Bästa Klätterskorna för Dam & Herr 2022

La Sportiva klätterskor står utomhus vid en klättervägg.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

Klättring är en populär sport som bara fortsätter att växa och det är en kul träningsform som är enkel att börja med. Det första man bör införskaffa för att komma i gång är ett par bra klätterskor. Idag finns det mängder av klätterskor att välja på och det finns en klättersko för varje behov. Rätt val gör stor skillnad och kommer underlätta klättringen mycket. För att du ska kunna hitta en så bra modell som möjligt går vi här igenom de bästa klätterskorna för dam och herr 2022. Vi har även tagit med de bästa klätterskorna för barn. Du kan läsa om våra köpråd längst ned i testet.

Läs även vårat test av klätterselar.

Klätterskorna som är bäst i test 2022

1. La Sportiva Miura VS

La Sportiva Miura VS Herr klätterskor i färgen gul.

La Sportiva Miura VS är vinnaren i vårt test av klätterskor. Modellen har funnits länge och är otroligt populär inom flera olika discipliner. Den aggressiva, styva och välsittande konstruktionen ger fäste på även de minsta fotstegen. Yttermaterialet är i läder som formas väl efter foten. Tre kardborrespännen gör på- eller avtagning enkel och ger goda justeringsmöjligheter för att optimera passformen. Mellansulan är uppbyggd av P3-plattformen som säkerställer att den aggressiva vinkeln kommer bibehållas. Sulan är gjord i Vibram-gummi som ger grymt bra fäste. Den största skillnaden mellan dam- och herrmodellen är att damskon är mjukare. Mjukheten passar klättrare som är lättare medan tyngre klättrare behöver en styvare konstruktion.

La Sportiva Miura VS fortsätter att hålla hög klass år efter år och vi kan inte hitta någonting som inte uppfylls av denna modell. Den är bekväm att ha på sig och skapar inga obehagliga tryckpunkter. Det är relativt breda klätterskor som passar bra för dig med breda fötter eller för dig som vill ha högre komfort. Sammantaget gör alla goda egenskaper att denna modell är en av de bästa allroundskorna. Vi rekommenderar den för både nybörjare och mer erfarna klättrare som vill ha riktigt bra klätterskor som passar till alla olika typer av klättring.



Bästa klätterskor dam

2. La Sportiva Solution Woman

La Sportiva Solution Dam klätterskor i färgen orange.

La Sportiva Solution Woman är de bästa klätterskorna för damer. Modellen används av flera av världens bästa klättrare och det är inte utan anledning. Designen är väldigt aggressiv. Framdelen har väldigt raka och hårda kanter som är perfekt för att kunna stå på riktigt små fotsteg eller för att kunna hitta fäste under ett överhäng. Bakdelen är formad efter hälen och ovansidan har generöst med gummi för att riktigt tekniska rörelser ska klaras av. Sulan består av Vibram XS Grip2 som ger maximalt grepp. Modellen har ett uppdaterat Fast Lacing System för bättre passform. Det är en typ av snabb kardborrestängning som enkelt justeras med en hand. Yttermaterialet består av en kombination av läder och mikrofiber. Konstruktionen anpassar sig väl efter foten och är riktigt skön att ha på sig.

Detta är en helt fantastisk modell som kommer ta din klättring till nya höjder (bokstavligen talat). La Sportiva Solution är en modell i världsklass vilket märks på priset. Detta är dyra klätterskor. Det kan vara bra att tänka på att modellen som sådan inte är så allsidig. Den är utvecklad för bouldering men passar även till sportklättring. Dock finns det bättre alternativ till andra discipliner. För dig som i första hand ska köra bouldering är detta ett utomordentligt bra val. Vi rekommenderar dessa till dig som har klättrat ett tag och känner att det är dags för ett par riktigt bra skor som kan utvecklas tillsammans med dig på klätterväggen.



Bästa klätterskor herr

3. Five Ten Hiangle

Five Ten Hiangle Herr klätterskor i färgen vit.

Five Ten Hiangle erbjuder hög funktionalitet till ett bra pris och är de bästa klätterskorna för herrar. Greppet i yttersulan håller toppklass med Stealth C4 gummit. Det ger både mycket friktion och bra känsla i fötterna. Stora gummiytor sitter kring både häl- och tådelen för att det ska vara enklare att göra heel hooks eller toe hooks. Yttermaterialet är i syntetiskt läder som känns behagligt mot foten. När skorna har använts under en längre tid får de en otroligt bra passform och komforten blir hög. Det är lätt att ta på eller av sig de med en enkel kardborrerem. Den aggressiva formen är välavstämd och passar bra för den som inte har provat en särskilt nedåtvinklad modell tidigare. Formen gör inte avkall på prestation och man tar sig igenom även de svåraste boulder problemen med dessa.

