Bästa Familjetältet 2022

Ett familjetält står uppställt i naturen bredvid en vacker fjord.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Att tälta med hela familjen ger många härliga stunder och upplevelser tillsammans. För att kunna göra det på bästa sätt gäller det att köpa ett bra familjetält som är anpassat efter de förhållanden som man har tänkt tälta i. Ett bra familjetält ska vara tillräckligt stort för att rymma hela familjen, det ska vara lättrest och ha de väderskyddande egenskaperna som krävs för att man ska kunna sova gott även om det regnar eller blåser. Det finns många olika modeller att välja på och beroende på vad man köper kan ett familjetält användas till camping, vandring i fjällen eller som ett trevligt övernattningsalternativ ute i trädgården. I detta test kan du läsa om familjetält för 4 personer upp till 8 personer. Det finns familjetält med full ståhöjd, flera sovrum och några modeller som är lite lättare för att vara enkla att bära med sig på en vandring. Fortsätt läsa för att ta del av det bästa familjetältet 2022.

Ta även en titt på vårt test av campingtält för stora och bekväma modeller anpassade för camping.

Topp 5 familjetält

Familjetält Betyg Pris
Hilleberg Nallo 4 GT

Hilleberg Nallo 4 GT familjetält i färgen brun.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Vaude Campo Casa XT 5P

Vaude Campo Casa XT 5P familjetält i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Bergans Wiglo LT V.2 6P Tent

Bergans Wiglo LT V.2 6P Tent familjetält i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Arctic Tern Family Camp 8P

Arctic Tern Family Camp 8P campingtält i färgen blå.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Urberg 4P Trekking Tunnel Tent G5

Urberg 4P Trekking Tunnel Tent G5 familjetält i färgen grön.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris

Familjetältet som är bäst i test 2022

1. Hilleberg Nallo 4 GT

Hilleberg Nallo 4 GT familjetält i färgen brun.

Hilleberg Nallo 4 GT är ett lätt familjetält för fyra personer som tack vare sina allsidiga egenskaper är vinnare i vårt test av familjetält. Modellen består av en klassisk tunnelkonstruktion som ger ett optimalt förhållande mellan vikt och utrymme. Konstruktionen är lättrest, robust och är tilltagen för att kunna användas året runt. Familjetältet har en stor absid som ger gott om plats till packning eller om man behöver skydd när man lagar mat för att regnet faller. Absiden har en ingång på varje sida vilket gör det enkelt att ta sig in och ur tältet om man är många personer.

Hillebergs egna material Kerlon 1200 används i yttertältväven. Materialet har en 5000 mm vattenpelare och en rivstyrka på 12 kg. I innertältväven sitter tålig ripstop nylon som är DWR-behandlad. Golvväven består av kraftig nylon som effektivt står emot nötning och det har en vattenpelare på 15000 mm som håller golvet torrt även i väldigt blöta förhållanden.

Vi tycker att Hilleberg Nallo 4 GT fungerar mycket bra som familjetält och modellen är värdig titeln bäst i test. Kombinationen av att modellen går att använda för fyra säsonger, är lättrest, rymlig och vattentät samt att den väger väldigt lite gör att den har egenskaper som är svåra att slå om man vill ha allsidighet och plats för hela familjen. Ventilationsmöjligheterna är bra och kvaliteten är mycket hög. Vi rekommenderar familjetältet till barnfamiljer på två vuxna och upp till tre barn för camping och vandring i alla miljöer.

Till Butik:
Hilleberg Nallo 4 GT


Bästa familjetältet för 5 personer

2. Vaude Campo Casa XT 5P

Vaude Campo Casa XT 5P familjetält i färgen röd.

Vaude Campo Casa XT 5P är ett familjetält med gott om funktionalitet och ett utrymme som är anpassat för fem personer. Modellen har huvudsakligen en kupolkonstruktion som är stabil, enkel att sätta upp och som ger mycket golvyta. I anslutning till kupolen sitter en stor absid som har gott om utrymme för matplats, matlagning och packning. Taket i sovdelen har full ståhöjd och takhöjden i absiden är väl tilltagen. Tältet sätts upp med färgkodade aluminiumstänger som är väldigt robusta. Det finns flera smarta detaljer som förbättrar bekvämligheten. Sovdelen är konstruerad med extra mörkt tyg vilket förbättrar sömnen i ljusa förhållanden. Ventilationsmöjligheterna ger bra cirkulation i hela tältet och det finns totalt tre ingångar som gör det enkelt att komma åt alla utrymmen även om man är flera personer.

Golvväven och yttertältväven består av slitstark och PU-belagd polyester. Golvets vattenpelare är 5000 mm och yttertältvävens vattenpelare är 3000 mm. Även innertältet är gjort i polyester men av en tunnare variant som ger god luftgenomströmning.

Vaude har tänkt igenom designen av familjetältet väldigt noggrant. Det känns stort och rymligt när man är fem personer. Det går fort att sätta upp och den stabila konstruktionen känns trygg även när det blåser en hel del. Regnskyddet är bra och den relativt låga vikten gör att modellen går bra att bära vid enklare vandringar om man delar upp vikten på flera personer. Sammantaget presterar Campo Casa XT 5P mycket bra och är ett utmärkt val för familjer på fyra eller fem personer som vill ha en bekväm upplevelse. Vi rekommenderar familjetältet till camping och till kortare vandringar som inte är så krävande.Bästa familjetältet för 6 personer

3. Bergans Wiglo LT V.2 6P Tent

Bergans Wiglo LT V.2 6P Tent familjetält i färgen blå.

