Bästa Längdskidorna för Dam & Herr 2022

En dam åker längdskidor i ett vinterlandskap.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

Att åka längdskidor ger bra träning för konditionen och hela kroppen. Det är även ett bra sätt att uppleva vintern på. Att ljudlöst glida fram i skidspåret en solig vinterdag med snötäckta träd runt omkring sig är en magisk känsla. På senare år har skinskidor blivit ett populärt val bland många. De ger en bra kombination av fäste och glid samtidigt som man slipper valla inför varje åk. I detta test går vi igenom klassiska längdskidor, skateskidor och längdskidor med skins. Modellerna passar både dam och herr oavsett om du är nybörjare, motionär eller om du vill ta träningen till nästa nivå. Vi går även igenom en barnmodell. Läs vidare för att se vilka som är de bästa längdskidorna 2022.

Topp 5 längdskidor

Längdskidor Betyg Pris
Fischer Twin Skin Performance

Fischer Twin Skin Performance längdskidor i färgerna svart och gul.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Salomon RC 10 eSKIN

Salomon RC 10 eSKIN längdskidor i färgerna svart och blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Atomic Redster C8

Atomic Redster C8 längdskidor i färgerna svart och röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Salomon RS 8

Salomon RS 8 längdskidor i färgerna svart och blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Fischer Sprint Crown Barn/Junior

Fischer Sprint Crown längdskidor i färgerna svart och gul.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris

Längdskidorna som är bäst i test 2022

1. Fischer Twin Skin Performance

Fischer Twin Skin Performance längdskidor i färgerna svart och gul.

Fischer Twin Skin Performance är ett par riktigt prisvärda längdskidor och de är instegsmodellen i Twin skin serie. Serien erbjuder vallningsfria längdskidor med skinteknologi. Varje skida har två separata skins som sitter förskjutna mot varandra för att ge en bra avvägning mellan glid och fäste. De består av 70 % mohair som är ett av de bästa materialen för skins just nu. Bindningen är rörlig och positionen på bindningen kan enkelt justeras med ett knapptryck för att anpassa fästet efter omgivningens förhållanden. Den kan flyttas fram för bättre fäste eller flyttas bak för bättre glid. Designen är optimerad för att vara lätt att åka med utan att göra för mycket avkall på sportigheten.

Fischer Twin Skin Performance är en svårslagen längdskida i sitt segment. Det finns tydliga drag i konstruktionen av tävling och snabbhet samtidigt som modellen känns enkel och stabil att använda. De levererar en bra avvägning mellan prestanda och pris. Fästet är mycket imponerande och tack vare bra skins och de rörliga bindningarna får man även bra grepp på isiga eller hårda underlag. Modellen finns att välja med två olika hårdheter, medium och stiff. Medium är bättre för nybörjare och stiff är mer lämpad för erfarna skidåkare. Vi rekommenderar dessa längdskidor för nybörjare, motionärer och nöjesåkare.Bästa vallningsfria längdskidorna

2. Salomon RC 10 eSKIN

Salomon RC 10 eSKIN längdskidor i färgerna svart och blå.

Salomon RC 10 eSKIN är ett par vallningsfria längdskidor med väldigt bra prestanda. Designen är baserad på S/LAB Carbon Classic formen som kännetecknas av prestanda på världscupnivå. Den är anpassad för att vara användarvänlig samtidigt som den inte begränsar den som vill ta träningen till nästa nivå. Skins med 100 % mohair ger en optimal kombination mellan glid och grepp. Vill man ha skins med tävlingsprestanda kan de enkelt bytas ut för hand mot Salomons eSKINRACE skins i stället. Längdskidorna har G5 Universal belag som presterar bra i alla miljöer. Den rörliga bindningen kan justeras med ett litet vred utan att man tar av sig skidorna.

Om man letar efter skinskida med riktigt bra prestanda så är Salomon RC 10 eSKIN ett mycket bra val. Vi är imponerade av prestandan och känslan. Längdskidorna upplevs lätta och snabba samtidigt som de ger en säker greppförmåga. Det är en modell man kan äga länge och utvecklas med. Den kommer inte kännas begränsande i första taget. Modellen finns även i olika hårdhetsgrader. Vi rekommenderar längdskidorna till motionärer som regelbundet är ute i spåret och vill ha en riktigt bra modell som är tävlingsanpassad utan att man behöver lägga på valla inför varje träningspass.Bästa vallningsbara längdskidorna

3. Atomic Redster C8

Atomic Redster C8 längdskidor i färgerna svart och röd.

Atomic Redster C8 är ett par vallningsbara klassiska längdskidor som är redo för tuffa tag i spåren. Modellen är en av de bäst presterande inom Redster-serien. Konstruktionen har tagit många detaljer från tävlingsskidor och är anpassad för att ge åkaren det där lilla extra. Den inre kärnan är byggd för att vara lätt men samtidigt stark. Beläggningen har en särskild slipning för att förbättra glidet. Konstruktionen ger även ökad stabilitet vid höga hastigheter. Den höga fästzonen ger en distinkt kraftöverföring vid nedtramp. Även denna modell har rörliga bindningar som kan anpassas i spåret utan att man tar av sig längdskidorna.

Även om skinskidor har ökat mycket i popularitet på senare år är vallningsbara modeller fortfarande väldigt populära. Möjligheten att anpassa fästet individuellt efter underlag och temperatur gör att man kan optimera egenskaperna ordentligt. Atomic Redster C8 är en högpresterande modell med bra glid, låg vikt, god stabilitet och ett kraftfullt frånskjut. De har egenskaper goda nog för amatörtävlingar. Vi rekommenderar längdskidorna för både vanliga motionärer och mer seriöst tränande.