För dig som letar efter klätterskor för bouldering eller sportklättring är Five Ten Hiangle ett jättebra val. Vi tycker att prestationen är över förväntan. Den enda detaljen som vi ser är att konstruktionen är åt det mjukare hållet. Detta innebär att nybörjare kan få jobba lite hårdare med fötterna innan dessa har stärkts upp. En stor uppsida är att den är så bra prissatt jämfört med många konkurrerande modeller vilket gör den till en bra inkörsport till mer professionella modeller. Vi rekommenderar dessa prisvärda klätterskor till både nybörjare och mer erfarna klättrare som vill ha en teknisk klättersko.

Till Butik:
Five Ten Hiangle Herr


Bästa klätterskor bouldering

4. La Sportiva Solution Comp

La Sportiva Solution Comp Herr klätterskor i färgen gul.

La Sportiva Solution Comp är en tävlingsinriktad klättersko för den som vill ha de bästa möjliga förutsättningarna på väggen. Detta är en uppdaterad variant av de populära La Sportiva Solution. Det finns några små men avgörande skillnader. Mellansulan är mjukare för en ökad känslighet och för att klätterskorna snabbare ska anpassa sig till fötterna. Det är pålagt mer gummi på ovandelen för att underlätta ännu mer för tåkrokar. Häldelen är omformad till en mer klassisk design. Detta ger en ökad känsla och möjliggör bättre kraftöverföring mellan benet och hälen. Resultatet blir en riktigt bra klättersko som har en grym precision. Foten formas på ett optimalt sätt för att all kraft ska hamna framme vid tårna. Likt den vanliga Solution är yttermaterialet gjort i en kombination av läder och mikrofiber.

Enda nackdelen med La Sportiva Solution Comp är det höga priset i kombination med att modellen är väldigt nischad mot tävling. Syftet med Solution Comp är att den ska prestera i världsklass vid inomhusklättring och på tävlingar. Denna prioritering ställer höga krav på material och design och blir automatiskt dyr. Den är alltså inte det bästa valet för alla. I övrigt är det svårt att hitta bättre klätterskor för bouldering. Vi rekommenderar dessa för dig som tävlingsklättrar eller för dig som verkligen vill sikta på att klara svårare problem inomhus eller utomhus.



Bästa klätterskor nybörjare

5. Black Diamond Momentum Climbing Shoes

Black Diamond Momentum Herr klätterskor i färgen grå.

Black Diamond Momentum är ett par enkla och prisvärda klätterskor. Konstruktionen är neutral och passar bra till vertikal klättring eller för de som söker hög komfort. Yttermaterialet använder Black Diamonds Knit-teknologi som ger god passform och har bra andningsförmåga. Sulan har bra slitstyrka på gummit och greppet är över förväntan trots den lägre prislappen. Mellansulan är relativt flexibel för att ge ökad precision och komfort. Trots den komfortabla designen överförs kraften bra fram till tårna och precisionen på mindre fotsteg är faktiskt riktigt bra. Till skillnad från många andra modeller är Momentum en helt vegansk klättersko.

Det Black Diamond har lyckats skapa med Momentum är riktigt bra. Här har man ett par mycket prisvärda klätterskor som överträffar förväntningarna på många punkter. Designen är bra och tillräckligt optimerad för att en nybörjare ska kunna klättra komfortabelt med dessa under en lång tid utan att de känns otillräckliga. Den enda detaljen som går att anmärka på är att yttertyget under kardborreremmarna tenderar att klumpas ihop om man inte tänker sig för när man spänner åt. Då kan man känna av ett tryck på ovansidan foten om man har de på sig en längre stund. Ingen stor sak men en detalj som är värd att tänka på. Vi rekommenderar dessa som en klättersko för nybörjare som kan användas inomhus och utomhus till bouldering eller annan klättring. En perfekt nybörjarsko helt enkelt. Var noga att ha med dig en bra crash pad om du är nybörjare och ska testa bouldering utomhus.



Bästa klätterskor barn

6. Black Diamond Momentum Climbing Shoes Kid’s

Black Diamond Momentum Barn klätterskor i färgen grön.

