Bästa Crash Pad för Bouldering 2022

En kille och en tjej tränar bouldering och använder två crash pads.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Bouldering är en rolig typ av klättring som är enkel att komma i gång med. Den enda utrustningen som behövs är klätterskor och en kritpåse med krita. För den som klättrar utomhus är det även viktigt att skaffa en crash pad. Den dämpar fallet om man ramlar och kan användas för att täcka över vassa kanter eller stubbar som sticker upp från marken. I detta test går vi igenom bästa crash pad för bouldering 2022 och vad som är bra att tänka på inför ett köp.

Topp 5 crash pads

Crash pad Betyg Pris
Moon Warrior

Moon Warrior crash pad i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Black Diamond Mondo

Black Diamond Mondo crash pad i färgen röd.
5 av 5 stjärnor5/5 Se pris
Petzl Alto

Petzl Alto crash pad i färgen orange.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Black Diamond Impact

Black Diamond Impact crash pad i färgen grön.
4.5 av 5 stjärnor4.5/5 Se pris
Black Diamond Drop Zone

Black Diamond Drop Zone crash pad i färgen blå.
4 av 5 stjärnor4/5 Se pris

Crash paden som är bäst i test 2022

1. Moon Warrior

Moon Warrior crash pad i färgen röd.

Moon Warrior är testvinnare och den bästa crash paden 2022. Det första man lägger märke till är den otroliga kvalitet modellen har. Den känns mycket dyrare än vad den faktiskt är. Yttermaterialet är gjort av 600D ripstop polyester som är mycket slitstarkt. Ytan är halkskyddad för att ge bra fäste mot underlaget, för att man inte ska halka när man står ovanpå crash paden samt för att det ska gå att stapla flera crash pads. Ytan och tjockleken är väl avstämd och känns tillräcklig utan att vikten blir för hög. Den så kallade taco-designen gör att crash paden kan vikas ihop utan att något veck bildas i mitten vilket optimerar komforten vid fall. Storleken är lagom i hopvikt format och den passar i de flesta bilarna. Bärsystemet känns väldigt ergonomiskt och avlastande. Vid klättring viks bärsystemet in under en kardborreförsedd matta som kan användas till att torka av skorna på. Det håller systemet rent och fräscht. Handtag på topp och sidor gör det enkelt att byta position på mattan.

Detta är en crash pad som har allt. Den har en perfekt kombination mellan storlek, vikt och dämpning vilket gör att den känns tillräcklig som skydd men ändå lätt att bära med sig. Moon Warrior är en solklar fullpoängare och vi gillar verkligen allt med denna modell. En bra bonus är att det går att packa ned saker inuti när den är hopvikt. Vi rekommenderar denna modell till både nybörjare och erfarna som är i behov av en riktigt bra crash pad.

Till Butik:
Moon Warrior


Bästa stora crash pad

2. Black Diamond Mondo

Black Diamond Mondo crash pad i färgen röd.

Black Diamond Mondo är en stor crash pad som ger mycket skydd. Detta är en populär modell och Black Diamond har designat om de få egenskaperna som tidigare varit bristfälliga. Två olika typer av skum används för att maximera dämpningen som verkligen är exceptionell. Med denna vågar man klättra högre än med många andra modeller. Den hålls ihop med tre remmar som enkelt kopplas loss för att fälla ut mattan. Utfälld är den väldigt stor och perfekt för den som inte vill bära med sig flera crash pads. Den viks ihop på mitten med en klassisk gångjärnsdesign vilket gör att den tar så lite plats som möjligt. Sidorna och ovansidan har ett yttermaterial i väldigt slitstarkt 1000D nylon. Materialet är impregnerat för att bättre stå emot vatten och nötning. Botten har en gummibeläggning för att förhindra att paddan glider runt. Det finns fyra handtag runt om sidorna för att den ska vara enkel att flytta. De nydesignade hörnen har gjorts helt kantiga för att det ska vara lättare att styra ihop flera stycken paddor och täcka av ett större område. Bärsystemet är robust och ordentligt vadderat för att man ska kunna bära upp vikten på ett bra sätt.

Vi tycker att Black Diamond Mondo presterar riktigt bra och det är en mycket stor crash pad. Alla förväntningar uppfylls och den nya designen är lyckad. Storleken gör så klart att både priset och vikten blir högre än på många andra modeller. Detta är givetvis synd men nödvändigt för att bibehålla en god kvalitet rakt igenom. För den som söker en stor crash pad finns det inte så många alternativ att välja på och detta är det bästa alternativet enligt oss. Den passar både nybörjare och erfarna. Särskilt för dig som prioriterar säkerheten lite extra.

Till Butik:
Black Diamond Mondo


Bästa bärbara crash pad

3. Petzl Alto

Petzl Alto crash pad i färgen orange.

