

Ska man välja samma märke på skidstavarna och längdskidorna?

Det viktigaste är att hitta modeller på stavar och skidor som man tycker om. Har man väl gjort det och det visar sig att märkena inte är samma så spelar det mindre roll. Det finns egentligen ingen fördel med att välja samma märke förutom att färger och stilar matchar bättre om man väljer utrustning från samma märke och samma serie.

Hur mycket kostar längdskidstavar?

Priset på längdskidstavar varierar en hel del och de brukar normalt kosta från 500 kr för enklare modeller upp emot 4000 kr för modeller anpassade för tävling. Priset varierar beroende på funktionalitet, kvalitet och framför allt hur avancerade material som används.

Vilken längd ska längdstavar vara?

Att välja längd på längdstavar handlar mycket om vad man föredrar själv men det kan vara svårt att veta vad man föredrar om man inte har åkt väldigt mycket längdskidor. Därför finns det några generella rekommendationer som brukar användas. Längden på stavarna ska väljas baserat på kroppslängd, om man åker klassiskt eller skate samt om man är vuxen eller barn. Vid klassisk längdskidåkning ska vuxna välja en längd på sina längdstavar som är cirka 30 cm kortare än kroppslängden. Barn och juniorer kan välja en längd kring 25 cm kortare än kroppslängden. När man åker skate ska stavarna vara lite längre än vid klassisk åkning. Vuxna kan välja en längd som är cirka 20 cm kortare än kroppslängden. Barn och juniorer kan välja en längd kring 15 cm kortare än kroppslängden.

Till en början kan det kännas svårt att veta hur långa längdstavar man ska välja men när man vet om dessa rekommendationer brukar det kännas enklare. Om man ligger precis mellan två olika längder tycker vi att det är bättre att välja den längre storleken. Då kan man i värsta fall kapa längdstavarna om de blev för långa. För korta stavar går tyvärr inte att göra så mycket åt. Om man behöver kapa stavarna är det bäst att lämna in de på en sportbutik för att få ett professionellt resultat.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email