Black Diamond Momentum Kid’s är ett par barn klätterskor som är baserade på den populäre vuxenvarianten av samma modell. Det är i stort sett samma goda egenskaper som erbjuds men med några små skillnader. Mellansulan är gjord i mikrofiber för att ge ökad bekvämlighet och känsla. Kardborrestängningen har en rem i stället för två remmar och remmen har en bredare design. Detta gör den enklare att stänga och håller en liten fot bättre på plats. Med den nya kardborreremmen upplevs det inte alls att yttertyget skapar något tryck under remmen vilket är ett stort plus. Det finns flera storlekar att välja på och modellen passar de flesta barnen i åldrarna 5 till 11 års ålder.

Black Diamond Momentum Kid’s är ett bra val för barn som vill börja klättra. Komforten, precisionen och allsidigheteten gör att dessa fungerar bra för att testa de vanligaste typerna av klättring. Den enda nackdelen med denna modell är att den är liten i storleken. Det kan alltså krävas att man väljer en eller två storlekar större än normalt för att få en bra passform. Så länge man är medveten om det gör det ingenting. I övrigt är egenskaperna riktigt bra och vi rekommenderar dessa klätterskor för barn som ska ta sina första steg på väggen.



Fler bra klätterskor

7. La Sportiva TC Pro

La Sportiva TC Pro Unisex klätterskor i färgen oliv.

En modell som ökat mycket i popularitet de senaste åren är La Sportiva TC Pro. Dessa klätterskor har en konstruktion som ger en perfekt avvägning mellan komfort och allsidighet. Yttermaterialet är gjort av ekologiskt mockaläder som kombineras med ett foder för ökad bekvämlighet. Mellansulan består av LaSpoFlex och La Sportivas P3-plattform som ser till att modellen bibehåller sin form år efter år. Yttersulan har väl tilltagen med Vibram XS Edge gummi som är slitstarkt och har en god greppförmåga. Gummit är extra uppdraget på sidorna för att ge bättre skydd för fötterna. Det relativt höga och vadderade skaftet skyddar anklarna särskilt bra vid klättring i sprickor.

För dig som klättrar under lång tid är komforten helt avgörande för prestationen och här ligger La Sportiva TC Pro i topp. Det går att klättra långa pass utan att man får ont i fötterna eller att fötterna blir trötta på samma sätt som i andra modeller. TC Pro är inte bara sköna att ha på sig utan de presterar även på en väldigt hög nivå. Den höga konstruktionen ger ett otroligt bra skydd som man inte får hos många andra modeller. Trots att konstruktionen är vadderad och skyddande så ligger vikten ändå på en vettig nivå. Vi rekommenderar dessa klätterskor primärt till sprickklättring och big wall. Om det är komfort man är ute efter så fungerar de även som ett allsidigt alternativ till andra discipliner.



Köpråd för klätterskor

Dam tar på sig klätterskor i en klätterhall.

Form på klätterskor

Formen man väljer på sina klätterskor ska bero på vilken typ av klättring man har tänkt göra. När man pratar om form i klättersammanhang syftar man på själva kurvaturen på sulan. Beroende på hur mycket framdelen är nedböjd i jämförelse med bakdelen lämpar sig klätterskorna för olika förhållanden. Formerna kan delas in i tre huvudkategorier. Vi går igenom dessa nedan:

Neutrala klätterskor har en platt sula. Foten får då en avslappnad ställning och komforten blir hög. En neutral sula fungerar bäst på vertikala väggar eller för sprickklättring. De fungerar sämre där det är mycket överhäng. Denna form är särskilt lämplig för nybörjare tack vara den höga komforten. Många erfarna klättrare väljer neutrala klätterskor av komfortskäl när de ska klättra långa leder eller för att optimera greppet i sprickor.

Mellan-aggressiva klätterskor har en mer nedvinklad framdel som ger mer kraft fram till tårna. Den ökade kraften underlättar vid fotplacering på mindre fotsteg vilket gör mellanformen väldigt allsidig. Formen är inte optimerad för vertikala väggar eller överhäng men den presterar riktigt bra på båda. Den är mindre bekväm än den neutrala formen men mer bekväm än den aggressiva. För dig som har klättrat med en neutral form tidigare kan denna form vara ett naturligt steg in i den mer tekniska klättervärlden. Mellan-aggressiva klätterskor är även ett bra val för dig som vill ha en kombination av allsidighet och komfort utan att tappa möjligheten att klättra på mindre fotsteg.