Petzl Alto har en unik design och är väldigt portabel. Det som sticker ut allra mest är den särskilt framtagna hopvikningskonstruktionen. Den viks ihop enligt en taco-design och denna kombineras med en unik dragkedjelösning som gör att den hopvikta crash paden tar minimalt med plats samtidigt som skummets livslängd förlängs. Dragkedjorna gör även att det går att förvara saker inuti när den är hopvikt utan att man behöver vara rädd att tappa något. Eftersom den tar relativt lite plats blir den lätt att transportera i en bil och inte så skrymmande att bära med sig. Bärsystemet är ett av de bättre på marknaden och gör det enkelt att bära med Alton på längre vandringar. Tre lager skum som alla har olika densitet säkerställer en mjuk och skyddande dämpning. Yttermaterialet är i en mycket slitstark Cordura som även är vattentät. Flera mindre handtag sitter runtom för att underlätta förflyttning. Ett större handtag på kortsidan kan användas som bärhandtag.

Petzl Alto är en crash pad som har det där lilla extra. Varenda detalj känns genomtänkt och välgjord. Detta har dragit upp priset på modellen och det är den enda nackdelen vi ser med denna. För att den ska vara värd priset ska man uppskatta detaljerna och ha ett behov av en portabel crash pad för att underlätta de långa sträckorna till boulder problemen. Gör man inte det är testvinnaren Moon Warrior ett bättre val. För den som tycker att priset är överkomligt får man en riktigt fin modell med en bärkomfort och en smart design som är svår att slå. Vi rekommenderar Petzl Alto till den mer erfarna klättraren som ser behovet av de goda egenskaperna som erbjuds.

Till Butik:
Petzl Alto


Bästa billiga crash pad

4. Black Diamond Impact

Black Diamond Impact crash pad i färgen grön.

Black Diamond Impact är en av de mindre modellerna från Black Diamond och den fås till ett riktigt bra pris. Det är en avskalad modell där fokuset ligger på grundläggande funktionalitet. Dämpningen består av två skumlager och är tillräckligt tjock för att skydda samt tunn nog för att ge en riktigt låg vikt. Impregnerad 600D polyester med ripstop används på alla ytor vilket ger en riktigt bra slitstyrka och vattentålighet. Gångjärnsdesignen gör att den tar lite plats och gör den enkel att frakta eller förvara. Den låga vikten gör crash paden lätt att bära och bärsystemet ger tillräcklig komfort för att den ska vara skön att ha på sig även på längre sträckor.

För den som letar en billig crash pad är Black Diamond Impact ett bra val. Det finns dock några begränsningar som är bra att tänka på. Den minimalistiska designen har två uppenbara nackdelar. Storleken är relativt liten och dämpningen är relativt tunn. Detta gör att man inte får lika bra skydd i jämförelse med större och tjockare modeller. Modellen kan kännas otillräcklig för den som klättrar högt och inte landar på fötterna. Bortsett från det är funktionen utmärkt för lägre boulder problem eller för barn som väger mindre. Vi rekommenderar denna modell framför allt till nybörjare. Den fungerar bra för många boulder problem och när man har avancerat till svårare och högre klättringar är man vanligen i behov av flera crash pads och då kan denna användas som sekundärt skydd. Den lättviktiga designen gör att den även fungerar bra för dig som behöver vandra en bit till klättringen och inte vill trötta ut benen för mycket på vägen dit.

Till Butik:
Black Diamond Impact


Bästa sekundära crash pad

5. Black Diamond Drop Zone

Black Diamond Drop Zone crash pad i färgen blå.

Drop Zone är en lätt och robust modell från Black Diamond. Det som imponerar mest med denna modell är att den har en relativt stor yta jämfört med andra alternativ i mellansegmentet. Trots den större ytan hålls vikten låg vilket gör den väldigt portabel. Dämpningen är ganska tunn men består av två skumlager som är lagom fasta för att ge ett bra skydd. Taco-designen säkerställer att dämpningen är lika bra över hela ytan. Utsidorna är gjorda i 1000D nylon som är mycket slitstarkt. Bärsystemet stöttar upp på rätt ställen och den är lätt att bära. Två handtag på sidorna gör den enkel att flytta runt när den ligger på marken.

Black Diamond Drop Zone presterar bra tack vare en kombination av låg vikt, stor yta och bra dämpning. Den stora nackdelen är att den är tunn vilket gör att den inte känns säker för höga fall. Den fungerar som primär crash pad för lägre klättringar men vi rekommenderar att använda den som sekundär. Om du redan har en crash pad är denna modell ett utmärkt komplement för att täcka upp stora ytor utan att den blir för tung att bära med. Den är bra för både nybörjare och mer erfarna som har känt ett behov av extra säkerhet.Köpråd för crash pads

En samling personer kör bouldering på en klippa med tre crash pads nedanför.

