5 tips för att hitta den perfekta tältplatsen

En perfekt tältplats med utsikt över en sjö.
När du har varit ute hela dagen och börjar bli trött på kvällen kan det vara lockande att slå upp tältet på första bästa plats utan att fundera på omgivningen. Detta är ett vanligt förekommande misstag. Myror i tältet, stenar i ryggen eller vatten som går igenom tältbotten är bara några av de problem som har gett många tältare sömnlösa nätter. Vi har i denna guide tagit fram 5 tips för att göra dig till en expert när det kommer till att hitta tältplatser.

För att hitta den perfekta tältplatsen gäller det att du har koll på om det är tillåtet att tälta där du vill tälta, om läget är gynnsamt, storlek på tältplatsen som tält och utrustning kräver, markförhållanden och att du planerar dina dagar väl.

Är det tillåtet att tälta här?

Den första frågan som är viktig att ställa sig är om du får tälta på platsen du befinner dig. Vi har allemansrätt i Sverige men det betyder inte att det går att tälta vart som helst. Det finns oftast särskilda regler och bestämmelser kring tältning i naturreservat, nationalparker och friluftsområden. Det kan vara tillåtet att tälta på särskilt angivna platser eller så kan det helt råda tältförbud.

Om du tältar i ett område som inte hör till något av ovan nämnda områden gäller ändå vissa regler. För att få tälta i ett område i större grupper med flera tält krävs markägarens godkännande eftersom det finns en risk för bland annat markskador. Tänk även på att inte placera ditt tält för nära bostadshus eller vid jordbruk så att du stör människor eller djur.

Det är bra att ta för vana att alltid kolla upp vad som gäller på den specifika platsen där du tänkt tälta, och att göra det innan du åker så du inte måste vända hem igen om det visar sig att du inte får tälta där du har planerat. Detta går att läsa sig till hos länsstyrelse, kommun och polis.

Läs mer om allemansrätten på naturvårdsverkets hemsida.

Läge

Det finns flera saker som är bra att tänka på när du ska bestämma läge på din tältplats.

Skydda dig från vind: Tänk på att inte slå upp ditt tält på en öppen yta om det blåser kraftigt. Om tältet är helt oskyddat från vind kan det snabbt bli obehagligt om det börjar storma ordentligt. Leta efter berg, kullar eller stora stenar som kan skydda ditt tält från vinden. Det kan även hjälpa att bege sig närmare skogen för att få vindskydd men passa dig då för torra grenar och träd som kan blåsa omkull. Placera ditt tält så att skyddet bryter vinden när det blåser mot dig.

Skugga: Om det är varmt och soligt ute kan det vara skönt att placera tältet i skugga. Utnyttja skugga från träd och stora stenar. Placera tältet så du har skugga på morgonen. Då slipper du vakna tidigt av att det är som en bastu i tältet.

Vatten: Det underlättar att ha en sjö eller ett vattendrag i närheten av tältplatsen. Det blir enkelt att släcka elden, diska, tvätta och bada. I vissa miljöer är vattnet även drickbart. Välj tältplats en bit upp från vattendraget för att undvika kalla luftsamlingar och plötsligt stigande vattennivåer (vid kraftigt regn). Obs! Om du diskar eller tvättar i naturen, se till att inte använda något disk- eller tvättmedel som skadar miljön.

Grannar: Innan du väljer ditt läge kan det vara bra att fundera på om du vill vara själv eller ha grannar. Detta går inte alltid att välja men om du funderar på detta i god tid kan du ofta anpassa läget efter dina önskemål.

Storlek på tältplatsen

Det är viktigt att välja rätt storlek på tältplatsen för att få tillräckligt med plats för allt du behöver samt för att tältet ska fungera optimalt. Slå upp tältet hemma för att få en bild av hur mycket plats som krävs. Stega upp diametern på tältet eller mät den på valfritt sätt. Du kan då använda detta mått i naturen för att enkelt se om du kan slå upp tältet på vald plats eller inte. Tänk på att även räkna med om du behöver plats för viss kringutrustning som exempelvis matlagningsutrustning, sittplatser eller lägereld. Det är alltid trevligast att få plats med detta i närheten av tältet. Om du ska elda är det viktigt att ta reda på om det är tillåtet att elda i området samt att inte placera elden för nära tältet. Du vill inte riskera att skada tältduken eller att all rök tar sig in i tältet.

Hur ser marken ut?

Se dig omkring och observera hur marken ser ut kring din tänkta tältplats. Försök hitta en lämplig gräsplätt eller liknande med mjukt underlag.

Lutning: Se till att marken inte lutar. Annars är det stor risk att du kommer glida av ditt liggunderlag när du ligger i din sovsäck eller att blodet samlas i huvudet eller fötterna.

Myror: Det ska inte finnas någon myrstack i närheten eller finnas mycket myror på marken.

Fästingar: Undvik om möjligt högt gräs eftersom fästingar tenderar att hålla till där.

Uppstickande föremål: Stora stenar, stubbar och grästuvor ska inte sticka upp från marken.

Torr mark: Se till att marken är torr. Tältbotten håller en del fukt ute men det är onödigt att chansa.

Kompakt mark: Om du tror att det kommer regna under natten ska du inte placera tältet på väldigt kompakt mark. Marken kommer inte dränera bort regnet ordentligt vilket kan leda till att vatten tar sig in i tältet.

Lösa föremål: Flytta lösa föremål som kan skada dig eller tältet. Exempelvis grenar, kvistar eller kottar.

Planering

En viktig del för att hinna tänka på allt vi har gått igenom är att planera dina dagar och dina campingutflykter. Det är betydligt enklare att hitta en bra tältplats med energi i magen och medan det är ljust ute. Om du vandrar under några dagar och ska tälta på olika ställen är det bra att inte planera in för långa vandringssträckor varje dag. Detta ger dig större möjlighet att nå din destination i god tid, sätta upp tältet i lugn och ro och sedan njuta vid lägerelden. Om du medvetet planerar för att ha kort om tid över på kvällen till att sätta upp tältet, rekommenderar vi att du övar hemma på att sätta upp ditt tält i mörker. Detta kommer väl till hands om planeringen spricker en dag.

Slutligen

Ju mer du campar, desto mer kommer allt detta kännas naturligt och du kommer inte behöva tänka särskilt aktivt på alla detaljer när du väljer tältplats. Det går inte alltid att få en tältplats med alla dessa egenskaper men om du strävar efter det, blir det oftast bra i slutändan.

Kom ihåg att syftet med hela denna guide är hur du kan hitta din tältplats, inte hur du kan skapa din tältplats. Ta hand om naturen och gör minimal åverkan på den. Lämna inga spår efter dig och ta med dig allt ditt skräp. Då kan vi alla försätta njuta av härliga campingutflykter.

Kontakta oss gärna om du har några frågor!

Dela:
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Relaterade artiklar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email