Aggressiva klätterskor är den form som har mest nedvinklad framdel. Här får man maximal precision på små fotsteg och formen är överlägsen när det kommer till hård bouldering och överhäng. Detta är den minst bekväma formen och man brukar ta av sig aggressiva klätterskor rätt ofta för att vila fötterna. Nackdelen med denna form är att den inte ger så bra friktion vid sprick- eller svaklättring.

Klätterskors storlek och passform

Det absolut viktigaste valet när man väljer klätterskor är att välja rätt storlek och modell så att passformen blir så bra som möjligt. En för lössittande passform ger dålig precision på väggen och gör klättringen betydligt svårare. En för åtsittande passform kommer göra ont. Generellt behöver passformen vara betydligt mer åtsittande än en vanlig sko. Konstruktionen är gjord för att klämma ihop foten och rikta kraften fram till tårna. Detta fungerar som bäst när det finns minimalt med extra utrymme inuti. Ett bra exempel är att proffsen brukar välja flera storlekar mindre på sina klätterskor än vad de har i vanliga fall. Det behöver man inte göra som nybörjare men det är bra att ha i åtanke när man provar olika storlekar. Som nybörjare brukar det fungera bra att utgå från sin vanliga storlek. Är man osäker kan man prova en storlek större eller en mindre för att få något att jämföra med. När man har klättrat ett tag och vill optimera klättringen kan man börja välja en mindre storlek än vad man vanligtvis har.

Tänk på att testa klätterskorna på eftermiddagen eller kvällen eftersom fötterna brukar svälla under dagen. Kom även ihåg att skor från olika tillverkare tenderar att variera i storlek. Detta kan göra att man behöver välja större storlekar för vissa modeller och mindre för andra.

En perfekt passform kan liknas med att man tagit på sig en perfekt handske. Det ska inte finnas något extra utrymme framme vid tårna, runt om foten eller vid hälen. Det ska inte gå att klämma in ett finger bredvid foten. Passformen ska kännas åtsittande och lite obekväm i jämförelse med känslan i vanliga skor. Övertid kommer materialen anpassas efter foten och passformen bli mer bekväm. Man ska inte känna några obehagliga tryck eller smärtpunkter. Prova att ställa dig på tårna och känn efter hur det känns. Det ska kännas stabilt och inte göra ont.

Styvhet i klätterskor

Något som skiljer mellan många klätterskor är styvheten i konstruktionen. Vad man väljer handlar mycket om tycke och smak och det varierar stort vad olika klättrare väljer till olika typer av klättring. Det finns några fördelar och nackdelar beroende på vad du väljer.

Styva klätterskor ger mer stöd för fötterna vilket är särskilt bra för nybörjare. Eftersom fötterna inte har hunnit tränas upp får de en bra avlastning. Det bättre stödet ger även mer styrka till att klara av att stå på riktigt små steg. Detta är fördelaktigt för både nybörjare och mer erfarna. Nackdelen kan vara sämre passform och lägre känslighet.

Mjuka klätterskor är mer flexibla i sin konstruktion vilket ger skönare passform och bättre känslighet. Den skönare passformen gör stor skillnad på längre klättringar. Att ha bättre känslighet gör att man bättre känner vart stegen är. Då kan man jobba mer i detalj på hur man placerar sina fötter vilket underlättar mycket på tekniska leder. Den största baksidan är att fötterna måste jobba hårdare eftersom de tar upp en större del av belastningen. Detta kräver att man under en längre tid tränar upp sina fötter.

Yttermaterial i klätterskor

Yttermaterialet på ovandelen är oftast gjort av läder eller ett syntetiskt material. Det är svårt att säga vad som är bäst eftersom det finns för- och nackdelar med båda materialen. Den största skillnaden är att läder töjs ut över tid vilket syntetiska material inte gör. Detta gör att läder formas bättre efter foten vilket kommer öka komforten ju mer skorna används. Många klätterskor kan töjas så pass mycket att de ökar en hel storlek. Nackdelen blir då att man kan behöva välja en för liten storlek till att börja med vilket kommer göra passformen obekväm till en början. Det blir alltså ett val mellan om bekvämligheten ska öka över tid eller om man ska ha en relativt bekväm passform hela tiden.

Det finns modeller som kombinerar dessa två material för att försöka få de bästa egenskaperna från båda materialen. Syntetiska material brukar sättas på områden som är särskilt utsatta för töjning för att förhindra de största rörelserna. För många är detta alternativ ett bra val.

Snörning, kardborre eller slip-on?

Det finns tre olika typer av stängningar som används på klätterskor.