Bergans Wiglo LT V.2 6P Tent är ett familjetält för sex personer med mycket bra egenskaper. Det är ett fyrsäsongstält med en rejäl konstruktion som kan användas året runt. Konstruktionen är kupolformad som en igloo vilket ger en bra kombination mellan utrymme, stabilitet och golvyta. När alla stormlinor är fastsatta klarar tältet av ett rejält busväder. Det finns totalt tre ingångar. En huvudingång på framsidan och två mindre ingångar vid sidorna. Varje ingång är försedd med myggnät och när ingångarna är stängda skapar de varsin absid som kan användas till förvaring av utrustning. Ytter- och innertältväven består av ripstop nylon och yttertältväven har en vattenpelare på 3000 mm. Golvväven består av extra slitstark och PU-belagd nylon med en vattenpelare på 7000 mm.

Vi tycker att Bergans Wiglo LT V.2 6P Tent presterar mycket bra och modellen är ett perfekt val för den äventyrliga familjen. Det finns gott om plats, rejäla förvaringsfickor för utrustning och en generös ståhöjd i mitten av tältet. Ventilationsöppningarna är stora och kan enkelt kombineras med ingångarna för att skapa ett bra luftflöde. En nackdel med modellen är att det inte finns en rejäl absid som kan användas till exempelvis matlagning om det är dåligt väder ute. I det fallet får man antingen hålla till i sovdelen eller under ett annat skydd. Bortsett från det tycker vi inte att det finns något att anmärka på. Den relativt låga vikten gör att modellen fungerar bra till enklare vandringar. Vi rekommenderar även familjetältet till camping och friluftsutflykter. Det kan med fördel användas året om tack vare de goda väderskyddande egenskaperna.Bästa stora familjetältet för 8 personer

4. Arctic Tern Family Camp 8P

Arctic Tern Family Camp 8P campingtält i färgen blå.

Arctic Tern Family Camp 8P är ett stort familjetält som rymmer upp till åtta personer. Modellen är konstruerad som ett tunneltält som ger bra med utrymme utan att vikten blir för hög. Trots den stora storleken är familjetältet lättrest och det krävs endast fem tältstänger för att stabilisera upp konstruktionen. Inuti familjetältet finns det två stora sovrum och en rejäl absid där man kan laga mat, äta måltider eller förvara utrustning. Absiden har en bra ståhöjd så det är bekvämt att hålla till inne om det regnar ute.

Polyester används till samtliga tältvävar. Yttertältväven och golvväven är PU-belagd och har en vattenpelare på 3000 mm samt 10000 mm. Golvväven är sammanfogad med yttertältväven vilket minimerar kalldrag och det håller även kvar insekter på utsidan. Det finns rejäla ventilationsluckor på sidorna som ser till att luften kan cirkulera ordentligt trots det täta golvet.

Arctic Tern Family Camp 8P är ett prisvärt familjetält som erbjuder mycket yta för pengarna. Boytan är väl uppdelad, konstruktionen är stadig, det finns gott om förvaringsfickor och regnskyddet är bra. Trots den stora konstruktionen är vikten på 18 kg relativt låg. Tyvärr är vikten ändå för hög för att lämpa sig för vandring och liknande. Man bör ha sin campingplats relativt nära bilen eller sitt färdmedel för att det ska kännas smidigt att förflytta tältet därifrån. Det gör att vi uteslutande rekommenderar detta stora familjetält för camping på lättåtkomliga campingplatser eller i trädgården. Modellen passar till fyra personer som behöver extra mycket utrymme eller för en stor familj på upp till åtta personer.Bästa billiga familjetältet för 4 personer

5. Urberg 4P Trekking Tunnel Tent G5

Urberg 4P Trekking Tunnel Tent G5 familjetält i färgen grön.

Om man är ute efter ett billigt familjetält som är anpassat för fyra personer så är Urberg 4P Trekking Tunnel Tent G5 ett bra val. Tunnelkonstruktionen sätts upp med fyra färgkodade tältstänger i aluminium. På kortsidorna sitter två absider. Det finns en stor absid och en liten absid vilket ger gott om plats till all utrustning samt till matlagning. Den stora absiden har två ingångar vilket gör ut- och ingång extra smidig om man är flera personer samtidigt. Många små detaljer gör att tältet känns väldigt genomtänkt. Det finns exempelvis flera hänglinor och förvaringsfickor invändigt som gör det enkelt att hålla i ordning på utrustningen. Innertältet och sidodörren har myggnät vilket effektivt håller insekterna ute.

Yttertältväven och innertältväven består av ripstop polyester. Den yttre väven är PU-belagd med en vattenpelare på 3000 mm. Golvväven är extra kraftig och har även den en PU-beläggning som gör golvet helt vattentätt med en vattenpelare på 10000 mm.

För att vara så pass billigt tycker vi att Urberg 4P Trekking Tunnel Tent G5 levererar långt över förväntan. Det erbjuder bra med plats, är tillräckligt vattentätt för att stå emot regn och har en stabil konstruktion som går relativt snabbt att sätta upp. Modellen är förvånansvärt lätt men vikten är lite högre än hos ett renodlat vandringstält. Det gör att tältet fungerar utmärkt att bära med sig på enklare vandringar men att det kan kännas lite för tungt på längre turer. Vi rekommenderar detta billiga familjetält för vandring och camping för familjer på upp till fyra personer.Vanliga frågor & svar om familjetält

Går det att vandra med ett familjetält?

Ja, om man väljer rätt modell så går det att vandra med ett familjetält. Vi har flera modeller i testet ovan som vi rekommenderar för vandring. Många stora modeller blir tunga och otympliga att bära med sig på längre vandringar så om man är många personer som kräver mycket utrymme kan det vara effektivare att välja flera små tält än ett stort beroende på vilka förutsättningar man har. För längre vandringar rekommenderar vi testvinnaren Hilleberg Nallo 4 GT.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email