Om du är på jakt efter en crash pad för klättring finns det några viktiga faktorer att tänka på. De absolut viktigaste är storlek, tjocklek och vikt. Vi går igenom dessa i tur och ordning nedanför för att hjälpa dig att hitta en bra modell.

Storlek

En av de viktigaste egenskaperna hos en crash pad är att den ska vara tillräckligt stor för att täcka upp området nedanför klättraren. För lägre problem brukar det vara tillräckligt med en mellanstorlek. Här får man en bra avvägning mellan skydd och vikt. En bra modell i mellansegmentet är testvinnaren Moon Warrior. För höga problem där det finns stor risk för att man ramlar och slår sig brukar större storlekar krävas och även att man har flera crash pads. Stora modeller blir tyngre men det är en liten uppoffring i utbyte mot att man håller sig säker. Black Diamond Mondo är ett bra exempel på en större variant som skyddar riktigt bra. För dig som vill ha en stor modell är det viktigt att kontrollmäta så att du har plats att förvara den samt att den får plats i bilen. De tar oftast mer plats än vad man tror.

Tjocklek

En tjockare crash pad ger mer dämpning mellan dig och marken. De vanligaste standardtjocklekarna ligger mellan 9 och 12,5 cm. Om du klättrar på låga boulder problem eller som du söker en sekundär matta kan du välja en mindre tjocklek. Om du planerar att klättra högt behöver du största tjockleken för att få ett tillräckligt skydd. Kom ihåg att en tjockare modell väger mer vilket gör den svårare att bära med sig. Om ni är flera som klättrar tillsammans går det med fördel att stapla flera mindre crash pads ovanpå varandra.

Vikt

Vikten på en crash pad beror av storlek, materialval, dämpningens tjocklek och de extra funktioner som finns. Vanligtvis ligger vikten mellan 4 och 10 kg. De flesta väljer inte sin modell baserat på låg vikt. De väljer den för att den ska skydda så bra som möjligt baserat på användningsområdet. Vikten blir mest en faktor som de får acceptera. Den är dock viktig att överväga för att inte göra ett val som i slutändan blir alldeles för tungt. Då kommer man inte vilja använda den och behöver köpa en ny. För dig som verkligen vill ha en lätt crash pad gäller det att välja en minimalistisk modell som Impact eller Drop Zone från Black Diamond.

Extra funktionalitet

Ett bärsystem är mer eller mindre standard på dagens crash pads. Det är dock bra att kolla upp att det ser robust ut och att det finns justeringsmöjligheter för att anpassa remmarna på ett bra sätt. Med hög bärkomfort blir det betydligt enklare att ta sig till klättringen utan att man blir onödigt trött.

Extra fickor finns på vissa modeller och är bra för den som vill packa med sig saker utan att behöva ta med sig en ryggsäck. Med rätt val av fickor får både klätterskor, kritpåse och fika plats. Om detta är en viktig egenskap för dig bör du välja en modell med dragkedjestängning för att undvika att något kan falla ur.

En matta till att torka klätterskorna på är bra för att optimera greppet. Detta medföljer på vissa modeller och kan ibland användas för att täcka över bärsystemet. Det är smidigt att slippa ta med sig en separat handduk till klätterskorna under blöta och kalla dagar.

En soffa är något många skulle vilja sjunka ner i efter en tuff klättring. Detta är inte omöjligt. Många crash pads har remmar som är anpassade för att spänna ihop madrassen till en soffa. Perfekt för att vila i eller sitta i under fikapausen.

Vanliga frågor & svar om crash pads

Vad används en bouldering crashpad till?

En crash pad är en typ av matta som används för att skydda klättraren vid bouldering. Den läggs ut på marken under klättraren och finns där för att dämpa fall eller för att förhindra att man landar rakt på en stubbe eller en uppstickande sten när man hoppar ned från väggen.

Bör man köpa en crashpad begagnad?

Det går absolut att köpa en begagnad crashpad. Då är det viktigt att kolla så att yttermaterialet är helt samt att dämpningen har en bra stuns. För en nybörjare som har svårare att jämföra dessa egenskaper rekommenderar vi att köpa en ny i stället. Då vet man att den är hel och att dämpningen skyddar så bra som möjligt så att man kan klättra säkert.

Hur förvarar man crashpaden?

Det allra bästa är att förvara den i uppvikt läge. Detta kan vara svårt för dig som bor litet men det är värt över tid eftersom det förlänger livslängden på vadderingen. Se till att förvaringsplatsen är torr och varm. Paddan ska vara helt ren för att undvika att dålig lukt eller mögel kan bildas. Rengör den noga med en trasa eller mjuk borste och ljummet vatten. Se till att den är helt torr innan du placerar den i förvaring.

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email