Till Butik:
Atomic Redster C8


Bästa längdskidorna för skate

4. Salomon RS 8

Salomon RS 8 längdskidor i färgerna svart och blå.

Salomon RS 8 är ett par skateskidor med egenskaper som liknar några av Salomons bättre skidor men till ett betydligt lägre pris. Densolite 3000 kärnan med både glasfiber och kolfiber gör konstruktionen responsiv och vridstyv samtidigt som vikten hålls nere. Beläggningarna ser till att skidorna glider snabbt och i kombination med den särskilda slipningsprocessen fås en beläggningsstruktur som fungerar på alla underlag. Kanterna är smala för att ge extra bra grepp i frånskjuten. Under glidmomentet ger spannet god stabilitet.

Vi tycker att Salomon RS 8 är en riktigt bra skateskida. Avvägningen mellan hastighet och stabilitet gör att man får en bra upplevelse när man åker. Trots en mer raceinspirerad design är de förvånansvärt enkla att åka på. De fungerar bra på både hårda och mjuka underlag. Sammantaget får man väldigt mycket skateskidor för pengarna. En sådan här prestanda brukar höra hemma hos dyrare modeller än vad Salomon RS 8 kostar. De är tillräckligt bra för att inte begränsa åkningen under en lång tid framåt. Vi rekommenderar dessa skateskidor för nybörjare och även för de som är lite mer erfarna och vill prova på en modell med bättre raceegenskaper.

Till Butik:
Salomon RS 8


Bästa längdskidorna för barn

5. Fischer Sprint Crown

Fischer Sprint Crown längdskidor i färgerna svart och gul.

Fischer Sprint Crown är ett par längdskidor som är särskilt anpassade för barn. Modellen är vallningsfri vilket innebär att det är enkelt att komma i gång eftersom fästytan inte behöver vallas inför varje åk. Fästytan har i stället ett räfflat mönster som är rätt vanligt bland barnskidor och lite enklare modeller. Mönstret ger relativt bra fäste och glid samtidigt som det är robust och billigt att tillverka. Innerkärnan består av trä och glasfiber med särskilda luftkanaler som sparar en hel del vikt på denna modell. Den är alltså både lätt och slitstark vilket gör den till ett perfekt förstaval för barn.

Det är väldigt roligt att få med sig barnen ut i spåren och med Fischer Sprint Crown kommer de hänga på riktigt bra. Längdskidorna är stabila och lätta att åka med. De glider bra och greppet fungerar bra på de flesta underlagen. Dessa egenskaper ger en allsidig längdskida som är perfekt att lära sig åka med. Vi rekommenderar längdskidorna till barn och juniorer som vill prova på sporten.

Till Butik:
Fischer Sprint Crown


Vanliga frågor & svar om längdskidor

Hur långa längdskidor ska man ha?

En viktig faktor när man köper längdskidor är att välja rätt längd. Börja alltid med att kolla efter tillverkarens rekommendationer. Längden brukar styras av kroppslängd och vikt. Kom ihåg att de flesta bra online-butikerna har fält där man kan fylla i både längd och vikt så att personalen kan skicka den bästa möjliga passformen. Men om du vill ta reda på längden själv går det följa några generella riktlinjer. För klassiska längdskidor bör vuxna välja en längd som är cirka 20 cm längre än kroppslängden. Barn bör välja en längd som är 10 till 20 cm längre än deras längd. För skateskidor kan vuxna välja en längd mellan 5 och 10 cm längre än kroppens längd. Barn kan i stället välja mellan 0 och 10 cm längre.

Vad är skillnaden på mjuka och hårda längdskidor?

Kortfattat kan man säga att en mjuk längdskida är lättare att trampa ned och få fäste med i jämförelse med en hård. En hård glider betydligt bättre än en mjuk. Nybörjare bör därför välja en mjukare variant för att det ska vara enkelt att få bra grepp när man åker. Det är inte roligt när man behöver kämpa vid varje steg för att få ner greppytan i marken. En mer erfaren person som har bättre teknik kan välja den hårdare varianten och ändå kunna trycka ned greppet ordentligt samtidigt som den personen får mycket bättre glid.

Vad är en rörlig bindning?

En rörlig bindning är en bindningstyp som enkelt kan justeras framåt eller bakåt längst åkriktningen. Bindningstypen förekommer ofta på längdskidor med skins. Med hjälp av detta kan man justera för att få bättre grepp eller bättre glid beroende på hur förhållandena ser ut. Det finns lite olika modeller men det är vanligt att man inte ens behöver koppla lös bindningarna för att göra inställningen. Då kan man enkelt åka ut i spåret, känna på förhållandena och justera bindningen baserat på dessa.

Hur bra är längdskidor med skins?

Dagens skinskidor har blivit riktigt bra. Denna typ av skidor har funnits länge men de har inte varit så populära på grund av att de inte har haft rätt egenskaper. På dessa modeller har ytan för fästvalla ersatts med en typ av stighud. Idag när materialtekniken har gått framåt har stighuden ersatts med något som kallas skin. Dessa är vanligen gjorda helt eller delvis av mohair som är en ullfiber från getter. Denna fiber har riktigt bra egenskaper för ändamålet. Utvecklingen med skins har lett till att vissa väljer denna typ för långlopp och andra för amatörtävlingar. Så pass bra är egenskaperna idag. Men den största fördelen är ändå enkelheten. Man slipper valla inför varje åk.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email