Snörning är den mest allsidiga typen. Här fås störst justeringsmöjligheter som kan användas för att finjustera passformen. Vid hårdare klättringar kan man dra åt rejält kring framdelen av skon för att få bättre kraftöverföring till tårna. Om fötterna sväller eller om man behöver vila kan man lossa på snörningen för att göra det mer bekvämt. Snörning är särskilt bra vid långturer men fungerar till all typ av klättring.

Kardborreremmar gör att det går snabbt att ta på eller av sig sina klätterskor. Fler remmar ger bättre möjlighet till justering medan färre remmar går fortare att stänga när man snabbt vill börja klättra. Kardborre är att föredra vid bouldering både inomhus och utomhus eftersom man vilar ofta och då kan passa på sig att ta av sig skorna.

Slip-on är inte så vanligt men det finns modeller som har det. Dessa modeller går snabbt att ta på och av. De erbjuder hög känslighet eftersom konstruktionen blir väldigt mjuk. Detta är perfekt för dig som vill träna upp styrkan i dina fötter vid inomhusklättring och optimera känsligheten. Slip-on gör även att skorna får en lägre profil vilket vissa uppskattar vid sprickklättring eller liknande klättring där det är svårt att få in skorna tillräckligt långt för att få bra fäste.

Vikt på klätterskor

Totalvikten är inte så viktig som man kan tro när det kommer till klätterskor. Det är inte alls så vanligt att man pratar om lättviktsmodeller inom klättring som det är när det kommer till exempelvis vandring. För klättrare är fokuset att hitta en modell som har bra passform och har de egenskaper som behövs för att smidigt kunna ta sig uppför väggen. I jämförelse med det är inte några tiotals gram avgörande. Hittar man en modell som man tycker om i en högre prisklass kan man dock vara rätt säker på att tillverkaren har gjort allt den kan för att klätterskorna ska vara så lätta som möjligt i förhållande till sina egenskaper.

Vanliga frågor & svar om klätterskor

Finns det breda klätterskor?

För dig som har breda fötter kan det vara skönt att välja breda klätterskor. Det finns modeller som är bredare än andra. I detta test råder vi dig att kolla lite extra på La Sportiva Miura VS och Five Ten Hiangle eftersom dessa har en mer generös volym och relativt bred tåbox.

Finns det klättringsskor barn?

Ja det finns klätterskor för barn. Den stora skillnaden på dessa i jämförelse med modeller för vuxna är att de finns i mindre storlekar, är optimerade för mer komfort och enkla att sätta på sig. Vi rekommenderar Black Diamond Momentum Climbing Shoes Kid’s som barn klätterskor.

Vad är skillnaden på klätterskor för dam jämfört med herr och unisex?

De vanligaste skillnaderna brukar vara att dammodeller kommer i mindre storlekar, är smalare vid tårna, har smalare häl och att de generellt har mindre utrymme inuti. Det är även vanligt att de har en mjukare konstruktion för att öka känsligheten för lättare klättrare. Man bör inte fokusera på vilket kön modellen är anpassad för utan snarare välja en modell som passar ens fötter optimalt. Det finns många herrklättrare som föredrar dammodeller och damklättrare som föredrar herrmodeller. Om du vet med dig att du har små och smala fötter kan dammodeller vara för dig. För större och bredare fötter brukar herrmodeller passa bättre.

Kan man sula om klätterskor?

Ja man kan sula om klätterskor. Resultatet kan variera beroende på om det bara är sulan som är nednött eller om även yttermaterialet behöver lagas. För dig som bara har en nednött sula kan det vara värt att göra ett försök. Det är ett billigt sätt att förlänga livslängden på klätterskorna. Enklast är att höra sig för på ett lokalt skomakeri. Det finns skomakerier som är duktiga på att reparera klätterskor. Kostnaden brukar vanligtvis ligga mellan 300 och 500 kr.

Är La Sportiva klätterskor bra?

La Sportiva klätterskor är generellt väldigt bra. Det är inte ovanligt att man hittar flera modeller av La Sportiva skor i toppskiktet i tester som sker runt om i världen. Om du är osäker på vilken tillverkare du ska välja kan vi starkt rekommendera denna.

Ska man ha snörning eller kardborreband?

Med snörning får man bättre justeringsmöjligheter vilket ger en bättre passform. Det tar längre tid att ta på sig skorna så snörning är att föredra på längre klättringar eller för bekväma modeller som inte behöver tas av ofta. Kardborreband är populära och används ofta på modeller riktade mot bouldering där man enkelt kan ta av sig skorna när man vilar mellan boulder problemen. Välj typ beroende på vad du klättrar mest.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email